Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εκπιπτώμενες δαπάνες ελεύθερου επαγγελματία Μηχανικού


Recommended Posts

Το 1/3 το ακουσα απο εναν λογιστη, και για να ειμαι ειλικρινης δεν το εχω ψαξει παραπερα, αλλα μου ακουγεται λογικο.

 

------------------------------------------------------------------

 

To ποσοστό αυτό είναι αυθαίρετο. Δεν υπάρχει πουθενά στη φορολογική νο μοθεσία

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,8k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

To ποσοστό αυτό είναι αυθαίρετο. Δεν υπάρχει πουθενά στη φορολογική νο μοθεσία

 

Φιλε μου SOTHRIS, εισαι αδικος... Δεν εχεις διαβασει ολο το thread αλλα μονο επιλεκτικα καποια posts. Σου παραθετω μερικα εδω για να μην παρεξηγουμαι...

 

 

Με όλη τη καλή διάθεση, εδώ είναι κοινότητα μηχανικών και ουχί λογιστών. Ο ρόλος του forum αυτού δεν είναι να αντικαταστήσει τους λογιστές. Για να μην παρεξηγηθώ εγώ ή άλλοι συνάδελφοι που θα σου δώσουν απαντήσεις στις ερωτήσεις σου.

 

 

Γνώμη μου είναι ότι εφόσον δεν μένεις με τους γονείς σου τότε μπορείς να βάλεις το 1/3, εάν το συμβόλαιο του ενοικίου είναι στο όνομα σου... Αυτό το 1/3 είναι κάτι αυθαίρετο αλλά αποδεχτό από την εφορία. Αν δεις ότι π.χ. τα 30μ2 από το σπίτι τα χρησιμοποιείς ως γραφείο, τότε μπορεί και να σε συμφέρει να το πας αναλογικά με τα τετραγωνικά μέτρα. Δες το, ψάξε το, ρώτησε το...

 

 

Το 1/3 το ακουσα απο εναν λογιστη, και για να ειμαι ειλικρινης δεν το εχω ψαξει παραπερα, αλλα μου ακουγεται λογικο.

 

 

...Στην περίπτωση που ως έδρα χρησιμοποιείται το σπίτι, οι λογιστές συνήθως συνιστούν να μην συμπεριλαμβάνεται στις δαπάνες το σύνολο των λογαριασμών ηλεκτρικού και νερού αλλά ένα μέρος.

 

http://archive.enet.gr/online/online_text/c=114,id=2776056

 

 

 

Το ζήτημα με το 1/3 (άποψή μου) προέκυψε στο παρελθόν μέσα από τις ανάγκες για την φορολογία. Γι' αυτό είπα ότι προκύπτει έμμεσα.

θεωρώντας λοιπόν ότι μια μέση κατάσταση είναι αυτή των 90-100 τετραγωνικών πήγα στο 1/3.

Φυσικά και είναι πραγματικό γεγονός, επομένως αν μπορεί κανείς να αποδείξει ότι τα εξοδα γίνονται για την εκπλήρωση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων δεν τίθεται θέμα.

 

http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=23751&st=20

 

Το παραπανω ειναι απο forum συναδελφων σου, νομιζω το έχεις υποψην...:)

 

 

 

Το 1/3 μου το είπε και εμένα η λογίστρια THEOTDM900, προ 5 ημερών, γιατί είχα παρόμοιο θέμα. Αφορά όμως μόνο στα παραπάνω έξοδα, ακριβώς όπως αναφέρθηκαν (ΔΕΗ, νερό, κοινόχρηστα - αν αποτελεί διαμέρισμα πολυκατοικίας-, σταθερή και κινητή τηλεφωνία). Βέβαια, το σάιτ που μας παραπέμπει ο συνάδελφος παραπάνω, αναφέρει ότι ειδικά η κινητή, λογίζεται ως το 1/2 και όχι ως το 1/3. Εγώ, ωστόσο, για ασφάλεια, το συγκαταλέγω στο 1/3.

