Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυθαίρετη αλλαγή διαρρύθμισης - ενημέρωση φακέλου


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

Δεν είμαι απο τον κλάδο σας και έχω σχετικά λίγες γνώσεις και σκέφτηκα να ανοίξω αυτο το θέμα σε περιπτωση που μπορείτε να με βοηθήσετε. Θα σας ήμουν ευγνώμων.

Έχω κανονικά ένα διαμέρισμα στην κυριότητα μου αλλά στο συμβόλαιο που υπέγραψα όταν το αγόρασα,το σχέδιο που απεικονίζετε το σπίτι και περιγράφετε ειναι διαφορετικό απο αυτό που υπάρχει στην πολεοδομία της πόλης μου.

Δηλαδή ενώ στο σχέδιο του συμβολαίου απεικονίζετε το διαμέρισμα που υπάρχει και στην πραγματικότητα, δηλαδή σε ένα όροφο υπάρχουν 2 διαμερίσματα (το δικό μου και ένα άλλο) και όλα τα άλλα στοιχεία είναι αληθή,στο σχέδιο που υπάρχει στην πολεοδομία απεικονίζετε μόνο το δικό μου διαμέρισμα!

Επίσης το δήλωσα στο κτηματολόγιο με το σχέδιο του συμβολαίου.

Μπορεί να υπάρξει κανένα πρόβλημα με το κτηματολόγιο ή την πολεοδομία?

Εαν υπάρξει τότε τι θα έπρεπε να κάνω?

Σας ευχαριστω για την προσοχή σας.

Link to comment
Share on other sites

Τα στοιχεία που μας δίνεις είναι λίγα και ένας μηχανικός που θα το δει από κοντά θα μπορέσει να σου εξηγήσει με ασφάλεια τι συμβαίνει.

 

Σε γενικές γραμμές και με μεγάλη επιφύλαξη μπορώ να σου πω οτι αν το δικό σου διαμέρισμα φαίνεται σωστά και στο συμβόλαιο και στην άδεια και επομένως είσαι νόμιμος, δε φέρεις ευθύνες για τυχόν παράβαση που έκανε κάποιος σε άλλο διαμέρισμα του ιδίου ορόφου.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν σε ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απάντηση.

Για να γίνω περισσότερο κατανοητός.Υπάρχουν δύο διαμερίσματα στο όροφο.Η πολυκατοικία είναι σχέτικα καινούργια (2003).Δεν έχει γίνει κάποια παρέμβαση για διαχωρισμό διαμερισμάτων.Το δικό μου περιγράφετε στο σχέδιο του συμβολαίου με αριθμό Δ10.Το δικό μου ειναι 43.6 τ.μ.

Το δίπλανο είναι σύμφωνα με το συμβόλαιο το Δ11 και εχει 50.47 τ.μ.

Δηλαδή περιγράφονται στο συμβόλαιο τα πραγματικά στοιχεία και είναι όλα νόμιμα.

Όταν όμως πήγα στην πολεοδόμια και ζήτησα την συγκεκριμένη κάτοψη του ορόφου διαπίστωσα πως εμφανίζεται ένα μόνο διαμέρισμα με αριθμό Δ10 που περιλαμβάνει και το δικό μου και διπλανό διαμέρισμα σαν ένα!

Συνεπώς έχει γίνει λάθος απο τον μηχανικό που παρέδωσε λάθος σχέδιο στην πολεοδομία ή το έκανε εσκεμμένα,δεν γνωρίζω.

Να επικοινωνήσω μαζί του και να του ανέφερω το πρόβλημα?

Υπάρχει περίπτωση κάποιου προσθήμου?

Ευχαριστώ πολύ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Να πάρεις το μηχανικό οπωσδήποτε.

Και επίσης, δες στα συμβόλαια αν αναφέρεται κάποια άλλη άδεια μεταγενέστερη για αλλαγή διαρρύθμισης κλπ.

 

Αν όχι ίσως μπορείτε να τη βγάλετε τώρα σε συνεννόηση με τον γείτονα. Αλλά μόνο ο μηχανικός σου ξέρει τι έχει γίνει.

Link to comment
Share on other sites

Δεν υπάρχει ωχ . Όπως και άλλες φορές έχω γράψει στο φόρουμ πολλοί μηχανικοί-κατασκευαστές αλλάζουν την εσωτερική διαρρύθμιση κάποιων ορόφων , δείχνοντας το στη σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών και μη εκδίδοντας άλλη άδεια (ή αναθεώρηση της υπάρχουσας) . Αυτό είναι απολύτως νόμιμο .

