Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ξεκάθαρες απαντήσεις για τον υπολογισμό προστίμου


Recommended Posts

Θα ήθελα κι εγώ τη βοήθειά σας. Πρόκειται για μία οικοδομή εντός πόλης, η οποία κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου χωρίς άδεια (περίεργο, αλλά αληθινό) προ 40 ετών περίπου.

Σήμερα ένας εκ των ιδιοκτητών θέλει να τακτοποιήσει το διαμέρισμά του ανεξάρτητος από τους υπόλοιπους, με τους οποίους δεν μπορεί να συνεννοηθεί για άδεια κλπ. Φαντάζομαι γίνεται να πάει με το νόμο των αυθαιρέτων, σωστά?

Βάζω λοιπόν το διαμέρισμα για τον υπολογισμό του προστίμου και μου βγάζει πρόστιμο γύρω στα 3500 ευρώ. Είναι μόνο τόσο μικρό το πρόστιμο, ή έκανα κάτι λάθος?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 5,9k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μπρε Κάτια χωρίς να μας πεις τουλάχιστον επιφάνεια διαμερίσματος και τιμή ζώνης πώς να έχουμε κρίση αν είναι εύλογο το πρόστιμο που σου βγάζει. :smile:

 

Τουλάχιστον θυμήθηκες να δηλώσεις ότι είναι χωρίς άδεια?

Link to comment
Share on other sites

οταν ειναι για αγροτικη χρηση σαν κατηγορια πανε ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑ.....

 

τωρα σαν χρηση ποτε ειναι ΚΥΡΙΑ και ποτε Β.Χ ? γιατι στα αγροτικα ειναι λιγο μπερδεμενα θεωρω...

 

οταν ειναι για αποθηκευση και ΜΟΝΟ ειναι Β.Χ

 

οταν ειναι για μεταποιηση ειναι Κ.Χ

 

οταν ειναι για εποχικη ''σταθμευση'' ζωντανων τι ειναι?

Link to comment
Share on other sites

Γκαράζ, οπότε πάει σαν ΒΧ :smile: !

 

Κάτια, όπως σου είπε και ο Didonis, δώσε στο λαό πληροφορίες.Αλλά το σημαντικότερο.Εχουν οριζόντιες ιδιοκτησίες ή είναι εξ αδιαιρέτου όλη η οικοδομή?

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ Pavlos33, έτσι είχα σκεφτεί να το κάνω (και υπάρχουν όλες αυτές οι παραβάσεις), το πρόστιμο όμως είναι μεγάλο λόγω ΤΖ και είχα μια ελπίδα μπας και το "σώσω" με αναλυτικό......

Link to comment
Share on other sites

όταν έχεις αγροτική αποθήκη, η Λεμπέση αναφέρει ότι μπαίνει ως κύρια και μοναδική κατοικία (3α) και αλλαγή χρήσης εφόσον έχει γίνει κατοικία για παράδειγμα, σωστά;

τώρα για "στάθμευση" ζωντανών βάλε καλύτερα Β.Χ.

Link to comment
Share on other sites

Μπρε Κάτια χωρίς να μας πεις τουλάχιστον επιφάνεια διαμερίσματος και τιμή ζώνης πώς να έχουμε κρίση αν είναι εύλογο το πρόστιμο που σου βγάζει. :smile:

 

Τουλάχιστον θυμήθηκες να δηλώσεις ότι είναι χωρίς άδεια?

 

Χαχα! δίκαιο έχεις ! Λοιπόν:

είναι 80 τ.μ., τιμή ζώνης 1450, όχι κύρια κατοικία, τέσπα, τα στοιχεία τα έβαλα σωστά στον τύπο. Απλά δεν έβαλα υπέρβαση ύψους, γιατί είναι όσο και τα διπλανά και θεώρησα πως δεν έχει υπερβεί (φυσικά αυτό θα το κοιτάξω αν τελικά έρθει η ώρα και αναλυτικά).

 

Και βέβαια δήλωσα ότι είναι χωρίς άδεια. Απλά μου φάνηκε πολύ φθηνό για ένα διαμέρισμα εξολοκλήρου αυθαίρετο...

 

Κάτια, όπως σου είπε και ο Didonis, δώσε στο λαό πληροφορίες.Αλλά το σημαντικότερο.Εχουν οριζόντιες ιδιοκτησίες ή είναι εξ αδιαιρέτου όλη η οικοδομή?

Αυτό για να είμαι ειλικρινής δεν το γνωρίζω, ούτε σκέφτηκα να το ρωτήσω!!! Παίζει ρόλο, και πού/πώς?

 

Πάντως οι ιδιοκτήτες δεν είναι συγγενείς μεταξύ τους.

Link to comment
Share on other sites

τα προ του '83 εχουν μεγαλο μειωτικο συντελεστη.

Η δηλωση γινεται ανα αυτοτελη οριζοντια ιδιοκτησια, ενω αν ειναι εξ αδιαιρετου θες συναινεση κλπ κλπ

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση σχετικά με δήλωση Ν.4014/2011 παταριού καταστήματος που είναι βάσει Ο.Α. κύριας χρήσης Α’ όροφος. Αφού απευθύνθηκα στη ΔΟΚΚ και δεν μπόρεσαν να μου απαντήσουν ξεκάθαρα, θα ήθελα να θέσω εδώ τις ερωτήσεις μου:

 

Έχω εξαόροφο κτήριο επικρατούσας χρήσης γραφείων (υπόγειο μικτού ύψους 3,00μ, ισόγειο κατάστημα μ.ύψους 2,80μ., Α’ όροφος (πατάρι καταστήματος) μ.ύψους 2,80μ, Β’ , Γ’, Δ’ όροφοι γραφείων μ.ύψους 3,00μ, Ε’ όροφος κατοικίας μ.ύψους 2,90μ).

