Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύρια και μοναδική κατοικία


Recommended Posts

-ειναι "μοναδικη" η πρωτη γιατι δεν ξεπερναει η άλλη τα "70" τμ.

 

[αρθρ. 26, παρ. 3]

 

-ποσοστα σε "αλλο" οικοπεδο...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

αυτό λέω, ποιά νομθεσία λέει ότι οταν η δεύτερη "δεν ξεπερνά τα 70" η πρώτη είναι μοναδική?

 

Συγνώμη για το άσχετο και που δεν έχω παρακολουθήσει το σχτικό θέμα τόσο καιρό, αλλά μήπως το γνωρίζετε????

Link to comment
Share on other sites

Ποιά νομθεσία λέει ότι οταν η δεύτερη "δεν ξεπερνά τα 70" η πρώτη είναι μοναδική?

 

Βλέπε Ν. 4014/11, άρθρο 26, παρ. 3:

 

"3. Δεν λαμβάνεται υπόψη ο μειωτικός συντελεστής της κύριας και μοναδικής κατοικίας, σύμφωνα με το παράρτημα του παρόντος, εφόσον ο ιδιοκτήτης ή ο σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού έχει δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή σε ιδανικό μερίδιο αυτής που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου στο οποίο αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές του ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων (3.000). Θεωρείται ότι πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες, εφόσον το άθροισμα της συνολικής επιφάνειας που τους αντιστοιχεί υπερβαίνει τα εβδομήντα (70) τ.μ.. Η επιφάνεια αυτή προσαυξάνεται κατά τριάντα (30) τ.μ. για μέχρι δύο τέκνα και κατά είκοσι (20) τ.μ. για πάνω από δύο τέκνα, που βαρύνουν τον υπόχρεο ή τον άλλο σύζυγο."

Link to comment
Share on other sites

Α) Έχω περίπτωση οικογένειας που τους αντιστοιχούν 120 τ.μ. ώστε να πληρούνται οι στεγαστικές τους ανάγκες. Πρόκειται να τακτοποιήσω την κύρια κατοικία τους. Όπως προκύπτει από το Ε9 ο σύζυγος διαθέτει καμιά δεκαριά ακίνητα όπου είναι 100% κύριος με εμβαδά 65, 105, 70, 45, 75, κλπ. Η σύζυγος έχει και αυτή τέσσερις πέντε κατοικίες με 100% πλήρη κυριότητα, 70, 55, 60 τμ, και ούτω καθ' εξής. Δηλαδή έχουμε περίπου 15 ακίνητα τα οποία δεν ξεπερνούν τα 120τμ.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω μηνύματά σας dimitris GM, ΙΑΣΟΝΑΣ και ilias, ακόμα και 1000 ακίνητα κάτω των 120τμ να είχαν οι ιδιοκτήτες της περίπτωσής μου, για τη ρύθμιση παίρνουν και το ''μοναδική'.

Β) Ενώ π.χ. σε άλλη περίπτωση ιδιοκτήτη που μένει μόνος του στη μία και μόνη κατοικία, που δηλώνει στο Ε9 και την οποία έχει δηλωμένη με τα τακτοποιημένα του 3843 και ξεπερνάει τα 70τ.μ. - αυτός ο ιδιοκτήτης σύμφωνα με το άρθρο που παραθέσατε και την λογική που το βλέπετε δεν παίρνει το ''κύρια και μοναδική''

 

Οι ερμηνείες της παρ. 3, αρθρ. 26 του 4014 μπορεί να είναι πολλές, όπως το διαβάζει και όπως το μεταφράζει κανείς. Άλλο να έχεις οικογένεια και να σου αντιστοιχούν 100τμ και να έχεις ένα + ένα διαμέρισμα 90 + 60τμ και άλλο να έχεις 20, 30 διαμερίσματα έστω κι ας είναι όλα κάτω από από όριο εφόσον λαμβάνονται υπόψη μεμονωμένα και δεν αθροίζονται. Το ''αθροιστικά'' μπορεί να έχει τουλάχιστον 2-3 ερμηνείες. Εγώ στη περίπτωσή μου στο Α) δεν θα 'βαζα κύρια μοναδική, είναι τραβηγμένο. Για τον Β) όμως το θεωρώ λογικό και θα ελάμβανα τον μειωτικό καθώς συναύδει με την έκφραση κύρια και μοναδική. Επίσης θα λάμβανα το μειωτικό σε περίπτωση πχ ιδιοκτητη που κατοικεί έστω μόνος του σε κάτω των 70 τμ διαμέρισμα και έχει και έστω γκαρσονιέρα 35 τμ . Αν είχε όμως άλλες 30-40 γκαρσονιέρες θα έπερνε τον παύλο.

