Μετάβαση στο περιεχόμενο

Άδεια για στέγαστρο


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 159
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Στέγαστρο είναι η μη προσβάσιμη σταθερή κατασκευή, σε πρόβολο ή επί υποστυλωμάτων, που κατασκευάζεται με
συμπαγή σταθερά ή κινητά στοιχεία στην οροφή του. Το στέγαστρο είτε τοποθετείται σε επαφή με μία όψη χωρίς να
αποτελεί συνέχεια του φέροντος οργανισμού υπό την προϋπόθεση, ότι είναι κατασκευασμένο από διαφορετικό υλικό είτε
απέχει ελάχιστη απόσταση δ/4 από οποιαδήποτε όψη του κτιρίου, χωρίς να ισχύουν οι ανωτέρω περιορισμοί. Επιτρέπονται,
κατόπιν γνωμοδότησης του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, κάθετα στοιχεία πλήρωσης, αποκλειόμενης της δημιουργίας
κλειστού χώρου

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, lia11 said:

...μπορώ να κατασκευάσω στεγαστρο ανοιχτο απ ολες τις πλευρες?...

1 ώρα πριν, Pavlos33 said:

Όχι, χωρίς την ύπαρξη κτιρίου.

οπότε φτιάξε και ένα δωμάτιο αποθήκη (π.χ. 2μΧ2μ) και φτιάξε και το στέγαστρο ......

Link to comment
Share on other sites

8 ώρες πριν, Didonis said:

οπότε φτιάξε και ένα δωμάτιο αποθήκη (π.χ. 2μΧ2μ) και φτιάξε και το στέγαστρο ......

θα μπορούσα δηλαδή να εχω κυριο χωρο αντιστοιχο με αυτόν που αναφέρεις και στέγαστρο 100μ2?

Link to comment
Share on other sites

On 25/1/2023 at 7:57 ΜΜ, xenerables said:

Καλησπέρα, τελικά επιτρέπεται η κατασκευή στεγάστρου στο δώμα?Στο άρθρο 19 του ΝΟΚ δεν γίνεται αναφορά σε στέγαστρα.

Τα στέγαστρα προβλέπονται μόνο στο άρθρο 17 και επομένως επιτρέπονται μόνο στους ακάλυπτους.

Δεν προβλέπονται στέγαστρα ούτε στο άρθρο 16 ούτε στο άρθρο 19.

Edited by Latg
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 11/6/2022 at 6:18 PM, ΝΙΚΟΛΑΣΧΡΥΣ said:

 

Καλησπέρα, πού μπορούμε να βρούμε την συγκεκριμένη εγκύκλιο; Την ψάχνω και δεν την βρίσκω με τίποτα..

Link to comment
Share on other sites

Εγκ-88954/3506/5-12-2019

Κατασκευή στεγάστρου εντός της ελάχιστης απόστασης των κτιρίων ή εγκαταστάσεων από τα όρια γηπέδου σε εκτός σχεδίου περιοχή
(Προϋποθέσεις κατασκευής στεγάστρων στον ακάλυπτο χώρο γηπέδων)

 

Σε συνέχεια του σχετικού Εγγρ-88954/3-10-19, με το οποίο δίνονται οδηγίες σχετικά με τη δυνατότητα κατασκευής στεγάστρου εντός της ελάχιστης υποχρεωτικής απόστασης από τα όρια γηπέδου εκτός σχεδίου καθώς και του Εγγρ-30443/1372/5-8-19 της ΔΑΟΚΑ, σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με το Αρθ-17 του Ν-4067/12 όπως ισχύει είναι δυνατή η κατασκευή στεγάστρων στον ακάλυπτο χώρο γηπέδων εκτός σχεδίου με τις εξής προϋποθέσεις:

α) την τήρηση της μέγιστης συνολίκής επιφάνειας που ορίζεται στο τέλος της παρ.7 καθώς και

β) τον περιορισμό του πλάτους των στεγάστρων: στην περίπτωση που αυτά αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια του γηπέδου σύμφωνα με το εδαφ.ια της ίδιας παραγράφου.

Τέλος επισημαίνεται ότι βάσει του ανωτέρω εδαφίου τα στέγαστρα μπορούν να εισέχουν εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια που ορίζει το ΠΔ για την εκτός σχεδίου δόμηση, με το πλάτος 1/4 Δ όπως αυτό υπολογίζεται βάσει του Αρθ-3 του ΝΟΚ, δηλαδή Δ = 3+0,10Η.

Edited by jbosdas
Link to comment
Share on other sites

 Μέχρι την παραπάνω εγκύκλιο η απόσταση Δ από τα ορια στην εκτός σχεδίου δόμηση ήταν 15/4 . Το 2020 όμως αφαιρείται  από το άρθρο  17παρ 7ια το πλάτος   1/4 Δ  Η ερμηνεία της εγκυκλίου αναφερόταν στην παραπάνω διατύπωση οπου και αφαιρείται  το 2020 Θεωρώ ότι δεν ισχύει η εγκύκλιος  .  Κατασκευάζονται σε οποιαδήποτε θέση  στην εκτός σχεδίου δόμηση .Στην εκτός σχεδίου δόμηση δεν υπάρχει η έννοια υποχρεωτικός  ακάλυπτος  μόνο απόσταση  από τα όρια 15μ  

Ν-4067_12 ΝΟΚ_12 Αρθ-17 Κατασκευές και φυτεύσεις στους ακάλυπτους χώρους και περιφράξεις ΦΕΚ-79_Α_9-4-12.html.pdf

