Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α09] Κατηγορία 4 αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

Η κατ.4 δεν έχει σχέση με το τοπογραφικό. Επειδή όμως έχει άδεια χρησιμοποιείς το τοπογραφικό της αδείας ούτως ή άλλως.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Απαντήσεις 1,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γεια σας κι από μένα!

 

θα μου ήταν πολύτιμη η βοήθεια σας στην παρακάτω περίπτωση μιας και ως τώρα έχει τύχει και έχω ασχοληθεί μόνο με ρύθμιση αυθαιρέτων κατηγορίας 5 (χωρίς οικοδομική άδεια).

 

Οικοδομ. αδεια του 98 "ισόγεια κατοικία με υπόγειο"(χαμηλά κτίρια αρ.14) στο όνομα των γονιών και έγινε αναθεώρηση της & προσθήκη 2 ορόφων το 06 στο όνομα της κόρης.

Εχει γίνει ρύθμιση με ν.3843/2010 σε 8 τ.μ η/χ που κλείστηκε στον β΄οροφο.

Το ακίνητο ανήκει σε ζευγάρι (50%) εξ αδιαιρετου. Εγινε σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας με 1)υπογειο γκαράζ 36 τ.μ, 2)υπογεια αποθήκη 50 τ.μ, 3)ισόγεια κατοικία 150 τ.μ, 4) κατοικια α ορόφου 90 τ.μ και 5)κατοικία β οροφου 50 τ.μ και γονική παροχή της πληρης κυριοτητας του α οροφου και της ψιλής κυριότητας του β΄οροφου (παρακρατώντας την επικαρπία) στην κόρη.

 

Το εμβαδό της κατοικίας που αναφέρεται στην αδεια αναθεωρησης και προσθηκης είναι 323,36 τ.μ. και έχουμε επιπλέον τα ρυθμισμενα 8 τ.μ με ν.3843/10. Στην άδεια στο υπόγειο φαίνονται 50 τ.μ αποθήκη και 36.τ.μ γκαραζ τα οποία δε μπαίνουν στη δόμηση.

Όλες οι αυθαιρεσίες αφορούν το υπόγειο. Στην πραγματικότητα το υπόγειο με τμήματα που ξεμπαζωθηκαν εντός περιγράμματος κτιρίου έγινε 185 τ.μ.

 

Το γκαράζ επεκτάθηκε, η υπογεια αποθήκη έγινε γκαρσονιέρα, δημιουργήθηκαν διάδρομοι, 2 άλλες αποθήκες και μια επιπλέον γκαρσονιέρα κ.τ.λ.

 

Πιο αναλυτικά:

 

1) ξεμπάζωθηκε τμήμα υπογείου της οικοδομής και έγινε αποθήκη 7 τ.μ και διαδρομος 9 τ.μ

 

2) ξεμπαζωθηκε το κλιμακοστάσιο που οδηγεί στο υπόγειο από κατω και έγινε δεύτερη αποθήκη 10 τ.μ

 

3) Τα 5τ.μ της υπογειας αποθήκης κλειστηκαν και συνενώθηκαν με το φωταγωγο 2 τ.μ και μπηκε ο λέβητας(δηλαδη συνολο 7τ.μ)

    Τα 10τ.μ της υπογειας αποθήκης γιναν διάδρομος.

    Τα 25 τ.μ της υπόγειας αποθήκης μαζί με 8 τ.μ του υπογειου γκαράζ γίναν γκαρσονιέρα

    Τα 5 τ.μ της υπόγειας αποθήκης μαζί με 25 τ.μ του υπογείου της οικοδομης που ξεμπαζώθηκαν γίναν δεύτερη γκαρσονιέρα

    Τα  5 τ.μ της υπόγειας αποθήκης γίναν η/χ

 

4) τα υπόλοιπα 28 τ.μ υπόγειου γκαράζ αυξήθηκαν μετα από ξεμπάζωμα επιπλεον 55 τ.μ του υπογειου της οικοδομής(δηλαδη συνολο γκαραζ 83τ.μ)

 

5) από την πίσω πλευρά της οικοδομής ενώ η άδεια δείχνει την πλακά του υπογειου 1,4 μ πανω απο το έδαφος στην πραγματικότητα δε μπαζώθηκε οπότε το ύψος της πλάκας από το έδαφος είναι 3μ περίπου. Από την πίσω μεριά που δε μπαζώθηκε το υπόγειο βλέπει στον ακάλυπτο ενώ από την μπροστινή είναι όπως στην άδεια. Δηλαδή από το δρόμο κατεβαίνεις για να πας στο υπόγειο και ανεβαίνεις  για το ισόγειο.


