Μετάβαση στο περιεχόμενο

Λύσεις α λα ... ημιυπαίθριους και για τα αυθαίρετα


Recommended Posts

Δεν έχω βρεί χρόνο να τον διαβάσω το νόμο με προσοχή... Αναφέρει κάπου κάτι για ειδικότητες;

Επειδή βλέπω ενδιαφέρον από μηχανολόγους και επειδή με ρώτησε και ένας φίλος, ξέρουμε κάτι πάνω σε αυτό;

 

Με δεδομένη και τη δήλωση οφθαλμοστατικής που θα κάνουμε σκέφτομαι μήπως υπάρχουν τίποτε περιορισμοί.

Link to comment
Share on other sites

Ακομα απο εδω και στο εξης ψευδεις η ανακριβεις βεβαιωσεις απο οσους εμπλεκονται σε μια δικαιοπραξια ( συμβολαιογραφοι, δικηγοροι, μεσιτες, υποθηκοφυλακες κλπ) επισυρουν αυστηρες ποινες.

Για τους μηχανικους προβλεπεται μεχρι και αφαιρεση της αδειας ασκησης επαγγελματος.

Βαλτε και το θεμα του οικονομικου που συζητηθηκε νωριτερα, απο ολα τα προαναφερθεντα επαγγελματα ειμαστε οι μα....... της παρεας.

Link to comment
Share on other sites

Και η γνώμη των "πελατών"..:

 

 

Χαλκιδική: Μια «τρύπα στο νερό» για τα αυθαίρετα

 

Ορατός είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μια «τρύπα στο νερό» από την πολυαναμενόμενη ρύθμιση που προωθεί η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την τακτοποίηση των αυθαίρετων κτισμάτων έναντι προστίμου, αφού, όπως αναφέρουν εκπρόσωποί τους στον «ΑτΚ», πολύ μικρός αριθμός ιδιοκτητών -τουλάχιστον στην περιοχή της Χαλκιδικής- αναμένεται να συμμετάσχει στη διαδικασία.

 

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κασελούρη, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αυθαιρέτων Οικιστών και Οικοπεδούχων Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, περιοχή όπου συγκεντρώνεται η συντριπτική πλειοψηφία των πολεοδομικών αυθαιρεσιών στο νομό, μπορεί να ζητούν εδώ και χρόνια οι ιδιοκτήτες με ρύθμιση τη νομιμοποίηση των κτισμάτων, ωστόσο τα υψηλά πρόστιμα και ο συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας νομιμότητας τους οδηγούν στο να είναι εντελώς αντίθετοι με αυτήν που προωθείται.

 

Ειδικότερα, και σύμφωνα με τον κ. Κασελούρη, αν και δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το ύψος των προστίμων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, με βάση τα όσα έχουν δει μέχρι στιγμή το «φως» της δημοσιότητας, τα ποσά θα είναι πολύ υψηλότερα σε σχέση με όσα μπορούν και περίμεναν να δώσουν οι παρανομούντες ιδιοκτήτες. «Ακούμε ότι θα πρέπει να καταβληθούν 27.000 ευρώ, προκειμένου να νομιμοποιηθεί ένα κτίσμα 100 τετραγωνικών μέτρων. Γιατί να ενταχθώ στη διαδικασία, όταν σήμερα πληρώνω μόλις 300 ευρώ το χρόνο, δηλαδή συνολικά 12.000 ευρώ στην τεσσαρακονταετία, ως πρόστιμο διατήρησης; Τα πρόστιμα που σχεδιάζουν να επιβάλουν είναι πολύ υψηλά και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δε θα προχωρήσει στη διαδικασία τακτοποίησης των κτισμάτων. Εξάλλου, το νομοσχέδιο είναι ''στον αέρα'', αφού μπορεί ανά πάσα στιγμή να το βγάλει άκυρο το Συμβούλιο της Επικρατείας ή ο Αρειος Πάγος. ''Στον αέρα" βρίσκεται και η δυνατότητα μεταβίβασης των κτισμάτων, αφού κι αυτή μπορεί να θεωρηθεί άκυρη. Οι ιδιοκτήτες των κτισμάτων βλέπουμε το μέτρο ως εισπρακτικό», τόνισε στον «ΑτΚ ο κ. Κασελούρης.

 

Οπως ανέφερε ακόμη ο ίδιος, η προσπάθεια τακτοποίησης θα είχε αποτέλεσμα, μόνον αν έμπαινε πλαφόν στο αντίτιμο, το οποίο δε θα ξεπερνούσε τις 6.000 - 7.000 ευρώ. «Εμείς ζητούμε να πληρώσουμε το κόστος για την οικοδομική άδεια ανέγερσης του ακινήτου και τα ένσημα για το ΙΚΑ. Θα είναι μεγάλη αδικία, κάποιος που έχει μια παράγκα να πληρώσει περισσότερα από 3.000 ευρώ. Πολλά χρήματα να πληρώσουν μόνον όσοι έχουν βίλες. Επίσης, διαφωνούμε που τέθηκε χρονικός ορίζοντας στη διάρκεια της νομιμότητας των κτισμάτων. Θέλουμε η τακτοποίηση να ισχύει ες αεί», είπε ο κ. Κασελούρης.

