Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οριστικό άνοιγμα αμοιβών επαγγέλματος μηχανικού


ace7

Recommended Posts

Να δεις χαρά που θα πάρει ο πελάτης τους μόλις καταλάβει ότι αγόρασε αέρα κοπανιστό...!!

Και χαρά που θα πάρουν και οι ίδιοι όταν θα πληρώσουν τις κρατήσεις, ΦΠΑ κλπ, να μην πω τι θα γίνει σε πιθανό έλεγχο από ΤΕΕ για πειθαρχικά ζητήματα.

Ουστ ξεφτίλες του επαγγέλματος!!

Link to comment
Share on other sites

-Α κύριε κρατήσεις,τοπογραφικό,στατική επάρκεια εξτρά

- Πόσο εξτρα?

- 'Αλλα χίλια πεντακόσια...

-Μα δεν με συμφέρετε, είστε πολύ ακριβότερος!

- Δεν με πειράζει, πηγαίνετε αλλού.. ( το τσιμπίσαμε το θύμα, του πήρα 90 ευρώ για το κουπόνι και δεν έκανα και τπτ...'Αλλα 50 χαιβάνια και βγάλαμε 4500 χιλιαρικάκια αέρα)

 

Πραγματικά ευφυιές... Μυαλό μηχανικού λέμε!

Edited by vk2626
Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν να πω ότι το "οριστικό" στον τίτλο δε νομίζω ότι ταιριάζει. Οριστικό δεν είναι τίποτα. Ό,τι θεσπίζεται με ένα νόμο σήμερα, καταργείται με έναν άλλον αύριο. Μάλλον "ολοσχερές" ήθελες να γράψεις ace7.

Από εκεί και πέρα να πω ότι εδώ που μας έφεραν, ίσως ήταν αναπόφευκτο αν και διαφωνώ και πάλι ως προς το "ολοσχερές" καθώς επιβάλλεται να καταργηθούν και οι εισφορές επί των "νομίμων". Αν χρειαστεί θα το διεκδικήσουμε και νομικά αυτό πλέον. Εισφορές επί αμοιβής που δεν έισπράττω σε καμία περίπτωση, δεν πρόκειται να συνεχίσει να παίρνει το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ.

Αυτό που πλέον είναι περισσότερο επιβεβλημένο από ποτέ είναι άλλο. Πρέπει πάση θυσία να δούμε το θέμα αλλιώς και να ξεκινήσουμε να χρεώνουμε τον χρόνο μας. Να χρεώνουμε επισκέψεις κανονικότατα, όπως κάνουν όλοι σχεδόν οι υπόλοιποι ελ. επαγγελματίες. Το "πηγαινοέρχομαι 15 φορές στον πελάτη για "δωρεάν" αυτοψίες και παροχές συμβουλών επειδή πήρα την άδεια των 15.000 ευρώ και "δε βαριέσαι"" πρέπει να τελειώσει τώρα. Αυτά είναι κατάλοιπα του παρελθόντος των Πολιτικών Μηχανικών και των Αρχιτεκτόνων κυρίως. Εμένα η "τιμή μονάδας" της δουλειάς μου, δεν ήταν των "15.000 ευρώ" αλλά των "500 ευρώ" (και πλέον ίσως και των 300). Για αυτά λοιπόν τα 300 ευρώ, 5-6 μεταβάσεις "δωρεάν" στο οικόπεδο του πελάτη, στο σπίτι του, στην πολεοδομία του, δεν αφήνουν στην τσέπη ούτε τις βενζίνες και τα λάδια του αυτοκινήτου. Τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν και για τις "τακτοποιήσεις" με τις ξεφτιλισμένες αμοιβές. Συνεπώς ναι μεν "300 ευρώ", αλλά και ένα 50άρικο π.χ. η κάθε "αβαρία". Πρέπει με κάποιον τρόπο να επιβραβευθεί εξάλλου η σοβαρότητα και η συνέπεια κάποιων πελατών που "έχουν τα πάντα" και να επωμισθούν το κόστος κάτι άλλοι σαρδανάπαλοι που νομίζουν ότι το γραφείο θα το στηρίξω με το 300άρι τους.