 

 

Όχι, οι υπόλοιποι λογαριασμοί περνιούνται στα βιβλία με συντελεστή (π.χ. το 1/3 που θεωρείται ως κοινώς αποδεκτό), και επομένως εκπίπτει και αντίστοιχο ποσοστό του ΦΠΑ.

 

 

Φιλε SOTHRIS, εαν βεβαια εχεις μια αλλη γνωμη ειναι καλοδεχούμενη, παντα! 8-)

Link to comment
Share on other sites

Παρακολούθησα ένα σεμινάριο με θέμα τα φορολογικά των μηχανικών και σας παραθέτω κάποια βασικά στοιχεία.

 

- Αποδείξεις μέχρι 50 € περνάνε στα επαγγελματικά έξοδα. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια δεν έχουμε δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ.

 

- Απόσβεση παγίων. Αναφέρεται στο Π.Δ. 299/2003. Γενικά δαπάνες μεγαλύτερες των 1200 € για αγορά παγίων αποσβένονται με συντελεστές που αναφέρονται στο Π.Δ. Ειδικά για Η/Υ και προγράμματα Η/Υ το ποσό μπορεί να είναι μικρότερο αλλα η απόσβεση δεν είναι υποχρεωτική. Οι Η/Υ αποσβένονται αν θέλουμε με 30% ανά έτος.

 

- Η χρήση ιδιόκτητης οικοδομής για επαγγελματική στέγη συνιστά τεκμαρτό εισόδημα από ενοίκια ίσο με 3,5% της αντικειμενικής αξίας. Ονομάζεται τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποιούμενης οικοδομής. Αυτό δηλώνεται στο Ε2 σαν εισόδημα απο ενοίκια και στο Ε3 σαν δαπάνη ιδιόχρησης (υπάρχει κωδικός με αυτό το όνομα).

 

- ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΕΞΟΔΑ (που μειώνουν το καθαρό κέρδος μας)

 

Όλα τα έξοδα τα οποία πραγματοποιούνται για την άσκηση της επαγγελματικής μας δραστηριότητας.

 

Ειδικά όμως για δαπάνες μετακίνησης (αυτοκίνητα).

Όλες οι δαπάνες που αφορούν το αυτοκίνητο (αγορά, συντήρηση, βενζίνη, λάστιχα κλπ) αναγνωρίζονται στο 70% για αυτκίνητα μέχρι 1600 cc και στο 35% για αυτοκίνητα άνω των 1600 cc.

Η αγορά του αυτοκινήτου αποσβαίνεται με 12% το χρόνο.

Τα τέλη κυκλοφορίας αποτελούν επίσης επαγγελματική δαπάνη (κατα 70% ή 35%).

Οι βενζίνες καλό θα είναι να έχουν τιμολόγιο και όχι απόδειξη (και ας είναι κάτω απο 50 €).

Τα τιμολόγια αυτά των δαπανών μετακίνησης θα τα κρατάμε φωτοτυπία για να τα περνάμε στο ποσό που δεν αναγνωρίζονται (το υπόλοιπο του 70% ή 35%) στο αντίστοιχο ποσό δαπανών για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Τα αυτοκίνητα για τα οποία δηλώνουμε επαγγελματικά έξοδα πρέπει να είναι περασμένα στα πάγιά μας (λίστα παγίων στο τέλος του βιβλίου).

Όλες οι δαπάνες που αφορούν μετακίνηση όμως ΔΕΝ εκπίπτουν το ΦΠΑ.

 

Δαπάνες επισκευής και συντήρησης της επαγγελματικής στέγης αναγνωρίζονται στο 100% κατά το έτος πραγματοποίησής τους.

 

Δαπάνες προσθήκης ή επέκτασης όμως σε μισθωμένα ακίνητα αποσβένονται ισόποσα για όσο διαρκεί η μίσθωση.

 

Δαπάνες διαμονής και φιλοξενίας (ξενοδοχεία κλπ).

