Όλη η δραστηριότητα
Αυτή η ροή ανανεώνεται αυτόματα
- Past hour
-
H γενική αρχή είναι ότι σε μη οικοδομήσιμο, εφόσον υφίσταται κτίσμα (λειτουργικό με σκεπή εννοούμε), οι όποιες εργασίες που μπορούν να επιτραπούν είναι αυτές περί υγιεινής και χρήσης. Από κει και ύστερα, αν μιλάμε για κάποιο διατηρητέο προφανώς και αλλάζουν όλα τα δεδομένα. Αναφέρθηκες σε ευεργετήματα ΝΟΚ. Υποθέτω γνωρίζεις τι έχει συμβεί με τα ευεργετήματα τους προηγούμενους μήνες.
-
(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33) Συνάδελφοι καλησπέρα. Το θέμα που θα θίξω είναι μάλλον σύνθετο και δύσκολο να απαντηθεί με ασφάλεια. Έχουμε ασκεπές ερείπιο με κάτοψη περί τα 150τμ σε οικόπεδο εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων (3798τμ για την ακρίβεια) στα Δανίλια Κέρκυρας. Το κτίσμα παρά το ότι δεν έχει στέγη έχει πολύ αξιόλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Τυχαίνει να είμαι ο ιδιοκτήτης του όμορου ακινήτου (το οποίο έχει εξαντλημένο συντελεστή) και θα ήθελα να κάνω μια προσφορά στον τωρινό ιδιοκτήτη του ακινήτου με το ερείπιο ώστε να το αξιοποιήσω. Ποια η διαδικασία σε ένα ακίνητο στο οποίο έχουν μείνει μόνο οι τοίχοι; Μπορεί να αναστηλωθεί; Εφόσον βρίσκεται σε οικόπεδο μικρότερο των 4 στρεμμάτων, είναι εφικτό να γίνει προσθήκη ΝΟΚ σε υφιστάμενο κέλυφος και να "κερδίσουμε" τα ευεργετήματα όπως πχ σοφίτες; Σας ευχαριστώ όλους προκαταβολικά.
-
Το δικαίωμα υψούν αφορά μελλοντική ανοικοδόμηση και στο σημείο αυτό που αφορά την μεταβίβαση δεν εξετάζεται αν αυτό το δικαίωμα μπορεί να υλοποιηθεί (πχ αν έχει εξαντληθεί ο ΣΔ ή αν μετά τροποποίηση ρυμοτομικού έχουν αλλάξει οι όροι δόμησης, με μικρότερο επιτρεπόμενο ύψος κλπ). Έχουμε λοιπόν ένα εμπράγματο δικαίωμα που θεωρείται κατά νόμο υπαρκτό. Στον "θεωρητικό" χώρο (αέρινη στήλη όπως ονομάζεται) κάποιος έχει καταπατήσει το δικαίωμα αυτό, χτίζοντας παράνομα. Αυτός ο "κάποιος" είναι οι συνιδιοκτησία με την αύξηση επιφάνειας της απόληξης κλιμακοστασίου στο δώμα. Εδώ ξεκινάνε τα προβλήματα. Η απόληξη ήταν και παραμένει κοινόχρηστος χώρος (εκτός αν ρητά ορίζεται διαφορετικά από τη σύσταση και δίνεται αποκλειστική χρήση σε ταράτσα και απόληξη). Άρα, θα πρέπει να γίνει δήλωση κοινόχρηστων χώρων και ως εκ τούτου να εξεταστούν όλοι οι κοινόχρηστοι (κτίριο και οικόπεδο). Στο θέμα υπολογισμού προστίμου δεν είναι κάτι δύσκολο. Η απόληξη με αναλυτικό. Υ.Υ παράβασης αναλυτικού δεν εξετάζεται. Αυτά που αναφέρεις περί ορίων οριζόντιων ιδιοκτησιών δεν είναι αντιληπτά. Στη σύσταση έχουν οριστεί αποκλειστικές χρήσεις στο δώμα που να αφορούν τις δυο Ο.Ι του υποκείμενου ορόφου; Μιας και ρωτάς διάφορα, θα πρέπει να δίνεις εξ αρχής όλες τις απαραίτητες πληροφορίες.
- Σήμερα
-
vagelis trizis joined the community
-
Καλησπέρα. Χρειάζομαι τη βοήθειά σας στο παρακάτω θέμα. Σε οικοδομή με οικ. άδεια του 2004 και σύσταση οριζοντίου, υπάρχουν δύο διαμερίσματα στο ισόγειο και δύο δικαιώματα υψούν στον Α' όροφο. Η απόληξη του κλιμ/σίου (ύψους 2.20m στην άδεια και 3.00m στην πραγματικότητα) έχει ουσιαστικά μεγαλώσει από τρεις πλευρές. Σήμερα πρόκειται να πωληθεί το δικαίωμα υψούν μαζί με την μια οριζόντια του ισογείου (ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη). Οι ερωτήσεις είναι πολλές: 1) Πώς θα τακτοποιούσατε τη συγκεκριμένη παράβαση; 2) Πρέπει να τακτοποιηθεί αφού είναι δικαίωμα υψούν; Αν ναι, ουσιαστικά θα τακτοποιήσω μόνο το εμβαδόν της οριζοντίου μου, δηλαδή το 1-Α-Β-Ι-Θ-2-1. 3)Είναι κατηγορία 5; 4) Η υπέρβαση ύψους τακτοποιείται με αναλυτικό; 5) Η ΗΤΚ που θα βγει μετά για το υψούν, θα μπει Υλοποιημένη ιδιοκτησια = ΝΑΙ, θα μπούν τα τ.μ. εντός του ορίου της οριζόντιας και βεβαίωση ρυθμισμένου και όχι αδομήτου; Επισυνάπτεται σκαρίφημα. Ευχαριστώ όποιον μπει στον κόπο να απαντήσει.
