Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α18] Υπόγεια (διάφορες περιπτώσεις και αυθαιρεσίες επ΄ αυτών)


Recommended Posts

Η άδεια αναφέρει διώροφη οικία με υπόγειο. Στα επικυρωμένα σχέδια αναγράφεται βοηθητικός χώρος που προσμετράτε στο Σ.Δ.  Μήπως προσμετρήθηκε   γιατί ουσιαστικά στην πρόσοψη ήταν όλο το πρόσωπο του υπογείου πάνω από το έδαφος? Θυμίζω ότι στην όψη η πλάκα του υπογείου είναι στο -0.5μ. Η άδεια εφαρμόστηκε 100%. Βρήκα ελάχιστες διαφορές στις διαστάσεις και τα ανοίγματα, πραγματικά αμελητέες.

Τελικά τι είναι το νόμιμο να γίνει?  Πως θα το αντιμετωπίζατε? Να πάω με αναλυτικό για την διαμόρφωση του χώρου ως κύριας χρήσης? αφού δεν υπολογίζεται πρόστιμο με βάση την επιφάνεια?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η υπέρβαση δόμησης χρεώνεται όταν σε υπόγειο βοηθητικής χρήσης, το οποίο δεν μέτρησε στο Σ.Δ, έγινε αυθαίρετη αλλαγή χρήσης σε κύρια χρήση.

Στη δική σου περίπτωση, λόγω ξεμπαζομένης όψης (με ύψος μεγαλύτερο του 1.50 μ) του υπογείου, μέτρησε στο Σ.Δ. Το πιθανότερο είναι να μην καλύπτονταν οι απαιτήσεις για φυσικό φωτισμό και αερισμό, οπότε στην κάτοψη της άδειας χαρακτήρισαν το χώρο ως βοηθητικής χρήσης και όχι ως κύριας χρήσης.

Η μόνη "προσομοίωση" που μπορούμε να κάνουμε είναι με βάση το άρθρο 18 παρ. 5 με ανάλογη τεκμηρίωση στην τεχνική έκθεση, να ισχυριστούμε ότι έχουμε αλλαγή χρήσης από χώρο που είχε προσμετρήσει στο Σ.Δ με χρήση αποθήκη (βοηθητικού χώρου γενικότερα) σε χρήση κατοικία και ελλείψει άλλης διάταξης, αυτή η αλλαγή χρήσης υπολογίζεται με αναλυτικό προυπολογισμό.

Link to comment
Share on other sites

Κατά αρχή να σε ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθειά σου. Όσο και αν ψάχνω καταλήγω και εγώ στον αναλυτικό προϋπολογισμό. Θα υπολογίσω τουαλέτες μπάνια μεσοτοιχίες κ.τ.λ.. Στο κουτάκι με την αλλαγή χρήσης να σημειώσω ναι?  και 0 τ.μ.. ? και να το δικαιολογήσω στην Τεχνική έκθεση? 

Link to comment
Share on other sites

Αλλαγή χρήσης από χώρο κύριας χρήσης (Χ.Κ.Χ) σε Χ.Κ.Χ, δεν θα επιλέξεις.Πιο αναλυτικά μπορείς να δεις το παράδειγμα της εγκ. 4 στη σελίδα 10, στο οποίο γίνεται αναφορά για αλλαγή χρήσης κτιρίου 600 τ.μ με αδειδοτημένη χρήση καταστήματος, όπου έγινε αυθαίρετη αλλαγή χρήσης σε κατοικίες. Επομένως η νέα χρήση έχει παραβιάσει το Σ.Δ κατά 400 τ.μ. Στη περίπτωση αυτή τα 400 τ.μ λογίζονται με συντελεστή αλλαγής χρήσης 1.40 και τα υπόλοιπα 200 τ.μ με αναλυτικό. 

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Επέκταση ξεμπαζωμένου υπογείου που δεν συμπεριλαμβάνεται στη δόμηση πως υπολογίζεται?

Εκτός από το ξεμπάζωμα, τα επιπλέον τ.μ. υπολογίζονται  σαν ΥΔ με μειωτικό συντελεστή ?

Link to comment
Share on other sites

Eχεις ΥΔ και ΥΚ (δες και για παραβιαση πλαγιων αποστασεων)

Αν εχεις μειωμενο συντελεστη εξαρταται αν το υπογειο ειναι σε υπογεια σταθμη, ανεξαρτητα αν εχει ξαμπαζωθει

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αξιότιμοι συνάδελφοι, κάθε βοήθεια ευπρόσδεκτη.

 

Σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο η άδεια προέβλεπε την κατασκευή κατοικίας με ημιυπόγειο (στάθμη οροφής υπογείου +0,80μ από τον περιβάλλοντα χώρο).

