Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μάχες παρασκηνίου για τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών


Engineer

Recommended Posts

Η ερώτηση προς τον υπουργό παιδείας, έρευνας & θρησκευμάτων του βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων Δημήτρη Καρρά σχετικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μηχανικών ΤΕ και η απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού παιδείας, έρευνας & θρησκευμάτων Σίας Αναγνωστοπούλου.

 

https://www.youtube.com/watch?v=GfkFd9aAEzw

post-2012-0-49136600-1464640385_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Αλλαγες χωρις να θιγουν καποιοι δεν γινεται.

Ας θιγουμε οι ΠΜ, πρωτοι απο ολους.

Τι να κανουμε?

 

Επειδη ο αλλος ειναι 40 χρονια (φουρναρης).... μηχανικος, δεν πρεπει να τον πειραζει κανεις?

Ειναι σοβαρες λογικες αυτες?

 

Συναδελφε υπαρχει μεγαλος αριθμος πολιτικων μηχανικων με μεγαλη εμπειρια στις αρχιτεκτονικες μελετες .Εμπειρια που συνδιαζεται και με πολυ καλη γνωση των διαφορων κανονισμων (οικοδομικου,κτιριοδομικου κτλ).Οπως επισης υπαρχουν και τεχνολογοι πολιτικοι που ειναι μεγαλοι γατοι και εχουν μεγαλη γνωση και εμπειρια στο θεμα.Νομιζω οτι αν κανεις μια αναζητηση στα θεματα ΓΟΚ κτλ στο site θα πειστεις επι του προκειμενου.

Ως εκ τουτου με βρισκεις καθετα αντιθετο με την αποψη που εχεις .

Δεν γινεται να απαξιωνουμε την εμπειρια και τις γνωσεις που εχει αποκτησει ο καθενας με τοσο κοπο.Σαφως και υπαρχουν σαλταδοροι ΠΜ οπως υπαρχουν και σαλταδοροι αρχιτεκτονες που δεν ξερουν τι σημαινει Δ και ειναι καθαροι ζωγραφοι .Σε ολες τις ειδικοτητες και σε ολα τα επαγγελματα υπαρχουν αλεξιπτωτα.

 

Προσωπικη αποψη αν εχει καποια σημασια ειναι οτι η σχολη των πολιτικων μηχανικων και η σχολη των αρχιτεκτονων πρεπει να γινει ενιαια.

Η Ελλαδα δεν ειναι ουτε Αγγλια ουτε Γερμανια (χωρες που εχω παει και ομολογω οτι αρκετες κατοικιες τους μου θυμιζουν τα προκατ που ηταν στην μοδα στην χωρα μας την δεκαετια του 80) .

Πρεπει η αντισεισμικη θωρακιση να συνδιαζεται με την λειτουργικοτητα και την ανεση και ως εκ τουτου θεωρω απολυτως αναγκαιο  αυτος που μελεταει ενα οικοπεδο να σκεφτεται συνθετα και να εχει πολυπλευρες γνωσεις.

Ειδικα στην Αθηνα στις περιοχες με μεγαλο ΣΔ που εχουν μεινει μονο τα περιεργα οικοπεδα η συνεργασια αρχιτεκτονα και πολιτικου ειναι κατ΄εμε παρα μα παρα πολυ προβληματικη και καταληγει πολλες φορες σε οχι και τοσο ικανοποιητικα αποτελεσματα ............

Κανε μια βολτα λοιπον στις περιοχες που προανεφερα και δες νεες πολυκατοικιες και μετα ας συζητησουμε για συμμετρικη διαταξη τοιχωματων , κεντρα ελαστικης στροφης και για το πως βγαινουν  15-20 θεσεις σταθμευσης σε μια οικοδομη στην pilotis και στο Ά υπογειο και τοσα αλλα.

Αποψη μου ειναι λοιπον οτι στην Ελλαδα η σχολη πρεπει να γινει ενιαια.

Απο κει πρεπει να ξεκινησουμε και οχι απο το γκρεμισουμε τα παντα στο ονομα των μεταρυθμισεων.

Ετσι κι αλλιως παντως η προσωπικη εκτιμηση ειναι οτι για την επομενη δεκαετια η οικοδομη θα ειναι στην κατασταση που ειναι τωρα.Οποτε οτι αλλαγες γινουν θα πρεπει να αφορουν τους νεους μηχανικους που θα βγουν και θα χτισουν την νεα Ελλαδα.Εμεις οι υπαρχοντες ειμαστε για να παμε για κανα ψαρεμα ή αντε για καμμια ταυτοτητα κτιριου που οπου να ναι ερχεται.

