Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όροι δόμησης σε εκτός σχεδίου γήπεδο


Recommended Posts

Είναι μεγάλη συζήτηση (έχει γίνει σε σχετικό νήμα στο παρόν φόρουμ) για το σκοπό και τις προθέσεις της απόφασης ΣΤΕ. Τους τελευταίους μήνες μετά την έκδοση της απόφασης, διανύουμε μια περίοδο "σύγχυσης", καθώς από την μια πλευρά οι Πολεοδομίες δεν εκδίδουν άδειες από την άλλη, η νομοθεσία δεν έχει αλλάξει. Η προσωπική μου γνώμη για την σύνταξη τοπογραφικών είναι να αναγράφεται ρητά και η επιφύλαξη λόγω της απόφασης ΣτΕ και ενυπογράφως (επί τοπογραφικού) να λαμβάνουν γνώση οι συμβαλλόμενοι. Με τα ως τώρα ισχύοντα το γήπεδο είναι άρτιο κατά παρέκκλιση (ως προυφιστάμενο του Ν. 3212/03) και οικοδομήσιμο. Σύμφωνα με την απόφαση ΣτΕ όπως αναφέραμε, τα πράγματα περιπλέκονται. Ανέφερα παραπάνω, ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομολογία δρόμο διανομής θεωρούνται κοινόχρηστοι.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 992
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

σωστα,

Ποιοί δρόμοι θεωρούνται ότι δημιουργήθηκαν με βούληση της πολιτείας ή με άλλο νόμιμο τρόπο;

α) Οδοί που προβλέπονται από αναδασμό του Υπουργείου Γεωργίας ή δρόμοι που έχουν διανοιχτεί σε εκτέλεση παραχωρητηρίων του Ελληνικού Δημοσίου, αποφάσεων αναδασμού ή πράξεων απαλλοτριώσεως κατά τις διατάξεις της αγροτικής ή εποικιστικής νομοθεσίας, όπου υπάρχει σχετική πρόβλεψη ότι το αντίστοιχο τμήμα παραμένει δημόσια οδός ή δίοδος και αφήνεται στην κοινή χρήση,

β) η καθορισμένη ζώνη παραλίας, που εξυπηρετεί τις ανάγκες κυκλοφορίας, εφόσον είναι διανοιγμένη και διαμορφωμένη οδός,

γ) οδοί που έχουν νομίμως κατασκευαστεί με τη βούληση της πολιτείας και επιτρέπουν την πρόσβαση σε ακτές, αρχαιολογικούς χώρους, εθνικούς δρυμούς, χιονοδρομικά κέντρα ή σε σημαντικά δημόσια έργα (όπως φράγματα, στρατιωτικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, Δημοτικές Εγκαταστάσεις Ύδρευσης (δεξαμενές, αντλιοστάσια) και Αποχέτευσης (εργοστάσια βιολογικών καθαρισμών), Επεξεργασίας και ταφής στερεών αποβλήτων, Νεκροταφείων, Ιερών Ναών κ.λπ.).

εδω

 

και εχουμε και το αρθρο 37 του 4235/14

8. α) Οι δρόμοι που απεικονίζονται στα κυρωμένα στοιχεία των διανομών αγροκτημάτων και συνοικισμών, καθώς και κυρωμένων αναδασμών, περιέρχονται κατά κυριότητα στους οικείους Δήμους, εφόσον σήμερα υφίστανται. Αν έχουν αλλάξει χρήση ή κατέχονται αυθαίρετα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της οικείας Περιφέρειας, μετά από αυτοψία, αποφαίνεται για τη σκοπιμότητα επαναφοράς των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση. Αν δεν είναι αναγκαία η επαναφορά των πραγμάτων στην προηγούμενη κατάσταση, η αίτηση του κατόχου για την εξαγορά ακινήτου εξετάζεται από την οικεία Επιτροπή Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών σύμφωνα με το άρθρο 23.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

https://www.tanea.gr/2023/12/22/economy/ksepagonei-i-domisi-sta-ektos-sxediou-online/

Τι θέλει εδώ να πει ο ποιητής?

Δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις:

Α,Β,..

