Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στα 10 στρέμματα η αρτιότητα στις περιοχές Natura 2000 σύμφωνα με το σχέδιο νόμου


Engineer

Recommended Posts

Φαίνεται να μιλάει για περιοχές Natura...αλλά και πάλι δεν είναι ξεκάθαρο...

Η οικοδομή στα καλύτερά της...!!! Δεν παίζονται...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 202
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μπορεί κάποιος να μου πει πως θα βρω ακριβώς ποιες είναι οι περιοχές natura ? Είναι μόνο οι περιοχές που αναφέρει το σχέδιο νόμου ? Οι περιοχές που αναφέρει το σχέδιο νόμου είναι οι ΤΚΣ ( Τόποι Κοινοτικής Σημασίας ).

 

Στους χάρτες ΖΕΠ (Ζώνες Ειδικής Προστασίας) εδώ (νο.4 , νο.5 , νο.6 ), υπάρχουν πειριοχές ΖΕΠ που δεν ανήκουν στην λίστα αυτήν. Είναι Ζώνες ειδικής προστασίας για την ορνιθοπανίδα. Οι περιοχές αυτές ανήκουν στις περιοχές Natura ?

Link to comment
Share on other sites

Παιδιά ας μην γινόμαστε Βασιλικότεροι του Βασιλέος και μας πιάνει πανικός.

Είναι ξεκάθαρο πως το σχέδιο νόμου αναφέρεται στις περιοχές ΕΖΔ-ΖΕΠ του δικτύου Νατουρα 2000, διαφορετικά δεν θα υπήρχε ο Εθνικός κατάλογος των περιοχών αυτών από την σελίδα 14 και κάτω του σχεδίου.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ ότι δεν είναι σαφές.

Αν δείτε και στην αιτιολογική έκθεση έχει την ίδια ασάφεια.

 

Άρθρο 9

Ρυθμίσεις για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου Natura 2000

Ελλείψει μέτρων και ρυθμίσεων για την προστασία και ορθή κατά το κοινοτικό δίκαιο διαχείριση των περιοχών Natura 2000 και δεδομένου ότι περίπου το 70% των περιοχών του δικτύου βρίσκεται εκτός ειδικού προστατευτικού καθεστώτος, καθίσταται επείγουσα η ανάγκη για οριζόντιες ρυθμίσεις. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις κρίνεται απαραίτητο να εκληφθούν ως ελάχιστος κοινός παρονομαστής για όλες τις ελληνικές περιοχές του κοινοτικού δικτύου.

Το άρθρο αυτό εισηγείται την απαγόρευση της εγκατάστασης ιδιαιτέρως οχλουσών και επικίνδυνων βιομηχανικών μονάδων, καθώς και μονάδων υψηλής όχλησης, ρυθμίσεις για τη διαδικασία έγκρισης έργων εντός περιοχών Natura και ρυθμίσεις για την άσκηση της γεωργίας και κτηνοτροφίας. Παράλληλα, προτείνεται αυστηρότερη αδειοδοτική διαδικασία για έργα εντός των περιοχών Natura. Ρυθμίσεις προτείνονται επίσης για τη διαδικασία διενέργειας αναδασμών και για τα έργα που επιφυλάσσουν σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά κρίνονται ως εθνικής σημασίας και επιτακτικού δημόσιου συμφέροντος. Αυξάνεται επίσης το ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας γηπέδων στα 10 στρέμματα και προβλέπεται η πλήρης κατάργηση των παρεκκλίσεων. Τέλος, περιλαμβάνονται ειδικές ρυθμίσεις για τις θαλάσσιες περιοχές Νatura για τις οποίες απαιτείται η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων αλιείας και μέτρα για συγκεκριμένους προστατευόμενους οικοτόπους.

Τέλος, ενσωματώνεται στο πλαίσιο της εθνικής νομοθεσίας για την προστασία της βιοποικιλότητας η απαγόρευση της αλιείας με συρόμενα δίχτυα σε θαλάσσιες περιοχές με λιβάδια Ποσειδωνίας και κοραλλιογενή ενδιαιτήματα. Η απαγόρευση αυτή αποτελεί εφαρμογή του άρθρου 4 του κανονισμού (ΕΚ) 1967/2006 «σχετικά με μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα», το οποίο αναφέρεται στα προστατευόμενα θαλάσσια ενδιαιτήματα εντός περιοχών Natura 2000 και ειδικότερα στα λιβάδια ποσειδωνίας και τους κοραλλιογενείς σχηματισμούς. Τονίζεται ότι τα λιβάδια που σχηματίζονται από το θαλάσσιο φυτό Posidonia oceanica αποτελούν οικότοπο προτεραιότητας που χρήζει άμεσης προστασίας, σύμφωνα με τις διατάξεις της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ. Τα κοραλλιογενή ενδιαιτήματα, τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία τύπου οικοτόπου 1170 (ύφαλοι), χρήζουν επίσης άμεσης προστασίας, καθώς οι επιπτώσεις από τη χρήση συρόμενων 11

και στατικών διχτυών προκαλεί αποκόλληση και καταστροφή μεγάλων τμημάτων τους, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξής τους είναι εξαιρετικά αργοί.