-
@mariapiladidi Καλησπέρα. Είχα κάπως σχετική περίπτωση σε γήπεδο που ενέπιπτε σε δυο όμορες τοπικές κοινότητες. Στη μια κοινότητα ενέπιπτε κατά το μεγαλύτερο εμβαδόν του, στην άλλη κατά το μικρότερο. Κατόπιν αιτήσεως στο κτηματολόγιο μου απάντησαν να το δηλώνω ως να ανήκει στη μια Τ.Κ και όχι και στις δυο όπως αρχικά το είχα. Κατ' αναλογία με το δικό μου θέμα, η γνώμη μου είναι να ακολουθήσεις την εγγραφή του Κτηματολογίου.
-
Είναι γενικός κανόνας (και απολύτως λογικό) ότι δεν παίρνεις χρήματα από κάποιον φορέα χωρίς την αντίστοιχη έγκριση-πιστοποίηση. Κι επειδή φαίνεται ότι δεν έχεις εντρυφήσει ιδιαίτερα στον τομέα των δ.ε., σου συνιστώ να μελετήσεις προσεκτικά και σε βάθος τη σχετική νομοθεσία.
-
@angelikipaΌτι αναφέρεται στο άρθρο 17 παρ. 9 ΝΟΚ για τα περιφράγματα. 3 μέτρα το μέγιστο. Εκτός αν πας να κάνεις ειδικό κτίριο και αιτιολογημένα αιτηθείς μεγαλύτερο ύψος περιφράγματος (πχ ασφάλεια εμπορευμάτων, εύφλεκτα, ασφάλεια κοινού κλπ) και σου δοθεί από την γνωμοδότηση του Σ.Α. Σημείωσε ότι η αφετηρία μέτρησης των υψών είναι η υψηλότερη από τις οριστικές στάθμες του εδάφους εκατέρωθεν του περιφράγματος.
-
Όχι άμεσα, υπάρχει σε όμορο οικοπεδο αλλά στο συγκεκριμένο δεν υπάρχει η επιθυμία να κατασκευαστεί αμεσα κάποιο γήπεδο, για την ώρα θέλουν μόνο την περίφραξη.
-
Καλησπέρα, άρα εντός του οικοπέδου θα κατασκευαστεί πχ. γήπεδο 5 Χ 5 ή κάτι αντίστοιχο;
-
Αρθρο 3 της Κ.Υ.Α Αριθ.130414 ΦΕΚ Β'4825/2019
-
Και μένα η άποψη μου αυτή είναι απλά δεν μπορώ να βρω σχετική αναφορά στον ΕΛΟΤ ή σε κάποια ΥΑ ώστε να αιτιολογήσω στον πελάτη μου. Καθώς θέλω να δικαιολογήσω την απόφασή μου στον πελάτη αν έχεις πρόχειρη κάποια αναφορά θα ήμουν ευγνώμων. Όπως και να έχει ευχαριστώ για την απάντηση.
-
Από γενικό πίνακα σε υποπίνακα δεν υπάρχει υποχρέωση για δδρ. ΑΝ θέλεις έσυ προαιρετικά θα βάλεις στα 100 η στα 300 mA με χρονοκαθυστέρηση για επιπλεόν ασφάλεια.
-
Αν και το μήνυμα του συναδέρφου είναι παλιό, σχετικά με το κομμάτι "(πλέον δεν είναι υποχρεωτικό το ρελέ σε γραμμή γενικού πίνακα - υποπίνακα)" αναφέρεται κάτι αντίστοιχο στο νέο ΕΛΟΤ ή σε κάποια πρόσφατη ΥΑ? Αντιμετωπίζω μία αντίστοιχη περίπτωση με κεντρικό πίνακα και αναχωρήσεις σε υποπίνακες και δυσκολεύομαι να αιτιολογήσω αν χρειάζεται ή όχι εκτός από ΔΔΡ σε κάθε υποπίνακα και ΔΔΡ (μάλλον με κάποια χρονοκαθυστέρηση) και σίγουρα 300mA στον κεντρικό πίνακα.
