Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η μοίρα των μηχανικών...


acnt

Recommended Posts

15 ώρες πριν, zoika said:

...

...όταν παρέλθει ο χρόνος ζωής του οπλισμένου σκυροδέματος, τι γινεται;  Εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο χρόνος ζωής του είναι (άνευ απροόπτου) μεγαλύτερος από το δικό μας... Πάντως, ακόμη και να υπήρχε η οικονομική δυνατότητα κατεδάφισης των παλιών πολυκατοικιών, η ανέγερση νέων δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση αφού οι πολεοδομικοί όροι είναι δυσμενέστεροι (για να αναφέρω μόνο το ποσοστό κάλυψης). Μερικές φορές όμως, έρχεται ο από μηχανής θεός... :shock:

Το μπετό ανακυκλώνεται εσαεί ή χάνει κάποιες από τις επιθυμητές ιδιότητές του;

Η ανακύκλωση του οπλισμένου σκυροδέματος για πιθανή επανάχρηση σε οικοδομές αφορά στο σιδηροπλισμό. Τα αδρανή μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στην οδοποιία.

 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 75
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

μάλιστα. ευχαριστώ για τις απαντήσεις και τη συζήτηση.

για να έρθω ξανά στο θέμα "η μοίρα του μηχανικού":

Ταξιτζής με παίρνει κούρσα από κέντρο Θεσσαλονίκης προς αεροδρόμιο την προηγούμενη εβδομάδα, μου έπιασε κουβέντα και του είπα ότι είμαι ηλμηχ με ειδίκευση στην ενέργεια. Με το που το ακούει αυτό προσπαθεί να πάρει στη διάρκεια της κούρσας τζάμπα προκοστολόγηση για εγκατάσταση φωτοβολταικών όπου ήθελε να βγάλει off-grid (!) το εξοχικό του στην χαλκιδική που ειναι 110τμ χρησιμοποιώντας 1 (ολογράφως: ΕΝΑ) πάνελ 1χ1 (!!!), και χωρίς να δώσει άλλα δεδομένα, ούτε μέγιστες καταναλώσεις, ούτε τίποτα. Το τι θα γίνεται τη νυχτα που δεν εχει ηλιο δεν το είχε σκεφτεί, και ξίνισε όταν του είπα για μπαταρία. Κλασσική περίπτωση ανθρώπου που πάει να το παίξει ξύπνιος. Νομίζω κατάφερα να τον αποτρέψω, αλλά δεν υπάρχει ελπίδα καμία απολύτως...

υ.γ. Όντως, για πολλά πράγματα φταίει η ελλιπής μας εκπαίδευση. Ε δε γινεται να στα μάθει όλα η εκπαίδευση, αποδέξου ότι δεν ξέρεις κάποια πράγματα και δώσε μια ρημάδα αμοιβή μηχανικού, να τα βάλετε κάτω να σου πει αν σε συμφέρει ή όχι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν θέλετε να πάρετε μια γεύση για το τι σημαίνει μπετό όταν δε γίνεται μόνο για το κέρδος και όταν δε γίνεται βιαστικά και όταν δε γίνεται πρόχειρα,

 

Το υλικό δεν είναι το πρόβλημα (πιθανόν είναι το καλύτερο για τις περισσότερες χρήσεις που είδε μέσα στην Ελλάδα).

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

On 9/24/2022 at 9:47 AM, JohnnyHoliday said:

Ε έχουμε βάλει και εμείς πολλάκι το χεράκι μας σε αυτό (πολ. μηχ.), που μη έχοντας διδαχθεί σειρά μαθημάτων - και όχι αποσπασματικά και κατ'επιλογήν - (τουλάχιστον στο ΕΜΠ), αναλαμβάνουμε και το κομμάτι του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. 

