Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α09] Κατηγορία 1 (Κατοικίες προ του 1975) αυθαίρετων κατασκευών


Recommended Posts

Σε κατοικία του 1972 υπάρχει προσθήκη εκτός της άδειας (άδεια για λυόμενο) ο τωρινός ιδιοκτήτης έχει κάνει ανακαίνηση και δεν ξέρει πότε έγινε η προσθήκη. Μπορεί και το 1975, μπορεί και το 1983 μπορει και το 2010(ενδεικτικά αναφέρω ημερομηνίες). Τι κάνουμε?το θεωρούμε ότι έχει φτιαχτεί τότε ?

 

Στο Ε9 ποια επιφάνεια δηλώνει και με ποια χρονολογία?

Μια λύση είναι να τροποποιήσει το Ε9 του σύμφωνα με τη δική σου εμβαδομέτρηση. 

Λύση αεροφωτογραφίας (δύσκολή με τις παρούσες δυνατότητες από ΓΥΣ και ΕΚΧΑ).

 

Η φωτοερμηνεία είναι η πλέον επιστημονική λύση. Μέχρι το 2003 ίσως βοηθήσει το Google Earth. Από εκεί και πίσω, αφιερώνεις ένα πρωινό, βρίσκεις συντεταγμένες και κατεβαίνεις ΕΚΧΑ, κάθεσαι μπροστά στην οθόνη με τους συναδέλφους και πας όλο και πιο παλιά, μέχρι να βρεις πόσο αλήθεια λένε οι ιδιοκτήτες (ειδικά οι πονηροί που ξέρουν ότι το προ του 75 θα τους κοστίσει λίγα)...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συμφωνώ dsworks και βεβαίως δεν θεωρώ ότι το Ε9 είναι πάντα η ενδεδειγμένη λύση, ειδικά για προ 75 και προ 55. Συνδυαστικά με άλλα στοιχεία ίσως να μπορεί κάποιος να το χρησιμοποιήσει.

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω να πάω στο Κτηματολόγιο γιατί? έχουν εκεί προ 80 ή προ 90 κτλ αεροφωτογραφίες?

 

Κάποια στιγμή πέρσι, Κτηματολόγιο ΑΕ + ΟΚΧΕ = ΕΚΧΑ. Η ΕΚΧΑ έχει πλέον το αρχείο του ΟΚΧΕ. Πας Τιμολέοντος Βάσου, Δευ-Τετ-Παρ 08:00-12:00 (όσο πιο πρωί τόσο καλύτερα). Πας με τις συντεταγμένες της περιοχής που σε ενδιαφέρει, σου λένε αμέσως τι υπάρχει (ημερομηνία λήψης, κλίμακα), μπορείς να δεις την (ψηφιακή) αεροφωτογραφία στην οθόνη του υπολογιστή πριν την παραγγείλεις (οπότε μπορείς μέσα σε λίγη ώρα να κάνεις κανονική έρευνα). Στην ΓΥΣ δεν μπορείς να δεις μια φωτογραφία πριν την παραγγείλεις (δηλαδή κάτι υπάρχει και εκεί, αλλά είναι αρκετά δύσχρηστο και αμφίβολο ότι θα σου κάνει). Έχει α/φ ακόμα και πριν το 1975, αλλά πάντα εξαρτάται από την περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα συνάδερφοι.

Έχω περίπτωση διαμερίσματος σε οικοδομή με άδεια του 66, στο οποίο εντοπίσαμε με το συνάδερφο μου ότι το μπάνιο και το σαλόνι είναι λίγο μεγαλύτερα "παίρνοντας" 2,5 τ.μ. περίπου από το φωταγωγό και 0,50 τ.μ. από το δίπλα διαμέρισμα. Επίσης το μπαλκόνι στη πρόσοψη είναι λίγο πιο μακρύ δηλ φτάνει μέχρι την άκρη ενώ στη κάτοψη φαίνεται 1 μ. πιο μέσα. Όπως καταλαβαίνετε φαίνονται όλα αυτά ότι είναι από κατασκευής της οικοδομής. Το θέμα μου όμως είναι πως τα δηλώνω. Μία αεροφωτογραφία για παλαιότητα δεν θα είχε νόημα γιατί δεν φαίνονται οι αυθαιρεσίες. Επίσης στο Ε9 το δηλώνει η ιδιοκτήτρια μεγαλύτερο απ' ότι είναι, ακόμη και με τις σημερινές μετρήσεις με τα αυθαίρετα, με ημερομηνία από το 69. Μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό σαν παλαιότητα? Και μετά να δηλώσω 3,00 τ.μ. Υ.Δ., διαμερισμάτωση και 1 λοιπή παράβαση σε 3 ξεχωριστά φύλλα καταγραφής όλα κατηγορία 1?

