Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΕΝΦΙΑ


Recommended Posts

τι δεν καταλαβαινουμε?

κενα και μη ηλεκτροδοτουμενα λεει.....

περιμενατε πιο ευνοικη μεταχειριση?

δεν εννοει τα μη αποπερατωμενα

Link to comment
Share on other sites

τι δεν καταλαβαινουμε?

κενα και μη ηλεκτροδοτουμενα λεει.....

περιμενατε πιο ευνοικη μεταχειριση?

δεν εννοει τα μη αποπερατωμενα

Μα και τα μη αποπερατωμένα είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα (εκτος αν έχουν εργοταξιακό, που δεν ξέρουμε αν πιάνεται )

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

τι δεν καταλαβαινουμε?

κενα και μη ηλεκτροδοτουμενα λεει.....

περιμενατε πιο ευνοικη μεταχειριση?

δεν εννοει τα μη αποπερατωμενα

 

Υπάρχει μια κατηγορία ακινήτων που είναι μεν αποπερατωμένα αλλά δεν έχει μπεί ποτέ μετρητής ή έχει μπει πολύ παλιά και έχει αφαιρεθεί εδώ και δεκαετίες και δεν υπάρχουν στοιχεία παροχής κτλ, εγώ ανήκω σε μια τέτοια περίπτωση και προτίμησα να βάλω 9αρια στον αριθμό μετρητή για ένα υπόγειο που έχουμε. Αυτό τώρα ούτε ημιτελές θα πάει ούτε έκπτωση 20%. Τέτοιο πρόβλημα θα έχουν και αρκετά ακίνητα στην επαρχία που δεν έχουν ρολοϊ.

Edited by Giorgos1987
Link to comment
Share on other sites

Πλήρωσα την πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ διαδικτυακά μέσω ΕΤΕ στις 26/9.

Γιατί δεν έχει ενημερωθεί ακόμη το σύστημα της gsis;

Αντιθέτως μου έβγαλε προσαύξηση λόγω καθυστέρησης;

Link to comment
Share on other sites

Θα ενημερωθεί κσι θα φύγει κσι η προσαυξηση. Θέλει κάποιες μερες (αρκετες).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μεγάλος αριθμός ενδικοφανών προσφυγών κατά του ΕΝ.Φ.Ι.Α. - Οδηγίες της Γ.Γ.Δ.Ε. για την παραλαβή

[03.10.2014]

 

Λόγω της υποβολής μεγάλου αριθμού ενδικοφανών προσφυγών που υποβάλλονται κατά του ΕΝΦΙΑ η ΓΓΔΕ εξέδωσε εγκύκλιο με οδηγίες, για τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και των φορολογικών αρχών κατά την παραλαβή και διαβίβαση αυτών στην  Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών
Η απόφαση αναφέρει αναλυτικά:

1. Οι ενδικοφανείς προσφυγές που υποβάλλονται κατά τα προβλεπόμενα μέσω των αρμοδίων Δ.Ο.Υ. πρωτοκολλούνται αυθημερόν και στη συνέχεια, καταχωρούνται στην υφιστάμενη ηλεκτρονική εφαρμογή της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών σε ειδικό πίνακα, ο οποίος περιλαμβάνει μόνο τα ακόλουθα πεδία:

• Δ.Ο.Υ.
• Α.Φ.Μ.
• ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ή ΕΠΩΝΥΜΙΑ
• ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
• ΑΡΙΘΜΟΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
• ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ
• ΛΟΓΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΗΣ (σύμφωνα με την κωδικοποίηση που αναφέρεται στην παρ. 3 της παρούσης)

2. Ακολούθως, οι ενδικοφανείς προσφυγές, μαζί με τις προσβαλλόμενες πράξεις διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. (εκκαθαριστικά), και τα έγγραφα που τυχόν προσκόμισαν οι υπόχρεοι, διαβιβάζονται συγκεντρωτικά (σε φυσική μορφή) στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, μία φορά την εβδομάδα (για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών η διαβίβαση μπορεί να γίνεται στο τέλος της εβδομάδας και πάντως, εντός της προβλεπόμενης από το άρθρο 63 του Κ.Φ.Δ. προθεσμίας των 7 ημερών), με διαβιβαστικό έγγραφο, στο οποίο επισυνάπτεται και εκτύπωση, από την ηλεκτρονική εφαρμογή, κατάστασης των προσφυγών που αποστέλλονται.

