Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ ο νόμος "Ταυτότητα κτιρίων, υπερβάσεις δόμησης κλπ"


achille

Recommended Posts

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

1.Υποβολή αίτησης στην πολεοδομική υπηρεσία από τον ιδιοκτήτη ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπό του με συνημμένα :

-Υπεύθυνη δήλωση Ιδιοκτήτη εις διπλούν

-Παράβολο 250  (ένα για το σύνολο των ημιυπαίθριων αυτοτελούς ιδιοκτησίας ) ή 350  (ένα για το σύνολο των λοιπών χώρων πλην η/υ αυτοτελούς ιδιοκτησίας )από Δημόσιο Ταμείο

-Τεχνική Έκθεση Μηχανικού και παραστατικό αμοιβής μηχανικού όπως αυτή προκύπτει σύμφωνα με τον κώδικα ελάχιστων αμοιβών του ΤΕΕ με συνημμένα , Στέλεχος Οικοδομικής Άδειας, Τοπογραφικό, Κάτοψη ορόφου με επισήμανση της επιφάνειας που άλλαξε χρήση. Πληροφορίες ιστοσελίδα ΤΕΕ

Σημ. σε περίπτωση ταχυδρομικής αποστολής, θα πρέπει τα παραπάνω να βεβαιώνονται για το γνήσιο της υπογραφής (από Κ.Ε.Π. ή Α.Τ.) και για τους ευρισκόμενους εκτός της Επικράτειας από την Προξενική Αρχή

 

2.Στην αίτηση του Ιδιοκτήτη (αντίγραφο της οποίας επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο και καταγράφονται και καταγράφονται τυχόν ελλείψεις στον πίνακα που εικονίζεται στο πίσω μέρος της αίτησης.) τίθεται η σφραγίδα καταχώρισης

3.Αφού διαπιστωθεί η πληρότητα, τίθεται στο έντυπο της αίτησης (που προσκομίζει ο ενδιαφερόμενος) η σφραγίδα πληρότητας

Σημ. Οι δύο σφραγίδες μπορούν να τίθενται ταυτόχρονα κατά την υποβολή της αίτησης κλπ. εάν διαπιστώνεται ότι ο φάκελος είναι πλήρης

4.Η Πολεοδομία με οίκοθεν αλληλογραφία ενημερώνει τις συναρμόδιες υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., Τμήμα έκδοσης αδειών, Τμήμα ελέγχου κατασκευών κλπ.) ώστε να ανασταλούν τυχόν κυρώσεις και ήδη επιβληθέντα πρόστιμα, όπως προβλέπεται από την παράγραφο 6, του Άρθρου 6 του ν.3843/2010.

5.Μετά την διαπίστωση της πληρότητας και σε διάστημα το πολύ 60 ημερών, αποστέλλεται στον ενδιαφερόμενο το έντυπο Υπολογισμού Εισφοράς όπου θα φαίνεται τόσο το ποσό του ειδικού προστίμου που καταβάλλεται εφάπαξ με την έκπτωση του 10%, όσο και το ποσό της πρώτης δόσης.

6.Ο ενδιαφερόμενος αφού καταβάλλει τα οφειλόμενα ποσά, προσκομίζει τα διπλότυπα στην πολεοδομική υπηρεσία. Αυτά καταγράφονται στο «Ειδικό Βιβλίο Καταχώρισης» και στο έντυπο της Αίτησης του Ιδιοκτήτη και τίθεται η σφραγίδα περαίωσης της διαδικασίας.

7.Με την Κ.Υ.Α. που προβλέπεται στην παράγραφο 10 του Άρθρου 6 του ν.3843/2010, θα ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες για τον τρόπο καταβολής του εδικού προστίμου.

8.Η πολεοδομία αποστέλλει συγκεντρωτικά στοιχεία ανά Ο.Τ.Α. του ειδικού προστίμου στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.ypeka.gr του ΥΠΕΚΑ..

 

 

αυτα....

 

Πριν ρωτησετε διαβαστε λιγο παραπανω..

 

Οσο για τα ΕΜΠ-ΤΣΜΕΔΕ-ΤΕΕ-ΦΕΜ κτλ......ΔΕΝ εχει ξεκαθαριστει ακομα... Αν εχετε καποια τακτοποιηση που τρεχει ενημερωστε τoν πελατη οτι ισως χρειαστει να τα πληρωσει και αυτα...(περιπου 15% επιπλεον ειναι...)