Γ)  Των περιπτώσεων που έχει υποβληθεί εμπροθέσμως αίτημα (σ.σ.: κατά τα οριζόμενα στην παρ. 1 του άρθρου 40 του Ν. 4759/2020

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα

Για το παρακάτω τι ακριβώς εννοούν ;

Ότι όποιος το πήρε για περισσότερα απο 5 χρόνια πριν το αγροτεμάχιο μηδενίζει την αξία ενώ πριν όλα καλά;

Είναι σοβαροί; Με μία πρόταση απαξιώνουν περιουσίες και κόπους μιας ζωής;

Έχουν να πέσουν μηνύσεις βροχή

 

β) Γηπέδων που δημιουργήθηκαν πριν από τις 31.5.1985 που αποτέλεσαν αντικείμενο δικαιοπραξιών με επαχθή αιτία, οι οποίες συνήφθησαν την τελευταία πενταετία πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, και στη σχετική συμβολαιογραφική πράξη αναφέρεται ότι το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

 

Link to comment
Share on other sites

8 λεπτά πριν, Teo777 said:

) Γηπέδων που δημιουργήθηκαν πριν από τις 31.5.1985 που αποτέλεσαν αντικείμενο δικαιοπραξιών με επαχθή αιτία, οι οποίες συνήφθησαν την τελευταία πενταετία πριν από τη δημοσίευση του παρόντος, και στη σχετική συμβολαιογραφική πράξη αναφέρεται ότι το γήπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

 

Καλά Χριστούγεννα με υγεία σε όλους!

Αυτό αναρωτιέμαι και εγώ.. σε ποιό σοβαρό κράτος σου λένε ότι εάν έχεις αγοράσει ένα ακίνητο 6 χρόνια πριν ή εαν στο έδωσαν οι γονείς σου, άρτιο και οικοδομήσιμο με όσα γνωρίζαμε έως τώρα, θα μηδενιστεί η αξία του, αλλά του διπλανού σου που το πήρε πέρσι θα μπορεί να αξιοποιηθεί....

Όσο για τους λοιπούς όρους που συζητούνται ακόμα και για τα προ '85, αμφιβάλλω αν έστω και έαν 10% των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας μπορεί να ικανοποιήσει τα κριτήρια αυτά..

Link to comment
Share on other sites

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα και χρόνια πολλά,

Έχω μια περίπτωση με ένα «οικόπεδο» 4,100μ2 το οποίο προϋπάρχει του 1970 και βρίσκεται  εκτός σχεδίου με πρόσωπο μήκους 36μ σε αναγνωρισμένη δημοτική οδό.
 

Στην περιοχή δεν ισχύουν οι παρεκκλίσεις της εκτός σχεδίου δόμησης καθώς είναι αφενός περιοχή NATURA και αφενός είναι σε ισχύ ΣΧΟΟΑΠ.

 

Στην πολεοδομία θεωρούν ότι δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο καθώς δεν εμπίπτει στον κανόνα (άρθρο 1  - ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/31-5-85))

β) Για γήπεδα που έχουν πρόσωπο σε Διεθνείς, Εθνικές Επαρχιακές, Δημοτικές και Κοινοτικές οδούς ως και σεεγκαταλειμένα τμήματά τους και σε σιδηροδρομικές γραμμές απαιτούνται:

Ελάχιστο πρόσωπο 45 μ.

Ελάχιστο βάθος 50 μ.

Ελάχιστο εμβαδόν 4000 μ2.

 

Θεωρώ ότι η ανωτέρω απαίτηση για πρόσωπο 45μ σε αναγνωρισμένη δημοτική οδό έχει ισχύ για ακίνητα που δημιουργούνται μετά το 1985 (με κατάτμηση).

Γνωρίζει κάποιος αν υπάρχει κάποια σχετική οδηγία / εγκύκλιος ή οτιδήποτε κάνει ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη απαίτηση ισχύει για «νέα» / μεταγενέστερα του 1985 ακίνητα?

Με άλλα λόγια, ψάχνω κάτι αντίστοιχο με αυτό που είναι ξεκάθαρο για την περίπτωση νέων ακινήτων, μεταγενέστερων του 2003 για τα οποία και μόνο για αυτά υπάρχει η  απαίτηση των 25μ για πρόσωπο σε κοινόχρηστο δρόμο (όχι αναγνωρισμένη δημοτική κοινοτική κτλ οδό)

 

Ευχαριστώ!

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Αν δεν εμπίπτεις στον κανόνα, ελέγχεις τις παρεκκλίσεις. 

Προφανώς, εμπίπτεις στην παρέκκλιση 25-2000 (προ 17-7-78)

Αν η συγκεκριμένη παρέκκλιση έχει καταργηθεί, δεν οικοδομείς.

