Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ στις 30 καλύτερες του κόσμου


dimitris GM

Recommended Posts

Απο η στιγμή που οι παρατηρήσεις και τα σχόλια είναι καλοπροαίρετα, είναι όλα δεκτά. Όλοι οι υγιώς σκεπτόμενοι και μή κομπλεξικοί Μηχανικοί έχουν επίγνωση της αξίας, του επιπέδου και των αδυναμιών της εν λόγω σχολής αλλά και των λοιπών σχολών τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Επειδή η αναξιοκρατία στην αναγνώριση κάθε καρυδιάς καρυδιού στο παρελθόν απο 1000διεφθαρμένους οργανισμούς τύπου ΔΙΚΑΤΣΑ κτλ, η απαξίωση των τυπικών ακαδημαϊκών προσόντων για την άσκηση του επαγγέλματος του Μηχανικού (και όχι του επαγγέλματος του Αδειά - Λαδωτή Δημ. Υπαλλήλων - Τακτοποιητή Αυθαιρέτων - Εκδότη Εν. Πιστοποιητικών - Πωλητή Τοπογραφικών με το κιλό κτλ) απο το κράτος και άλλους πολλούς "wanna be" Μηχανικούς έχει γίνει μεθοδικά τα τελευταία χρόνια έχοντας στο επίκεντρο την απαξίωση των σχολών και του επιπέδου των σπουδών, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως απάντηση σε όλους αυτούς η διάκριση αυτή. Όσα δεν πιάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 87
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Όλοι νομίζω αναγνωρίζουν την αξία του ΕΜΠ και της σχολής ΠΜ. Απλά υπάρχουν παθογένειες, πάνω κάτω κοινές για όλα τα ΑΕΙ της χώρας, οι οποίες στο ΕΜΠ για διάφορους λόγους γιγαντώνονται. Δεν μπορεί άκριτα να χαίρεται κανείς μία διάκριση ενώ πχ χάνονται δεκάδες διδακτικές ώρες από καταλήψεις και ταραχοποιούς άσχετους με το ίδρυμα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Στο άμεσο μέλλον τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά δε θα έχουν καμία αξία, θα είναι απλώς "προαπαιτούμενα" (όπως είναι π.χ. η αστυνομική ταυτότητα) και ελάχιστη έως καθόλου σημασία θα έχει για έναν εργοδότη σε Ελλάδα ή Εξωτερικό αν τελείωσες το 20ο ή το 6000ό τμήμα στις παγκόσμιες κατατάξεις...

 

Η εμπειρία (πρωτίστως) και οι πανάκριβες διεθνείς πιστοποιήσεις (το ένα σου δίνει πρόσβαση στο άλλο και αντίστροφα) θα είναι τα στοιχεία που θα έχουν σημασία!

 

Όσο για το Ε.Μ.Π. αν λάβουμε υπόψη μας τη χρηματοδότηση είναι σαν να ακούς τον Ολυμπιακό στο ποδόσφαιρο να δηλώνει υπερήφανος που βγαίνει κάθε χρόνο στο Champions League...

  • Upvote 2
  • Downvote 2
Link to comment
Share on other sites

τουλαχιστον στο εξωτερικο θα εχει μεγαλυτερη δυνατοτητα αποκτησης δουλειαςκαι καλυτερο εργασιακο μέλλον, εκει το φοιτητη στον σεβονται, του παρεχουν στεγη και τον προετοιμαζουν ακαδημαικα και μολις αποφοιτησει εχει βρει δουλεια γιατι αναλογα με τη βαθμολογια που εχει πηγαινει και στην αναλογη εταιρεια. Eλλαδα δυστυχως ειναι μονο για διακοπες το καλοκαιρι, end of story
 
 
 
 
 



 
 

Συνάδελφε, ο τρόπους που γράφει διαδοχικές δημοσιεύσεις είναι ΠΟΛΥ κουραστικός και αντίθετος στους κανόνες συμμετοχής. 
Εάν θέλει να συμπληρώσεις κάτι, χρησιμοποίησε την επεξεργασία.
DIMITRIS80


Μην κάνετε διαδοχικές δημοσιεύσεις. Για να πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο περιεχόμενο του κειμένου ή για να συμπληρώσετε το μήνυμα που δημοσιεύσατε, χρησιμοποιείστε την εντολή "Επεξεργασία".

