Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πώς θα τακτοποιούνται τα αυθαίρετα


Recommended Posts

Παρακαλώ, όποιος γνωρίζει, θα ήθελα μια διευκρίνηση επάνω στην παράγραφο 23 (Κεφ. Β) του νόμου 4014:

 

δηλαδή όποιος είχε κάνει αίτηση νομιμοποίησης αυθαιρέτου σε αρμόδια πολεοδομία και όποιος έχει κάνει αναγνωριστική αγωγή λόγω χρησικτησίας (με την απόφαση να εκρεμμεί) είναι άκυρες και οι δύο πράξεις, εφόσον ο αιτών δεν είχε προλάβει να νομιμοποιήσει? και ποιός ο αναβαθμισμένος ρόλος του ΤΕΕ σε αυτή την διαδικασία της νομιμοποίησης?

 

Ευχαριστώ θερμά για την βοήθειά σας

 

ΥΓ. Μου έχουν κάνει αναγνωριστική αγωγή για χρησικτησία ενώ είναι αυθαίρετοι και προσπάθησαν να νομιμοποιήσουν όταν έφερα το ΤΕΕ για πραγματογνωμοσύνη, το οποίο με δικαίωσε πλήρως.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 720
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία νομιμοποίησης θα πρέπει η πολεοδομία να θεωρήσει τη Βεβαίωση Ρύθμισης Αυθαιρέτου με ειδική σφραγίδα με την οποία θα έχει εφοδιαστεί. Η θεωρημένη βεβαίωση θα χρησιμοποιείται για τη μεταβίβαση του αυθαιρέτου.

 

Διευκολύνσεις για τους ...βιαστικούς

Στην περίπτωση που κάποιος πολίτης επιθυμεί την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας για την έκδοση της βεβαίωσης ρύθμισης αυθαιρέτου (π.χ. προκειμένου να πωληθεί ή να μεταβιβαστεί) τότε, στο ενδιάμεσο διάστημα, έως ότου το σύστημα προετοιμαστεί για την ηλεκτρονική υποβολή μελετών και άλλων στοιχείων, η πληρότητα θα δηλώνεται απλώς με ηλεκτρονική δήλωση του μηχανικού. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο έγγραφο του υπουργείου, ο μηχανικός θα δηλώνει ότι έχει στη διάθεση του όλες τις μελέτες και τα υπόλοιπα στοιχεία και ότι έχει την υποχρέωση να τα υποβάλλει ηλεκτρονικά εντός δέκα ημερών από τη στιγμή που θα ειδοποιηθεί ότι το σύστημα δέχεται πλέον ηλεκτρονικά αρχεία δικαιολογητικών και μελετών.

 

AΠΟ ΒΗΜΑ http://www.tovima.gr/society/article/?aid=422078&h1=true

 

ΠΑΛΙ ο μηχανικος τα παντα ολα σε αυτη την ζωη

Link to comment
Share on other sites

Μια περιεργη περίπτωση που έτυχε και σε μένα...

 

Προσφυγική πολυκατοικία στον Ταύρο,του 1977. Πρόκειται να γίνει μεταβίβαση εντός των ημερων. Έχει όμως κλεισμένο μπαλκόνι με τζάμι και λαμαρίνα στο κάτω μέρος και έχει γκρεμίσει τον τοίχο που ήταν εξωτερικός στο το εν λόγω μπαλκόνι και έχει φτιάξει νέο τοίχο 1,5 μέτρο πιο μέσα ώστε με το κλείσιμο του μπαλκονιού στο κάγκελο να προκύπτει δωμάτιο, όπως και σε όλα τα διαμερίσματα της πολυκατοικίας.

 

Θέλουμε εν. επιθεωρητή που οκ τον έχουμε και βεβαίωση πως δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες.

 

Βεβαίωση πως δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες εγώ δε δίνω όπως είναι και προτεινα τακτοποίηση. Το πρόστιμο λογικά θα είναι 2000 €, ως υπέρβαση της δόμησης μικρότερη του 20% και μικρότερη των 20 τ.μ., μηδενική υπέρβαση ύψους και είναι εντός σχεδίου. ΑΜοιβή μηχανικού πονεμένη ιστορία, την βλέπουμε....

 

Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν σχέδια, δεν υπάρχει αριθμός Ο.Α....έχει αντιμετωπίσει κανείς προσφυγικά κτίρια? Υπάρχει περίπτωση να βρω σχεδια κάπου και αν ναι που? Έχω κάποια έγγραφα από Κοινωνική πρόνοια κλπ, αλλά δεν ξέρω αν θα προκύψει κάτι εκεί...να μην είχαν Ο.Α. από πολεοδομία αυτά?

Link to comment
Share on other sites

εχω κι εγω παρομοια περιπτωση. οικο. αδεια προεδρου κοινοτητας για κατοικια 100 μ2.χωρις σχεδια. περιμενω καμμια διευκρινιστικη.