Link to comment
Share on other sites

@mimis1976 To ΠΔ του 1985 έδωσε την δυνατότητα να είναι άρτια και οικοδομήσιμα τέτοια γήπεδα όταν αυτά είχαν δημιουργηθεί κατά την ημερομηνία ισχύος του από 6/10/78 Π.Δ (ΦΕΚ 538/Δ) και μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του ΠΔ/31.5.85 (ΦΕΚ 270/Δ) με ελάχιστη επιφάνεια 4.000 τμ ανεξαρτήτως μήκους προσώπου, αρκεί να είχαν ελάχιστη επιφάνεια 4.000 τμ. Αυτό έγινε για να μην πάνε στα αζήτητα τέτοια παρόδια γήπεδα, καθώς στο προγενέστερο του 85 Πρ. Διάταγμα, δινόταν αρτιότητα μόνο με το κριτήριο επιφάνειας (4.000 τμ) και βεβαίως με τις γνωστές παρεκκλίσεις (προ 62', προ 64' και τα υφιστάμενα κατά την έναρξη ισχύος του ΠΔ 6.10.70, περίπτωση η οποία στη συνέχεια στο ΠΔ του 85 έγινε παρέκκλιση)

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω τι γράφει το ΣΧΟΟΑΠ όμως εντός Νατουρα είναι άρτια και οικοδομησιμα τα γήπεδα που έχουν εμβαδό τουλάχιστον 4 στρέμματα και πριν τη Νατουρα ήταν άρτια και οικοδομησιμα. Έχεις 4100τμ και αν βάσει του πδ του 85 καλύπτεις όρους παρεκλισης δεν έχεις θέμα. Εντός Νατουρα δεν ισχύουν οι παρεκλισεις για τα κάτω των 4 στρεμμάτων.

Link to comment
Share on other sites

20 ώρες πριν, SIGIO said:

Δεν ξέρω τι γράφει το ΣΧΟΟΑΠ όμως εντός Νατουρα είναι άρτια και οικοδομησιμα τα γήπεδα που έχουν εμβαδό τουλάχιστον 4 στρέμματα και πριν τη Νατουρα ήταν άρτια και οικοδομησιμα. Έχεις 4100τμ και αν βάσει του πδ του 85 καλύπτεις όρους παρεκλισης δεν έχεις θέμα. Εντός Νατουρα δεν ισχύουν οι παρεκλισεις για τα κάτω των 4 στρεμμάτων.

Κατά την ημερομηνία έναρξης του Ν-3937/11 ( NATURA) το ακίνητο ήταν  (στην χειρότερη περίπτωση) άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση 

<<<άρθρο 2 – παρ. β – εδάφιο (γγ) του  ΠΔ/24-5-85 (ΦΕΚ-270/Δ/31-5-85) σύμφωνα με το οποίο

γγ) Τα γήπεδα που υφίστανται κατά τη 17-10-78 ημέρα δημοσίευσής του από

ΠΔ/6-10-78 (ΦΕΚ-538/Δ/78).

Ελάχιστο πρόσωπο: είκοσι πέντε (25) μέτρα.

Ελάχιστο βάθος: σαράντα (40) μέτρα.

Ελάχιστο εμβαδόν δύο χιλιάδες (2000) μ2. >>>

Λέω "χειρότερη" δεδομένου ότι δεν έχει το απαραίτητο πρόσωπο των 45μ για να είναι άρτιο και οικοδομήσιμο στον κανόνα (?)

 

Το ΣΧΟΟΑΠ καταργεί τις παρεκκλίσεις του Π.Δ 1985 και τέθηκε σε ισχύ στις 28-11-2013, 2 χρόνια περίπου μετά την Natura).

Ωστόσο αναφέρει ότι:

Όροι και περιορισμοί δομήσεως

Κατώτατο όριο αρτιότητας: 4.000 m2, κατώτατο όριο κατάτμησης: 8.000 m2 (για τους σκοπούς δομήσεως), με την επιφύλαξη του άρθ. 9 παρ. 2 του Ν. 3937/11

Για τους λοιπούς όρους και περιορισμούς δόμησης εφαρμόζονται οι διατάξεις των π.δ. 6.10.78 (ΦΕΚ 538/Δ/6.10.78) και π.δ. 24−5−85 (ΦΕΚ−270/Δ/31.5.85), όπως ισχύουν εκάστοτε, χωρίς τις προβλεπόμενες παρεκκλίσεις.

 

Το ερώτημα είναι, μπορώ να "πατήσω" στο παραπάνω (υπογραμμισμένη) πρόταση και να θεωρήσω ότι είμαι άρτιος και οικοδομήσιμος?

να θεωρήσω δηλαδή ότι το ακίνητο είναι οικοδομήσιμο λόγω των διατάξεων natura και όχι λόγω των παρεκκλίσεων του Π.Δ. 1985 

καλή χρονιά να έχουμε με υγεία!!!

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.