Με την παρ.4 τροποποιείται μερικώς η παράγραφος 2 άρθρου 51 και η παράγραφος 5 άρθρου 46 νόμου 998/79, ως προς τη δυνατότητα πραγματοποίησης των επεμβάσεων σε δασικές εκτάσεις του δικτύου Natura 2000.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως πρέπει να είμαστε γενικά ικανοποιημένοι και χαρούμενοι εμείς οι ιθαγενείς, κάθε τρεις μέρες σχεδόν έχουμε και ένα θαύμα το οποίο διαρκεί με την σειρά του, τις περισσότερες φορές, άλλες επτά!

Είμαστε τυχεροί που ζούμε σε μια χώρα που κυριαρχεί η έκπληξη, αν το καλοσκεφτούμε, η ζωή μας είναι μια συνεχής περιπέτεια, περιπλανώμενοι συνεχώς σε δαιδαλώδης νομικές ατραπούς, με τις τόσες ερμηνευτικές εγκυκλίους που δίνουν τροφή σε ατέλειωτες συζητήσεις νομικής διερεύνησης των εκάστοτε προθέσεων των ''νομοθετούντων ''.

Η πλήξη είναι μια έννοια άγνωστη για τους έλληνες, γι αυτό και το χαμηλό ποσοστό αυτοκτονιών σε σχέση με άλλες χώρες (Σκανδιναβικές κυρίως).

Εδώ δεν προλαβαίνεις ούτε και να το σκεφτείς τέτοιο ενδεχόμενο, μέχρι να ωριμάσει η σκέψη, έρχεται καπάκι ένα ΠΔ, μία ΚΥΑ, κάτι τέλος πάντων που σε κρατά σε εγρήγορση.

Link to comment
Share on other sites

Το σχέδιο νόμου έχει τίτλο "Διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις". Ούτε natura, ούτε ZOE ούτε κάτι άλλο έχει στον τίτλο του. Μόνο στο περιεχόμενο αναφέρονται σε μια παράγραφο οι περιοχές natura. Ίσως οι "επικοινωνιολόγοι" βαλθήκανε να ρίξουν στάχτη στα μάτια τονίζοντας το "natura".

 

Ας μην ξεχνάμε ότι και άλλες φορές έχουν περάσει ότι θέλουν σε άσχετους νόμους.

Για παράδειγμα στον ΚΕΝΑΚ (3661/2008, http://www.ypeka.gr/LinkClick.aspx?fileticket=yJy1TVyRqoo%3D&tabid=338&language=el-GR ) εκτός από τα θέματα των ενεργειακών επιθεωρητών περιλαμβάνονται τα εξής:

Άρθρο 14 - Διορθώσεις/τροποποιήσεις του νόμου για το επάγγελμα του οπτικού (άσχετο με τον ΚΕΝΑΚ, αλλά εμμέσως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ).

Άρθρο 15 - Διορθώσεις/τροποποιήσεις του νομου για την απελευθέρωση της αγοράς του φυσικού αερίου

Άρθρο 16 - Διορθώσεις/τροποποιήσεις του ν. 3066/2002

 

Όση σχέση έχω έχει φιλόλογος με τις διαφορικές εξισώσεις άλλο τόσο έχουν σχέση αυτά τα άρθρα με τον νόμο στον οποίο δημοσιεύτηκαν.

 

Για να πω την πλήρη αλήθεια, ο νομοθέτης έχει τίτλο στον νόμο "Μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των κτιρίων και άλλες διατάξεις." οπότε είναι καλυμμένος. Δεν μπορούσε όμως να τα δημοσιεύσει σε άλλον νόμο;

 

Κάτι αντίστοιχο ίσως γίνει και στην περίπτωση που συζητάμε στο θέμα αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Μην τρελενεστε. Το αρθρο 9 μιλάει για τις ζώνες Natura όπως το λέει και στον τίτλο. Δεν μπορεί μέσα στο ίδιο αρθρο στην μια παράγραφο να μιλάει για κάτι και στην επόμενη για κάτι άλλο. Και ο τίτλος του σχεδίου νόμου προστασία βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις δεν λέει κάτι άσχετο.

Και μην μπερδέυεται τα ΦΕΚ με τους νόμους. Μεσα σε ένα ΦΕΚ μπορεί να υπάρχουν πολλοί νόμοι ή αποφάσεις. Και αναφέρομαι στο παράδειγμα απο πάνω για τον ΚΕΝΑΚ. Το Ο νόμος 3661 περιλαμβάνεται σε ένα ΦΕΚ. Στο ίδιο ΦΕΚ υπάρχουν και άλλες διατάξεις που ασχολούνται με άσχετα θεματα και προφανώς δεν ανήκουν στο Ν3661. Απλώς δεν γίνεται να εκδίδουν ΦΕΚ για ψίλου πήδημα και τα ενσωματώνουν σε άλλα ΦΕΚ ποιο σημαντικά.

Link to comment
Share on other sites

Ολες τις ζωνες sci, spa & c θα τις βρειτε εδω...

 

http://natura2000.eea.europa.eu/

 

Yπαρχουν και εδω για GIS αλλα εγω προσωπικα δεν ξερω να το δουλευω...

 

http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=503&language=el-GR

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω.

Προσφανως οι ζωνες ΕΖΔ και ΕΖΠ ειναι αποκλειστικα και μονο οι διαγραμμισμενες περιοχες.

Οταν μια εκταση ειναι πχ. κατα 1 στρεμμα μεσα στην διαγραμμισμενη περιοχη και κατα 9 στρεμματα εκτος, θεωρειται πλεον μη οικοδομισιμη?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.