Θα πρέπει να σκεφτούμε τρόπο για να παγιωθεί το παραπάνω πλέον και πιστεύω ότι θα λυθούν αρκετά από τα προβλήματα και τις στρεβλώσεις ετών. Οι εποχές αλλάζουν.

Την ευκαιρία για την παραπάνω πρόταση, την πήρα από προχθεσινό περιστατικό, όπου ο αδερφός μου φώναξε φίλο του ψυκτικό να τσεκάρει το κλιματιστικό της μάνας μου το οποίο δεν αποδίδει. Για να συνδέσει το μανόμετρο, να της πει ότι δεν λείπει φρέον και να φύγει προτείνοντας το γελοίο "να το βάζει σε θερμοκρασία 26-27 βαθμούς" (δεδομένου ότι ούτε το φετινό καλοκαίρι στην ψύξη απέδιδε και η συμπεριφορά αυτή εμφανίστηκε ασφαλώς και μόνο φέτος), χρέωσε ο "επιστήμονας" 50€ (2 μ@λάκες σαν εμένα, 2 ωρίτσες συνολικά με τα πήγαινε-έλα και βγαίνει το μεροκαματάκι δηλαδή!). Για να πει δηλαδή τι πρόβλημα δεν έχει και όχι να εντοπίσει τι έχει! Και εγώ θα πρέπει να πάω να κάνω αυτοψία τη Δευτέρα σε αυθαίρετο, να προσπαθήσω να συνεννοηθώ με τον ιδιοκτήτη που είναι γκάου και άλλα του λέω άλλα καταλαβαίνει, να φάω και καμιά ώρα στο γραφείο να του υπολογίσω το πρόστιμο και να τον πάρω να του το ανακοινώσω και να του δώσω "προσφορά" και τελικά να πάει στον αμέσως φθηνότερο που θα βρει στο groupon. Ε όχι δα!

Και μην ακούσω καμιά χαζομάρα ότι οι ψυκτικοί ΄"είναι δυσεύρετοι". Βρωμάει ο τόπος. Όσοι από δαύτους δε, δεν είναι παράλληλα και ηλεκτρολόγοι΄(άσε που και για αυτούς δεν υπάρχει δουλειά πλέον), τέτοια εποχή το χειμώνα ξύνονται. Ανά πάσα ώρα και στιγμή ειναι διαθέσιμοι. Αλλά το 50άρικο, 50άρικο. Ε απλά έχουν πιό πολύ μυαλό από εμάς (να'ναι καλά το "πανεπιστήμιο του πεζοδρομίου").

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

...., χρέωσε ο "επιστήμονας" 50€ (2 μ@λάκες σαν εμένα, 2 ωρίτσες συνολικά με τα πήγαινε-έλα και βγαίνει το μεροκαματάκι δηλαδή!).

2 ωρίστες έκανε για να δικαιολογήσει το 50άρικο

διαφορετικά και στα 15λεπτά ξεμπέρδευε χωρίς το πήγαινε-έλα

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ή κακώς θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε εισφορές/κρατήσεις υπερ ΤΣΜΕΔΕ και ΤΕΕ. Το θέμα είναι ότι εμμέσως πλην σαφώς καταργούνται οι "νόμιμες" αμοιβές, οπότε σιγά αλλά σταθερά πάμε για κρατήσεις με βάση τη σύμβαση με τον πελάτη. Για μένα κακώς. Θα πρέπει να μπει κάποιο ελάχιστο όριο αμοιβών για να μην κάνουν την εμφάνισή τους οι "άδειες των 2000 €" και οι "φασόν" μελέτες (αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει). Απλά αν προχωρήσει έτσι το πράγμα, χωρίς "νόμιμες", η ετήσια εισφορά στο ΤΕΕ θα πάει από 50 €, 60€ ή 70€ στα 1500 € ετησίως για κάθε έναν από εμάς και τέρμα.

Το πρόβλημα είναι του ΤΕΕ. Επιτέλους, είδαμε διαφήμιση για τους μηχανικούς. Πραγματικά εμάς μας γα....νε κανονικά. Τι θα μπορούσε να γίνει? Να σταματούσε πχ ο πρόεδρος του ΤΕΕ το σύστημα αυθαιρέτων για 2 μήνες μέχρι να πετύχει να διαπραγματευθεί αυτά που πρέπει. Νομίζω ότι κάτι θα κατάφερνε. Αλλά τι να κάνουμε...Παπακωνσταντίνου είναι αυτος να τον δυσαρεστήσουμε??