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

IKA Αριθ. Πρωτ.: Ε41/139/25.5.2010

 

Κοινοποίηση, προς ενημέρωση και εφαρμογή, των διατάξεων των άρθρων 5, 6, 9 και 10 του Κεφ. Β΄ του Ν. 3843/2010 (ΦΕΚ.62 Α΄/28-04-2010) που αναφέρονται στις υπερβάσεις δόμησης , αλλαγές χρήσης και στο « ειδικό πρόστιμο» διατήρησης ιδιωτικών οικοδομικών έργων

 

Αθήνα 25/5/2010

Αριθμ. Πρωτ. Ε41/139

 

Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ - ΕΣΟΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ : ΕΛΕΓΧΟΥ ΟΙΚΟΔ/ΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

 

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8

10241 ΑΘΗΝΑ

Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 258 - 259 - 256

FAX : 210 52 23 228

E – mail : [email protected]

 

 

ΓΕΝΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

 

ΘΕΜΑ : 1. Κοινοποίηση, προς ενημέρωση και εφαρμογή, των διατάξεων των άρθρων 5, 6, 9 και 10 του Κεφ. Β΄ του Ν. 3843/2010 (ΦΕΚ.62 Α΄/28-04-2010) που αναφέρονται στις υπερβάσεις δόμησης , αλλαγές χρήσης και στο « ειδικό πρόστιμο» διατήρησης ιδιωτικών οικοδομικών έργων .

 

2. Καταβλητέες εισφορές για ιδιωτικά οικοδομικά έργα, τα οποία δεν καταλαμβάνονται από τις προαναφερόμενες διατάξεις ή δεν ακολουθήθηκαν οι οριζόμενες από τις διατάξεις αυτές διαδικασίες και στα οποία, οι με βάση την οικοδομική άδεια ημιυπαίθριοι και λοιποί χώροι που βρίσκονται εντός του εγκεκριμένου κτιριακού όγκου της οικοδομής , έχουν αλλάξει χρήση.

 

 

Το έγγραφο έχει ανέβει στα Downlioads, εδώ

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Στην περίπτωση που εγώ θέλω να στείλω στην πολεοδομία για την διεκπεραίωση κάποιο άλλο άτομο πχ. τον πατέρα μου, εξουσιοδότηση πρέπει να γίνει σε μένα ή στο άτομο που θα καταθέσει τα χαρτιά; Εννοείται οτι την τεχνική εκθεση θα την συντάξω και θα την υπογράψω εγώ.

Link to comment
Share on other sites

Στον πατέρα σου ρε σειρά εννοείτε

η εξουσιοδότηση γίνετε για την διεκπεραίωση, το ποιος θα υπογράψει κτλ είναι άλλο πράμα

Link to comment
Share on other sites

Γνωρίζω ότι "ακροβατώ" με τις σκέψεις που κάνω, αλλά έχω ένα θέμα για το οποίο θα ήθελα και τη γνώμη των συναδέλφων:

 

Γνωστός μου έχει μονοκατοικία (με νόμιμη άδεια που έχει κλείσει εδώ και κάποια χρόνια) στην οποία έχει υπόγειο με κύρια χρήση σε ένα τμήμα του, καθώς και σοφίτα και θέλει να προβεί στη σχετική "τακτοποίηση" τους. Το μεν υπόγειο είναι εντός του νόμιμου κελύφους και ως εκ τούτου θεωρώ ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Η σοφίτα όμως έχει ένα μεγάλο θέμα με τη στέγη της, η οποία είναι επικαθήμενη επί πλάκας, που αντί για δίριχτη έχει γίνει μονόριχτη κι επιπλέον είναι ψηλότερη από την άδεια, αλλά εντός του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους. Περίσευμα όγκου από την άδεια δεν υπάρχει, οπότε οποιαδήποτε ενημέρωση φακέλου ή νομιμοποίηση είναι ανέφικτη. Τι κάνουμε; Αν προχωρούσε σε εξαίρεση από την κατεδάφιση για τη στέγη, θα μπορούσε μετά να τακτοποιήσει τη σοφίτα; Βεβαίως κατ' αυτό τον τρόπο θα "κάρφωνε" τον εαυτό του, αλλά ίσως θα προλάβαινε να κάνει την τακτοποίηση πριν να λήξει το περιθώριο για την καταβολή του προστίμου του αυθαιρέτου, οπότε και θα το γλίτωνε.