Σου έχει γίνει ξανά η ίδια παρατήρηση. Διέγραψα λοιπόν τα προηγούμενα από αυτό ποστ και κράτησα το τελευταίο ως ήταν. Δεν έχουμε τον χρόνο να κάνουμε κοπτοραπτική των κειμένων.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Didonis

Edited by Didonis
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

1) Ο φοιτητής είναι ελεύθερος να διαχειριστεί το χρόνο του όπως αυτός θέλει, τι σε νοιάζει εσένα πότε θα περάσει το μάθημα; το θέμα είναι όταν το περάσει να πληροί τις ζητούμενες προϋποθέσεις. (Αυτή είναι μια βασική διαφορά των ελληνικών πανεπιστημίων με τα καλύτερα του κόσμου... Τυχαίο???)

2) Οι απαιτήσεις του εκάστοτε μαθήματος μπορεί να υπερβαίνουν τις δυνατότητες των φοιτητών εκείνη τη στιγμή. Θα μπορούσε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας ή η αυστηρότητα των εξετάσεων και να περνάνε όλοι αμέσως με άριστα και να μη γίνεται αισθητή αυτή η "παθογένεια". Το τελικό αποτέλεσμα όμως θα ήταν χαμηλότερου επιπέδου.(Όλοι ξέρουμε την δυσκολία των μαθημάτων του Πολιτικού Μηχανικού. Απλά παρακολούθηση και συστηματικό διάβασμα απαιτείται .)

 

Το ζήτημα ενδιαφέροντος που θέτεις, υποννοεί ότι θες σαν προϋπόθεση ο φοιτητής να έχει την παρακολούθηση ενός κλειστού προγράμματος σπουδών σαν αποκλειστική απασχόληση. (Δεν εννοούσα κάτι τέτοιο αλλά αυτός που σπουδάζει έχει ένα συγκεκριμένο στόχο: Μέσα από τις σπουδές του να γίνει μηχανικός στον προκαθορισμένο χρόνο που αυτό απαιτείται)Το πανεπιστήμιο όμως έχει στόχο την ευρύτερη μόρφωση του ανθρώπου και όχι την επιλογή όσων θα ανταποκριθούν σε συνθήκες εντατικοποίησης, όσο κι αν αυτό είναι ένα σημαντικό προσόν για την ακαδημαϊκή και επαγγελματική επιτυχία.(Οι ικανοί τα συνδυάζουν όλα)

 

Με τη λογική σου θα πρέπει επίσης να μην επιτρέπεται να δοκιμάζει κανείς για δεύτερη ή πολλοστή φορά να εισαχθεί στο πανεπιστήμιο. Όσοι δε μπαίνουν στα 18 με την πρώτη προσπάθεια να χάνουν το δικαίωμα να σπουδάσουν. Και φυσικά όποιος "μένει" στην ίδια τάξη στο σχολείο, να αποβάλλεται διά παντός και να καταδικάζεται σε ισόβια αγραμματοσύνη. ε? Δε νομίζεις ότι θα χαθούν πολλά σημαντικά μυαλά έτσι, επειδή για διάφορους λόγους δεν ανταποκρίθηκαν όταν έπρεπε στις εξετάσεις? Μπορεί κάποιος να ήταν καθυστερημένος και να πήρε μπρος αργότερα. Πολλοί τέτοιοι άνθρωποι, όταν πήραν μπρος, αποδείχθηκαν καλύτεροι από αυτούς που ήταν απλά συνεπείς, αλλά όχι και ιδιέτερα σπουδαία μυαλά.(Ποτέ δεν είπα κάτι τέτοιο.  Αντίθετα εκτιμώ αφάνταστα αυτούς που κυνηγούν το όνειρό τους οποτεδήποτε και οπουδήποτε μπορούν. Γι αυτό επικροτώ και τα σχόλια όσων σπούδασαν στο εξωτερικό.  Έχουν περισσότερες εμπειρίες και έχουν αναπτύξει μεγαλύτερη κριτική ικανότητα από κάποιον που μέσα από το σπίτι του συνεχίζει τις σπουδές του.Αυτοί άλλωστε δεν είχαν τις άπειρες εξεταστικές περιόδους-ευκαιρίες που υπάρχουν εδώ. Και συμφωνώ με την άποψη ότι ένα πτυχίο ακόμη και με άριστα ή από την Νο 1 σχολή του κόσμου δεν αρκεί από μόνο του για μια επιτυχημένη  καριέρα)