Όσο για το ΤΣΜΕΔΕ....Απαράδεκτο και θα το ξαναπώ. Είναι δυνατόν εμείς να πληρώσουμε τα "κουρεμένα" ομόλογά τους με εισφορές των 500 € / μήνα?/?? Ας μας έδιναν την δυνατότητα να επιλέξουμε δικό μας φορέα ασφάλισης χωρίς κίνδυνο αποβολής από το ΤΕΕ και σου έλεγα εγω.. Ντροπή τους. Εγώ δεν τους πληρώνω τόσα. Θα δίνω όσα μπορώ και όποτε μπορώ. Νομίζετε δεν μου βγάλουν ασφαλιστική ενημερώτητα αν ζητήσωω?? Η καταγγελία θα πέσει σύννεφο. Κ πάλι ντροπή για την κατάντια αυτή.

Link to comment
Share on other sites

οπότε σιγά αλλά σταθερά πάμε για κρατήσεις με βάση τη σύμβαση με τον πελάτη.

 

Ως προς τις κρατήσεις από πλευράς επιμελητηρίου το ίδιο πράγμα γίνεται και στην γειτονική μας Βουλγαρία .Επί της ουσίας και εκεί επισυνάπτουν σύμβαση με το επιμελητήριο με βάση την ελεύθερη διαπραγμάτευση .Όμως η διαφορά είναι ότι εκεί υπάρχουν όρια στις ελάχιστες αμοιβές όπου αναφέρουν πως η συμφωνηθείσα αμοιβή δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το κόστος των ολοκληρωμένων υπηρεσιών σχεδιασμού .Εξαιρέσεις γίνονται μόνο στην περίπτωση των σχεδίων κατασκευής χώρου λατρείας όπως π.χ είναι οι εκκλησίες αλλά και στα άτομα που μειονεκτούν .

 

http://lex.bg/laws/ldoc/2135464083

 

Αυτά τα αναφέρω μόνο και μόνο για να δούμε πάνω κάτω τι ισχύει και για μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα πέρα από την δική μας .

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους τους συνάδελφους!!

Σήμερα έμαθα για την κατάργηση της παραγράφου 1β του άρθρου 7 του ν.3919/2011, στο μυαλό μου ήρθαν αρκετές σκέψεις και ακόμα περισσότερες όταν διάβασα και τις ενδιαφέρουσες απόψεις σας.

Πιστεύω στην απαραίτητη ανάγκη τήρησης της τάξης, για να υπάρχει μια ανθρωπιά στο επάγγελμα μας. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται μία ομάδα ατόμων που θα ασχοληθούν διεξοδικά με την υλοποίηση αυτού του έργου και θα ακούν και τις ανησυχίες των συναδέλφων τους. Συγχρόνως όμως πιστεύω ότι χρειάζεται και στελέχωση από δημόσιους υπάλληλους στην Πολεοδομία που να έχουν συνειδητοποιήσει γιατί βρίσκονται εκεί.

Όσο για τις ελάχιστες τιμές θα σας αναφέρω τρία παραδείγματα που εγώ είχα πρόβλημα:

1) Ο αδερφός μου ασχολείται με τα φωτοβολταϊκά, σε κάποιες περιπτώσει χρειάστηκε να βγει μία οικοδομική

άδεια για στέγαστρο. Δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω την Μικρής Κλίμακας γιατί εκεί αναφέρεται σε

πέργκολες. Έτσι ο πελάτης έπρεπε να επιβαρυνθεί με 3.000 € (μελέτη & επίβλεψη) επιπλέον γιατί δεν

υπάρχει πρόβλεψη!!!

2) Έχει χτίσει ένας γνωστός με άδεια για αποθήκη ένα σπιτάκι, με φωνάζει για να το κάνουμε νόμιμο. Του

βγαίνει το φασούλι γύρω στα 7.000 €, χωρίς να έχει οικονομική δυνατότητα δεν προχώρησε. Δηλαδή

άνθρωποι με χαμηλό οικονομικό υπόβαθρο καταδικάζονται γιατί δεν υπάρχει πρόβλεψη!!!

