Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οικοδομικές Άδειες-Αδειοδοτήσεις Kλείσιμο οικοδομικής αδείας και ηλεκτροδότηση


Recommended Posts

ΑΓΑΠΗΤΕ ZAVI

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΘΕΡΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΨΕΩΝ. ΕΠΙΣΗΣ ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑ ΑΝ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΣ ΠΟΣΟ ΚΟΣΤΟΛΟΓΕΙΣ ΤΗΝ "ΓΝΩΣΗ" ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙΣ...ΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΠΑΡΕΙΧΕΣ ΤΙΣ ΓΝΩΣΕΙΣ ΣΟΥ ΩΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΡΓΟ.

ΕΠΙΣΗΣ ΗΤΑΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΕΠΙΛΟΓΗ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΜΑ ΙΔΙΩΤΗ.

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΠΙΤΕΛΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑ !!!

ΑΝ ΟΜΩΣ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ "ΕΡΓΑΣΤΗΚΕΣ" ΜΕ ΧΑΡΑ ΝΑ ΣΕ ΕΞΟΦΛΗΣΩ !!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Electra, ελπίζω μετά την εκτόνωση εδώ να νιώθεις καλύτερα ψυχολογικά, αλλά αν συνηθίζεις γενικά αυτό το στυλ να είσαι βέβαιη ότι πάντα θα βρίσκεις μπροστά σου απατεώνες και σκοτεινά κυκλώματα (πες μου εσείς οι φροντιστηριάδες ποιό φόρουμ έχετε, έχω κι εγώ κάτι μαζεμένα για κάποιον)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

:P

Χα χα !!! Για να πω την αληθεια ξεθύμανα :D

 

Οχι δεν ειναι το στυλ μου αυτό !!! Απλά επειδή τις τελευταίες μέρες μπούχτισα να μιλαω με πολεοδομίες, ΤΕΕ, μηχανικούς κλπ....δεν άντεξα αλλο ;)

 

Οχι ευτυχώς δεν έχουμε φόρουμ οι φροντιστηριάδες !!:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα Electra1971.

 

Το Π.Δ. 8/13.7.93 (ΦΕΚ-795 Δ') : Τρόπος έκδοσης οικοδομικών αδειών και έλεγχος των ανεγειρομένων οικοδομών, λέει στο άρθρο 7

 

Άρθρο 7 : Έλεγχος των οικοδομικών εργασιών

 

5. α) Η αίτηση για τη θεώρηση της άδειας προκειμένου να ηλεκτροδοτηθεί υδροδοτηθεί η οικοδομή υποβάλλεται στην υπηρεσία αφού έχει περατωθεί η οικοδομή και έχει διαμορφωθεί η τελική στάθμη του περιβάλλοντος χώρου.

 

Η πιο πάνω αίτηση συνοδεύεται από :

 

1. Τεχνική έκθεση του επιβλέποντος μηχανικού η οποία αναφέρει ότι το περιτύπωμα της οικοδομής στο χώρο και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου έγιναν όπως προβλέπεται από την άδεια, καθώς και τις εργασίες που υπολείπονται προς αποπεράτωση του έργου. Θεωρούνται περατωμένες οι οικοδομικές εργασίες, έστω και αν υπολείπονται εργασίες για τις οποίες σύμφωνα με το άρθρο 22 παρ. 2 του Ν. 1557/85 "ΓΟΚ" δεν απαιτείται έκδοση οικοδομικής άδειας.

 

2. Υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη της οικοδομής, με την οποία δηλώνει ότι έλαβε γνώση της πιο πάνω έκθεσης του επιβλέποντος μηχανικού, ότι συμφωνεί με τα αναφερόμενα σ' αυτήν και ότι αναλαμβάνει πλήρως την ευθύνη για κάθε εργασία που θα εκτελεσθεί πέραν των αναφερομένων στην πιο πάνω έκθεση του επιβλέποντος μηχανικού.

 

3. Απόδειξη κατάθεσης αμοιβής επίβλεψης του μηχανικού, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία.

 

β) Κατά την αυτοψία που ακολουθεί από εντεταλμένο υπάλληλος της πολεοδομικής υπηρεσίας εξετάζεται αν η οικοδομή συμφωνεί με τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας και ιδιαίτερα προς τα ακόλουθα :

 

1. Τη θέση του κτιρίου στο οικόπεδο.