3. Κατά παρέκκλιση των οριζομένων στην ΠΟΛ.1069/4.3.2014 Εγκύκλιο, ειδικά για τις ενδικοφανείς προσφυγές που ασκούνται κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α.:

α) η αρμόδια φορολογική αρχή δεν συγκροτεί ηλεκτρονικό φάκελο της υπόθεσης και

β) δεν συντάσσει έγγραφο αιτιολογημένων απόψεων επί των ισχυρισμών που προβάλλει ο υπόχρεος.

Αντί για το έγγραφο απόψεων συμπληρώνεται ο πίνακας (στην ηλεκτρονική εφαρμογή), όπου καταχωρούνται κωδικοποιημένοι οι λόγοι της προσφυγής, Για τη διευκόλυνση των υπηρεσιών, οι λόγοι έχουν κωδικοποιηθεί ως εξής (συμπληρώνεται το αντίστοιχο πεδίο, ενώ μπορούν να συμπληρωθούν και περισσότεροι του ενός κωδικοί, σύμφωνα με τους λόγους που προβάλλει ο προσφεύγων) :

1 : Αντισυνταγματικότητα
2 : Αμφισβήτηση Αντικειμενικών αξιών
3 : Αιτήματα απαλλαγών άρθ.7 Ν 4223/2013
4 : Οικονομική αδυναμία
5 : Διόρθωση στοιχείων Ε9
6 : Άλλα θέματα

4. Διευκρινίζεται ότι η παραλαβή, ηλεκτρονική καταχώριση και διαβίβαση των ενδικοφανών προσφυγών κατά πράξεων διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. γίνεται από την αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του υπόχρεου Δ.Ο.Υ., δεδομένου ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν συντάσσεται έγγραφο απόψεων επί της ενδικοφανούς προσφυγής.

Διάφορο είναι το ζήτημα της άσκησης, στη συνέχεια, δικαστικής προσφυγής κατά τυχόν σιωπηρής απόρριψης της ενδικοφανούς προσφυγής ή απόρριψής της ως απαράδεκτης, καθώς στην περίπτωση αυτή, ο φάκελος της υπόθεσης θα διαβιβάζεται στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. υποδοχής του Τμήματος Δικαστικού, για τη σύνταξη απόψεων επί της προσφυγής και την αποστολή του διοικητικού φακέλου στο αρμόδιο Δικαστήριο, σύμφωνα τις οικείες διατάξεις του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας και τις διατάξεις του άρθρου 1, περ. 97 της υπ' αριθ. Δ6Α 1036682 ΕΞ/2014 25.2.2014 (Φ.Ε.Κ. Β' 478) Απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων και του άρθρου 80 παρ. 7 του Π.Δ. 111/2014 (ΦΕΚ Α'178).

 

-----------------------------------------------

Η προσφυγη του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων

 

 

http://www.naftemporiki.gr/story/862365/prosfugi-dsa-kata-enfia-sta-akinita-tou-sullogou


 

 

 
 
Edited by dimitris GM
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

να ρωτήσω κάτι , γιατί δεν καταλαβαίνω. Εχω την κλασσική περίπτωση που δεν μπήκε η μείωση ενφια ημιτελών διότι ο λογιστής πέρα από τον κωδικό 99 (ημιτελή) που σωστά συμπλήρωσε δεν κλίκαρε και των κωδικό 8 στην στήλη 32. Πρέπει να γίνει <<ενδικοφανής προσφυγή>>? 

το ρωτώ επειδή βλέπω <<5 : Διόρθωση στοιχείων Ε95 >>.

Ή απλά θα κάνουμε όταν ανοίξει διόρθωση Ε-9?

Τι είναι η ενδικοφανής προσφυγή? και είναι υποχρεωτική?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

οι "προτασεις" για ΕΝΦΙΑ κλπ  και για γενικωτερες διαταξεις που αφορούν ακινητα...