 

Σύμφωνα με το δήμαρχο Νέας Προποντίδας, Δαμιανό Ιορδανίδη, στην εν λόγω περιοχή, αλλά κατά συνέπεια και σε ολόκληρη τη Χαλκιδική, περίπου το 10% των αυθαίρετων κτισμάτων χρησιμοποιούνται ως μόνιμες κατοικίες. Η εγγύτητα της περιοχής με τη Θεσσαλονίκη -ο δήμος εκτείνεται από τη Νέα Ηράκλεια έως και τη Νέα Ποτίδαια- οδήγησε πολλούς συνταξιούχους στο να αφήσουν το σπίτι τους στη Θεσσαλονίκη στα παιδιά τους και να εγκατασταθούν μόνιμα στα αυθαίρετα κτίσματα στη Χαλκιδική. Επίσης, την τελευταία πενταετία εγκαθίστανται σ' αυτά και αρκετά νέα ζευγάρια.

 

«Βασίλισσα» του αυθαίρετου σε ολόκληρη τη Χαλκιδική είναι η Νέα Καλλικράτεια, όπου, σύμφωνα με τον κ. Ιορδανίδη υπάρχουν περίπου 35.000 - 40.000 αυθαίρετα κτίσματα. Εξάλλου, στον ίδιο δήμο άλλα περίπου 4.000 - 5.000 αυθαίρετα κτίσματα βρίσκονται νότια της Νέας Ποτίδαιας, ενώ πολύ μικρός είναι ο αριθμός τους στην περιοχή των Φλογητών. Ειδικά για τη Νέα Καλλικράτεια ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Χατζηαλέξης, ανέφερε ότι η μεγαλύτερη πυκνότητα αυθαιρέτων βρίσκεται στο νότιο τμήμα του οικισμού και μέχρι την περιοχή της Βεριάς. Αρκετά αυθαίρετα υπάρχουν ακόμη και στην περιοχή Κάμπος, δυτικά της Νέας Καλλικράτειας. Σύμφωνα με τον κ. Χατζηαλέξη, σχεδόν τα μισά από τα αυθαίρετα κτίσματα μπορούν να κατοικηθούν και το χειμώνα, ενώ τα υπόλοιπα είναι πρόχειρα κατασκευασμένα.

 

Θύλακες αυθαιρέτων

 

Τέλος, άλλοι θύλακες αυθαιρέτων στη Χαλκιδική υπάρχουν νότια της Σκάλας Φούρκας, βόρεια της Νέας Σκιώνης και έξω από τη Γερακινή και το Νέο Μαρμαρά, ενώ μικρότερος αριθμός εντοπίζεται στις περιοχές της Παραλίας Συκιάς, της Σάρτης και της Βουρβουρούς.

 

 

http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=105091

Link to comment
Share on other sites

Ακούστε κι ένα καλό!!!!

 

Το είπε ο αρχιτέκτονας που είχε καλέσει ο ΣΚΑΙ για τα αυθαίρετα...

μπορούμε να τον δούμε με ένα link;

Link to comment
Share on other sites

Την ακουσα και εγω την συγκεκριμενη συζητηση στε σημερινη κουβεντα στον ΣΚΑΙ.

Το σχετικο με την νομιμη αμοιβη και πιθανη εκπτωση δεν το θυμαμαι αν κει δεν παιρνω ορκο.

Link to comment
Share on other sites

JTB

 

Στο Άρθρο 24 που γίνεται αναφορά στα δικαιολογητικά, στο τέλος της παρ. 1 εκεί γίνεται αναφορά για την απαλλαγή από το πρόστιμο όσων χώρων έχουν τακτοποιηθεί με τον 3843/2010

Της καταβολής του παραπάνω ενιαίου ειδικού προστίμου εξαιρούνται οι χώροι για τους οποίους τηρήθηκε η διαδικασία των άρθρων 5 και 6 του ν.3843/2010 (Α' 62)

 

 

Υ.Γ. Αν αληθεύει η δήλωση του συναδέλφου στο ΣΚΑΙ, τότε το τεε ΠΡΕΠΕΙ να επέμβει ΑΜΕΣΑ!!!