Edited by dimitris11140
  • Upvote 2
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αρχιτεκτονικη Σχολη και Πολιτικοι, μαζι???

 

Η εμπειρια εχει τη σημασια της.

Αλλα αφου δε θελουμε εξετασεις και πιστοποιησεις, η λυση ειναι μονο αυτο που εγραψα.

 

Αν θες να λαμβανεται υποψη η εμπειρια, αυτο μπορει να γινει μονο μεσα απο σοβαρες εξετασεις.

 

Εμπειρια μονο και οχι εξετασεις ή καποιου ειδους πιστοποιηση (δε μιλαω για ΚΕΚ), δεν πανε μαζι.

 

Και αντε πες οτι εσυ ως ΠΜ εισαι πολυ καλος στα Αρχιτεκτονικα και σου δινεται το δικαιωμα να συντασεις αρχιτεκτονικες μελετες.

Ο ΠΜ που βγαινει απο το Πολυτεχνειο αυριο?

Αυτος να μην εχει δικαιωμα επι των αρχιτεκτονικων επειδη δεν εχει εμπειρια?

 

Δηλαδη θα υπαρχει η "ελιτ" παλαιων μηχανικων και οι "νεοι"??

 

Σε ολα τα σοβαρα κρατη, τα δικαιωματα αποκτωνται με την εμπειρια, με δια βιου εκπαιδευση, με εξετασεις και πιστοποιησεις.

Ειστε ετοιμοι να το εφαρμοσουμε εδω?

Δε νομιζω....

Edited by terry
  • Upvote 6
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδη καλε μου συναδελφε εχω φιλο και συναδελφο μας 55 χρονων με 30 χρονια πορεια στο χωρο ,και εχει χτισει την μιση Αθηνα και θα ερθει το κρατος τωρα να του πει πρεπει να μου αποδειξεις οτι εισαι επαρκής? ΕΙναι λογικο αυτο?Εγω το βρισκω αδιανοητο να πουν κατι τετοιο σε ανθρωπους 45-50-55 χρονων.Δουλευει ο αλλος 20 χρονια και θα του πουν δωσε εξετασεις?Εγω παντως την αποψη μου την εγραψα πιο πανω.

ΠΜ και Αρχιτεκτονες μια σχολη και μονο μια.

Edited by dimitris11140
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αρχιτεκτονικη Σχολη και Πολιτικοι, μαζι???

....

Τσου… με τίποτα. :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

 

 

Αλλά άμα είναι να γίνει αυτή η παγκόσμια πατέντα στην Ελλάδα (πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες μια σχολή) για να διατηρηθούν τα «δικαιώματα» της μιας στην άλλη τότε ας το κάνουμε ολοκληρωμένο το παντρολόγημα…

Ας είναι μια σχολή πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι και ας αφήσουμε στην απέξω τους ναυπηγούς μόνο έτσι για να μάθουν….

 

Πέρα απ αυτό μ΄αρεσε που η αρχιτεκτονική σύνθεση είναι γνώση πολεοδομικών διατάξεων και Δ. Με την ίδια λογική κι ένας άσχετος στο περιεχόμενο του πολιτικού μηχανικού θα έλεγε ότι στατικά είναι ο χειρισμός ενός προγράμματος, περιγραφή φορέα άντε και μια καλή ανάγνωση μερικών κανονισμών και το έχουμε….

Αλλα με όλα αυτά σαν λογική δεν κατάλαβα γιατί πήγαμε σε πολυτεχνεία και δεν κάναμε μερικά ταχύρυθμα σεμινάρια. 3 μηνα το καθένα θα έλεγα και πολύ είναι.

Πχ σεμινάριο γοκ, νοκ

Σεμινάριο κανονισμού σκυροδέματος

Σεμινάρια κάνα σχεδιαστικό πρόγραμμα και κάνα στατικό….

Και φυσικά ένα καλό iPhon για τοπογραφικό (μη ξεχνιόμαστε)

Σιγά τα δύσκολα.. δεν είναι δα και πυρηνική φυσική. (κλασική ατάκα)

 

Έλεος… δεν είναι μάχες παρασκηνίου… είναι ακόμα χειρότερο το τι έχουμε στο κεφάλι μας με αρκετά απ όσα διαβάζω. Και έχω σε μεγαλύτερο σεβασμό τον μπακάλη από την «μπακαλική» μηχανική,.