-
nik33pal joined the community
-
Καλησπέρα συνάδελφοι, Θα ήθελα αν γνωρίζει κάποιος να με βοηθήσει με την εξής απορία. Ένας πελάτης θέλει να περιφράξει ένα οικόπεδο σε περιοχή εντός σχεδίου πόλεως, δεν πρόκειται όμως για απλή περίφραξη. Συγκεκριμένα θα αποτελείται από φράχτη ύψους 1,80-2,20μ. και στη συνέχεια θα υπάχρει δίχτυ ( για να μην φευγουν μπάλες εκτός του οικοπέδου) το οποίο θα στηρίζεται σε κολώνες που θα βρίσκονται κατα μήκος του φράχτη. Σε αυτή την περίπτωση εκδίδεται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας ή χρειάζεται οικοδομική άδεια. Ευχαριστώ εκ των προτέρων
-
Dimitra Arvaniti joined the community
-
@Arch993 Για την τεκμηρίωση της οικοδομησιμότητας θα πρέπει να γίνει συνδυαστική έρευνα για το αν ο δρόμος προϋφίσταται της 3.5.85 και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να έχει προέλθει από παραχώρηση τετράμετρης λωρίδας σε κοινή χρήση σε εφαρμογή άλλοτε (από το 2008 λόγω απόφασης ΣτΕ, καταργημένων) διατάξεων που πλέον δεν ισχύουν. Επιπλέον, θα ερευνήσεις εάν στον Π.Ε του οικισμού έχει εκδοθεί σχετική απόφαση τόσο για ενδεχομένως μεγαλύτερο απαιτούμενο πλάτος οδού (π.χ 6 μέτρα) κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει και παραχώρηση σε κοινή χρήση στην περίπτωση αυτή, αλλά και αν έχει εκδοθεί απόφαση για τους οικισμούς που ορίζει την απόσταση γραμμής δόμησης όταν ο δρόμος δεν είναι χαρακτηρισμένος ως κύριος δημοτικός. Αν ήταν κύριος δημοτικός η απόσταση θα ήταν 3 μέτρα από το όριο της οδού όπως αυτό ορίζεται στο ΠΔ 209/98 (μέτρα για την ασφάλεια της συγκοινωνίας). Τέλος, υπάρχουν περιπτώσεις σε οικισμούς στους οποίους επιβάλλεται να ακολουθείται η διαμορφωμένη γραμμή δόμησης και δεν σου επιτρέπεται να οπισθοχωρήσεις. Θα πρέπει να μεταβείς στην Πολεοδομία για να λάβεις τις απαιτούμενες πληροφορίες ή να το αναθέσεις στον τοπογράφο σου.
-
Καλησπέρα, Κτίριο 8 ορόφων εχει γραφεία στους ορόφους 2-8 και εστιατόριο στο ισογειο μεσοπάτωμα όροφο. Παλιοτερα ειχε γίνει αλλαγή χρήσης στο τμήμα του εστιατορίου (απο κατααστημα σε εστιατόριο μετα σε καταστημα τράπεζας και μετα παλι εστιατόριο με τελευταία αλλαγή το 2015. Τώρα πρόκειτα να γίνει αλλαγή χρήσης στους υπόλοιπους ορόφους απο γραφεια σε διαμερίσματα. Με ποια πυρ νομοθεσια θα εξεταστεί. εχει κανείς κατι παρόμοιο;
-
Το παρόν κλειδώνεται. Η συνέχεια στο αντίστοιχο θέμα του Ν. 4495/17 εδώ Pavlos 33
-
@civil910 Aυτές οι περιπτώσεις πάνε για εκ νέου υπαγωγή. Αφενός για να κερδιθεί η οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση (ως εκ τούτου το κτίσμα μετά θεωρείται νομίμως υφιστάμενο), αφετέρου διότι σε μια τέτοια ρύθμιση μιας άλλης εποχής, συνήθως δεν βρίσκεις όλα τα σχέδια για να συγκρίνεις με την υφιστάμενη κατάσταση και αν τα βρεις, θα διαπιστώσεις στην πλειονότητα των περιπτώσεων πολλά λάθη και παραλείψεις. Οπότε (ακόμη και αν έχεις ρύθμιση αναγκαστικού νόμου 410/68, προχωράς σε υπαγωγή στον 4495 για ολόκληρο το ακίνητο. Το πρόστιμο (λόγω κατηγορίας 1) είναι μικρό σε σχέση με το όφελος που θα προκύψει.
-
Καλησπέρα, Σε περίπτωση που γίνει λειτουργικη συνενωση καταστημάτων διαφορετικου ιδιοκτητη στην ίδια οικοδομή, και μίσθωση των δύο καταστημάτων σε ένα πρόσωπο, χρειάζεται έγκριση εργασιων μικρης κλίμακας από του δύο ιδιοκτητες. Ερωτηση 1η: γίνεται η έγκριση εργασιων μικρησ κλίμακας να γίνει στο όνομα του ενοικιαστή? Ερώτηση 2η: όταν για αοποιοδηποτε λόγο λήξει η μίσθωση είτε στον αρχικό χρόνο που είχε συμφωνηθεί είτε νωρίτερα για οποιαδήποτε λόγο, μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να επαναφέρει το κατάστημα του στην αρχική κατάσταση χωρίς να χρειαστεί οποιαδήποτε έγκριση από τον άλλο ιδιοκτήτη?
-
Stella Papatzani joined the community