Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύρια και μοναδική κατοικία


Recommended Posts

Ιδιοκτήτης έχει πλήρη κυριότητα σε οικοδομή όπου διαμένει κιόλας και θέλει να τακτοποιήσει από αυθαιρεσίες. Έχει πλήρη κυριότητα και σε ακόμη ένα σπίτι που βρίσκεται σε δημοτικό διαμέρισμα <3000 κατοίκους. Φυσιολογικά το πρώτο σπίτι που θέλει να τακτποιήσει είναι κύρια και μοναδική κατοικία, σωστά?

και κάτι ακόμη... πως πιστοποιείται ότι ένα δημοτικό διαμέρισμα έχει λιγότερους από 3000 κατοίκους?

 

Τι εννοείς ότι έχει πλήρη κυριότητα σε οικοδομή;

Πόσα διαμερίσματα έχει αυτή η οικοδομή;

Αν είναι ένα, τότε ναι είναι κύρια και μοναδική.

 

Τον έλεγχο για <3000 κατοίκους μπορείς να τον κάνεις με αυτό το excel. Είναι από το ΥΠΕΣ.

Λογικά αυτά τα στοιχεία είναι από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Επικοινώνησε μαζί τους, κάνε ένα ερώτημα και θα σου απαντήσουν.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αρκετές επίσημες πληροφορίες. Κανονικά και μόνο με αυτές είσαι καλυμμένος.

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Τι ελέγχετε για την κύρια και μοναδική κατοικία? Από το Ε9 δεν μπορεις να εισαι σίγουρος 100% αφού μπορεί να μην αναφέρονται όλα.Ζητάτε ΕΤΑΚ ?Με το Ε9 και δήλωση ιδιοκτήτη πιστεύετε ότι είμαστε καλυμμένοι?

Edited by iguana
Link to comment
Share on other sites

Τι θίγεις τώρα.

Δυστυχώς το κράτος δεν έχει ελεγκτικό μηχανισμό για την ανεύρεση της ακίνητης περιουσίας. Με άλλα λόγια ''επαφίεται στον πατριωτισμό των ελλήνων''.

Κι αυτό γιατί τα υποθηκοφυλακεία (πάνω από 100 σε όλη τη χώρα) δεν έχουν μηχανογραφημένο σύστημα. Τα κτηματολογικά γραφεία έχουν ΑΛΛΑ δεν είναι διασυνδεδεμένο με καμία υπηρεσία του ΥΠΟΙΚ.

Άρα λοιπόν, κάποιος μπορεί να έχει κάνει 100 συμβόλαια σε όλη τη χώρα για 100 ακίνητα, να μην τα δηλώσει στο Ε9 και να μην τον ενοχλήσει κανείς.

 

Φαντάζομαι ότι δεν είναι στη δουλειά μας να πάμε ΚΑΙ στα 100+ υποθηκοφυλακεία της χώρας να ψάχνουμε τα ακίνητα των πελατών μας.....

 

ΥΓ. Όσο για το ΕΤΑΚ, νομίζω ότι προκύπτει από τα Ε9, άρα.....

Link to comment
Share on other sites

Εκει θέλω να καταλήξω.Απλά στο Ε9 όταν υποβάλλεις αλλαγές νομίζω δεν είσαι υποχρεωμενος να αναφέρεις ξανα όλα τα υπόλοιπα.Έτσι αν σου φέρει καποιος ενα Ε9 όπου περιγραφει μια μονο κατοικια δεν μπορεις να ξέρεις αν υπάρχουν προηγουμενων ετων που να περιγραφουν και άλλες.Πχ έχω περιπτωση που καποιος μου φερνει Ε9 του 2008 με 2 κατοικίες και στο Ε9 του 2009 δηλώνει μια αλλαγή στην μία ,χωρίς να φαίνεται ότι υπάρχει και η άλλη και μου λέει εσύ πάρε του 2009 αφόυ έγω στο δίνω δεν έχεις ευθύνη.και παλι καλα αυτός μου ειπε κιολας ότι εχει και αλλη κατοικια , καποιος που απλα μου φερνει ενα Ε9 με μια κατοικια έχω υποχρέωση να ψάξω αν εχει και κατι αλλο?Αν τους βάλουμε να υπογράψουν δήλωση δεν είμαστε καλυμένοι?

Link to comment
Share on other sites

Μα έτσι και αλλιώς το αν είναι κύρια και μοναδική κατοικία το δηλώνει με ΥΔ ο ιδιοκτήτης. Την οποία την κρατάμε για να την στείλουμε μετά μαζί με όλα τα άλλα στοιχεία.

Στην Τ.Ε. που συντάσσουμε δεν κάνουμε αναφορά στο αν είναι κύρια και μοναδική κατοικία.

Edited by Faethon11
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους,

 

Το ζήτημα εν τέλει είναι λεπτό και θεωρώ πως δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως ή εγώ αντιμετωπίζω προβλήματα στην κατανόησή του.

 

Έστω ιδιοκτήτης εξ' ολοκλήρου αυθαιρέτου πχ 100τμ, ο οποίος έχει στην κατοχή του κι ένα διαμέρισμα 60τμ, στο οποίο ας πούμε διαμένουν 2 ενήλικα παιδιά.

 

1. Για να πληρούνται οι στεγαστικές ανάγκες θα ελέγξουμε το 100+60=160 [σε σχέση με το 70(+30 για τα 2 παιδιά) που ορίζει ο νόμος], το 60τμ ή το 100τμ;

2. Τελικά για το συγκεκριμένο ιδιοκτήτης μπορεί να δηλωθεί το αυθαίρετο των 100τμ ως κύρια και μοναδική κατοικία;

 

Σας ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Eιναι απυθμενη η βλακεια και η ανικανοτητα που τους δερνει...

 

Μεχρι και στο πιο απλο πραγμα...το τι θεωρειται δηλαδη κυρια και μοναδικη κατοικια, εχουμε καταφερει να μπλεξουμε τα μπουτια μας...(κυριως λογω των διαταξεων που διεπουν την φοροαπαλλαγη Α΄κατοικιας και του φωστηρα στο Υπουργειο που καταφερε και μπερδεψε τις δυο εννοιες...)

 

Εχω σηκωσει προ πολλου τα χερια ψηλα...

Edited by salpigoal
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.