3) Με φωνάζει ένας γνωστός για να τακτοποιήσουμε ένα αυθαίρετο (κάτι στο οποίο είμαι πλήρως αντίθετος ως

λειτουργία και προσπαθώ να αποτρέπω τέτοιες βλ@κ...ες και ας είναι εις βάρος μου από οικονομικής

απόψεως) εντός σχεδίου με περισσευούμενη δόμηση. Λόγο μίας διαφοράς 2.000 € μεταξύ της

τακτοποίησης και της έκδοσης οικοδομικής άδειας ο άνθρωπος φακελώθηκε ΑΔΙΚΑ επειδή δεν υπάρχει

ΠΡΟΒΛΕΨΗ !!!!!!!!

Καμιά φορά είναι καλό να μπαίνουμε και στην θέση του πελάτη και να βλέπουμε πως θα έπρεπε να λειτουργήσουν τα πράγματα.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε free οι αναφορές σου δίκαιες αλλά είναι οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα.

 

Για άλλη μια φορά συμφωνώ με τον tpanag στο post #134 και επαυξάνω και επαναλαμβάνω όσα έχω πει άπειρες φορές στο παρελθόν για τις αμοιβές που πρέπει να κρατιούνται σε ένα επίπεδο. Είμαστε ο μόνος κλάδος, όχι μόνο από τους επιστήμονες, που οι παλιοί συνάδλεφοι έχουν καλλιεργήσει αυτή την υποτίμηση της δουλειάς μας και την άρνηση του πελάτη να πληρώσει, σε αντίθεση με γιατρούς, ψυκτικούς και λοιπούς ασχέτως μόρφωσης που χρεώνουν ανά επίσκεψη. Αλλά τι να πω και για νεότερους συναδέλφους που ξεφτιλίζουν τις αμοιβές και δεν καταλαβαίνουν εγκαίρως το πρόβλημα που δημιουργούν στον εαυτό τους και στους άλλους, και την επακόλουθη στρέβλωση της αγοράς.

Μην υποχωρείτε όμως από τις λογικές αμοιβές.

Link to comment
Share on other sites

Από εξαρχής είχα εκφράσει την άποψη ότι θα έπρεπε η αγορά να είναι ανοιχτή χωρίς περιορισμούς ακόμα και στις ελάχιστες αμοιβές ανάλογα με το τι συμβαίνει και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες .Διαπιστώνοντας όμως στην πορεία ότι και στις άλλες χώρες όπως π.χ στην Βουλγαρία υπάρχουν όρια ελάχιστων αμοιβών τότε ναι θα έπρεπε και στην χώρα μας να υπάρχουνε όρια και να μην καταργούνται .Πιστεύω όμως πως υπάρχουν συνάδελφοι μας με οικογένειες όπου έχουν την ανάγκη να ρίξουν τις τιμές ποιό κάτω και από τις ελάχιστες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους .Όταν μπαίνει όμως το δίλλημα για το εάν θα πρέπει να σεβαστεί τις ελάχιστες αμοιβές ή να μην τις σεβαστεί προκειμένου να βγάλει κάποια χρήματα άμεσα για να φάει το παιδί του τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και συγκλίνουν προς την φροντίδα του παιδιού του και όχι προς την φροντίδα του κλάδου .Έστω και μια περίπτωση τέτοια να εμφανιστεί που σήμερα έχει και τις περισσότερες πιθανότητες τότε θα σκεφτεί τις ανάγκες της οικογένειας του και όχι τις ανάγκες του κλάδου .Δεν ξέρω ποια πολιτική θα πρέπει να ακολουθήσει αλλά τα χρόνια είναι τέτοια που προτεραιότητα δίνει στην ασφάλεια και τις ανάγκες της οικογενείας του παρά στην αξιοπρέπεια του κλάδου .Για αυτό και η δική μου άποψη συγκλίνει ως προς τις ανάγκες του κάθε έναν μας παρά ως προς τις ανάγκες του κλάδου .Το θεωρώ ποιό δίκαιο .

Edited by Ferari
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.