Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόσταση δ


Recommended Posts

22 hours ago, Latg said:

Θέλει ναι.

Πρακτικά μπορείς να το αποφύγεις προβλέποντας τοίχους εντός δόμησης σε κάθε όροφο και στα δύο όρια.
Απλά τότε προσοχή οι από πάνω εξώστες να μην ακουμπάνε και δεξιά και αριστερά για να μην έχεις ΑΗΧ (ή φτιάχνεις ΑΗΧ και ξεμπερδεύεις αν δεν έχεις ΣΔ αλλά έχεις όγκο και βγαίνει το 35%)

'Οντως, καλύτερα να πάω με ΑΗΧ, ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 166
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Στην παρακάτω περίπτωση του οικοπέδου Α-Β-Γ-Δ-Ε-Ζ-Η Θ-Α:

image.png.c4d13e630ff4c54454d8086513c4f008.png

θα μπορούσατε να με βοηθήσετε σχετικά με το:

1) Ποιους περιορισμούς έχω ως προς την τοποθέτηση του κτιρίου; Προφανώς λόγω της λωρίδας Ε-Ζ-Η-Θ, δεν κατατάσσεται στα γωνιακά οικόπεδα, αφού έχει πρόσωπα στις δύο οδούς (Βορειο Ανατολικά και Βόρειο Δυτικά, πλάτους 10μ και 6μ αντίστοιχα), αλλά και ενα μικρό πρόσωπο (κάτω των 2μ) στην Νότιο Ανατολική οδό (πλευρά Ζ-Η του οικοπέδου). Να τονίσω πως τα όμορα οικόπεδα έχουν κτίσει σε επαφή με το υπο μελέτη οικόπεδο, δηλαδή η ιδιοκτησία Γ, κατασκευής 2008, εφάπτεται της πλευράς Γ-Δ-Ε, ενώ η ιδιοκτησία Δ, κατασκευής 1994, εφάπτεται της πλευράς Α-Θ. Επιπλέον, να τονίσω οτι με βάση την ρυμοτόμηση και τη νέα Ο.Γ., ΔΕΝ εξασφαλίζονται 9 μέτρα κατασκευής αν αφήσουμε δ απόσταση απο το κτίριο Γ (νότιο ανατολικά).

Η θέα του οικοπέδου είναι ανατολικά (δεξιά), και νότια (κάτω).

 

2) Με βάση τα παραπάνω, τι περιορισμούς έχω ως προς την τοποθέτηση του κτιρίου;

3) Αν θεωρήσουμε πως μπορώ να κολλήσω στην πλευρά Γ-Δ-Ε (που είναι και το ζητούμενο), και απο τον δεύτερο όροφο και πάνω δημιουργήσω μια εσοχή πχ 2 μέτρα, μπορώ να έχω άνοιγμα (μπαλκονόπορτα) και να χρησιμοποιήσω το  βατό δώμα του υποκείμενου ορόφου ως εξώστη; Υπάρχει δηλαδή περιορισμός δ ως προς τη δημιουργία μπαλκονόπορτας, ή το δ δεν μας απασχολεί πλέον εφ'όσον με αφορμή την εξασφάλιση 9 μέτρων έχουμε κολλήσει στην πλέυρά Γ-Δ-Ε;

 

Ελπίζω να μη σας κούρασα, προσπάθησα να τα περιγράψω όσο πιο απλά και αναλυτικά γίνεται.

Η απαντήσεις σας θα ήταν πολύ βοηθητικές για μένα.

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
On 31/5/2023 at 9:58 ΜΜ, kan62 said:

Καλώς ενέκρινε, αφού το "σε κάθε άλλη περίπτωση δύναται" αυτό σημαίνει.

"...όταν στο κοινό πλάγιο όριο όμορων οικοπέδων υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου και μικρότερη ή ίση του δ .."

όπου δ νοείται το δ του υπό ανέγερση ή του όμορου;

Ευχαριστώ!

Link to comment
Share on other sites

Το σημερινό της περιοχής, αυτό μπορούμε να γνωρίζουμε μόνο.

Το Η στο δ είναι πάντα το max της περιοχής ... γι' αυτούς τους υπολογισμούς.

Edited by kan62
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Καλημέρα και καλή εβδομάδα,

Ως ιδιώτης θα μπορούσα να βάλω μια κάτοψη οικοπέδου να  μου πείτε τη γνώμη σας για τα δ κτλ κλπ εξαιρέσεις αν υπάρχουν;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Επί ΓΟΚ 2000 ή ΓΟΚ 85, είχε βγει κάποια διάταξη που σου επέτρεπε να αφήσεις πλαινό όριο σε προ ΓΟΚ85 κτισμα όσο απέχει αυτό από εσένα και όχι δ ? Δηλαδή μπορεί  να απείχε 2μ αυτό και να άφηνες και εσύ την ίδια απόσταση ?