 

Ερωτήματα:

 

Α) από την 5η αυθαιρεσία παραπάνω προκύπτει οτι εξακολουθεί το υπόγειο να θεωρείται υπόγειο και θεωρείται οτι δεν έχω παραβαση ύψους, ετσι δεν είναι ή κανω λάθος?

Αρα αν ισύει το παραπάνω για να δω αν ειναι κατηγορια 4 διαιρώ τα τ.μ των 2 γκαρσονιερων που χουν γίνει στο υπογειο (χωρίς να βάζω τα συνολικα με το γκαραζ, τις αποθήκες, τους διαδρόμους(?) και το λεβητοστάσιο)με τα (323,36 + 8 )τ.μ για να δω αν είναι <40% δόμησης?

 

Β)διαφορετικά αν το υπόγειο της αδειας θεωρείται πλέον ισόγειο που δεν το πιστεύω, διαιρώ τα συνολικα 185 τ.μ με τα (323,36 + 8 )τ.μ = 0.55 >40% δόμησης αρα κατηγορια 5? και έχω και υπερβαση ύψους?

 

ευχαριστώ

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Εχω κατασκευή νέων τμημάτων υπογείου οικοδομής τα οποία δε φαινόταν στην οικοδομική αδεια και δημιουργήθηκαν μετά από ξεμπάζωμα. Τα τμήματα αυτά έχουν χρήση απόθηκών, διαδρόμων, γκαρσονιέρας και γκαραζ αντίστοιχα και υπολογίζονται τα τ.μ τους στο πρόστιμο ως Υ.Δ μειωτικού συντελεστή.

 

Για τον έλεγχο του 40% της δόμησης για την επιλογή της κατηγορίας 4:

 

υπολογίζω πάλι όλα τα παραπάνω νεα τμήματα του υπογειου χώρου ανεξαρτήτως τη χρήση τους όπως στο πρόστιμο

ή

υπολογίζω μόνο εκείνα της γκαρσονιέρας και των διαδρόμων(χωρις εκείνα που έγιναν αποθήκες και γκαραζ αφου δε μπαίνουν στη δόμηση) καθώς επιπλεόν και μίας αλλαγής χρήσης αποθήκης σε γκαρσονιέρα?

Link to comment
Share on other sites

Το 2ο

Για την εύρεση του ποσοστού υπέρβασης δες ακριβώς το κείμενο της εγκυκλίου λέει υπολογίζονται όλοι οι κλειστοί χώροι κύριας χρήσης που προσαυξάνουν τη δόμηση

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Περίπτωση:

Αυθαίρετη προσθήκη 5τμ και κλείσιμο ημιυπαίθριου χώρου 4τμ στο ίδιο κτίριο.

 

1)Το κλεισιμο του ημιυπαίθριου θεωρείται πολεοδομικά αλλαγή χρήσης απο βοηθητική σε κύρια?

υποθέτω πως όχι μιας και ο κτηριοδομικός κανονισμός δεν εχει τον ημιπαίθριο ως βοηθητική χρήση, δεν παύει όμως να είναι αλλαγή χρήσης.

 

2) Μπορουν να μπούν σε ένα φύλλλο καταγραφής και οι δύο παραβάσεις μιας και το κλεισιμο του ημιυπαίθριου υπολογίζεται ως υπέρβαση δόμησης ( δεν επιλέγεται η επιλογή αλλαγή χρήσης στο σύστημα)?

 

ή

 

Πρώτα θα γίνει ένα φύλλο καταγραφής για την προσθήκη (υπέρβαση δόμησης και κάλυψης), και δεύτερο φύλλο καταγραφής για το κλείσιμο του ημιυπαίθριου που υπολογίζεται ως υπέρβαση δόμησης και επιλέγεται η επιλογή αλλαγή χρήσης στο σύστημα?