 

 

 


Εδιτ

 

 

Δηλαδη καλε μου συναδελφε εχω φιλο και συναδελφο μας 55 χρονων με 30 χρονια πορεια στο χωρο ,και εχει χτισει την μιση Αθηνα και θα ερθει το κρατος τωρα ................

θα του πουν δωσε εξετασεις?...

(με κάθε σεβασμό στον συνάδερφο αλλά αν έχει κτίσει την μισή Αθήνα /έστω και καθ υπερβολή/ και βλέποντας το αρχιτεκτονικό κατάντημα της Αθήνα θα έλεγα κι εγώ ότι δεν πρέπει να δώσει εξετάσεις. Τις έδωσε όλα αυτά τα χρόνια και το αποτέλεσμα είναι εμφανές) 

Edited by Didonis
  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Τσου… με τίποτα. :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

 

 

Αλλά άμα είναι να γίνει αυτή η παγκόσμια πατέντα στην Ελλάδα (πολιτικοί μηχανικοί και αρχιτέκτονες μια σχολή) για να διατηρηθούν τα «δικαιώματα» της μιας στην άλλη τότε ας το κάνουμε ολοκληρωμένο το παντρολόγημα…

Ας είναι μια σχολή πολιτικοί μηχανικοί, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι και ας αφήσουμε στην απέξω τους ναυπηγούς μόνο έτσι για να μάθουν….

 

Συναδελφε το κινητρο μου οταν εγραψα για ενοποιηση των σχολων δεν ηταν η διατηρηση των επαγγελματικων δικαιωματων.

Edited by dimitris11140
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

ας χάσουμε δικαιώματα κι ας ασχοληθεί ο καθένας σε αυτό που έχει σπουδάσει και είναι ΤΟΠ ΕΙΔΙΚΟΣ... κι όχι ολίγον ... κι έλα μωρέ δεν είναι πυρηνική φυσική.

 

Πρέπει πρώτα να χάσουμε για να έχουμε ελπίδα να κερδίσουμε με την ποιότητα και το αποτέλεσμα. Αν δεν τότε δεν υπάρχει ελπίδα.

 

Εσύ (δεν σε ξέρω φυσικά) είσαι ολίγος στα δικά μου χωράφια… Φυσικά το ίδιο ολίγος είμαι κι εγώ στα δικά σου χωράφια.

Αν νομίζεις το αντίθετο τότε εγώ πάω πάσο. 

 


 

Και μη ξεχνιόμαστε εμείς τρώμε μουστάκια για μειώση των δικαιωμάτων που έχουμε…. Και ομως υπάρχει μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων από ΤΕΙ στον τομέα της δόμησης που ξεκινούν σχεδόν από το μηδέν στα υπάρχοντα δικαιώματα. Καλώς κακώς υπαρχει το ζήτημα….

 

Εμείς κάνουμε σαν να τσακωνόμαστε για το πώς μια ήδη σημαντικού μεγέθους πίτα (δικαιωμάτων) θα μοιραστεί και οι άλλοι δεν έχουν ούτε κουλουράκι….

 

Αν δεν βρούμε λύση για αυτό ας τους πούμε κατάμουτρα… ατυχήσατε κύριοι. Ναι σας κορόιδεψε το κράτος, παίξατε και χάσατε άντε τώρα κομμώτριες να τελειώνουμε.

Αυτό θέλουμε?

 

Στο χέρι μας είναι αν το θέλουμε (που δεν το θέλουμε) να αναβαθμιστούν και αυτοί. Ειδικά αν το ξεκινήσουμε εμείς με την δική τους αναβάθμιση θα έχουμε κι εμείς αναβάθμιση επιπέδου ώστε ο τίτλος μηχανικός να είναι τιμητικός κι όχι ετσι που πάει σιγά σιγά να καταντήσει του παζαριού και του ολίγου απ όλα και συμφέρει.

 

 

εδιτ

 

το κινητρο μου οταν εγραψα για ενοποιηση των σχολων δεν ηταν η διατηρηση των επαγγελματικων δικαιωματων.