Είναι κανόνας ο Πολιτικός να κάνει και να υπογράφει ΑρχιτεκτονικοΤοπογραφικοΣτατικά. Σε αγγελίες που βλέπω όλοι οι Πολιτικοί διαφημίζουν τις ικανότητες τους σε Αρχιτεκτονικά και Φωτορεαλιστικά. Και κάποιοι από ΤΕΙ κιόλας. Εχουνε γεμίσει τα γραφεία από Δομικούς.
Όλο αυτό ξεκίνησε από τη δεκαετία του '30 που οι σχολές βγάζανε 2πλασιους Πολιτικούς σε σχέση με Αρχιτέκτονες και φτάσαμε τη δεκαετία '50 να είναι τριπλάσιοι και στο βωμό της ανοικοδόμησης τους δώσαν υπογραφές για όλα. Ακόμα είναι πολλοί περισσότεροι και φυσικά δυνατότεροι να συντηρούν αυτά τα δικαιώματα που τους κάνει συναγώνιστους στην αγορά. Διότι εγώ σαν Αρχιτέκτονας θέλω Τοπογράφο και Πολιτικό για μια άδεια, ενώ ο Πολιτικός κανέναν! Ο πολίτης -άσχετος με τις προδιαγραφές και ποιότητα- επιλέγει τον πιο φτηνό. Μαντέψτε...
Τη δεκαετία '00 πάλι άσχετοι φτιάχναν τα σχέδια και αγοράζαν υπογραφές Πολιτικών για να συκώσουν εφταώροφα, γι' αυτό όλα φαίνονται ολόιδια.

Όμως ΟΛΟΙ χάνουμε από αυτό. Έχω έντονη επιθυμία να το αλλάξω δημουργώντας ομάδα δράσης στα social. Που να ανεβάσω post;

Link to comment
Share on other sites

On 10/12/2008 at 6:03 PM, cna said:

Από τη στιγμή που:

α) Η ελάχιστη αμοιβή υπάρχει μόνο για τα μάτια του ΤΕΕ

β) Το μπετό έχει φιλότιμο (ρήση των παλαιοτέρων), όχι απεριόριστο όμως όπως καταδεικνύει και η φωτογραφία

γ) Οι περισσότεροι κάνουν εκπτώσεις (βλέπε α) με αποτέλεσμα να αναλαμβάνουν περισσότερες άδειες για να τα βγάλουν πέρα και τελικά να μην επιβλέπουν ουσιαστικά ούτε μία εξ αυτών

δ) Ελάχιστοι συνάδελφοι αντιδρούν σε ατασθαλίες ιδιοκτητών, εργολάβων κλπ

 

δεν είναι λογικό να συμβεί αυτό που δείχνει η φωτογραφία;

 

Προσωπική μου άποψη πχ είναι ότι η ελάχιστη αμοιβή επί της στατικής μελέτης είναι λογική μόνον όταν αφορά απλά, κανονικά πλαίσια. Από τη στιγμή που υπάρχουν ιδιαιτερότητες στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό θα έπρεπε η αμοιβή να είναι σαφώς μεγαλύτερη. Πόσοι όμως το κάνουν αυτό; Ή πόσοι συνάδελφοι κάνουν δώρο την επίβλεψη με αποτέλεσμα είτε να μην πατάνε στην οικοδομή είτε όποτε και όταν πηγαίνουν να το κάνουν σαν αγγαρεία; Πόσοι από εμάς έχουμε επιβάλλει την λήψη δοκιμίων σκυροδέματος στα ιδιωτικά έργα; Πόσοι από εμάς ειδοποιούμε τους συναδέλφους μας για κάποιο συνεργείο το οποίο δεν κάνει σωστά την δουλειά του; Η απάντηση είναι κανείς (σχεδόν)! Οπότε λογικότατο να κυκλοφορούν αεριτζήδες. Λογικότατο να υπάρχουν ανεξέλεγκτα εργοτάξια κατασκευής σκυροδέματος. Πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ότι η ευθύνη της κατασκευής κτηρίων είναι τεράστια. Θυμίζω εδώ την διαφορά ενός γιατρού από έναν μηχανικό: αν ο γιατρός κάνει λάθος πεθαίνει ένας, αν ο μηχανικός κάνει λάθος πεθαίνουν κατ' ελάχιστο 5. Το κακό όμως είναι ότι πρακτικά αποκλείεται να πειστεί το σύνολο των μηχανικών να αλλάξει λογική. Το χρήμα είναι γλυκό και στον βωμό του ο καθένας είναι ικανός να θυσιάσει τα πάντα.

Συμφωνώ θα πρέπει να καταρτίζεται μαύρη λίστα συνεργείων από τους Μηχανικούς ώστε να βγούν απ' έξω οι απατεώνες Το ίδιο και για εμάς βέβαια. Να φύγουν οι ''εξαργυρώνω την υπογραφή μου μόνο για το κέρδος''.