 

[...ονειρο  βλεπω....μην με ξυπνατε....]

 

 
 

Δημοσίευση: 13 Οκτ. 2014, 18:52

Όπως είχε ανακοινώσει Μπακογιάννη: Κατέθεσε τροπολογία για τη μείωση της φορολογίας των ακινήτων
  • 83783D980A487978601E5DCA9F06FC88.jpg
  • Η Ντόρα Μπακογιάννη στη διάρκεια της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση  
   
 
Αθήνα
Τροπολογία για τη θέσπιση μέτρων εκλογίκευσης της φορολογίας ακινήτων και τόνωσης της κτηματαγοράς και της οικοδομικής δραστηριότητας, κατέθεσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη στο νομοσχέδιο για την «επείγουσα ρύθμιση για την αναπλήρωση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων λόγω πρόωρης λήξης της θητείας του κ.α.».

Όπως τονίζει, με εκμηδενισμένες τις πραγματικές αξίες των ακινήτων και φόρο μεταβίβασης μόνον 3%, θα έπρεπε η χώρα μας να αποτελεί πραγματικό μαγνήτη για κάθε Έλληνα ή ξένο υποψήφιο αγοραστή ακινήτων.

«Δυστυχώς, όμως, καταφέραμε να συμβεί ακριβώς το αντίθετο. Ο διπλός ΕΝΦΙΑ, με το συμπληρωματικό του φόρο και το παράλογο 'τεκμήριο του αγοραστή' βάσει της αντικειμενικής αξίας, διέλυσαν την κτηματαγορά και απονέκρωσαν πλήρως την οικοδομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα, με ολέθρια αποτελέσματα για την απασχόληση και την οικονομία της χώρας μας, της οποίας η οικοδομή, όπως και η κτηματαγορά αποτελούσαν παραδοσιακά βασικούς πυλώνες ανάπτυξης και απασχόλησης του επιστημονικού, του τεχνικού και του εργατικού δυναμικού της.»

Η βουλευτής επισημαίνει δε ότι πρέπει ο νομοθέτης να προβεί σε άμεση θέσπιση των απόλυτα αναγκαίων διορθωτικών παρεμβάσεων, προς εκλογίκευση του φορολογικού βάρους των πολιτών και τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας, καθώς επίσης και διότι κανένα δίκαιο φορολογικό σύστημα δεν μπορεί να βασίζεται σε πλασματικά δεδομένα, «εισηγούμεθα την κατεπείγουσα άμεση νομοθέτηση των εξής διατάξεων» και στην προτεινόμενη διάταξη τονίζει:

«Από 1ης Ιανουαρίου 2015:

1. Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος του άρθρου 5 του Ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α 287/31.12.2013) «Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας και άλλες διατάξεις».

2. Οι ισχύουσες «τιμές ζώνης» του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων της Επικράτειας του Ν. 1249/1982, μειώνονται κατά ποσοστό 30%.

3. Οι συντελεστές εμπορικότητας των καταστημάτων και λοιπών επαγγελματικών ακινήτων της χώρας μειώνονται κατά 50% στο τμήμα τους που υπερβαίνει τη μονάδα.

4. Η «αντικειμενική δαπάνη» των αγοραστών ακινήτων του Ν. 4172/2013 υπολογίζεται επί του δηλωθέντος στο συμβόλαιο τιμήματος που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή του φόρου υπεραξίας των πωλητών, και όχι επί της αντικειμενικής αξίας του αγοραζομένου ακινήτου.

5. Στο άρθρο 4 (Υπολογισμός του κύριου φόρου), μετά το εδάφιο θ) της παρ. Α., του Ν. 4223/2013 (ΦΕΚ Α 287/31.12.2013) «Ενιαίος Φόρος Ακίνητης Ιδιοκτησίας και άλλες διατάξεις» προστίθεται νέα παρ. ι) ως εξής:

ι) Συντελεστής Κενών Κτισμάτων (Σ.K.Κ.) ο οποίος ορίζεται σε 0,50 και εφαρμόζεται σε κάθε είδους αποπερατωμένα κτίσματα τα οποία είναι κενά».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.