Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δήλωση μηχανικού για μη ύπαρξη αυθαιρεσιών


Recommended Posts

Για να είσαι ήσυχος να ΜΗ το βεβαιώσεις - διότι χωρίς σχέδια είναι πάρα πολύ πιθανό όχι μόνο ένα μπαλκονάκι του 0.50τμ να έχει αλλά σημεία και τέρατα....

 

Αν δεν υπάρχει φάκελος, προηγείται η ανασύσταση φακέλου. Μόλις ολοκληρωθεί, δίνεις κανονικά την βεβαίωση...

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,6k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

η ενοικίαση για παράδειγμα ακινήτου , νοείται σαν σύσταση εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο?

 

Αυτή είναι και δικιά μου απορία...Θεωρώ ωστόσο πως η ενοικίαση δεν εμπίπτει στα εμπράγματα δικαιώματα μιας και δεν απαιτεί συμβολαιογραφική πράξη.

Link to comment
Share on other sites

Στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των πολεοδομιών είχα δει ότι προβλέπεται οι ενεργειακοί επιθεωρητές να γίνουν επιθεωρητές ενέργειας και δόμησης.

 

Μάλλον θα δίνουν και τα 2 (πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και βεβαίωση για μη ύπαρξη αυθαιρέτων), οπότε δεν είναι απίθανο είναι καθιερώσουν και στην ενοικίαση την δήλωση.

 

Αν πάμε τώρα με τον ορισμό του τι είναι "εμπράγματο δικαίωμα":

Εμπράγματα δικαιώματα: Δικαιώματα που παρέχουν εξουσία άμεση και εναντίον όλων πάνω στο πράγμα (εμπράγματα δικαιώματα) είναι η κυριότητα, οι δουλείες, το ενέχυρο και η υποθήκη.

 

Το ΦΕΚ του αστικού κώδικα , στον οποίο είναι ο παραπάνω ορισμός, είναι διαθέσιο στο Ε.Τ.

http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wGTNzPxpnvztndtvSoClrL8xhbsbmd7Xg15MXD0LzQTLWPU9yLzB8V68knBzLCmTXKaO6fpVZ6Lx3UnKl3nP8NxdnJ5r9cmWyJWelDvWS_18kAEhATUkJb0x1LIdQ163nV9K--td6SIuTnKRjaGHK0qEJGikqhi5Mwx9qzsJeOSkEOp8pmFLPbk

 

 

Σε άλλο φόρουμ (για λογιστές) βρήκα αυτό http://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/7930

 

ΕΜΠΡΑΓΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Τα εμπράγματα δικαιώματα είναι οι νομικές μορφές εξουσίασης του ανθρώπου επί των οικονομικών αγαθών, δηλαδή τα δικαιώματα που κατά τον κώδικα (Α.Κ. 973) παρέχουν εξουσία άμεση και κατά παντός επί του πράγματος.

 

Εμπράγματα δικαιώματα είναι η κυριότητα, οι δουλείες, το ενέχυρο και η υποθήκη.

Κυριότητα

Επικαρπία

Οίκηση

Ψιλή Κυριότητα

Πραγματικές δουλείες

Περιορισμένες προσωπικές δουλείες

Νομή

Ενέχυρο

Υποθήκη

Αναγκαστική απαλλοτρίωση

Αναγκαστική Προσκύρωση

Οριζόντια Ιδιοκτησία

Κάθετη Ιδιοκτησία

Γήπεδο

Οικόπεδο

Κυριότητα

(πλήρης κυριότητα): είναι άμεση, καθολική και απόλυτη εξουσία του προσώπου πάνω στο πράγμα.