 

Δεν είναι παράλογο ότι ενώ με την αλλαγή χρήσης των υπογείων και το ξεμπάζωμά τους δεν προκύπτει θέμα, παρόλο που ο όγκος και το ύψος του κτιρίου αλλάζουν, στην περίπτωση της υπερύψωσης της σοφίτας (εντός όμως του μέγιστου επιτρεπομένου ύψους) και της αλλαγής της μορφής της στέγης, μπορεί να κολλήσουμε;

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι παράλογο ότι ενώ με την αλλαγή χρήσης των υπογείων και το ξεμπάζωμά τους δεν προκύπτει θέμα, παρόλο που ο όγκος και το ύψος του κτιρίου αλλάζουν, στην περίπτωση της υπερύψωσης της σοφίτας (εντός όμως του μέγιστου επιτρεπομένου ύψους) και της αλλαγής της μορφής της στέγης, μπορεί να κολλήσουμε;

αυτό που το λέει πως δεν έχουν πρόβλημα;

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω βρε παιδιά κάτι και εγώ. Συγγνώμη αν επαναλαμβανω ερώτηση που έχει απαντηθεί αλλά οι 42 σελίδες είναι πολλές που έχω διαβάσει για να τις θυμάμαι. Λοιπόν:

-Μέχρι πότε μπορεί να κάνει κάποιος την τακτοποίηση? Μέχρι το τέλος του έτους? Ή για πάντα εφόσον η άδεια του είναι προ 2/7/2009?

-Μπορεί κάποιος να τακτοποιήσει Η/Υ χώρους ή πατάρια χωρίς να έχει κλείσει την άδεια? η απορία μου φαίνεται περίεργη αλλά μου το ανέφεραν ως υπαρκτή δυνατότητα και ψάχνω γνώμες. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Να κάνω και εγώ μία ερώτηση

Έχουμε Η/Χ που χρησιμοποιείται σαν είσοδος πολυκατοικίας.

Οι ιδιοκτήτες αποφάσισαν το 2006 και το έκλεισαν βάζοντας ένα νέο υαλοστάσιο στην άκρη του Η/Χ δημιουργώντας έτσι ένα προθάλαμο πριν την κύρια είσοδο. Τώρα θέλουν να το τακτοποιήσουν καταβάλλοντας τα ανάλογα έξοδα. Μπορεί να τακτοποιηθεί κοινόχρηστος χώρος παραμένοντας κοινόχρηστος ? Σε ποιο όνομα γίνεται η τακτοποίηση και ποιος είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τα πρόστιμα ? ο διαχειριστής ? ή γίνεται επιμερισμός στους ιδιοκτήτες ανάλογα με τα χιλιοστά ?

Link to comment
Share on other sites

-Μέχρι πότε μπορεί να κάνει κάποιος την τακτοποίηση? Μέχρι το τέλος του έτους? Ή για πάντα εφόσον η άδεια του είναι προ 2/7/2009?

-Μπορεί κάποιος να τακτοποιήσει Η/Υ χώρους ή πατάρια χωρίς να έχει κλείσει την άδεια? η απορία μου φαίνεται περίεργη αλλά μου το ανέφεραν ως υπαρκτή δυνατότητα και ψάχνω γνώμες.

 

_ Η τακτοποίηση υφίσταται για άδειες που έχουν εκδοθεί προ της 02/07/2009 και μπορούν να δηλωθούν προς τακτοποίηση εντός αποκλειστικής προθεσμίας οκτώ 8 μηνών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 3843/2010 (28/04/2010), δηλαδή μέχρι την 28/12/2010

Πέραν της παραπάνω ημερομηνίας δεν μπορούν να τύχουν των ευνοικών ρυθμίσεων της τακτοποίησης

 

_ΤΙ εννοείς έχει κλείσει άδεια?

Αν εννοείς να μην έχει εκδοθεί προφανώς όχι.

Αν εννοείς να μην έχει αιτηθεί τελική ηλεκτροδότηση, προφανώς ναι, αρκεί οι χώροι προς τακτοποίηση να έχουν υλοποιηθεί (να βρίσκονται δηλ. στο στάδιο τοιχοποιιας και πέρα)

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.