Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Α08] Ισόγειοι Βοηθητικοί Χώροι του Ν.4178 (τρόπος υπολογισμού προστίμου)


Recommended Posts

Μπορεί κάποιος συνάδλεφος να μου πέι την άποψη του για το αν έχω πχ 4 διαφορετικές ισόγειες αποθήκες σε διαφορετικά σημεία του ακινήτου μικρότερες των 50τμ η καθεμία αν μπορώ να τις βάλω όλες με μειωτικό συντελεστή; Το γεγονός ότι στην διατύπωση χρησιμοποιεί πληθυντικό "καθώς και ισόγειοι βοηθητικοί χώροι εώς 50 τμ"  δεν μπορεί να ερμηνευτεί ότι μπορεί να είναι και πολλοί αρκεί να είναι μικρότερος ο καθένας των 50 τμ ;  Αφού δεν ξεκαθαρίζει στο τέλος της φράσης γράφωντας " συνολικά" ή " ο καθένας " δεν μπορούμε να το λάβουμε προς όφελος μας;

Από όσο κατάλαβα είναι 50 τ.μ. συνολικά.

Τώρα αν είναι από μεταφορά από 4014 κάποια στιγμή από το help desk αλλά και από το ΤΕΕ μου είπαν ότι άλλοι συνάδελφοι δεν αλλάζουν τα φ/κ και τα αφήνουν όπως είναι....δικαιολογώντας στην τεχνική έκθεση την μεγάλη διαφορά του προστίμου που προκύπτει....

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

Έχω ένα αγροτεμάχιο αρτιο κατά παρέκκλιση και οικοδομήσιμο. Εντός αυτού υπάρχουν 111 τ.μ. αποθηκες και κυριως χώροι για ζώα.

Τα κτίσματα προυπάρχουν του 2003 και είναι κατασκευασμένα από τσιμπντόλιθους και ελενιτ.

Ο ιδιοκτήτης είναι αγρότης και όχι κτηνοτρόφος (ήθελα να τα πάω ως σταυλικές εγκαταστάσεις).

Θέλουμε ρεύμα.

Έχοντας στο νου μου το ΝΟΚ, λέω ωραία είναι χώροι βοηθητικής χρήσης.

Αλλάζοντας "συχνότητα" και πηγαίνοντας στον 4178, λέω "ωχ, πάνω απο 50 τ.μ."...άρα πάνε ως κύριοι χώροι?!

Link to comment
Share on other sites

irini καλημέρα, με βάση τη συζήτηση που έκανα παραπάνω για αντίστοιχη περίπτωση αυτό που μπορώ να σου πω είναι:

Τα 111 τ.μ. αποθήκες είναι ενιαία? Αν ναι, τότε μάλλον δεν το γλιτώνεις να τα βάλεις ως ΚΥΡΙΟ ΧΩΡΟ.

Αν όχι, τότε βάζεις τη μία αποθήκη που είναι <50 ως βοηθητικό χώρο και τα υπόλοιπα ως ΚΥΡΙΟ. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ένας ενιαίος εσωτερικός χώρος, Roukat.

Είναι σαν ένα κτίσμα, με 3 χώρους (67, 30 και 14 τ.μ αντίστοιχα), όπου κάθε χώρος/δωμάτιο έχει δική του ανεξάρτητη είσοδο προς το αγροτεμάχιο.

Οι 2 χώροι (67 και 30 τ.μ.) επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική πόρτα.

 

Εντιτ:

 

Κατάληξα. Δηλώνω τα 30+14=44 τμ. ως βοηθητικους χωρους και τα υπολοιπα 67 ως κυριους, αναγκαστικά.

 

Προβληματίζομαι λίγο με αυτα που φαίνονται στη φωτογραφία. Ειχε λέει γουρουνια παλιά εκει.

post-369-0-78373500-1432311683_thumb.jpg

Edited by Irini
Link to comment
Share on other sites

irini καλημέρα, αν κατέληξες εκεί που λες πρόσεχε ότι δεν πρέπει οι χώροι 67τμ και 30 τμ να φαίνονται ότι ενώνονται με εσωτερική πόρτα....διότι αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι είναι ένα κτίσμα...επίσης όσον αφορά αυτά που δείχνεις στη φωτογραφία σου παραθέτω μία απάντηση του pavlos33 η οποία νομίζω θα σε καλύψει, αν και αναφέρεται σε βεβαίωση αδόμητου:

Οι μόνοι ορισμοί που υπάρχουν αφορούν σε κτίριο, κατασκευή, δομικό έργο, τεχνικό έργο και εγκατάσταση. Κτίσμα από άποψη ορισμού δεν συναντάμε στους κανονισμούς.

Οπότε αρχίζουν οι υποθέσεις τι θα μπορούσε να εννοεί ο νομοθέτης. 

Αν εννοούσε κτίριο, τότε το ασκεπές αποτελεί τεχνικό έργο ή κατασκευή, πλην όμως,  δεν επιτελεί το ρόλο του ορισμού του προς εξυπηρέτηση ανθρώπων, άσκησης εργασίας, μόνιμης ή προσωρινής παραμονής κλπ και συνεπώς για τον μηχανικό δεν υφίσταται κτίριο στο οικόπεδο.

Αν ο νομοθέτης εννοούσε κατασκευή, τότε σύμφωνα με τον ΝΟΚ αυτή θα αφορούσε μια ασφαλή κατασκευή. Με βάση τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης οι τέσσερις εγκαταλειμμένοι τοίχοι, χωρίς στέγη, δεν λαμβάνονται ως "ασφαλής κατασκευή"

Αν εννοούσε εγκατάσταση, αυτή θα ίσχυε μόνο με την αποδοχή ότι στο οικόπεδο υπάρχει κτίριο.