Στην πράξη έγινε πριν την κατασκευή της κατοικίας συνολική υπερύψωση του αγροτεμαχίου (ώστε να απομακρυνθεί η κατασκευή από τον υδροφορέα) κατα +1,50μ.
Στη συνέχεια υλοποιήθηκε η κατοικία ορθή στην τομή της αλλά με κύρια χρήση και στο ημιυπόγειο.
Περιμετρικά τέλος δεν πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητες επιχωματώσεις για να βρεθεί η οροφή του υπογείου στο +0,80μ από τον περιβάλλοντα χώρο, αλλά βρίσκεται στο +1,50μ απο αυτόν (υλοποιήθηκε δηλαδή επίχωση 0,80μ και υπολείπεται 0,70μ σε σχέση με την άδεια). 
Το ερώτημα αφορά:
α) το κατα πόσο η αλλαγή χρήσης του ημιυπογείου θα υπολογιστεί ως υπέρβαση δόμησης με τον μειωτικό συντελεστή ή λόγο της υπερύψωσης (+1,50μ) κάτω απο τη θεμελίωση του κτηρίου έχει χαθεί αυτό το δικαίωμα. Το ημιυπόγειο παραμένει περιμετρικά εγκυβοτισμένο σε επίχωση 0,80μ.
β) η υπέρβαση ύψους που έχει συντελεστεί (+1,50μ) θα καταχωρηθεί στη στάθμη του ημιυπογείου ή του ανωγείου;
Επισημαίνω ότι το καθολικό μπάζωμα κάτω από το αγροτεμάχιο, η επίχωση των 0,80μ που έχει υλοποιηθεί και των 0,70μ που δεν εχει υλοποιηθεί θα καταχωρηθεί μέσω αναλυτικού προυπολογισμού.
 
%CE%A3%CE%A7%CE%97%CE%9C%CE%91%CE%A4%CE%
Edited by nikosdi
Link to comment
Share on other sites

Υπαρχει αποθηκη στο υπογειο οικοδομης ως παρακολουθημα διαμερισματος του 1ου οροφου.

Τα παραδοξα ειναι τα εξης δυο :

  1. Το υπογειο ειναι αυθαιρετο, καθοτι η αδεια προβλεπει πυλωτη και δυο τυπικους οροφους.
  2. Η αποθηκη στο αυθαιρετο υπογειο, ως συνεπεια του 1. δεν αναγραφεται στη συσταση οριζοντιου ιδιοκτησιας αλλα ειναι στο μιλητο.

Χρηζει τακτοποιησης?

Και αν ναι, χρηζει ληψης συναινεσεων, ειδικα απο τη στιγμη που βρισκεται σε υπογεια σταθμη (οχι ημιυπογειο ωστε να υπερβαινει το εδαφος και να αυξανει καλυψη στον ακαλυπτο) ή τακτοποιειται ανευ?

Θεωρω το 2ο.

 

Το ενδεχομενο να παραβλεφθει παντελως και να ελεγχθει μοναχα το αυτοτελες διαμερισμα υφισταται?

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι αυθαιρεσία η οποία χρήζει ρύθμισης με τον 4178 και επιπλέον απαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών του ακινήτου (501 χιλιοστά).

"Παρακολούθημα" του διαμερίσματος δεν μπορεί νομίμως να είναι σήμερα, αφού δεν αναφέρεται στη σύσταση. Θα μπορεί να γίνει εφόσον ρυθμιστεί και γίνει στη συνέχεια διόρθωση της σύστασης (για την οποία θ' απαιτηθεί η συναίνεση του 100% των συνιδιοκτητών του ακινήτου).

 

Το ενδεχομενο να παραβλεφθει παντελως και να ελεγχθει μοναχα το αυτοτελες διαμερισμα υφισταται?

 

Ναι, μπορεί αν θέλει να μην το δηλώσει!

Αν βεβαίως το κάνει, τότε απλώς θα υφίσταται αυθαίρετο υπόγειο στον κοινόχρηστο χώρο του ακινήτου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.....

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Θεωρειται κοινοχρηστος χωρος του ακινητου υπογειος χωρος που απλα δε φαινεται ουτε πολεοδομικα ουτε και συμβολαιογραφικα πουθενα?

Απλως δημιουργηθηκε υπογειο ιδιας καλυψης με την ανωδομη, αυθαιρετα και μοιραστηκαν 10 αποθηκες στους 10 ιδιοκτητες διαμερισματων εκει.

Γιατι να θελησω συναινεσεις οταν στον καθορισμο των κοινοχρηστων τμηματων σε κανονισμους και διανομες κλπ αυτο δεν οριζεται πουθενα, ωστε να θεωρηθει οτι εχω αυθαιρεσια επι κοινοχρηστου?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.