Υ.Γ. Δεν θυμάμαι που ακριβώς αλλά ο ΓΟΚ περιγράφει τέτοια περίπτωση . Είχα αναφέρει και το κείμενο σε πολύ παλαιότερο ποστ.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω πως ο adadim έχει δίκιο. Κάτι τέτοιο θυμάμαι και γω.

Από την στιγμή που η δόμηση δεν αλλάζει, νομίζω πως στην περίπτωση αυτή δεν απαιτείται και αναθεώρηση άδεια πέραν της σύστασης οριζοντίου ιδιοκτησίας.

Link to comment
Share on other sites

καλά ρε συνάδελφοι και ρολόι πως πήρε ?

 

Τότε τι σημασία έχουν οι ενημερώσεις του φακέλλου της αδείας ?

 

adadim θα σου ήταν δύσκολο να βρεις που το αναφέρει ?

Link to comment
Share on other sites

Κώδικας βασικής πολεοδομικής νομοθεσίας > Μέρος-ΙΙΙ > Κεφάλαιο-Ε > Αρθρον-334

(Αρθ-6 ΠΔ-8/13-7-93, Αρθ-1 ΠΔ/27-2/8-3-95)

ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ

 

4. Δεν απαιτείται αναθεώρηση της άδειας, στις παρακάτω περιπτώσεις:

α) για μικρής σημασίας τροποποιήσεις της αρχιτεκτονικής μελέτης (που δεν αλλάζουν τη χρήση) και τοπικής σημασίας μεταβολές του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, καθώς και των υπόλοιπων μελετών, μετά από κρίση του προϊσταμένου της υπηρεσίας ή ενός ή περισσοτέρων εξουσιοδοτημένων από την προϊστάμενο υπαλλήλων.

β) για μεταβολές των διαστάσεων του κτιρίου και του οικοπέδου, εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται ο συντελεστής δόμησης που χρησιμοποιήθηκε κατά την έκδοση της άδειας και οι υποχρεωτικές αποστάσεις του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου. Οι αποκλίσεις αυτές δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερες του 2% των μηκών των πλευρών του οικοπέδου με μέγιστο 20 εκατοστά και 2% με μέγιστο 10 εκατοστά των διαστάσεων του κτιρίου.

γ) στις παραπάνω περιπτ.α και β υποχρεούται ο ενδιαφερόμενος να ενημερώσει το φάκελο της οικοδομικής άδειας πριν από τη θεώρηση της άδειας για ηλεκτροδότηση - υδροδότηση.

δ) σε κάθε περίπτωση αναθεώρησης ή ενημέρωσης άδειας για στοιχεία για τα οποία υπάρχει έγκριση της ΕΠΑΕ, απαιτείται νέα έγκριση της ΕΠΑΕ η οποία και κρίνει αν η τροποποίηση είναι μικρής σημασίας, οπότε υπάγεται στην περίπτωση της ενημέρωσης ή αντιθέτως είναι ουσιώδης οπότε απαιτείται αναθεώρηση.

5.α) Κατά τις αναθεωρήσεις των οικοδομικών αδειών οι κάθε είδους κρατήσεις και εισφορές που καταβλήθηκαν κατά την έκδοση της άδειας συμψηφίζονται κατά τη χορήγηση της αναθεώρησης.

β) Για τις περιπτώσεις που δεν είναι απαραίτητη η αναθεώρηση, αλλά μόνο η ενημέρωση του φακέλου της άδειας, δεν απαιτούνται πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις. "

 

Αυτό είναι το είχα βρει και με πιο απλή και λιτή διατύπωση αλλά δυστυχώς δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να το σκανάρω και έτσι και αλλιώς δεν είχα σημειώσει την εγκύκλιο-Π.Δ. ή ό,τι ήταν τέλος πάντων .

Το τελευταίο κοκκίνισμα αρκετές φορές τελικά ξεπερνιέται και δεν γίνεται (αβλεψία υπαλλήλου).

Link to comment
Share on other sites

Ερώτηση: Oταν το 1 διαμέρισμα γίνει 2 , και είναι εντός Αττικής , δεν προκύπτει υποχρέωση για μία ακόμα θέση στάθμευσης από την διάταξη 1 / διαμέρισμα ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.