 

2. Τις εξωτερικές διαστάσεις των κατόψεων και τις διαστάσεις των ημιυπαίθριων χώρων και των εξωστών (ως διαστάσεις για τον έλεγχο αυτό νοούνται οι διαστάσεις μεταξύ των οπτοπλινθοδομών. Δεν υπολογίζονται τα πάχη επιχρισμάτων και τυχόν επενδύσεων).

 

3. Το συνολικό ύψος της οικοδομής.

 

4. Τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου ως προς τις τελικές στάθμες.

 

γ) Αν κατά την αυτοψία διαπιστωθεί ότι η οικοδομή κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα εγκεκριμένα σχέδια η άδεια θεωρείται από την Υπηρεσία.

 

δ) Σε περίπτωση που δεν έχει αποθερατωθεί η οικοδομή στο σύνολό της, η θεώρηση της άδειας μπορεί να γίνει μόνο για το τμήμα της που έχει αποπερατωθεί, εφ' όσον αποτελείται από χώρους με αυτοτελή λειτουργία και το κτίριο κατασκευάστηκε σύμφωνα με τα σχέδια και ιδιαίτερα πληρούνται οι προϋποθέσεις 1,2,3 και 4 της παραγράφου 6.

 

ε) Η θεώρηση φέρεις τις υπογραφές του υπαλλήλους στον οποίο χρεώθηκε η αίτηση καθώς και του Προϊσταμένου της Υπηρεσίας ή του εξουσιοδοτημένου από αυτόν αναπληρωτή του.

 

 

Και όλα αυτά δεν τα λέει για να σιγουρέψει πως ο μηχανικός θα πληρωθεί την αμοιβή του αλλά για να σιγουρέψει πως η οικοδομή έχει κατασκευαστεί με την επίβλεψη των μηχανικών που έχουν ορισθεί.

Το ότι η πολεοδομία έκανε έλεγχο και βρήκε το αρχιτεκτονικό μέρος του κτιρίου να είναι σωστό δεν σημαίνει πως είναι και τα υπόλοιπα μέρη του κτιρίου σωστά. Για αυτά λοιπόν θα αναλάβει την ευθύνη ο επιβλέπων μηχανικός.

 

Και εγώ γνωρίζω πως υπάρχουν λαμόγια στον κλάδο μας, όπως και σε κάθε κλάδο, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα.

Από την στιγμή που έχεις τα απαραίτητα δικαιολογητικά ότι έχει πληρωθεί ο μηχανικός την επιβλεψη και ο λόγος που δεν υπογράφει είναι γιατί θέλει και άλλα χρήματα που δεν τα έχετε συμωνήσει, τότε κάνεις μια καταγγελία στο πειθαρχικό του ΤΕΕ και όλα θα πάρουν τον δρόμο τους.

Η αλληλεγγύη μεταξύ συναδέλφων ή "συναδέλφων" έχει και όρια ξέρεις.

Link to comment
Share on other sites

1) Μέχρι τώρα δεν σου έχει κάνει σύσταση κάποιος από τους συντονιστές να μην γράφεις με κεφαλαία γιατί είναι πολύ κουραστικό; Είναι σαν να φωνάζεις; ...και είναι και αντίθετο με τους Κανόνες του φόρουμ.

 

2) Επειδή είχες μια ατυχία μ' ένα μηχανικό-απατεώνα (κατά τα λεγόμενά σου) δεν σημαίνει ότι ΟΛΟΙ οι μηχανικοί είναι απατώνες. Γι' αυτό λοιπόν από εδώ και στο εξής σταμάτα το "ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ" και μπορείς να λες "ο μηχανικός μου..."

 

3) Ο μηχανικός έχει πολύ μεγάλη ευθύνη εφ' όρου ζωής για κάποια θέματα. Λοιπόν μην απαξιώνεις το επάγγελμα. Αν υπήρξε αθέτηση γραπτής συμφωνίας, τότε μπορείς να απευθυνθείς (όπως νομίζω ότι έκανες) σε εισαγγελέα, αν όλα ήταν για σένα "εμπιστεύσιμα" και τα είχατε πει "στο μιλητό" και τώρα σου ζητάει κι άλλα...δυστυχώς, μπορεί να το κάνει. Εσύ θα χάσεις κάποια χρήματα και αυτός θα χάσει κάποιες δουλειές με την συμπεριφορά του. Νόμος της αγοράς...