Link to comment
Share on other sites

από την εγκύκλιο που έστειλε ο σύλλογος συμβολαιογράφων (την οποία δυστυχώς δεν την έχω:( ) μου είπε συμβολαιογράφος, ότι βεβαίωση μηχανικού ,πάντα με βάση το νέο νόμο 4014, απαιτείται σε περιπτώσεις 1) αγοραπωλησίας 2) γονικές παροχές 3)εισφορά ακινήτου σε εταιρία. Εξαιρούνται οι αποδοχές κληρονομιάς. Επίσης σε περίπτωση μεταβίβασης αδόμητου ακινήτου, δεν χρειάζεται βεβαίωση μηχανικού απλά Υπεύθυνη Δήλωση ιδιοκτήτη ότι δεν υπάρχει κτίσμα στο ακίνητο. Από ότι κατάλαβα στα μισθώματα δεν χρειάζεται βεβαίωση μηχανικού, γιατί αν απαιτούνταν θα συζητιόταν πολύ:P και δεν ακουσα τπτ....όσα αναφέρω μου τα είπανε, όποιος έχει κάτι πιο έγκυρο, ας το παραθέσει ευχαριστως:P

Link to comment
Share on other sites

http://www.hellenicnotaryassociation.gr/el/egkuklioi/egkuklioisintonistikis/item/268-eρμηνευτική-nόμου-για-aυθαίρετα.html

Eρμηνευτική Nόμου για Aυθαίρετα

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

 

Σας ενημερώνουμε ότι δημοσιεύθηκε σήμερα, 21-09-2011 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, φύλλο 209 (τεύχος Α΄) ο νόμος «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων, ρύθμιση αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής», ο οποίος έχει λάβει αριθμό 4014.

 

 

 

 

Σας κοινοποιούμε το κεφάλαιο Β’ αυτού «Ρύθμιση Αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου» (άρθρα 23 επόμενα), καθώς και τα παραρτήματά του.

 

 

Ως ημερομηνία έναρξης ισχύος των διατάξεων του κεφαλαίου Β’ ορίζεται η ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, επομένως η σημερινή ημέρα 21-09-2011.

 

 

Εφιστούμε την προσοχή σας στα εξής :

 

 

1. Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 23: « από τη δημοσίευση του νόμου απαγορεύεται και είναι απολύτως άκυρη η μεταβίβαση ή η σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεσθεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης, όπως ειδικότερα ορίζεται στα άρθρα 5 παράγραφος 2 και 22 παρ.3 του ν. 1577/1985 (Α΄210). Στην παραπάνω απαγόρευση εμπίπτει και η εισφορά ακινήτου σε εταιρεία.», εφόσον τα ακίνητα αυτά δεν υπάγονται σε κάποια από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου.

Από τη γραμματική διατύπωση των παραγράφων 1 και 4 του άρθρου 23 του ως άνω νόμου, προκύπτει σαφώς ότι η ανωτέρω υποχρέωση δε γεννάται : α) στην περίπτωση συντάξεως πράξεων δηλωτικών αποδοχής κληρονομίας. β) στην περίπτωση αδόμητων γηπέδων (οικοπέδων, αγροτεμαχίων). γ) στη περίπτωση συμβάσεων μετατροπής, συγχώνευσης, απορρόφησης, απόσχισης κλάδου εταιρειών και δ) στην περίπτωση συντάξεως περιλήψεως κατακυρωτικής εκθέσεως πλειστηριασμού.

 

 

2. Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 23, «σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο, εκτός από τα επισυναπτόμενα που προβλέπονται στην παράγραφο 12 του άρθρου 17 του ν. 1337/1983, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι δεν έχουν εκτελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτιρίου και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια ή ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2, καθώς και ότι δεν έχει εκτελεσθεί άλλη αυθαίρετη κατασκευή ή δεν έχει εγκατασταθεί άλλη αυθαίρετη χρήση, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια και δεν υπάγονται σε καμία από τις περιπτώσεις της παραγράφου 3.

 

 

Η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Ενέργειας, Κλιματικής Αλλαγής και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία θα καθορίζει το ειδικότερο περιεχόμενο της ως άνω δήλωσης και βεβαίωσης είναι δυνητική. Κατά συνέπεια μέχρι την έκδοση της, το περιεχόμενο της δήλωσης και βεβαίωσης επιβάλλεται να είναι αντιγραφή της διατύπωσης της ως άνω διάταξης.