Link to comment
Share on other sites

ο νόμος λέει οτι σε περίπτωση που δεν υπάαρχουν σχέδία ή είναι αδυνατο να βρεθούν (δε θυμάμαι ακλριβώς τη διατύπωση αλλά είναι στο σημείο όπου αναφέρει τι επισυνάπτεαι στην τεχνιή έκθεση μηχανικού) επισυνάπτονται σχέδια που αποτυπώνουν την πραματική κατάσταση. Δε διευκρινίζεται ωστόσο πως θα θα ξέρουμε ποια ηταν τα επιτρεπόμενα εφόσον δεν έχουμε τα εγκεκριμένα σχέδια...σε περίπτωση κοινοτικης άδειας πολύ πιθανό να μην υπάρχουν καθόλου σχεδια παρα μόνο το φύλλο της άδειας και ένα σκαρίφημα, οπότε σίγουρα αποτύπωση. αλλά και να υπάρχουν, δεδομένων των αλλαγών με καποδίστρια και καλλικράτη τώρα θα είναι άθλος να τα βρεις!

Link to comment
Share on other sites

Έχω κάποια έγγραφα από Κοινωνική πρόνοια κλπ, αλλά δεν ξέρω αν θα προκύψει κάτι εκεί...να μην είχαν Ο.Α. από πολεοδομία αυτά?

 

Ποτέ δεν ξέρεις. Μπορεί να μην έχουν Ο.Α. Για τα σχέδια πας σε αποτύπωση αλλά αν θυμάμαι καλά θα πρέπει να υπάρχει κάποια σχέση με το σκαρήφημα και τα μέτρα που αναγράφονται στην Ο.Α. (ο συντάκτης θεωρεί ότι ακόμα και να μην υπάρχει φάκελλος, θα έχεις το έντυπο...) Αυτά μέχρι τώρα.

Link to comment
Share on other sites

στο αρθρο 23 λεει οτι εξαιρειται της τακτοποιησης η αυθαιρετη κατασκευη που εχει εκτελεσθει εντος του ευρους του εξωστη πανω απο κοινοχρηστο χωρο.

και λεω τωρα εγω... εστω οτι υπο προυποθεσεις (υψων, πεζοδρομιων κλπ) επιτρεπεται εξωστης πανω απο κοινοχρηστο και μεχρι 10% του πλατους του δρομου κλπ

αν καποιος που ειχε δικαιωμα να κανει εξωστη πχ 2 μ και η αδεια προεβλεπε 1μ αλλα στην πραξη το εκανε 2μ, δεν μπορει να υπαχθει στον νομο?

ή να θεωρησω οτι η παρανομια δεν ειναι "εντος του ευρους του εξωστη" αλλα περα του ευρους αυτου και αρα τακτοποιειται? καλο ε? συμφωνα με το γραμμα του νομου τακτοποιειται, συμφωνα με το πνευμα ομως?

Link to comment
Share on other sites

Εγώ να ρωτήσω για το άλλο πονεμένο της ιστορίας... τις αμοιβές μας. Έχουμε κανένα μπούσουλα? Ξέρω ότι δεν πρόκειται να βγάλουν ελάχιστες αμοιβές, αλλά έστω κάτι ενδεικτικό!

Link to comment
Share on other sites

αν καποιος που ειχε δικαιωμα να κανει εξωστη πχ 2 μ και η αδεια προεβλεπε 1μ αλλα στην πραξη το εκανε 2μ, δεν μπορει να υπαχθει στον νομο?

ή να θεωρησω οτι η παρανομια δεν ειναι "εντος του ευρους του εξωστη" αλλα περα του ευρους αυτου και αρα τακτοποιειται? καλο ε? συμφωνα με το γραμμα του νομου τακτοποιειται, συμφωνα με το πνευμα ομως?

 

Εαν έχει υπόλοιπο εξωστών μπορεί και να το νομιμοποιήσει.Ο νόμος όμως εδώ αναφέρεται σε κλειστές κατασκευές εκτός της ρυμοτομικής γραμμής, τις οποίες και πολύ φυσικά δεν τις νομιμοποιεί (πχ κλεισμένα μπαλκόνια)

Link to comment
Share on other sites

.......έχει αντιμετωπίσει κανείς προσφυγικά κτίρια? ......

 

Έχω βγάλει άδεια σε ανάλογη περίπτωση. Υπήρχε διάταγμα στο ΦΕΚ που έθετε τους όρους δόμησης και υπήρχε και οικοδομική άδεια (με πλήρη φάκελο) που είχε ανεγερθεί η συγκεκριμένη οικοδομή, δηλαδή υπήρχαν όλα τα στοιχεία κανονικά.

Δεν σημαίνει ότι επειδή είναι προσφυγικά έγινα χωρίς άδειες και χωρίς χαρτιά.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.