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν όταν σου λέμε κάτι ξέρουμε τι λέμε και μην μας λες σε παρακαλώ.

 

"ΠΟΥ ΤΑ ΛΕΝΕ/ΛΕΤΕ ΑΥΤΑ ?????? ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΕΚ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΝΑ ΟΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΜΒΑΤΙΚΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΕΝΟΣ ΙΔΩΤΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΕΞΟΦΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕΣΩ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΟΝΟ???"

 

Στο ΠΔ που παρέθεσε παραπάνω ο συνάδελφος λέει ότι για να σου θεωρήσει η Πολεοδομία την άδεια για ρεύμα μεταξύ άλλων χρειάζεται :

 

3. Απόδειξη κατάθεσης αμοιβής επίβλεψης του μηχανικού' date=' [b']σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία[/b].

 

Για την οποία "σχετική νομοθεσία" μπορείς να ανατρέξεις στα παρακάτω :

 

N.Δ. 17-7/16-8-1923 KAI 2726/53

 

B.Δ. 19/21-2-38 , Π.Δ. 696/74 , Π.Δ. 515/89 (καθορίστηκαν τα ελάχιστα όρια αμοιβών των μηχανικών για τις ανωτέρω υπηρεσίες που αποτελούν αντικείμενο της ενασχόλησής τους).

 

Β.Δ. 30/31-5-1956 (καθορίζεται ότι ο υπολογισμός των ελαχίστων ορίων αμοιβών των μηχανικών γίνεται από το TEE, όπως και ότι η είσπραξη της αμοιβής από τους μηχανικούς γίνεται μέσω του TEE )

 

Το ΤΕΕ λοιπόν με απόφασή του έχεi συμβληθεί μόνο με την Εθνική Τράπεζα για το θέμα αυτό και υπάρχει και ειδικό γραμμάτιο πληρωμής για αυτό.

 

Εσύ λοιπόν μπορεί να έχεις δώσει στο μηχανικό ότι ποσό θέλεις , με όποιο τρόπο θέλεις, . Αν δεν προσκομίσεις

 

α. το συγκεκριμένο παραστατικό αμοιβής επίβλεψης που προβλέπει η νομοθεσία ή

β. σχετική βεβαίωση από το ΤΕΕ ότι η επίβλεψη πληρώθηκε

 

δεν σου θεωρεί η πολεοδομία την άδεια για ρεύμα .

 

Δεν εξετάζουμε αν είναι παράλογο σωστό ή λάθος .Αυτό ισχύει.

 

Οσο για αυτό :

 

"ΕΑΝ ΕΝΑΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΧΕΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΙΔΩΤΗ ΤΟΤΕ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΓΙΑ ΔΙΑΦΥΛΛΑΞΗ ΤΩΝ ΕΝΝΟΜΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ.

ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΥΤΕ Η ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΟΥΤΕ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΝΑ "ΠΙΕΖΕΙ" ΑΣΦΥΚΤΙΚΑ ΕΝΑΝ ΙΔΙΩΤΗ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ : ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΕΧΩ ΕΞΟΦΛΗΘΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΛΕΨΗ Η ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΙΣΑ ΑΜΟΙΒΗ ΔΕΝ ΡΕΥΜΑΤΟΔΟΤΕΙΤΑΙ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ"

 

 

ισχύει και αντίστροφα : αν ένας ιδιώτης έχει οικονομικές διαφορές με έναν μηχανικό τότε οφείλει να απευθυνθει στην δικαιοσύνη..

 

Επίσης θα πρέπει να ξέρεις γιατί μας τσουβάλιασες όλους ότι η κανονική διαδικασία είναι με αυτοψία. Η διαδικασία με τις υπεύθυνες δηλώσεις είναι κατ'εξαίρεση.

Εξαίρεση όμως που έγινε κανόνας διότι πολλοί ιδιοκτητών δεν γουστάρει να εφαρμόζει τα εγκεκριμένα σχέδια διότι "σπίτι μου είναι ότι θέλω το κάνω" και όταν τους πούμς για αυτοψία αρχίζουν και παίρνουν υπογλώσσια και μας παρακαλάνε να δηλώσουμε (Ψευδώς !!) ότι όλα είναι νόμιμα για να πάρουν το ρεύμα τους.