 

Παθογένεια του ελληνικού πανεπιστημίου είναι η ύπαρξη κάποιων καθηγητών που στα νιάτα τους υπήρξαν ψυχαναγκαστικοί μπουμπούνες και νιώθουν κόμπλεξ απέναντι σε συνομίληκους συναδέλφους που με λιγότερη προσπάθεια κατάφεραν το ίδιο ή και καλύτερο σπουδαστικό και αργότερα επαγγελματικό αποτέλεσμα, διακρίθηκαν στα χόμπι τους (μουσική, αθλητισμός κλπ) και είχαν μια ισορροπημένη προσωπική ζωή. Και εκδικούνται τους τωρινούς φοιτητές κάνοντας παράλογα κοψίματα, εισάγοντας υποχρεωτικές παρακολουθήσεις κλπ. Συνήθως οι καθηγητές αυτοί υστερούν ερευνητικά, αντίθετα πολλοί από όσους διακρίνονται ερευνητικά διακατέχονται από πιο φιλελεύθερο πνεύμα και παραδέχονται ότι στα νιάτα τους και κείνοι διαχειρίστηκαν με τον ίδιο τρόπο το χρόνο τους και δίνουν περισσότερη έμφαση στη δημιουργικότητα παρά σε μια στείρα συνέπεια υπαλληλικού τύπου.(Εδώ συμφωνώ. Ούτε έπρεπε να γίνουν αλλά ούτε να παραμείνουν καθηγητές) 

Επίσης παθογένεια για μένα είναι να εισάγονται σε μια σχολή 200 και σε λίγο να φοιτούν στο ίδιο έτος και άλλοι 200 που το πέτυχαν δια της πλαγίας οδού (..μεταγραφές κλπ). Πάντα πρέπει να υπάρχει συγκεκριμένη αναλογία διδασκόντων και διδασκομένων για να γίνεται ουσιαστικό έργο.

Edited by da-mi
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Γιατί αν δε γίνει μέσα στον προκαθορισμένο χρόνο τι πειράζει? Δικό του πρόβλημα το ότι έχασε κάποια χρόνια, αλλά μπορεί να τα κέρδισε κάπου αλλού. Όσοι καθυστέρησαν τις σπουδές δεν ήταν απαραίτητα χασομέρηδες. Συγκριτικά με άλλους που τέλειωσαν στην ώρα τους μπορεί να πέτυχαν μεγαλύτερες στιγμιαίες επιδόσεις μόλις στρώθηκαν στο διάβασμα.

 

Συμφωνώ απόλυτα στην τελευταία παθογένεια (εισακτέοι διά της πλαγίας οδού).

 

Στην τελευταία παράγραφο συμφωνείς με αυτό που διαφώνησες στην πρώτη!

Edited by georgios_m
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι περισσότεροι που καθηςτερηςαν ηταν φραπεδομαγκες και μπαροβιοι.

