Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

1,2 : Ναι

3. το ανεβάζω με κάθε επιφύλαξη

4,5 : Το θεωρητικό σύστημα αναφέρεται σε κεντρική μονάδα 

6,7,8 : Επαφή με θερμ. χώρους  

 

Cooling-Capacity-Chart.pdf

Link to comment
Share on other sites

0,95 είναι του κτιρίου αναφοράς. Αν έχεις τοπικές αντλίες, δεν έχεις δίκτυο διανομής, άρα β.α. = 1. Αν έχεις θεωρητικό β.α. = 0,95

Link to comment
Share on other sites

0,95 είναι του κτιρίου αναφοράς. Αν έχεις τοπικές αντλίες, δεν έχεις δίκτυο διανομής, άρα β.α. = 1. Αν έχεις θεωρητικό β.α. = 0,95

 

Ναι αυτό το ξέρω, απλά ρώτησα τι γίνεται σε περίπτωση που έχω ενα ποσοστό κάλυψης από κλιματιστικά (πχ 70% όπως ανέφερα στο παράδειγμα) και το υπόλοιπο (30%) καλύπτεται από το θεωρητικό. 

Σε αυτήν την περίπτωση στο δίκτυο διανομής παίρνω το χειρότερο συντελεστή που είναι του θεωρητικού (0.95) όπως λέει στο help του προγράμματος ή το 1 των κλιματιστικών; 

Και αντίστοιχα με τα τερματικά παίρνω σταθμισμένη τιμή για θεωρητικό (που είναι 0.93) και το πραγματικό; Ή κάνω κάτι άλλο;

Link to comment
Share on other sites

Εκείνο το έρμο το συμπέρασμα μετά το "κατά συνέπεια", που έρχεται σε αντίφαση με την αμέσως προηγούμενη φράση στην ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010, είναι που μπερδεύει σχετικά με τα δίκτυα διανομής. Τι το 'θελαν; Και η πλάκα είναι που ακόμα και στην τελευταία έκδοση της ΤΟΤΕΕ 20701-4/2010, στην ενότητα 2.1.14.5., συνεχίζει να γράφει ότι: <<Σε περίπτωση ύπαρξης άνω του ενός δικτύων διανομής στη θερμική ζώνη, απαιτείται ο προσδιορισμός μίας μόνο απόδοσης δικτύου, η οποία θα είναι σταθμισμένη, σύμφωνα με την Τ.Ο.Τ.Ε.Ε. 20701-1>>.

Τέλος πάντων, δέχομαι ότι ισχύει γενικά η επιλογή ως βαθμού απόδοσης δικτύου, αυτού του τμήματος δικτύου ή δικτύου που βρίσκεται στη χειρότερη ποιοτικά κατάσταση. Εν προκειμένω, το 0,95.

 

Για τις τερματικές μονάδες, τουλάχιστον δεν υπάρχουν τέτοιες ασάφειες. <<Όταν σε ένα κτήριο ή σε θερμική ζώνη υπάρχουν περισσότεροι του ενός τύποι τερματικών μονάδων, ως απόδοση εκπομπής λαμβάνεται μια μέση σταθμισμένη τιμή, ανάλογα με την απόδοση κάθε τερματικής μονάδας και του ποσοστού συμμετοχής (ψυκτική ικανότητα) της στο σύνολο του καλυπτόμενου φορτίου (των τερματικών μονάδων)>>.

Οπότε, στο παράδειγμα: ((0,959 * 0,7) + (0,93 * 0,3)) / (0,7+0,3) = 0,9503.

Link to comment
Share on other sites

Πάνο σε ευχαριστώ πολύ. Ήμουν σίγουρος ότι εσυ θα έδινες τη λύση! Έτσι τα ερμήνευσα κ εγώ κ τα δυο.

 

ps1. Μήπως εννοείς 0.969; 0.94/0.97 είναι (το κλιματιστικό είναι σε εξωτερικό τοίχο όπως έγραψα πιο πάνω)

ps2. Το πινακάκι που έδωσε ο τετρις πιο πάνω ισχύει κατά τη γνώμη σου;

Edited by Fade2Black
Link to comment
Share on other sites

Απόδοση εκπομπής nem=0,94 στη θέρμανση, έχουν οι τοπικές ηλεκτρικές μονάδες που βρίσκονται τοποθετημένες στην εσωτερική πλευρά εξωτερικού τοίχου.

Οι τοπικές αντλίες θερμότητας, άσχετα από τη θέση τοποθέτησής τους, έχουν απόδοση εκπομπής nem=0,93, τόσο στη θέρμανση όσο και στην ψύξη. Πότε ο βαθμός απόδοσης nem,t θα είναι: nem,t = nem / (fim*fhydr) = 0,93 / (0,97*1,00) = 0,95876 -> nem,t = 0,959.

 

Σχετικά με το πινακάκι, δεν ξέρω. Σε καλά μονωμένα κτίρια, με καλά κουφώματα, ανάλογα και με τον αερισμό, τα φορτία (ή κέρδη στη θέρμανση) από χρήστες, εξοπλισμό και φωτισμό, ίσως και να είναι έτσι. Ίσως κι αυτές οι απαιτήσεις να αναφέρονται σε θέρμανση και όχι στην ψύξη. Τα split unit a/c, συνήθως έχουν από 14% ως και 30% μεγαλύτερη ονομαστική απόδοση στη θέρμανση, από αυτήν σε ψύξη.

Πάντως η επιφάνεια δαπέδου (εμβαδό) δεν μου λέει κάτι. Όγκους έχουμε να θερμάνουμε και να ψύξουμε.

Ας μιλήσουν όσοι το κατέχουν καλύτερα το θέμα.

 

Ανεβάζω και το πινακάκι του tetris σε τ.μ. και kW, καθώς και ένα άλλο που είχε ανεβάσει παλιά ο Inzaghi, από εδώ.

post-22627-0-99991500-1477741894.jpg

Cooling-Capacity-Chart-2.pdf

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά απο περιέργεια, πόσο χρόνο σας παίρνει ένα ΠΕΑ?

Μου πήρε σήμερα σχεδόν όλη μέρα (5-6 ώρες) να κάνω ένα ΠΕΑ για ένα μεγάλο εκτεθειμένο διαμέρισμα και σκέφτομαι αν τελικά αξίζει όλη αυτή η διαδικασία ακόμη και με τις νόμιμες αμοιβές.

Κάποιοι γνωστοί μου λένε για 1 ώρα για ένα ΠΕΑ, μάλλον κάτι κάνω λάθος.

Link to comment
Share on other sites

Εξαρτάται από την πολυπλοκότητα τόσο του κτιρίου, όσο φυσικά και των εγκαταστάσεων θέρμανσης κλιματισμού.

Επίσης, αν χρησιμοποιείς κάποιο πρόγραμμα (εκτός αυτού του ΤΕΕ φυσικά) για την εκπόνηση της μελέτης, τότε σίγουρα η διαδικασία ολοκληρώνεται πολύ πιο σύντομα.

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα. επειδή δεν κάνω πολλά πιστοποιητικά, το πιστοποιητικό μπορεί να εκδοθεί και σε άτομο το οποίο δεν είναι ιδιοκτήτης (πχ, στην κόρη της ιδιοκτήτριας που έχει πεθάνει και δεν έχει γίνει ακόμη η μεταβίβαση, ή πχ. στο όνομα του μελλοντικού μισθωτή?)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.