Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΕΑ σε ενοικίαση


trianthis

Recommended Posts

bstoch, τα νότια ανοίγματα δεν έχει νόημα να τα καταχωρήσεις στα παθητικά συστήματα. Τα καταχωρείς σαν όλα τα υπόλοιπα στις "διαφανείς επιφάνειες". <<Ως παθητικό ηλιακό σύστημα άμεσου ηλιακού κέρδους, νοούνται τα ανοίγματα νότιου προσανατολισμού ή με απόκλιση ±30ο από το νότο, τα οποία κατασκευάζονται σε συνδυασμό με ειδικές εσωτερικές επιφάνειες μεγάλης θερμοχωρητικότητας, ώστε να αποθηκεύεται η θερμική ενέργεια>>*. Έχεις τέτοιες εσωτερικές επιφάνειες; Δεν θα σου πει βέβαια κανείς τίποτα αν τα καταχωρήσεις εκεί.

Προσωπικά, το ποσοστό επιφάνειας δαπέδου της θερμικής ζώνης που καλύπτεται με φυσικό φωτισμό (ΦΦ), τον υπολογίζω πάντα, άσχετα από το αν υπάρχουν αυτοματισμοί και άσχετα από το αν πρόκειται να κάνω σενάριο στο οποίο θα γίνεται πρόταση για εγκατάσταση αυτοματισμών ελέγχου ΦΦ. Είναι καλό να υπάρχει υπολογισμένο και καταχωρημένο, κι ας είναι χρονοβόρα διαδικασία αν πρόκειται για μεγάλο κτίριο. Μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον, να θελήσει κάποιος να προχωρήσει σε τέτοιες επεμβάσεις. Άστο να υπάρχει υπολογισμένο λοιπόν. Άλλωστε για ένα διαμέρισμα, δεν παίρνει πολύ χρόνο.

 

* Μπορεί στην ΜΕΑ να λέμε ότι έχουμε ενσωματώσει στο σχεδιασμό του κτηρίου μας συστήματα άμεσου ηλιακού κέρδους, εννοώντας ότι έχουμε νότια (ή με απόκλιση ±30ο από το νότο) ανοίγματα τα οποία είναι μεγάλα και σε επαρκή ποσότητα και ότι αυτά συνδυάζονται με βαριά υλικά υψηλής θερμοχωρητικότητας και με ισχυρή θερμομόνωση, ούτως ώστε το κτίριο να μπορεί να λειτουργήσει ως συλλέκτης, αποθήκη και παγίδα ηλιακής ενέργειας, αλλά ποιες είναι αυτές οι επιφάνειες με την "υψηλή" θερμοχωρητικότητα; Τα δάπεδα ή μήπως οι δοκοί και τα υποστυλώματα από οπλισμένο σκυρόδεμα; Υπερβολές νομίζω...

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Πάνο, επέτρεψέ μου να διαφωνήσω για το υπερβολές. Απλά νομίζω το ΤΕΕ κενακ, έχει το κουτάκι των παθητικών μη ολοκληρωμένο. Φαντάσου ένα διαμέρισμα με νότιο προσανατολισμό, με δάπεδο  σκούρο μάρμαρο (10 εκ χώρος θερμοσυσώρευσης, ΤΟΤΕΕ 1, σελ. 65) και μεγάλες τζαμαρίες, χωρίς εμπόδια ορίζοντα, πόσο ζεστό θα είναι τον χειμώνα. Οπως μη ολοκληρωμένoι είναι στο ΤΕΕ κενακ οι τοίχοι trombe. Απλά, τα περί θερμοχωρητικότητας της ΤΟΤΕΕ δεν έχουν παραμετροποιηθεί στο πρόγραμμα του ΤΕΕ κενακ.

Edited by iks
Link to comment
Share on other sites

Πάντως τα νότια ανοίγματα, είτε τα καταχωρίσουμε στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ σαν διαφανείς επιφάνειες, είτε σαν παθητικά ηλιακά συστήματα άμεσου ηλιακού κέρδους, δεν παρατηρούμε καμία διαφορά στα αποτελέσματα.

 

Δεν ξέρω αν αυτό θα αλλάξει σε επόμενες εκδόσεις του ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ...

Link to comment
Share on other sites

Το πρόγραμμα ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ έχει υλοποιηθεί με βάση ευρωπαϊκά πρότυπα (πίνακες 2.5.1 της ΔΚ-1 >).

Στα παραπάνω πρότυπα όπως και κατ' επέκταση στο πρότυπο ΕΝ 12831:2003 το οποίο στηρίζεται σ' αυτά, ο προσανατολισμός δεν επηρεάζει τους υπολογισμούς.

Αγνοείται.

 

Η εξισώσεις που χρησιμοποιεί το πρόγραμμα ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ με βάση τα παραπάνω πρότυπα, δείχνονται στο κεφ. 2.5.1 της ΔΚ-1 και εκεί δείχνεται η σχέση θερμοχωρητικότητας και υπολογισμού των θερμικών απαιτήσεων.

 

Τα νότια ανοίγματα, εφόσον χρησιμοποιούνται ως παθητικό ηλιακό σύστημα, καταχωρούνται μόνο στις ΜΕΑ και μόνο για λόγους >.

Δεν επηρεάζουν στο παραμικρό τους υπολογισμούς γιατί δεν υπεισέρχονται σε υπολογισμούς σύμφωνα με τα παραπάνω πρότυπα.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι, συνεχίζει να ισχύει η απαλλαγή υποχρέωσης έκδοσης ΠΕΑ για ανανεώσεις συμβολαίου ή πλέον είναι υποχρεωτική? Δεν βρίσκω κάτι συγκεκριμένο επ'αυτου.

Edited by giorgos4a
Link to comment
Share on other sites

δες  σε  αυτο

 

[στο 16 και 18]

 

http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/Help/FAQsPages/FAQs_misthwsewn.html

 

 

και αυτο απο το ΤΕΕ ΤΑΜ

 

http://www.teeam.gr/teeam/enimerosi/deltiatypoy/583-2012-11-29-11-48-05.html

Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τελικά έχει ενημερωθεί το gsis? To πεδίο  εξακολουθεί  να είναι προαιρετικό ? Δε βρίσκω καμία επίσημη ανακοίνωση...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.