 Στη δική μου περίπτωση τι θα με συμβουλεύατε? Να χρησιμοποιήσω το Ε9 σαν αποδεικτικό παλαιότητας?

Link to comment
Share on other sites

Εάν τα δηλώσεις κατηγορία 1 θα βάλεις μόνο 1 ΦΚ (500 Ευρώ για όλα). Για  κατηγορία  2 ή 4 μπορείς με διαμερισμάτωση και λοιπή παράβαση. Πιο σοβαρό νομίζω είναι το θέμα των συναινέσεων για τον φωταγωγό. Να το κοιτάξεις.

Edited by jja
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα των συναινέσεων από την πλειοψηφία το είπαμε και είπε η ιδιοκτήτρια ότι θα τους μοιράσει υπεύθυνες δηλώσεις και θα τις υπογράψει η πλειοψηφία. Εγώ για την παλαιότητα δεν είμαι σίγουρη ότι είμαι οκ. Σκέφτηκα βέβαια να το αναφέρουμε και στη τεχνική έκθεση όπως λένε οι εγκύκλιοι για το χρόνο κατασκευής υπογείων...Και πως να τα βάλω όλα σε ένα φύλλο καταγραφής? Πως θα φαίνονται και οι 3 αυθαιρεσίες?

Link to comment
Share on other sites

Για κατηγορία 1 (σε ακίνητα με χρήση κατοικίας φυσικά) υποβάλλεται δήλωση ανά οριζόντια ιδιοκτησία 500 Ευρώ όσα μέτρα και να είναι. Πληρώνεται 500 Ευρω και δείχνεις τις αυθαιρεσίες στα σχέδια ή σε νέο σχέδιο για τελείως αυθαίρετο είτε κατά περίπτωση. Το πως θα επισημάνεις τις αυθαιρεσίες στα σχέδια και στην τεχνική σου έκθεση δεν έχει να κάνει με τα ΦΚ που θα βάλεις στην βεβαίωση. Αυτά για κατηγορία 1. Εάν επιλέξεις την κατηγορία 4 ( πάλι εξαιρείται από την κατεδάφιση άνευ αυτοψίας η συγκεκριμένη περίπτωση που αναφέρεις) βάζεις διαμερισμάτωση 500 Ευρώ και νέο σχέδιο και επιπλέον μια λοιπή παράβαση (+ 500 Ευρώ) για τον εξώστη.

Edited by jja
Link to comment
Share on other sites

Μόνο διαμερισμάτωση ή διαμερισμάτωση για το τμήμα που πήρε από το διαμέρισμα το δίπλα και ξεχωριστά τα τ.μ. Υ.Δ. για το τμήμα που πήρα από το φωταγωγό? Αν καταλαβαίνω καλά με συμβουλεύεις να μην βάλω παλαιότητα προ του 75 θεωρώντας ότι τέτοιου είδους αυθαιρεσίες είναι από κατασκευής και η δήλωση περισσοτέρων μέτρων στο Ε9 αρκεί?

Link to comment
Share on other sites

Αν ο φωταγωγός δεν έχει μετρήσει στη δόμηση βάλε τον και αυτόν ΥΔ. Για την παλαιότητα εσύ θα κρίνεις.

 

Αν θες βρες και τα σχέδια της σύστασης (από τον συμβολαιογράφο). Πολύ πιθανόν να έχει γίνει σύσταση (το συνήθιζαν τότε) βάσει της πραγματικής κατάστασης οπότε θα έχεις λύσει και το πρόβλημα των συναινέσεων και της παλαιότητας (με ατράνταχτο τρόπο).

Edited by jja
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.