Link to comment
Share on other sites

το νομοσχέδιο έχει αναρτηθεί στο ΥΠΕΚΑ αλλά θα το βρείτε και εδώ με κιτρινισμένα τα βασικά http://www.sites.google.com/site/topografikesmeletes/home/download

εγώ έβγαλα γρήγορα το συμπέρασμα ότι η διαδικασία ουσιαστικά είναι ίδια με αυτή της τακτοποίησης για τα ημιυπαίθρια και χειρότερα . έχει βασική διαφορά ότι την ευθύνη επιβαρύνει βασικά τον μηχανικό και λιγότερο τον ιδιοκτήτη . θα χρειαστούν πάλι όλα τα σχέδια και μάλιστα φρέσκα , εξαρτημένο τοπογραφικό (με προδιαγραφές άδειας ) με απόσπασμα ρυμοτομικού ,κάτοψη όπου εμφαίνεται η αυθαίρετη κατασκευή , στέλεχος αν υπάρχει άδεια , και τέλος την βεβαίωση στατικής επάρκειας και το φύλλο καταγραφής .

μένει το βασικό θέμα που αφορά το δασικό διότι αιγιαλό και ρέμα ο τοπογράφος στη μελέτη (έρευνα του) θα τα βρει μαζί με όλα τα άλλα που χρειάζονται ,η δασική περιοχή όμως μόνο μετά από τον χαρακτηρισμό από την δασική υπηρεσία , η οποία θέλει μέσο όρο κανένα εξάμηνο ,οπότε πως θα βεβαιώσεις ότι δεν είναι σε δασική περιοχή στα χρονικά περιθώρια που μας δίνουν ??.

όσον αφορά την αμοιβή του μηχανικού έχει διαρρεύσει ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος περί κλειστών επαγγελμάτων . δηλαδή θα υπογράφει συμφωνητικό με τον ιδιώτη για την όποια αμοιβή θέλει ο κάθε μηχανικός , (με την ελπίδα ότι θα χτυπηθούμε μετάξι μας για την καλύτερη προσφορά ) . ενώ το ΤΕΕ θα εγκρίνει τις νόμιμες αμοιβές …. Όχι λιγότερες (οι οποίες σήμερα τις ονομάζουμε ελάχιστες αμοιβές ) την ώρα που μένει αδιευκρίνιστο ακόμα αν στην εφορία θα πληρώσουμε προκαταβλητέο φόρο (10 % ) στην τιμή που συμφωνήσαμε με τον πελάτη ή της νόμιμης αμοιβής !!.

τέλος ελπίζω να προβλέψουν τελικά να ζητούν και συμβόλαια ιδιοκτησίας .

θέλει πολύ προσοχή στα χαρτιά που θα καταθέσουμε αλλιώς μπορεί να βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση να χάνουμε το πτυχίο για ψευδή δήλωση.

Tpanag , συμφωνώ . μα όλα αυτά που ζητάνε η αμοιβή δεν μπορεί να είναι μικρότερη της 5000 λ .

Terry , δεν βλέπω πουθενά να αναφέρει το νομοσχέδιο για δικαιώματα υπογραφής . αυτό που βλέπω είναι να διεκπεραιώνεται από την σαρα και την μαρα όπως τα η/χ που εκεί το είχαν προβλέψει στον νόμο αλλά οι πολεοδομίες το παράβλεψαν.

 

Συνάδελφε, αν είναι έτσι όπως τα λες τότε ο κόπος και οι ευθύνες είναι μεγαλύτερες από την έκδοση ΟΑ. Ανεξάρτητα αν η αμοιβή είναι ελεύθερη ή σκλαβωμένη, δε βλέπω να κοστίζει στον πελάτη λιγότερο από 1500 ευρώ.

Υπόψιν:

-Τα αυθαίρετα είναι συνήθως μακριά από πόλεις (πολλά από αυτά στου διαόλου τη μάνα) και η βενζίνη πανάκριβη.

-Μην ξεχνάτε την έκτακτη εισφορά-χαράτσι των 500 ευρώ, τη μείωση του αφορολόγητου και τον τρόπο φορολόγησης με έσοδα-έξοδα

-Σε αντίθεση με τους ημιυπαίθριους εδώ υπάρχει συνευθύνη του Μηχανικού στο τι δηλώνεται

Link to comment
Share on other sites

Δηλώνουμε ότι κανονικά υπάρχει ως αυθαίρετο και είμαστε καλλυμένοι...αν τον παίρνει τον ιδιοκτήτη ας το κάνει αν όχι, ας το ρισκάρει...σιγά μη δηλώσουμε ψεύτικα στοιχεία για να του γλυτώσουμε μερικά € και να "παίξουμε" εμείς ακόμα και την άδεια μας...

Link to comment
Share on other sites

Μερικές ερωτήσεις συνάδελφε!

Με ευροκώδικες φαντάζομαι...

Ετοιμάζω ένα πρόγραμμα οφθαλμοστατικής επίλυσης φορέων!

 

Θα παίζει και το ρόλο γραμματέως? Τι χρώμα μαλλί?

 

Μαζί θα υπολογίζει και το έτος κατασκευής και θα υπογράφει και την Υπεύθυνη Δήλωση!!!! :lol::lol::lol:

 

Σοβαρά τώρα....πότε θα το κάνεις upload???http://www.michanikos.gr/images/smilies/rolleyes.gif

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.