Αναγνωρίζονται κανονικότατα εφόσον αποδεικνύεται ότι ήταν όντως επαγγελματικές. Π.Χ. το ΣΚ στη Μύκονο με τη γυναίκα και τα παιδιά θα είναι κάπως δύσκολο να το δεχθεί ο ελεγκτής σε περίπτωση ελέγχου. Αν δεν γίνει έλεγχος βέβαια θα περάσει κανονικά. Οι δαπάνες αυτές όμως ΔΕΝ εκπίπτουν το ΦΠΑ.

 

Κινητή τηλεφωνία

Αναγνωρίζεται κατά 50% σαν επαγγελματική δαπάνη και μάλιστα εκπίπτει όλο το ΦΠΑ και όχι μόνο το 50% αυτού.

 

 

 

 

 

Αυτοπεραίωση

Με την αλλαγή του καθεστώτος φορολόγησης σε λογιστικό τρόπο είναι πλέον συμφέρον να κάνουμε την αυτοπεραίωση ενώ μέχρι και πέρσι δεν την κάναμε. Ο τρόπος της αυτοπεραίωσης έχει αλλάξει όμως για τα εισοδήματα του 2010 και έχει εισάγει μέσα του και την έννοια της συνάφειας (αυτο δεν το κατάλαβα καλά). Ο ακριβής τρόπος που γίνεται η αυτοπεραίωση είναι κάτι που ακόμα το ψάχνω.

 

Άποψη λογιστή.

Πρόκειται καθαρά για προσωπική του άποψη και μπορεί κάποιος άλλος να λέει άλλα. Συστήνει να φροντίσουμε να διατηρήσουμε με βάση τα έξοδά μας έναν συντελεστή καθαρού κέρδους γύρω στο 65%. Επίσης πρέπει να φροντίσουμε αυτόν τον συντελεστή να τον διατηρούμε τα επόμενα χρόνια χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις ώστε να μην οδηγήσουμε πάνω μας τον έλεγχο.

Link to comment
Share on other sites

Μία ερώτηση:

 

γράφεις:

 

"Τα αυτοκίνητα για τα οποία δηλώνουμε επαγγελματικά έξοδα πρέπει να είναι περασμένα στα πάγιά μας (λίστα παγίων στο τέλος του βιβλίου)."

 

Εγω δηλαδή που εχω αυτοκίνητο αγορασμένο μεταχειρισμένο απο ιδιώτη, πως θα ηταν δυνατόν να το περάσω στα βιβλία μου? Με τι παραστατικό? Τι σημαίνει αυτό, πως αν δεν αγορασω καινουργιο αυτοκίνητο, δεν εχω εξοδα κίνησης???

Link to comment
Share on other sites

Τα αυτοκίνητα για τα οποία δηλώνουμε επαγγελματικά έξοδα πρέπει να είναι περασμένα στα πάγιά μας (λίστα παγίων στο τέλος του βιβλίου).

 

Σε αυτό έχω αμφιβολία κι εγώ. Μιλάς πρακτικά για επαγγελματικό αυτοκίνητο μόνο.

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά, ρώτησα το εισηγητή του σεμιναρίου ειδικά αυτό το πράγμα και μου είπε οτι ΝΑΙ πρεπει να είναι περασμένο και στα πάγια.

 

Βέβαια και αυτός είναι ένας άνθρωπος και όχι θεός και δεν αποκλείεται να κάνει λάθος.

 

Όσον αφορά το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο υποθέτω οτι όπως η εφορία δέχεται την υπευθυνη δήλωση του πωλητή οσον αφορά το κόστος της συναλλαγής προκειμένου ο αγοραστής να το περάσει στα τεκμήρια, θα δέχεται το ίδιο χαρτί και για να περαστεί αυτό στα πάγια.

Και δεν μιλάω για επαγγελματικό αυτοκίνητο.

