Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΤΕΕ | Το ταμείον είναι μείον


sdim

Recommended Posts

Μα τι λέτε τώρα, το ΤΕΕ δε μόχθησε έτσι ώστε ένα νέο αντικείμενο όπως οι ενεργειακές επιθεωρήσεις πρώτα να το χαρούν οι "παλιοί" και μετά από καιρό όλοι οι άλλοι; Η δε προάσπισε το δικαίωμα του τοπογράφου να κάνει ενεργειακές επιθεωρήσεις σε λέβητες;

  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 63
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

.... Μήπως η κατάργηση του ΤΕΕ οδηγήσει σε μεγάλες ετήσιες συνδρομές ? Άλλο πράγμα η ανανέωση του ΤΕΕ και άλλο η κατάργηση του.

Θα συμφωνήσω μαζί σου.

Άλλο θέμα η κριτική ή τα προβλήματα που έχουμε συχνά πυκνά οι μηχανικοί με το επιμελητήριο μας, κι άλλο να το καταργήσουμε μόνοι μας.

Εδώ με και καλά «δικό μας» επιμελητήριο έχουμε τόσα μα τόσα προβλήματα στην εξάσκηση του επαγγέλματος αν δεν το έχουμε τι θα κάνουμε, θα ζητάμε από τον σύλλογο δικηγόρων, συμβολαιογράφων ή ιατρών να πάρουν κάποια θέση που να μας αφορά?

Ή θα από τους βουλευτές?

Οπότε ας φροντίσουμε 1ον να έχουμε ένα ΤΕΕ όπως θέλουμε. (αν και λένε ότι ο καθένας έχει ότι του αξίζει ή πιο σωστά ψηφίζει)

2ον να έχει οικονομική αυτοτέλεια.

 

Φαντάζομαι το ΤΕΕ να πρέπει να πάρει από το κράτος χρήματα για τις υποχρεώσεις του τι εκβιασμούς θα έχει. Εδώ χωρίς αυτό συχνά πυκνά η διαπλοκή συμφερόντων πράττει με λαθεμένο τρόπο για τα συμφέροντα του μηχανικού.

 

Το βασικό είναι ένα.

Όταν έχουμε Οικόπεδο με κτίσμα και δεν έχουμε κάτι καλύτερο δεν το γκρεμίζουμε όπως θα ήθελαν άλλοι για να έχουν ανεμπόδιστη θέα.

Το ανακαινίζουμε κι αν δεν είμαστε ικανοί να το κάνουμε θα έχουμε ότι μας αξίζει.

 

Εναλλακτική λύση για όσους προτιμούν την απαξίωση και κατεδάφιση του ΤΕΕ είναι φυσικά μόνο μια.

Οι σύλλογοι ειδικότητας μας (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, τοπογράφοι, μηχανολόγοι) να αποκτήσουν πιο θεσμικό ρολό και να το αντικαταστήσουν ο κάθε σύλλογος φυσικά για τα ανάλογα συμφέροντα της ειδικότητας.

Είμαστε σίγουροι ότι είμαστε έτοιμοι για αυτό? Ή θα ζητάμε από τον σύλλογο συμβολαιογράφων τι να κάνουμε?

  • Upvote 7
Link to comment
Share on other sites

Mεταφέρω από σχετική σελίδα του site του ΤΕΕ προς προβληματισμό όλων μας και με την ευχή "....Μακάρι να ήταν έτσι":

 

ΡΟΛΟΣ - ΣΚΟΠΟΙ ΤΕΕ

 

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ιδρύθηκε το 1923, είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με αιρετή Διοίκηση. Κατά τους κανόνες της Ελληνικής Πολιτείας ως νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου εποπτεύεται τυπικώς από το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ.). Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας έχει σκοπό την προαγωγή της επιστήμης στους τομείς που σχετίζονται με την ειδικότητα των μελών του, της τεχνικής και της τεχνολογίας γενικά και την αξιοποίησή τους για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας στο πλαίσιο των αρχών της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας στο πλαίσιο του σκοπού του είναι ο τεχνικός σύμβουλος της Κυβέρνησης και ιδιαίτερα:

 

Μελετά με δική του πρωτοβουλία ή έπειτα από ανάθεση ή αίτηση αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς ή επιστημονικούς φορείς ή επιμελητήρια οποιοδήποτε σχετικό επιστημονικό, τεχνικό, τεχνοοικονομικό, ή αναπτυξιακό θέμα που ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο. Επίσης διατυπώνει απόψεις με πρωτοβουλία δική του ή έπειτα από πρόσκληση για τη σχετική με τα θέματα αυτά νομοθεσία.

Γνωμοδοτεί, έπειτα από πρόσκληση των αρμοδίων αρχών ή άλλων φορέων, του δημοσίου τομέα ή συνδικαλιστικών φορέων και μέσα σε οριζόμενο εύλογο χρονικό διάστημα, για οποιοδήποτε θέμα της αρμοδιότητάς του.

Συλλέγει στατιστικά στοιχεία σε σχέση με το τεχνικό δυναμικό, την τεχνική, επιστημονική, κατασκευαστική και σχετική βιομηχανική δραστηριότητα, τα τεχνικά υλικά, τον εξοπλισμό και την τεχνολογία, καταρτίζει στατιστικές και παρέχει σχετικές πληροφορίες προς τις αρμόδιες αρχές ή άλλους φορείς.

Παρέχει τη συνδρομή του για την άρτια κατάρτιση και εφαρμογή των αναπτυξιακών προγραμμάτων, την αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την βελτίωση της ποιότητας ζωής, την προστασία του περιβάλλοντος, εκπονεί μόνο ή σε συνεργασία με άλλους φορείς σχετικές μελέτες και έρευνες, σχέδια προδιαγραφών, κανονισμών, συμβάσεων έργων και μελετών.

Συμβάλλει στην εκπόνηση προγραμμάτων τεχνικής παιδείας, στην ανάπτυξη της εγχώριας έρευνας και τεχνολογίας, στην αξιοποίηση, ανάπτυξη, προγραμματισμό και διάρθρωση του τεχνικού δυναμικού σύμφωνα με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας.

Ενημερώνει την κοινή γνώμη με ανακοινώσεις, δημοσιεύσεις, εκδόσεις ή με άλλο πρόσφορο τρόπο για οποιοδήποτε θέμα της αρμοδιότητάς του, εκλαϊκεύοντας και βοηθώντας στην ευρύτερη κατανόηση των σχετικών θεμάτων και προβλημάτων.

Μετέχει σε διεθνείς οργανισμούς, σε ενώσεις επιμελητηρίων, σε διεθνείς ενώσεις τεχνικών, αναπτύσσει σχέσεις με αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών, οργανώνει συνέδρια, εκθέσεις και άλλες εκδηλώσεις για την προώθηση των σκοπών του.

Διενεργεί πραγματογνωμοσύνες με θεσμοθετημένη αρμοδιότητα. Οι εκθέσεις των πραγματογνωμοσυνών, που ανέρχονται σε 500 περίπου το χρόνο, αφορούν θέματα τεχνικής δραστηριότητας όπως οικοδομικά, μηχανολογικά, διαφορές κράτους πολιτών, ή πολιτών μεταξύ τους, κλπ. Από τα έσοδα των πραγματογνωμοσυνών το ένα τρίτο είναι, σύμφωνα με το νόμο, δικαιώματα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας σε σχέση με τα μέλη του:

Διενεργεί τις εξετάσεις και χορηγεί τις άδειες άσκησης επαγγέλματος των Μηχανικών.

Τηρεί τα μητρώα των Μηχανικών και επώνυμων τεχνικών γραφείων και επιχειρήσεων.

Μεριμνά για την είσπραξη των νομίμων αμοιβών τους.