 

 

Σας κοινοποιούμε επίσης τα έγγραφα με αριθμούς πρωτ. 187/5-09-2011 και 204/19-09-2011, τα οποία απεστάλησαν στους κ.κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, για να λάβετε γνώση των θέσεων που υποστηρίχθηκαν από τη Συντονιστική Επιτροπή και των σχετικών ενεργειών μας.

 

Με τιμή

Ο Πρόεδρος

Κωνσταντίνος Βλαχάκης

Link to comment
Share on other sites

Τι δουλειά έχει ο συμβολαιογράφος με την βεβαίωση που θα υποβάλλει ο μηχανικός.

Κυρώσεις ο συμβολαιογράφος έχει αν δεν επισυναφθεί η βεβαίωση όχι αν αυτή δεν είναι ορθή.

Κυρώσεις για την μη ορθότητα έχει ο μηχανικός.

 

5. Οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια, οι δικαιοπρακτούντες, οι μεσίτες που μεσολαβούν, οι δικηγόροι που παρίστανται στη σύνταξη συμβολαίων, οι υποθηκοφύλακες ή οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που μεταγράφουν αυτά, εφόσον δεν έχει επισυναφθεί η δήλωση και η βεβαίωση της προηγούμενης παραγράφου, καθώς και οι μηχανικοί που χορήγησαν ανακριβή βεβαίωση, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ, ανάλογα με την αξία της αυθαίρετης κατασκευής.
Link to comment
Share on other sites

υπάρχει μια (σκόπιμη?) παράλειψη στη δημοσίευση της ερμηνευτικής εγκυκλίου των συμβ/φων

2. Σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 23, «σε κάθε δικαιοπραξία εν ζωή που συντάσσεται μετά τη δημοσίευση του παρόντος και έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ή τη σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος σε ακίνητο, εκτός από τα επισυναπτόμενα που προβλέπονται στην παράγραφο 12 του άρθρου 17 του ν. 1337/1983, επισυνάπτεται υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού, με τις οποίες δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι

 

(ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ: ΣΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ)

 

δεν έχουν εκτελεσθεί αυθαίρετες κατασκευές που να επηρεάζουν την επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας, τη δόμηση, την κάλυψη και το ύψος του κτιρίου και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια ή ότι οι εκτελεσμένες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2, καθώς και ότι δεν έχει εκτελεσθεί άλλη αυθαίρετη κατασκευή ή δεν έχει εγκατασταθεί άλλη αυθαίρετη χρήση, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα πολεοδομικά σχέδια και δεν υπάγονται σε καμία από τις περιπτώσεις της παραγράφου 3.

 

και ο λόγος που το τονίζω αυτό είναι οτι χθες κάποια συμβολαιογράφος επέμενε οτι ήθελε να μεταβιβάσει μια κάθετη χωρίς κτίσμα και δεν την ενδιέφρε εαν στη διπλανή κάθετη έχει αυθαίρετα ζητώντας μου ναυπογράψω τη δήλωση και αυτή φυσικά να πάρει τα χρήματα του συμβολαίου.

 

ΤΟ ΦΕΚ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ. Μεταβίβαση εμπράγματου δικαώματος (π.χ. κάθετη ιδιοκτησία) χρειάζεται βεβαίωση μη αυθαιρεσίας ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΙΝΗΤΟ.

Link to comment
Share on other sites

Το έκανα ερώτηση και σε άλλο thread αλλά το ξανακάνω κι εδώ. Έστω ότι έχουμε τον Χ που κάνει δήλωση αποδοχής κληρονομιάς. Με τη δήλωση στην ουσία αποδέχεται την κυριότητα επί του ακινήτου. Βάσει του αστικού κώδικα αποτελεί σύσταση εμπράγματου δικαιώματος. Τότε πώς δεν απαιτείται βεβαίωση για τις αποδοχές?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.