Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ελεγκτές δόμησης


venezia

Recommended Posts

Πράγματι αν μιλάμε για νέα άδεια υπάρχει κενό νόμου διότι στη σχετική απόφαση,  στο άρθρο 1 παρ α και β, δεν περιγράφονται αυτές οι εργασίες,

 

Κενό νόμου δεν υπάρχει αγαπητέ, ο νόμος είναι σαφέστατος. Με αντιγράφω από εδώ: http://www.michanikos.gr/topic/36774-Αριθμός-ελέγχων-δόμησης/#entry628628 (το τότε σχόλιό μου αφορούσε την 9875/12 αλλά εξακολουθεί να ισχύει και για την νέα υπουργική απόφαση καθώς ο έλεγχος προβλέπεται ευθέως από τον νόμο)

 

Ο νόμος είναι σαφής και δεν εξουσιοδοτεί τον υπουργό να καθορίσει ότι σε κάποιες περιπτώσεις αδειών δόμησης δεν απαιτείται κανένας έλεγχος.

 

Ν.4030/11 άρθρο 7 (παρ.3 και 5):

"Ο έλεγχος είναι υποχρεωτικός για κάθε έργο που εκτελείται με άδεια δόμησης, όπως καθορίζεται περαιτέρω με την απόφαση της παρ.5 του Αρθ-7."

"Ο αριθμός των ελέγχων καθορίζεται ανάλογα με το είδος των εργασιών που προβλέπονται από την άδεια δόμησης. Σε κάθε περίπτωση γίνεται τουλάχιστον ένας έλεγχος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών."

 

Έτσι παρά την αναφορά σε εργασίες που μεταβάλλουν την όψη ή τον φέροντα οργανισμό στην απόφαση 9875/12, σύμφωνα με τον νόμο απαιτείται σε κάθε περίπτωση έργου που εκτελείται με άδεια δόμησης τουλάχιστον ένας έλεγχος μετά το πέρας των εργασιών.
Edited by armenopoulos
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 3,9k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφε, η απόφαση 9875/12 όπως ορθά αναφέρεις καταργήθηκε με την ισχύουσα περί ελέγχου κατασκευών, απόφαση 299/14 (ΦΕΚ-57/Β/16-1-14).

Στην ισχύουσα λοιπόν απόφαση δεν μπόρεσα να εντοπίσω σε ποιο σημείο της αναφέρεται σε μια από τις τρεις κατηγορίες ελέγχου οι εργασίες που αναφέρει ο Γιάννης σε προηγούμενη δημοσίευση. (αποπεράτωση διαμερίσματος).

Ναι μεν το άρθρο 1 της απόφασης 299/14 αναφέρει ότι σε κάθε έργο με άδεια δόμησης υπάρχει και ελεγκτής, αλλά τη συγκεκριμένη εργασία του συναδέλφου δεν την περιλαμβάνει ούτε στον έλεγχο κατηγορίας Α ούτε και στους υπόλοιπους.

Σε αυτό αναφέρθηκα περί "κενού νόμου".

Ίσως πιο δόκιμη να ήταν η έκφραση  κενό απόφασης.

Η λογική μου λέει ότι θα έπρεπε να γίνει ένας τελικός έλεγχος κατηγορίας Α. Όμως δεν περιλαμβάνεται. Αυτό μας προβλημάτισε στη συζήτηση ως τώρα.

Link to comment
Share on other sites

έχει δικκιο ο armenipoulos.....

Απλά για ακόμα μμια φορά ένα δημόσιο εγγραφοο τα κάνει μαντάρα...

Αντί να πουν "κατηγορία 1: Ότι δενν περιλαμβάνεται στις υπόλοιπες κατηγορίες" έγραψαν τα δικά τους..

Link to comment
Share on other sites

Σε αρχικό έλεγχο, σε εκτός σχεδίου στη μέση του πουθενά, χωρίς υλοποιημένα όρια, πως ελέγχω πλάγιες αποστάσεις και θέση του κτιρίου;;; Και πως καλύπτομαι;

Link to comment
Share on other sites

θα απαιτήσεις από το μηχανικό να υπάρχουν υλοποιημένα όρια..αυτός πως τοποθέτησε την οικοδομή δηλαδή; αλλιώς στην ΤΕ θα δηλώσεις αδυναμία πραγματοποίησης ελέγχου ορίων κτλ

Link to comment
Share on other sites

θα απαιτήσεις από το μηχανικό να υπάρχουν υλοποιημένα όρια.....

Προσωπικά δεν είμαι σίγουρος αν μπορείς να το απαιτήσεις.

Ακόμα κι αν το απαιτήσεις και βάλει θα είναι τελική κατασκευή ορίων (μάνδρες κλπ) ή πρόχειρα που τοποθετούμε για την χάραξη…

Μη ξεχνάμε ότι υπάρχουν κατασκευές που αν δεν τις τελειώσεις δεν μπορείς να βάλεις τα περιμετρικά όρια (τοίχους κλπ) διότι δεν περνούν τα μηχανήματα.

 

Πέραν αυτού ο μηχανικός του έργου μπορεί να σου αντιτάξει ως λύση να σου φέρει εξοπλισμό να ελέγξεις την θέση του κτιρίου από τις συντεταγμένες ΕΓΣΑ που έχει και το κτίριο στην τελική.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ ότι για να ξεκινήσει ενα έργο απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν μπει τουλάχιστον πασαλακια στα όρια του οικοπέδου και ιδίως σε εκτός σχεδίου περιοχές από συναδελφο τοπογράφο ή πόλ μηχ. Αυτό βοηθάει και τον επιβλέποντα μηχανικο αλλά και τον ΕΔ,  

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Έβαλα αίτημα αντικατάστασης και προσθήκης στέγης (ένα τμήμα αντικατάσταση και ένα τμήμα προσθήκη). Λίγο πριν την έκδοση προέκυψε το θέμα της διαφορετικής ισχύς άδειας δόμησης κατεδάφισης και προσθήκης και μου ζήτησαν να βάλω δύο διαφορετικά αιτήματα και δη ένα κατεδάφισης και ένα προσθήκης όπως και έγινε. Τώρα, λίγο πριν την έκδοση και πάλι μου ζητούν να γίνει η κατεδάφιση και να προσκομισθεί το ΠΕΚ ελέγχου δόμησης της κατεδάφισης για να εκδοθεί η άδεια δόμησης. Η το τμήμα στέγης που αντικαθίσταται είναι αυτοφερόμενο. Συγκεκριμένα όταν συζητήσαμε την κατασκευαστική πλευρά του προβλήματος μου είπαν να κατεδαφίσουμε την στέγη, να βάλουμε ναύλον, να καλέσουμε ελεγκτή, να κάνει και α παραδώσει τον έλεγχο και να εκδώσουμε την άδεια δόμησης. Ισχύουν αυτά;  

Link to comment
Share on other sites

Βασικά κακώς άλλαξες την άδεια.. Αντικατάσταση στέγης δεν σημαίνει κατεδάφιση....

Η άδεια αντικατάστασης στέγης έχει ισχύ κανονική και όχι 1+1 χρόνια..

 

Τώρα θεωρώ πως είναι αργά.....,

Η μόνη λύση που βλεπω είναι επιστροφή στην μία άδεια, αντικατάσταση και προσθήκη....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αντικατάσταση σημαίνει κατεδάφιση και προσθήκη στις ίδιες διαστάσεις. Στην περίπτωση μου η νέα στέγη είναι λίγο μεν αλλά μεγαλύτερη...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.