Φροντίζει για την απασχόληση, την κοινωνική ασφάλιση, την προαγωγή και προστασία του κύρους των μελών του, την επιστημονική πρόοδο, ενημέρωση, επιμόρφωση και συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους.

Εκδίδει ενημερωτικό και επιστημονικό τύπο και άλλες ειδικές εκδόσεις.

Ενισχύει τους φορείς συλλογικής εκπροσώπησης των μηχανικών σε δραστηριότητες σχετικές με τους σκοπούς του.

Μελετά νέες μορφές επαγγελματικής οργάνωσης και εργασίας των μελών του.

Ασκεί σ' αυτά πειθαρχική εξουσία, όπως ειδικότερα ορίζεται από τις σχετικές διατάξεις του ιδρυτικού του νόμου.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά Ελλάδα είμαστε. Τα κόμματα έχουν μπει μέσα σε όλα και τα έχουν διαφθείρει. Τώρα καταλάβατε σε ποια χώρα ζείτε ? Δηλαδή όλο αυτό το πανηγύρι που γίνεται στα πανεπιστήμια με τις παρατάξεις δεν θα συνεχίζεται και στο ΤΕΕ ? Νομίζετε ότι ζούμε στην Αγγλία και έχουμε έναν ακομμάτιστο σύλλογο σε στυλ chartered engineer ?

 

To TEE είναι καθαρά κομματικό και συντεχνιακό όπως τα πάντα σε αυτήν την χώρα. Παλεύει για τα συμφέροντα των Διπλωματούχων Μηχανικών σε μία χώρα με πολλαπλάσιους μηχανικούς μηχανικούς από όσους χρειαζόμαστε.

 

Χωρίς ΤΕΕ ρωτάω εγώ ο αφελής...Θα υπήρχε ελάχιστη αμοιβή στα ΠΕΑ έστω και όσο κράτησαν ? Θα υπήρχε βεβαίωση μηχανικού για μεταβιβάσεις ? Θα γινόταν ο 4014 όπως έγινε ηλεκτρονικά ή θα τρέχαμε στην κάθε πολεοδομία σαν τα ζώα στις ουρές ?

 

Εμείς θέλουμε και ΤΕΕ με πολιτική - συντεχνιακή λειτουργία που να προωθεί τα συμφέροντα μας αλλά και ΤΕΕ ακομμάτιστο χωρίς διαφθορά. Μήπως είμαστε λίγο αφελείς ?

Edited by nik
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Επίσης, έχουμε πάρει απάντηση στην ερώτηση: "Γιατί το ΤΕΕ επέτρεψε μόνο σε άνω 10ετίας και μετά σε άνω 5ετίας μηχανικούς, να γίνουν προσωρινοί ενεργειακοί επιθεωρητές και καθυστερεί τόσο καιρό τα σεμινάρια?"

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Χωρίς ΤΕΕ ρωτάω εγώ ο αφελής...Θα υπήρχε ελάχιστη αμοιβή στα ΠΕΑ έστω και όσο κράτησαν ? Θα υπήρχε βεβαίωση μηχανικού για μεταβιβάσεις ? Θα γινόταν ο 4014 όπως έγινε ηλεκτρονικά ή θα τρέχαμε στην κάθε πολεοδομία σαν τα ζώα στις ουρές ?

 

 

Ποιος ειπε οτι ο καθορισμος ελαχιστων αμοιβων ειναι υγιες για την οικονομια?

Νομιζεις οτι το ΤΕΕ σκεφτηκε τη βεβαιωση?

Νομιζεις οτι ειναι δυσκολο καποιος αλλος φορεας να εκανε αυτη τη δουλεια (του ηλ. συστηματος εννοω)?

 

Μπορω να παραθεσω υπερπολλαπλασια "προβληματα" που το ΤΕΕ δημιουργησε και στους μηχανικους και στον κλαδο των κατασκευων κτλ κλτ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Με βάση το καταστατικό ίδρυσης και λειτουργίας του, είναι κι αυτό δική του υποχρέωση...