 

Ξέχασα να αναφέρω ότι η αυτοπεραίωση θα λέγεται τώρα αυτοέλεγχος και περιγράφεται στο άρθρο 79 του νέου νόμου (3842/2010).

Μπερδεύτηκα εντελώς όμως οσον αφορά τον τρόπο που γίνεται.

Link to comment
Share on other sites

δαπανες βενζινες - σερβις εως το 3% του τζιρου εκπιπτει και το ΦΠΑ

 

Απ όσο ξέρω καταργήθηκε το όριο του 3% με τον τελευταίο νόμο.

ΔΑΠΑΝΕΣ

Αυτό που λες αναφερόταν στο νόμο 2238/1994 στην παράγραφο 2 του άρθρου 49.

Στον 3842/2010 παρ. 6, άρθρο 7 καταργείται η αναφορά στο 3%.

ΦΠΑ

Το ΦΠΑ δεν εκπίπτει. Παραθέτω την αναφορά στον Ν. 2859/2000 άρθρο 30.

-------------------------------------------------------------------------------------------

4. Δεν παρέχεται δικαίωμα έκπτωσης του φόρου με τον οποίο έχουν επιβαρυνθεί οι δαπάνες:

 

α) αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης καπνοβιομηχανικών προϊόντων,

β) (αγοράς, εισαγωγής ή ενδοκοινοτικής απόκτησης οινοπνευματωδών ή αλκοολούχων ποτών, εφόσον αυτά προορίζονται για την πραγματοποίηση μη φορολογητέων πράξεων. - (αντικαταστάθηκε ως άνω με το άρθρο 5 παρ. 1 του ν. 3522/2006.))

γ) δεξιώσεων, ψυχαγωγίας και φιλοξενίας γενικά,

δ) στέγασης, τροφής, ποτών, μετακίνησης και ψυχαγωγίας για το προσωπικό ή τους εκπροσώπους της επιχείρησης,

ε) αγοράς, εισαγωγής η ενδοκοινοτικής απόκτησης επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης μέχρι εννέα (9) θέσεων, μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων, σκαφών και αεροσκαφών ιδιωτικής χρήσης που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό, καθώς και οι δαπάνες καυσίμων, επισκευής, συντήρησης, μίσθωσης και κυκλοφορίας αυτών γενικά.

 

Η διάταξη αυτή δεν εφαρμόζεται για τα πιο πάνω μεταφορικά μέσα, εφόσον προορίζονται για πώληση, μίσθωση ή μεταφορά προσώπων με κόμιστρο,

στ) αγοράς, εισαγωγής η ενδοκοινοτικής απόκτησης ειδών συσκευασίας, των οποίων η παράδοση καλύπτεται από καταβαλλόμενη εγγύηση και των οποίων η περαιτέρω διακίνηση γίνεται χωρίς φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 19. - (καταργήθηκε με το άρθρο 25 παρ. 1 του ν. 3522/06.)

Link to comment
Share on other sites

- Αποδείξεις μέχρι 50 € περνάνε στα επαγγελματικά έξοδα. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια δεν έχουμε δικαίωμα έκπτωσης ΦΠΑ.

αν ισχύει αυτό θα κόβω τιμολόγιο και για φωτοτυπία 10 λεπτά:-x

Link to comment
Share on other sites

Σχετικά με το θέμα του αν περνάει η όχι η βενζίνη στα έξοδα έχω ακούσει πολλές απόψεις από λογιστές και από συναδέλφους μηχανικούς. Από τη μία να δηλώνουμε ένα μικρό μέρος των τιμολογίων βενζίνης (2-3 τιμολόγια ανά μήνα) έτσι ώστε σε ενδεχόμενο έλεγχο να μην έχουμε πρόβλημα και από την άλλη πως περνάνε όλα τα τιμολόγια που εκδίδουν (κατά 70% κ 35% του ποσού, ανάλογα την περίπτωση). Υπήρξε κάποια διευκρίνηση επ αυτού στο σεμινάριο?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.