 

Για αυτό σε παρακαλώ να λείπουν αυτά :

 

"... ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΨΙΑΣ ΩΣ ΕΠΤΑΣΦΡΑΓΙΣΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΦΥΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΑΜΟΙΒΩΝ ΤΟΥΣ..."
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Αν υπήρξε αθέτηση γραπτής συμφωνίας,...

 

Και αυτή είναι όλη η ουσία.

Πάντοτε όταν συμφωνείς με κάποιον την παροχή κάποιας συγκεκριμένης υπηρεσίας, εργασίας ή ενός τελικού προϊόντος, πρέπει να προσδιοριστούν παράμετροι όπως ο χρόνος, τα ποιοτικά ή τεχνικά χαρακτηριστικά, το οικονομικό κλπ.

 

Εσείς τώρα έχετε πάρει κάποιες "ελάχιστες" αμοιβές και θέλετε να επιβάλετε στην άλλη πλευρά αυτό το ποσό ως εύλογο.

 

Με την ίδια λογική, πάρτε τον πίνακα ΕΚΚΟ (Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομής) και βάση αυτού να αμείψετε τους υπεργολάβους της οικοδομής σας!!!

 

Η λογική σας δεν ακολουθεί την λογική της αγοράς.

 

Από την άλλη ο μηχανικός σας μπορεί να πατήσει στην υπάρχουσα νομοθεσία (Π.Δ. 696/74) και να διεκδικήσει ως αμοιβή επίβλεψης (τουλάχιστον) το 10% επί του πραγματικού κοστολογίου κατασκευής του έργου.

 

H ουσία όμως έγκειται και στο

αν το έργο ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές που ορίζει η νομοθεσία ώστε ο μηχανικός να μπορεί να ζητάει ότι ποσό θέλει...

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημερα.

Εχω μια περίπτωση ποσθήκη οροφου ΠΡΟΚΑΤ . Ο συνάδερφος που είχε αναλάβει την αδεια, απεβίωσε.Η αδεια βγηκε το 2011 και τωρα πρεπει να πάρει ρεύμα.

Από τα σχεδια έχουν τις εξης αλλαγές:

Ενα κομματι Η/χ κλείστηκε κ προστέθηκε στο σαλόνι 1,30Χ4,50 μ2 και μεσα σε 2 δωμάτια εχει γινει ξυλινο παταρι με σκοπό να γινει σοφίτα, βεβαια προσωρινα δεν εχει μπει σκαλα κ φαίνεται σαν "ψευδοροφη''....ΝΑ σημειώσω ότι έχει υπόλοιπο δόμησης, δεν εχει υπερβει δηλαδη την επιτρεπόμενη,,,

Ποια η διαδικασια που πρέπει να ακολουθησω??

Θα χρειαστεί να γίνει αλλαγή επιβλέποντος?

Υπάρχει κάπου να δω τα δικαιολογητικά που θα χρειαστουν?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

καλησπέρα. μπορεί κάποιος να μου πει που θα βρω τα έντυπα υπεύθυνη δήλωση μηχανικών (αρχιτεκτονα, μηχανολογου, πολιτικού) και υδραυλικού για την υποβολή σε πολεοδομία για την τελική ηλεκτροδότηση? (μιλάμε για οικοδομή που έχει πάρει ήδη εργοταξιακό ρεύμα και με έναρξη εργασιών το 2011), δηλαδή με το παλιό σύστημα? υπάρχουν κάπου αναρτημένα στο φόρουμ?

Link to comment
Share on other sites

του υδραυλικού την έχει ο σύνδεσμος υδραυλικών αν θυμάμαι καλά και τη συμπληρώνει ο υδραυλικός. Για αρχιτέκτονα μηχανικό :

Έχουν αποπερατωθεί πλήρως οι οικοδομικές εργασίες σύμφωνα με τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές διατάξεις 
όσον αφορά την αρχιτεκτονική μελέτη και τους χώρους στάθμευσης. Επίσης έχουν εφαρμοσθεί πλήρως οι γενικές
και ειδικές διατάξεις οσον αφορά την παθητική πυροπροστασία. Η δήλωση αφορά τη νέα τριώροφη οικοδομή επι
Pilotis με υπόγειο και στέγη επι της οδού .............................. περιοχή ..........................στο δήμο ............................Αττικής, με 
 αριθμό άδειας ...................................... Η  οικοδομή δεν βρίσκεται σε διακοπή εργασιών.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.