Link to comment
Share on other sites

Στην  ειδικότητά σου αναφέρεις πολ. μηχαν. ΤΕΙ

Κάτω, αναφέρεις Αρχιτέκτων ΑΤΕΙ

1. Τι από τα δύο είσαι?

2. Υπάρχει σχολή Αρχιτεκτονικής στα ΤΕΙ?

Link to comment
Share on other sites

Έλαμ ντε... Κι εγώ αναρωτήθηκα...

Σκέτο αρχιτεκτονική ΑΤΕΙ δεν έχω δει να υπάρχει

Αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων - διακόσμηση - έπιπλα τμήμα έχω δει 

Όπως και νομίζω ανθοκομική - αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων 

Αλλά σκέτο δεν το έχω δει και σίγουρα δεν θα έχει εγκριθεί από UIA τον παγκόσμιο οργανισμό διαπίστευσης αρχιτεκτονικής για να μπορείς να έχεις τον τίτλο αρχιτέκτονας 

Link to comment
Share on other sites

Κάπου πήρε το μάτι μου για υλικό ασφαλέστερο του μπετόν... μια χαρά ασφαλές είναι το μπετόν. Και η καλύτερη πλατφόρμα για τις περαιτέρω κατασκευές. Κανένα άλλο υλικό δεν προσφέρει την ελευθερία του μπετόν.

Επίσης οι πολυκατοικίες που τώρα μας κακοφαίνονται, όταν χτίζονταν θεωρούνταν αριστουργήματα και ακολουθούσαν και αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της εποχής. Ας μη βιαζόμαστε να κρίνουμε.

Πολλά κτίρια φαίνονται τόσο χάλια επειδή στο διάβα του χρόνου η μορφή τους αλλοιώθηκε λόγω κακοσυντήρησης ή κατάχρησης. Μαυρισμένοι τοίχοι, κουρελιασμένες τέντες, μπαλκόνια γεμάτα σαβούρα..

Αν βλέπαμε τη μακέτα ή μια παλιά φωτογραφία θα τις θαυμάζαμε για την αρμονία τους.

Και πολλές είχαν και λεπτομέρειες που σήμερα τις βλέπεις μόνο σε υπερπολυτελείς κατασκευές: χρυσά μωσαϊκά, μάρμαρα, χειροποίητα μαντέμια και άλλα πανάκριβα υλικά.

 

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, georgios_m said:

...όταν χτίζονταν θεωρούνταν αριστουργήματα και ακολουθούσαν και αρχιτεκτονικούς ρυθμούς της εποχής....

με τίποτα.... 

μα με τίποτα

και καμία μα καμία σχέση με αρχιτεκτονική.... εκτός κι αν η σχέση το αντίθετο σου κάνει.

Link to comment
Share on other sites

νομίζω καταλαβαίνω τι εννοεί ο georgios_m - έβλεπα σήμερα το βίντεο που πρότεινε ο gktpgeue για τη σουζάνα και το δημήτρη αντωνακάκη. Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι τα κτίρια που σχεδίαζαν, αν και συχνά αυστηρά είχαν άποψη και σίγουρα καλύτερη διαρρύθμιση από το μέσο σημερινό διαμέρισμα. Παρόμοια κτίρια της δεκαετίας του 70 και του 80 έχω δει αρκετά στην πόλη μου (μιλάω για το εξωτερικό του κτιρίου πάντα) και ομολογώ ότι με το πέρας του χρόνου η φθορά τα κάνει να μοιάζουν παρακμιακά και λίγο εκτός τόπου και χρόνου. Συνήθως βασίζονται σε έντονες χρωματικές αντιθέσεις που δουλεύουν καλά στο μάτι μόνο αν καλοσυντηρούνται, πχ γκρι μπετονί με κόκκινο κάγκελο pilotis.

Τώρα εντάξει, υπάρχει κι η περίοδος της αντιπαροχής, όπου σε δρόμο 4 μέτρων θα σηκώσουμε 8όροφες εκατέρωθεν μην και χάσουμε ένα εκαστοστό ξερωγω. έμενα σε ένα τέτοιο στη θεσσαλονίκη όπου οι χαμηλοί όροφοι δεν έβλεπαν ήλιο ποτέ. (κι ήταν και χάλια αισθητικά, ναι)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.