 

 

Και πως δεν ήταν η διατήρηση δικαιωμάτων. Εγώ έκανα 7 χρόνια μαζί με την διπλωματική μου για να τελειώσω αρχιτεκτονική και πίστεψε με κατόπιν εορτής και με την γνώση του τώρα ξέρω πως κι ένα δυο χρόνια ακόμα να ήταν η σχολή θα μάθαινα αρκετά αναγκαία ακόμα.

Η σχολή των ΠΜ θα επαρκούσε 2 μήνες δηλαδή? Ή θες να ενώσουμε τα 5 + 5 χρόνια και να γίνουν 10…. 

 

Μη λέμε πράγματα που η παγκόσμια εκπαιδευτική κοινότητα τα έχει τελειωμένα εδώ και πολλά χρόνια.

Edited by Didonis
  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Εγώ συμφωνώ με τον συνάδελφο ΤΕRRY αλλά με μία ένσταση όσον αφορά τις πιστοποιήσεις. Πως θα πιστοποιηθείς για κάτι το οποίο αλλάζει κυριολεκτικά σε μια εβδομάδα (Βλ. Εγκύκλιους Βλέπε ΝΟΚ και σχετικοί νόμοι τροποποιητικοί κτλ).Εκτός και αν αναφέρεσαι σε πιστοποίηση πχ Κατασκευής-Ενίσχυσης-Επισκευής -Υλικά  , προγράμματα Στατικών-Αρχιτεκτονικών κτλ τα οποία είναι ''χειροπιαστά ''και συμφωνώ .Πχ το ενεργειακό πιστοποιητικό ενός απλού σπιτιού δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια καταγραφή-πενιχρή είσπραξη.Το θέμα είναι σου λέει κάποιος κοιτάξτε να δείτε το σπίτι σας είναι Κατηγορία Η και έχετε μεγάλη κατανάλωση σε ρεύμα-πετρέλαιο κτλ κτλ.Εσύ σαν ιδιοκτήτης τι κάνεις για να βελτιώσεις την περιουσία σου?Τίποτα απλά λές βγάλτο γιατί δεν μπορώ να το νοικιάσω χωρίς αυτό .Οπότε όλα καταλήγουν από την αρχή και στα κλασσικά νοοτροπία Έλληνα κτλ κτλ .Η καραμέλα δεν έχω λεφτά δεν κάνω τπτ έχει γίνει συχνότερη εν μέσω κρίσης( IPHONE 700 ευρώ όμως όλη η οικογένεια έχει).Η ερώτηση μου είναι όταν είχες λεφτά 1990-2000 γιατί δεν έκανες αυτά που έπρεπε?Έχουν γραφτεί και ξεγραφτεί σχετικά άπειρες σελίδες,αλλαγή δεν έρχεται και φταίμε όλοι για αυτό είτε Π.Μ. είτε Α.Μ. είτε ο μπακάλης της γειτονιάς.Τουλάχιστον στα παιδιά μου θα προσπαθήσω να περάσω άλλη νοοτροπία αλλά δεν πολυβλέπω φως 

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

Γιατί να επενδύσει έστω και ένα € κάποιος να αναβαθμίσει ένα σπίτι που νοικιάζει , όταν δεν έχει κάλυψη ότι θα εισπράξει τα νοίκια του και όλα τα άλλα προβλήματα . 

 

Στον χώρο των ακινήτων με την φοροεπιδρομή του συνόλου των πολιτικών κομμάτων που έχουμε τα τελευταία 8 χρόνια , το ΠΕΑ είναι το ίδιο σημαντικό , σαν να το ζητάς στο Χαλέπι . 

 

Το ίδιο και το θέμα των ΕΔ σε μια ανύπαρκτη αγορά . 

Link to comment
Share on other sites

BAS συμφωνώ. Πάμε να γίνουμε '' Ευρωπαίοι''  σαν νόμοι .Οι νόμοι μας να είναι ευρωπαϊκοί και κάτω από το χαλί μαύρο χάλι!

 

http://www.michanikos.gr/_/%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AC-%CE%B1%CF%83%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/%CE%94%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%BF-%CE%9C%CF%80%CE%B1%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%E2%80%9C%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1%E2%80%9D-%E2%80%93-%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81-r4539

ορίστε! Πείτε μου πότε θα εφαρμοστεί και δείτε τα σχόλια συναδέλφων για άλλα παρόμοια θέματα

Edited by Elounda
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.