Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Υπόγεια (διάφορες περιπτώσεις και αυθαιρεσίες επ΄ αυτών)


Recommended Posts

Καλησπερα,

σε διωροφο κτηριο με αδεια του 1994 κατασκευαστηκε παρανομο υπογειο χωρις χιλιοστα με χρηση αποθηκης.

Η οροφη του υπογειου απεχει απο την οριστικη σταθμη του εδαφους 1,40μ.

Το υπογειο εχει καθαρο υψος 2.80μ

Θεωρειται ΥΔΚΧ ή ΥΔΒΧ?

Εξεταζουμε το υψος της οροφης απο το οριστικη σταθμη του εδαφους με ΓΟΚ ή με ΝΟΚ?

Σαν ποσοστο υπερβασης δομησης τι βαζουμε?

 

Ευχαριστω.

Παιδια εχει κανεις καμια γνωμη γι αυτο?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Με βάση το σώμα του νόμου μπορείς να θεωρήσεις τις υπόγειες στάθμες γενικώς με μειωτικό. Με βάση την εγκ. 4 δεν λαμβάνει μειωτικό το αυθαίρετο υπόγειο. 

Αφού δεν έχεις χιλιοστά για το συντελεστή υπέρβασης δόμησης θα βάλεις αριθμητή την επιφάνεια του υπογείου (μαζί με όποια άλλη αυθαίρετη επιφάνεια που έχει Υ.Δ)  και παρανομαστή το σημερινό Σ.Δ του οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

Σε συγκρότημα με ημιτελείς μεζονέτες με οικοδομική άδεια, με ολοκληρωμένο τον φέροντα οργανισμό και τις εξωτερικές τοιχοποιίες, έχει γίνει τακτοποίηση με τον 3843 από το 2010 με άλλο μηχανικό για αλλαγή χρήσης των υπογείων από ΒΧ σε ΚΧ, χωρίς όμως να πληρωθεί ποτέ ούτε μία δόση προστίμου. Τώρα ο ιδιοκτήτης θέλει να δηλώσει τα υπόγεια στον 4178 με σκοπό να τα πουλήσει κάποια στιγμή τακτοποιημένα και να πιάσει καλύτερη τιμή. Το πρόβλημα είναι ότι στα υπόγεια αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα που να μαρτυράει κύρια χρήση και είναι προφανές ότι αυτή θα εγκατασταθεί εκ των υστέρων, δηλαδή μετά την κόκκινη γραμμή του Ιουλίου του 2011, συν τις όποιες εργασίες για το ξεμπάζωμα καθώς σήμερα τα υπόγεια είναι τελείως θαμμένα κι έτσι θα φαίνονται και στις φωτογραφίες. Οι εργασίες αυτές θα πρέπει να γίνουν στο σύνολό τους από τους νέους ιδιοκτήτες καθώς ο σημερινός ισχυρίζεται ότι δεν έχει την οικονομική δυνατότητα.

Θα προχωρούσατε την τακτοποίηση με τον 4178? Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «αποδεικτικό» του χρόνου αλλαγής χρήσης του υπογείου η δήλωση του 3843 του συναδέλφου σε περίπτωση καταγγελίας κατά τη διάρκεια των μελλοντικών εργασιών? Αν τελικά δεν γίνει η νέα υπαγωγή στον 4178 πώς θα γίνει η ακύρωση της δήλωσης του 3843 στην ΥΔΟΜ?

Link to comment
Share on other sites

Επαναδιατυπώνω τη σημαντική ερώτηση:

Θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως «αποδεικτικό» του χρόνου αλλαγής χρήσης υπογείου χωρίς εγκατεστημένη ακόμα χρήση η δήλωση του 3843 άλλου μηχανικού που έγινε προ Ιουλίου 2011 και που τελικά δεν προχώρησε? Είναι αρκετό αυτό ή είναι απαραίτητο να γίνουν κάποιες εσωτερικές εργασίες διαμόρφωσης του υπογείου πριν τη δήλωση?

Κανείς γενναίος με άποψη για αυτό το ερώτημα??
 

Link to comment
Share on other sites

Η αλλαγή χρήσης υπογείου μπορεί να δηλωθεί και στο Ε9 με την χρήση που θες και ημερομηνία αυτή που θες για παλαιότητα χωρίς να μπλέκεις παραπέρα.

 

Τώρα αν θες να το κάνεις με 3843/10, και εγώ είχα την ίδια απορία για δική μου περίπτωση όπου δεν μπορούσα να πειράξω Ε9 γιατί πουλήθηκε η ιδιοκτησία μου. Η ΥΔ του ιδιοκτήτη που έχει θεωρηθεί στην πολεοδομία...είναι δημόσιο έγγραφο ?

 

Υ.Γ. Τι εννοείς δεν προχώρησε, κατατέθηκε φάκελος στην πολεοδομία για τον 3843 ?

Link to comment
Share on other sites

Κατατέθηκε φάκελος στην πολεοδομία για τον 3843 αλλά δεν πληρώθηκε ούτε μία δόση. Άρα πρέπει να μεταφερθεί στον 4178, αν και το υπόγειο αυτή τη στιγμή είναι γιαπί, δηλαδή χωρίς εγκατεστημένη χρήση. Θα μπορούσε δηλαδή ο ιδιοκτήτης να μην το δηλώσει καθόλου, έλα όμως που θέλει. Το θέμα είναι εγώ το προχωράω έτσι όπως είναι?

Στο Ε9 (αν θυμάμαι καλά) γράφουμε την ημερομηνία κατασκευής του υπογείου, όχι εγκατάστασης της χρήσης του, εκτός αν κάνω λάθος (θα το ξανακοιτάξω). Η ΥΔ του ιδιοκτήτη που έχει θεωρηθεί στην πολεοδομία μου φαίνεται δύσκολο να μπορεί να περάσει ως δημόσιο έγγραφο.

Link to comment
Share on other sites

Όχι για πολλούς λόγους δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αποδεικτικό παλαιότητας του 4178.

Επίσης θα σε συμβούλευα να πεις στο συγκεκριμένο ιδιοκτήτη ...."γειά" διότι έχεις πολλές πιθανότητες να μπλέξεις σοβαρά, αποκομίζοντας σήμερα λίγα ευρώ!!!

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τελικά τον έπεισα ή να κάνει κάποιες εργασίες πρώτα "νύχτα" (διαμορφώσεις, ξεμπαζώματα, ηλεκτρικά, υδραυλικά κτλ) μέχρι τον Φλεβάρη και να το δηλώσει μετά ή να μην το δηλώσει καθόλου. Τώρα αν πάει αλλού, τι είχαμε τι χάσαμε...

Link to comment
Share on other sites

Καλημερα,

σιγουρα εχει ερωτηθει ξανα αλλα δε το βρισκω:

Αυθαιρετο υπογειο σε κτηριο κατοικιων ως τι ειδος χρησης δηλωνεται

 

Αλλη κατοικια ή Υπηρεσιες?

 

Ευχαριστω

Edited by Πάνος
Link to comment
Share on other sites

Αν και το αυθαίρετο υπόγειο έχει χρήση κατοικίας ή αποτελεί βοηθητικό χώρο κάποιας/ων από τις κατοικίες, τότε μπαίνει Άλλη κατοικία.

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.