Edited by ΝΙΚΟΛΑΣΧΡΥΣ
Συμπλήρωση κειμένου
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους,

επειδή το θέμα των στεγάστρων και ειδικά σε εκτός σχεδίου είναι ένα αγκάθι για όλους τους μηχανικούς, ειδικότερα εφόσον η νομοθεσία είναι κακογραμμένη, αλλάζει συνεχώς και οι Εγκύκλιοι που βγαίνουν είναι εντελώς αναξιόπιστες, παραθέτω μια ανάρτηση που έκανε στο Facebook (!) η Δομική Πληροφορική και είμαι πασιχαρής που την βρήκα: 

"Κατασκευή στεγάστρων στους ακάλυπτους χώρους, οικοπέδου-γηπέδου

Τα στέγαστρα αναπτύσσονται ελεύθερα στον ακάλυπτο και στην πρασιά, σε οποιαδήποτε θέση εφόσον εξασφαλίζεται η απαιτούμενη φύτευση, στηρίζονται σε υποστυλώματα και με βάση τον ορισμό του άρθρου 2 παρ.79 του ΝΟΚ, δεν πρέπει να συγχέονται με τα κινητά ή σταθερά προστεγάσματα του άρθρου 16 ενώ, εφόσον αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών ακάλυπτων (*), μπορούν να κατασκευάζονται με πλάτος μέχρι 1/4 Δ ή δ, αλλά με τον περιορισμό ότι το σύνολο των κατασκευών αυτών δεν μπορεί να υπερβαίνει το εμβαδόν της επιτρεπόμενης κάλυψης.
Δηλαδή αν π.χ. είναι 10% η επιτρεπόμενη κάλυψη, επιτρέπεται, επιπλέον της κάλυψης, να καταλαμβάνουν το 10% του οικοπέδου ή του γηπέδου.
(*) Ο υποχρεωτικός ακάλυπτος, προφανώς αναφέρεται με την έννοια των υποχρεωτικών αποστάσεων από τα όρια, δηλαδή το πλάτος τους περιορίζεται σε 1/4Δ ή δ μόνο όταν κατασκευάζονται εντός των υποχρεωτικών αποστάσεων Δ ή δ.
Το στέγαστρο δεν πρέπει να εφάπτεται στο κτίριο δεδομένου ότι εξ ορισμού (άρθρο 2 παρ.79) αποκλείεται να έχει οποιαδήποτε κατακόρυφα στοιχεία πλήρωσης ενώ αν εφάπτεται στο κτίριο καθίσταται ημιϋπαίθριος χώρος.
Στις εκτός σχεδίου περιοχές τα στέγαστρα εφόσον αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών ακαλύπτων όπως προσδιορίζονται από τις υποχρεωτικές αποστάσεις του εκτός σχεδίου, προκύπτει ότι μπορούν να κατασκευάζονται εντός αυτών με πλάτος μέχρι 1/4 της υποχρεωτικής απόστασης από τα όρια (δηλαδή είτε 1/4 x 15,00 μ. είτε 1/4 x 10,00 μ.).
Τέλος εμπίπτουν στις κατασκευές για τις οποίες απαιτείται άδεια, δεδομένου ότι δεν αναφέρονται στις κατασκευές για τις οποίες δεν απαιτείται έγκριση ή άδεια και αναφέρονται στα εξής άρθρα: άρθρο 11 παρ.6ιγ, άρθρο 17 παρ.7ια και ιβ και παρ.8.Β.δ και άρθρο 26 παρ.6."
 
Φυσικά βάσει ορισμών μπορεί ο καθένας να αμφισβητήσει το κατά πόσο οι παράγραφοι του άρθρου 17 έχουν αντίκτυπο στην εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς πολλές παράγραφοι μιλούν για οικόπεδα, πλάγιες αποστάσεις Δ και υποχρεωτικούς ακαλύπτους, δηλαδή αναφέρονται κυρίως σε εντός σχεδίου. Όμως στο άρθρο 1 ορίζεται το πεδίο εφαρμογής του ΝΟΚ για τα εκτός σχεδίου, και γράφει τα σημεία τα οποία εξαιρούνται της εκτός σχεδίου δόμησης. Μπορούμε δηλαδή να θεωρήσουμε ότι το άρθρο 1 που μιλάει για πεδίο εφαρμογής υπερισχύει των ορισμών που χρησιμοποιούνται σε κάθε παράγραφο, διότι ο ΝΟΚ είναι απλώς τρομερά κακογραμμένος...
 
Να σημειωθεί πως ο ορισμός του στεγάστρου έχει αλλάξει και επιτρέπεται η επαφή με το κτίριο εφόσον δεν αποτελεί συνέχεια του Φ.Ο. και κατόπιν γνωμοδότησης του ΣΑ επιτρέπονται επίσης τα κατακόρυφα στοιχεία πλήρωσης.
 
Όσον αφορά το ότι το σύνολο των κατασκευών (στέγαστρα+πέργκολες) δεν πρέπει να υπερβαίνει την επ. κάλυψη, πλέον αναφέρεται μόνο για τα πρατήρια, αν και είναι καλός μπούσουλας για σχεδιασμό. 
 
Όπως και να έχει η προσέγγιση που κάνουν όσον αφορά τα στέγαστρα σε εκτός σχεδίου και τις αποστάσεις από τα όρια, θεωρώ ότι είναι σωστή η λογική, δηλαδή απόσταση 1/4*15μ. ή 1/4*10 μ.
Edited by Anna Daskalaki
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.