Edited by Ιάμβλιχος
Link to comment
Share on other sites

Α] το "συνολο" των λοιπων τμ που έχει στην ιδιοκτησία του,. ξεπερναει τα 120 τμ. [το συνολο μετραει.... οχι το ξεχωριστό εμβαδον του καθε ενος αλλου ακινητου...]

 

Αρα δεν εχει μειωτικο συντελεστη

επισης

αν ειχε 50% σε οικοπεδο 500 τμ. που εχει σδ. εστω 1, τοτε του αντιστοιχουν 250 τμ. δομησης.

Αρα δεν παιρνει μειωτικο συντελεστη ...

 

 

Β] Εχει -εστω- 70 τμ. και εχει τακτοποιησει και αλλα 12 τμ με τον 3843...

εχει σε αυτο το διαμερισμα και αλλα 15 τμ...για τον 4014.

Αυτο ειναι κυρια και μοναδικη -αν δεν εχει τιποτε αλλο...

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!Επειδη με μπερδεύουν πολύ αυτά με τα ιδιοκτησιακά θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: στην περίπτωση που έχουμε αυθερεσίες σε διαμέρισμα στο όνομα του γιού αλλά αυτός δεν κατοικεί σε αυτό και μένει με τους γονείς του (για την ακρίβεια τώρα σπουδάζει σε άλλη πόλη και μένει σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας της αδερφής του) χωρίς να έχει άλλη ιδιοκτησία στο όνομα του βάζουμε το συντελεστή 0,4; Ελπίζω να έγινα κατανοητή και συγγνώμη αν έχει απαντηθεί και παλιότερα.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά θεωρώ ότι, ΔΕΝ ΜΕΤΡΑΕΙ το σύνολο των τ.μ. όλων των κατοικιών.

Οι οικογένειες δεν "σπάζονται" στη μέση!!!! Οι τρεις χωράμε εδώ και οι υπόλοποι δύο στο άλλο!!!

Οι στεγαστικές ανάγκες των οικογενειών καλύπτονται σε ένα ακίνητο!!!!

Ναι βεβαίως και θα έβαζα το "κύρια και μοναδική" εφόσον καμία άλλη από τις π.χ. 1.500 κατοικίες που έχει κάποιος δεν πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του.

Οι "νομοθέτες" του 4014 έκαναν κι εδώ μια μ@λ@κία!!!! Πρέπει να την ..πληρώσουν!!!! Χάρη ουδείς δεν πρέπει να τους κάνει!!!!!

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

τι δηλωνει για αυτο το διαμερισμα στην εφορία του?

 

α] οτι καστοικει σε αυτο??? τότε ναι...

β]οτι ειναι κενο? τοτε οχι

γ] οτι το εκμισθωνει? τοτε οχι

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα!Επειδη με μπερδεύουν πολύ αυτά με τα ιδιοκτησιακά θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: στην περίπτωση που έχουμε αυθερεσίες σε διαμέρισμα στο όνομα του γιού αλλά αυτός δεν κατοικεί σε αυτό και μένει με τους γονείς του (για την ακρίβεια τώρα σπουδάζει σε άλλη πόλη και μένει σε διαμέρισμα ιδιοκτησίας της αδερφής του) χωρίς να έχει άλλη ιδιοκτησία στο όνομα του βάζουμε το συντελεστή 0,4;

 

Το σπίτι έτσι όπως το περιγράφεις είναι μοναδική αλλά όχι κύρια κατοικία.

Κανονικά δε μπορείς.

Εκτός άμα σκεφτείς κάτι (παράνομο) δημιουργικό.

Edited by ssouanis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.