Link to comment
Share on other sites

Μιας και δεν υπάρχει ΓΟΚ 2000, ας δούμε τι αναφέρει το άρθρο 9 παρ 3  ΓΟΚ 85 όπως είχε τροποποιηθεί με το Ν 2831/00

α.  Αν υπάρχει σε όμορο οικόπεδο κτίριο με χρήση κατοικίας, προσωρινή διαμονής, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και εκπαίδευσης, το οποίο έχει ανεγερθεί μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο και με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την ισχύ του Ν-1577/85 ή κτίριο που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο σε περιοχή που ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο ή το ασυνεχές σύστημα δόμησης και σε απόσταση από το κοινό όριο ίση ή μεγαλύτερη του 1,0 μ το υπό ανέγερση κτίριο τοποθετείται υποχρεωτικά σε απόσταση τουλάχιστον Δ από το κοινό όριο, όπως αυτή ορίζεται στην παρ.1. Εάν στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου δεν εξασφαλίζεται εξαιτίας της υποχρέωσης αυτής διάσταση κτιρίου 9,0 μ το κτίριο τοποθετείται σε απόσταση από το κοινό όριο τουλάχιστον ίση με αυτή του κτιρίου που προϋπάρχει στο όμορο οικόπεδο, εφόσον η απόσταση αυτή είναι μικρότερη από Δ προκειμένου να εξασφαλισθεί η παραπάνω διάσταση κτιρίου. Εάν και στην περίπτωση αυτή δεν εξασφαλίζεται ελάχιστη διάσταση κτιρίου 9,0 μ η απόσταση από το όριο μειώνεται τόσο, όσο απαιτείται για την εξασφάλιση της διάστασης των 9,0 μ στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου. Εάν για την εξασφάλιση της ελάχιστης αυτής διάστασης, η απόσταση από το κοινό όριο καθίσταται μικρότερη του 1,0 μ το κτίριο κατασκευάζεται ή σε επαφή με το όριο του οικοπέδου κατά το τμήμα τούτο ή σε απόσταση τουλάχιστον 1,0 μ.

β.  Αν η υποχρέωση να τηρηθεί η απόσταση σύμφωνα με την περίπτωση α, ισχύει και για τα δύο εκατέρωθεν όρια του προσώπου του οικοπέδου και εφόσον τηρούμενης της απόστασης Δ και από τα δύο όρια δεν είναι δυνατή η εξασφάλιση διάστασης κτιρίου 9,0 μέτρα, το κτίριο με διάσταση το πολύ 9,0 μέτρα τοποθετείται σε θέση ώστε να ισαπέχει από τα όρια αυτά. Αν δε για την εξασφάλιση της διάστασης των 9,0 μ οι αποστάσεις από τα όρια του οικοπέδου καθίστανται συνολικά μικρότερες από 1,0 μ το κτίριο κατασκευάζεται ή σε επαφή με τα όρια κατά το τμήμα τούτο ή σε απόσταση τουλάχιστον 1,0 μ. 'Οταν η παραπάνω απόσταση είναι συνολικά μικρότερη από 2,0 μέτρα, επιτρέπεται η επαφή του κτιρίου με ένα από τα δύο όρια, χωρίς να γίνεται υπέρβαση της διάστασης των 9,0 μ.

γ.  Ο ακάλυπτος χώρος που προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων των περιπτ.α και β είναι υποχρεωτικός ακάλυπτος χώρος.

δ. Τα παραπάνω εφαρμόζονται και στις περιπτώσεις που ίσχυε το συνεχές ή το μικτό οικοδομικό σύστημα, για το τμήμα του κοινού ορίου των οικοπέδων που αντιστοιχεί σε μία εκ των θέσεων όπου επεβάλλετο να αφεθεί ο υποχρεωτικώς ακάλυπτος χώρος βάσει προϊσχυουσών διατάξεων.

ε.  Αν σε οικόπεδο που έχει ανεγερθεί κτίριο με τους περιορισμούς της παραγράφου αυτής έχει αφεθεί απόσταση από το όριο μικρότερη του Δ, σε περίπτωση επέκτασης ή εκ νέου κατασκευή κτιρίου στο όμορο οικόπεδο (όπου το προϋπάρχον κτίριο), έχουν επίσης εφαρμογή οι διατάξεις της παραγράφου αυτής.

Edited by tetris
Link to comment
Share on other sites

ΓΟΚ Αρθρο 9 
Παρ. 3.α.
Αν υπάρχει σε όμορο οικόπεδο κτίριο με χρήση κατοικίας, προσωρινής διαμονής, υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και  εκπαίδευσης, το οποίο έχει ανεγερθεί μετά την ένταξη της περιοχής σε σχέδιο και με τις διατάξεις που ίσχυαν πριν από την ισχύ του ν. 1577/1985 ή κτίριο που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέο σε περιοχή  που ίσχυε το πανταχόθεν ελεύθερο ή το ασυνεχές σύστημα δόμησης και σε απόσταση από το κοινό όριο ίση ή μεγαλύτερη του 1,0 μ. το  υπό ανέγερση κτίριο τοποθετείται υποχρεωτικά σε απόσταση  τουλάχιστον Δ από το κοινό όριο, όπως αυτή ορίζεται στην παρ.1.  Εάν στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου δεν εξασφαλίζεται  εξαιτίας της υποχρέωσης  αυτής διάσταση κτιρίου 9,0 μ. το κτίριο  τοποθετείται σε απόσταση από το κοινό όριο τουλάχιστον ίση με  αυτή του κτιρίου που προϋπάρχει στο όμορο οικόπεδο, εφόσον η  απόσταση αυτή είναι μικρότερη από Δ, προκειμένου να εξασφαλισθείη παραπάνω διάσταση κτιρίου. Εάν και στην περίπτωση αυτή δεν  εξασφαλίζεται ελάχιστη διάσταση κτιρίου 9,0 μ. η απόσταση από το  όριο μειώνεται τόσο, όσο απαιτείται για την εξασφάλιση της  διάστασης των 9,0 μ. στο οικοδομήσιμο τμήμα του οικοπέδου. Εάν για την εξασφάλιση της ελάχιστης αυτής διάστασης, η απόσταση από το κοινό όριο καθίσταται μικρότερη του 1,0 μ., το κτίριο κατασκευάζεται ή σε επαφή με το όριο του οικοπέδου κατά το τμήμα  τούτο ή σε απόσταση τουλάχιστον 1,0 μ. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.