 

Προσωπική άποψη εκφράζοντας, θεωρώ ότι μπορεί να δοθεί βεβαίωση ως αδόμητου στο οικόπεδο. Αν ο χαρακτηρισμός ερείπιο επηρεάζει την συμβολαιογράφο, ίσως θα μπορούσε να σχεδιαστούν στο οικόπεδο οι τοίχοι και στο υπόμνημα του τοπογραφικού να αναγράφονται,  ως εγκαταλειμμένες λιθοδομές-πλινθοδομές μη συντελούσες σε κτίριο βάσει των ορισμών ΓΟΚ και ΝΟΚ.

Φυσικά και η αντίθετη άποψη, δηλαδή το να ρυθμιστεί με αναλυτικό αυτή η κατασκευή είναι εξίσου αποδεκτή και υπέρ της ασφάλειας του μηχανικού.

Τέλος, όπως ανέφερε και ο Δημήτρης (με τις καλημέρες μου) αν το "ερείπιο" είναι άνευ αξίας για τον ιδιοκτήτη ας δράσει αναλόγως... 

 

α) ΓΟΚ 85 άρθρο 2

17. Κτίριο είναι η κατασκευή, που αποτελείται από τεχνικά έργα και εγκαταστάσεις και προορίζεται για: 

     α) την παραμονή ανθρώπων ή ζώων, όπως η κατοικία και ο στάβλος. 
     β) την εκτέλεση εργασίας ή την άσκηση επαγγέλματος, όπως το κατάστημα και το εργοστάσιο. 
     γ) την αποθήκευση ή τοποθέτηση πραγμάτων, όπως οι αποθήκες, ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων, το σιλό, η δεξαμενή υγρών και 
     δ) την τοποθέτηση ή λειτουργία μηχανημάτων, όπως το αντλιοστάσιο. 
    
     18.Κατασκευή είναι κάθε τεχνικό έργο. 
     
    "19. Εγκατάσταση είναι η κατασκευή που χρησιμοποιείται για την άμεση ή έμμεση εξυπηρέτηση των κτιρίων ή της λειτουργικότητάς τους, όπως οι ανελκυστήρες τα στοιχεία διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, κλιματισμού, δροσισμού, διανομής ύδατος, θέρμανσης, φωταερίου, τα θερμικά ηλιακά συστήματα, τα στοιχεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι καπναγωγοί, οι επιγραφές, οι κεραίες". 
    
ΝΟΚ άρθρο 2
42. Κτίριο είναι η κατασκευή που αποτελείται από χώρους και εγκαταστάσεις και προορίζεται για προσωρινή ή μόνιμη παραμονή του χρήστη. 
35. Κατασκευή είναι κάθε ασφαλές τεχνικό έργο
16. Δομικό έργο είναι κάθε είδους κατασκευή, ανεξάρτητα από τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής της, που είναι σταθερά συνδεδεμένη με το έδαφος, δεν έχει δυνατότητα αυτοκίνησης και δεν μπορεί να ρυμουλκηθεί. 
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αν εννοείς ακρίβώς αυτό που φαίνεται , είναι μη στεγασμένο δηλαδή τότε θα το έβαζα με αναλυτικό ως τοιχίο 

Επίσης δεν ξέρω αλλά κάτι τέτοιες καραμπινάτες περιπτώσεις όπως του συνάδελφου χώρος για γουρούνια κτλ ή κάτι ισόγειοι χώροι λεβητοστάσια , αποθήκες χαμηλού ύψους από λαμαρίνα κτλ θα τα βάλω βοηθητικούς και ας είναι στο σύνολο πάνω από 50 τμ . Αδυνατώ να χρεώσω το ίδιο έναν τέτοιο χώρο και μια βίλα και ας λένε ότι θέλουν..

Edited by iguana
Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Σε οικοπεδο υπαρχει μια οικια προ του 55 (δεν υπαρχει νομιμο περιγραμμα, ο ιδιοκτητης το δηλωνει στο ε9 ως του 1950 και επισης ειναι φανερο οτι ειναι παλιο, αλλα η στεγη του καινουρια).

Επισης υπαρχουν 2  αποθηκες η μια 26 μ2 κ η αλλη 30 μ2.

με βοηθατε στα εξης?:

η στεγη με αναλυτικο

τα 50 μ2 αποθηκης με μειωτικο και τα 6 μ2 χωρις,  και 56 μ2 ΥΚ.

Link to comment
Share on other sites

Η στέγη με αναλυτικό ως μεταγενέστερη του 1955 παράβαση. Επίσης στον ίδιο αναλυτικό βάλε και ότι άλλες παραβάσεις υπάρχουν (π.χ νέα κουφώματα, μπαζωμένες βεράντες από σκυρόδεμα κλπ).

 Η μια αποθήκη των 30 τμ με μειωτικό. Η δεύτερη αποθήκη χωρίς μειωτικό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

η στεγη και οι λοιπες παρεμβασεις (κουφωματα,εξωτερικη επενδυση, σκεπη στη βεραντα) δεν επηρεαζουν τη νομιμοτητα του προ του 55, σωστα?

Link to comment
Share on other sites

Σωστα, θεωρώ.

 

Έτσι αντιμετωπίζω κ εγώ μια περίπτωση νομιμου περιγραμματος προ του 1955 που έχω, και απλά βάζω όλες τις λοιπες παραβασεις που έγιναν εμφανως μετα το 1955 σε αναλυτικο (αλλαγη κουφωματων, πλακα ταρατσας, σοβαδες, χρωματισμοι, αλλαγη εσωτερικης διαρρυθμισης, εσωτερικες εργασιες κτλ).

Edited by Irini
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.