 

3) Στην περίπτωση που δεν ειναι αδύνατη η αποτύπωση ολόκληρου του οικοπέδου, πραγμα το οποίο μνημονεύεται στην τεχνική έκθεση, στον γεωγραφικό εντοπισμό του συστηματος του τεε 4178 βάζουμε όλο το οικόπεδο ή μόνο το τμήμα που μας ενδιαφέρει και περιέχει τις αυθαιρεσίες που δηλώνουμε?

ευχαριστώ

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Το κλείσιμο ημιυπαίθριου θεωρείται υπέρβαση δόμησης.

Οπότε έχεις 4τμ υπέρβαση δόμησης και 5τμ με υπέρβαση δόμησης και κάλυψης (υποθέτω δεν έχεις Δ)

Στο γεωγραφικό εντοπισμό βάζεις το οικόπεδο (σκέψου ότι κάνεις υπαγωγή σε διαμέρισμα, θα έψαχνες να δείξεις το περίγραμμα του διαμερίσματος?). Ούτως η άλλως ο γεωγραφικός εντοπισμός είναι ακριβώς αυτό που λέει: να μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει που βρισκεται το ακίνητο.

Υποθέτω το τμημα που δηλώνεις αποτελεί ξεχωριστή ιδιοκτησία

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα θα μπορούσα να συντάξω εναν αναλυτικό που να που να περιλαμβάνει Η.Χ. 11,83τ.μ. , εξώστη 9,35τ.μ. , αποθήκη 3,38 τ.μ. και σκάλα ακάλπτου?

Link to comment
Share on other sites

Το κλείσιμο ημιυπαίθριου θεωρείται υπέρβαση δόμησης.

Οπότε έχεις 4τμ υπέρβαση δόμησης και 5τμ με υπέρβαση δόμησης και κάλυψης (υποθέτω δεν έχεις Δ)

Στο γεωγραφικό εντοπισμό βάζεις το οικόπεδο (σκέψου ότι κάνεις υπαγωγή σε διαμέρισμα, θα έψαχνες να δείξεις το περίγραμμα του διαμερίσματος?). Ούτως η άλλως ο γεωγραφικός εντοπισμός είναι ακριβώς αυτό που λέει: να μπορεί κάποιος εύκολα να καταλάβει που βρισκεται το ακίνητο.

Υποθέτω το τμημα που δηλώνεις αποτελεί ξεχωριστή ιδιοκτησία

Άρα ειναι 2 φύλλα καταγραφής? (ενα για την προσθηκη και ενα για τον ημιυπαίθριο) ή μπορουν να μπουν και σε ένα φύλλο καταγραφής?

πια είναι η συνήθης πρακτική. Γιατί αν υποβάλονται τόσο φύλλα καταγραφής όσες ειναι και οι διαφορετικές κατηγορίες των αυθαιρεσιών , τότε στην συγκεκριμένη περίπτωση (κατηγορία 4) θα μπορούσε να μπει ένα φύλλο καταγραφής.

 

Εχεις ενα δίκιο σε αυτό, με τον γεωγραφικό εντοπισμό εντοπίζουμε το οικοπεδο/αγροτεμάχιο,

απλώς στην περίπτωση ενός οικισμού που το οικόπεδο θεωρείται όλη η επίφάνεια του οικισμού (υπάρχουν και αυτές οι ακραίες περιπτώσεις), αν βάλουμε το περίγραμμα του οικισμού, δεν μπορεί να εντοπιστεί άμεσα το τμήμα για το οποίο κάνουμε υπαγωγή (εκτός απο το τοπογραφικό διάγραμμα που συνυποβάλουμε). Το ίδιο και σε μία πολυκατοικία, βάζουμε όλο το περίγραμμα του οικοδομικού τετραγώνου, περιλαμβάνοντας και άλλες οριζόντιες ιδιοκτησίες παρόλο που οι αυθαιρεσίες που δηλώνονται αφορούν ενα συγκεκριμένο τμήμα (διαμέρισμα/οριζόντια ιδιοκτησία) του οικοδομικού τετραγώνου.

 

Αποτελεί μόνο ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, γιαυτό και μνημονεύεται στο τοπογραφικό και στη τεχνική έκθεση η αδυναμία τοπογραφικής αποτύπωσης ολόκληρου του οικοπέδου.

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.