 

Λέει συγκεκριμένα "....Μελετά με δική του πρωτοβουλία ή έπειτα από ανάθεση ή αίτηση αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλους κοινωνικούς ή επιστημονικούς φορείς ή επιμελητήρια οποιοδήποτε σχετικό επιστημονικό, τεχνικό, τεχνοοικονομικό, ή αναπτυξιακό θέμα που ενδιαφέρει το κοινωνικό σύνολο. Επίσης διατυπώνει απόψεις με πρωτοβουλία δική του ή έπειτα από πρόσκληση για τη σχετική με τα θέματα αυτά νομοθεσία...."

 

Τώρα αν το κάνει σωστά, είναι ένα άλλο θέμα....

Προσωπικά πάντως από αυτό το περίμενα...

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ nik

Το ότι έχουν γίνει κάποια θετικά (ή "θετικά") για τον κλάδο δεν το αμφισβητεί κανείς.

Όταν όμως αξιολογείς έναν επαγγελματικό σύλλογο δεν αθροίζεις μόνο τα θετικά. Στη μία θέση της ζυγαριάς βάζεις το τι θα μπορούσε να έχει κάνει και στην άλλη βάζεις το τι έκανε. Και ανάλογα κρίνεις.

Βέβαια να βάζουμε στα επιτεύγματα του ΤΕΕ το ηλεκτρονικό σύστημα του 4014 μάλλον λάθος το βλέπω. Όχι ότι δεν μας απάλλαξε από την χαρτούρα και τις ουρές. Θα περίμενε όμως κανείς από τον κορυφαίο τεχνικοεπιστημονικό σύλλογο της χώρας, σε ένα θέμα που είχε την απόλυτη ελευθερία σχεδιασμού και υλοποίησης να ετοιμάσει ένα πρόγραμμα εύχρηστο, αξιόπιστο και ευέλικτο. Εσύ νομίζεις ότι ισχύουν τα παραπάνω;

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Στη υπόθεση (που υπαινίχτηκαν μερικοί συνομιλητές) να κλείσει το ΤΕΕ και ας πάει να κουρευτεί, εσύ ποιος νομίζεις ότι θα έκανε καλύτερο πρόγραμμα από αυτό. (εύχρηστο, αξιόπιστο και ευέλικτο)

Ο σύλλογος συμβολαιογράφων? Ιδιωτική εταιρία με οδηγίες από πού ή ποιον φορέα? Για πόσα χρόνια ακόμα θα το μελετούσαν

 

Αν δεν έχουμε εμείς επιμελητήριο (με τα χίλια κουσούρια του) ποιός ή τι το αντικαθιστά?

Σίγουρα όχι η ατομική πρωτοβουλία του κάθε ενός από εμάς ξεχωριστά.

Τα μόνα δείγματα κοινής συνισταμένης ατομικών πρωτοβουλιών που εγώ βλέπω είναι οι εκπτώσεις.

 

Δεν μας υποχρέωσε κανένα επιμελητήριο να κάνουμε εκπτώσεις. Ξέρετε εσείς συμβολαιογράφους να κάνουν τιμές κατώτερες από τις προτεινόμενες από τους συλλόγους τους?

Όταν εντείνονται οι εκπτώσεις τιμών επακολουθούν κατά κανόνα και οι εκπτώσεις αξιών. Αυτό ξέρω εγώ.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Θα διαφωνήσω. Οι εκπτώσεις αξιών προηγούνται των εκπτώσεων τιμών. Το θέμα είναι ότι τα τελευταία 10 χρόνια που δραστηριοποιούμαι οικονομικά/επαγγελματικά στον κλάδο δεν έχω δει ούτε έναν σύλλογο να βελτιώνεται, πλην ίσως του ΣΑΔΑΣ και του ΣΑΤΜ. Προφανώς βέβαια το κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα αρκεί αυτό το κάτι να λειτουργεί θετικά. :)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.