Οσο για τον τυπα που διακρίνω μια εμπάθεια για αποφοίτους εξωτερικού να του υπενθυμίσω οτι όσοι τελείωσαν και συνέχισαν έξω προκόψαν σε αντίθεση με άλλους εμπιτες που καμαρώνουν την κορνίζα λες και αυτη η η οποία λίστα θα τους δωσει να φάνε. Κανεις εργοδότης δεν τα κοιτάζει αυτα. Οποτε τρως περηφάνια και χορταινεις

 

 

Sent from my iPhone using Tapatalk

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Το έχουμε ξεσκίσει λίγο το θέμα.

 

Το μόνο γεγονός είναι ότι την πιο ρεαλιστική άποψη για ένα ίδρυμα την έχουν οι άνθρωποι που φοίτησαν σ'αυτό και ξέρουν τα καλά & τα κακά του. (είτε είναι εσωτερικού είτε εξωτερικού).

Ο καθένας μας ξέρει πολύ καλά για τον εαυτό του ποιος είναι και τι έκανε ,το επίπεδο των σπουδών του και πόσο δυσκολεύτηκε κλπ κλπ

Καλό είναι οι μη γνώστες να μη γενικεύουν και να μη δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις βάσει κάποιων πραγμάτων που έχουν ακούσει αλλά δεν έχουν βιώσει.

 

πχ. για να το πάω στην άλλη πλευρά,κατά καιρούς έχουν γίνει τεράστιοι "ντόροι" για τα πληρωμένα πτυχία και φοιτητές τούβλα- κ*λομπαρα του εξωτερικού από ιδρύματα-μαγαζάκια (και στην Αγγλία ακόμα,αλλά κυρίως στις βαλκανικές χώρες),επιπέδου κατώτερου των ΙΕΚ.

 

Τώρα, αν εγώ αυτό που μου έχουν περιγράψει και έχω ακούσει κάτσω και το γενικεύσω για όλους τους αποφοίτους εξωτερικού σίγουρα θα είμαι πολύ λάθος και θα αδικήσω πάρα πολλούς.

 

Αντίστοιχα όταν γενικεύετε κάποιες παθογένειες των ελλην.ιδρυμάτων ή χαρακτηρίζετε φραπεδόμαγκες & μπαρόβιους όσους καθυστερούν, χωρίς να λαμβάνετε υπόψιν τη δυσκολία ενός ιδρύματος που δεν γνωρίζετε από προσωπική εμπειρία, είστε πολύ λάθος και αδικείτε πάρα πολλούς.

 

Ξαναλέω ο καθένας γνωρίζει πολύ καλά τι έχει και τι δεν έχει κάνει σε ακαδημαϊκό επίπεδο.

 

Από εκεί και πέρα προφανώς και ένα δίπλωμα του ΕΜΠ ή ΑΠΘ ή ΔΠΘ ή Imperial δεν θα σου βρει αυτόματα δουλειά,ούτε θα σου "ανοίγουν πόδια" οι εργοδότες. Είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ δυνατό πρώτο εφόδιο,ένα ιδανικό ξεκίνημα ίσως , αλλά η επαγγελματική πορεία του ατόμου βασίζεται και σε πολλές άλλες ατομικές δεξιότητες.

Link to comment
Share on other sites

Από εκεί και πέρα προφανώς και ένα δίπλωμα του ΕΜΠ ή ΑΠΘ ή ΔΠΘ ή Imperial

 

To imperial college δεν δίνει δίπλωμα,ούτε βγάζει διπλωματούχους. Ο αποφοιτος της συγκεκριμένης 4ετούς σχολής πρέπει να δώσει μαθήματα για να ισοτιμηθεί στο Ελλαδιστάν. Μπορούν να το επιβεβαιώσουν εύκολα οι απόφοιτοι μηχανικοί του εξωτερικού.

 

Στα υπόλοιπα μέσες άκρες συμφωνώ μαζί σου. Βέβαια έχε κατά νου,οτι οι προλαλλήσαντες έχουν εμπειρία και από τα 2 συστήματα/ιδρύματα,έστω και για λίγο.

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.