 

Το ισόγειο κατάστημα και ο Α’ όροφος – πατάρι καταστήματος βάσει σχεδίων έχουν είσοδο από το ισόγειο στην πρόσοψη, ένω τα γραφεία Β’, Γ’, Δ’ ορόφων και η κατοικία του Ε’ ορόφου από το πλάι του ισογείου (δεν επικοινωνούν μεταξύ τους οι 2 όροφοι με τους άλλους 4).

 

Ο Α’ όροφος αποτελείται από πατάρι καταστήματος 60μ2 (έχει προσμετρηθεί στον σ.δ., είναι κύριας χρήσης και όχι βοηθητικής, έχει ύψος 2,80μ.), κενό 50μ2 που έχει κλείσει και πλαϊνό κλιμακοστάσιο 20μ2, με το οποίο δεν επικοινωνεί. Επικοινωνεί μεσω εσωτερικής μεταλλικής κλίμακας κυκλικής διατομής με το ισόγειο.

 

Σύμφωνα με τις ε/α Β27, Γ21: «Εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 0,5 όταν το αυθαίρετο είναι υπόγειο, πατάρι ή σοφίτα, ανεξάρτητα από τη χρήση που έχει και όταν είναι ισόγειο με βοηθητική χρήση (π.χ. garage, αποθηκευτικός χώρος)».

 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο 13/2011 όμως και το φύλλο καταγραφής αναφέρεται ότι: «Καταγράφονται ξεχωριστά τα τετραγωνικά μέτρα κάθε αυθαίρετης κατασκευής που αφορούν κύριους χώρους και τα τετραγωνικά μέτρα όλων των χώρων (δε διαχωρίζει βοηθητικούς από κύριους) σε υπόγειες στάθμες, πατάρια και σοφίτες τα οποία υπολογίζονται με μειωτικό συντελεστή 0,50...(Στη συνέχεια λέει πως πρόκειται για Β.Χ...): Για την περίπτωση βοηθητικών χώρων υπολογίζεται μειωτικός συντελεστής 50% για το πρόστιμο».

 

Τι ισχύει σε καθεμία από τις παρακάτω 2 περιπτώσεις:

 

Α) Με βάσει τα 2 ανωτέρω και δεδομένου ότι το πατάρι είναι κύριας χρήσης, έχει μετρήσει στη δόμηση του κτηρίου, έχει ύψος 2,80μ. και δεν επικοινωνεί με το πλαϊνό κλιμακοστάσιο του Α’, το κενό των 50μ2 του παταριού που έχει κλείσει πηγαίνει με μειωτικό συντελεστή 0,50; [πολεοδομικά βάσει Ο.Α. το πατάρι αποτελεί όροφο (αναγράφεται Α’ όροφος – πατάρι καταστήματος στο διαγρ. κάλυψης και ημιόροφος στην κάτοψη), λειτουργικά εξαρτάται από το ισόγειο για πρόσβαση]

 

Β) Αν έχει ανοίξει θύρα εισόδου από το πλαϊνό κλιμακοστάσιο του Α’ ορόφου (το οποίο δεν έχει προσμετρηθεί στη δόμηση, αφού δεν οδηγεί σε όροφο κύριας χρήσης), όπου τότε το πατάρι έχει ταυτόχρονη πρόσβαση από το ισόγειο και τον Α’ όροφο (πολεοδομικά βάσει Ο.Α. αποτελεί όροφο, λειτουργικά αποτελεί όροφο), τότε πηγαίνει το κενό των 50μ2 ως υπέρβαση δόμησης Κ.Χ. ή Β.Χ. με μειωτικό 0,50 και το κλιμακοστάσιο του Α’ ορόφου (20μ2) ως υπέρβαση δόμησης Κ.Χ. ή Β.Χ. και 1 πολεοδομική παράβαση για το άνοιγμα της θύρας;

 

Τέλος, αν στο ισόγειο έχει κλείσει το 50% που είναι η PILOTIS και έχει ενσωματωθεί στο κατάστημα, θεωρείται υπέρβαση δόμησης Κ.Χ. ή Β.Χ. (αφού το τμήμα της PILOTIS είναι στο ισόγειο μεν με βοηθητική χρήση αλλά είναι άνοιχτός χώρος και όχι garage, αποθηκευτικός χώρος κτλ...; «Εφαρμόζεται μειωτικός συντελεστής 0,5 όταν το αυθαίρετο είναι υπόγειο, πατάρι ή σοφίτα, ανεξάρτητα από τη χρήση που έχει και όταν είναι ισόγειο με βοηθητική χρήση (π.χ. garage, αποθηκευτικός χώρος)».

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω και εγώ κάτι.

Μονοκατοικία υπόγειο, ισόγειο, α' όροφος.

Το υπόγειο έχει ανεξάρτητη είσοδο αλλά δεν είναι ανεξάρτητη Ο.Ι.

Το υπόγειο αντί να είναι 1.50μ από την στάθμη του εδάφους, είναι 1.90μ. Από εκεί και πάνω, τα ύψη των άλλων ορόφων είναι σωστά.

Δηλώνω μόνο το εμβαδό του υπογείου ως υπέρβαση ύψους χωρίς υπέρβαση δόμησης ή πρέπει να βάλω όλο το εμβαδό της οικοδομής ως υπέρβαση ύψους χωρίς υπέρβαση δόμησης;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.