Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 1 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Είναι αυτοτελές δεν έχει οικοδομική άδεια τακτοποίηση θέλω να κάνω όλο είναι προ του 75 κ ένα δωμάτιο επεκτάθηκε γύρω στα 15 τετραγωνικά 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Η δήλωση δεν μπορεί να γίνει διότι τα 15 τμ είναι κατασκευή -αυθαίρετη επέκταση-μεταγενέστερη του 1975 και του 1983 και θα πρέπει να υπαχθεί στην κατηγορία 5 αφού στο ακίνητο δεν υπάρχει Ο.Α. Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις για υπαγωγή σε κατηγορία 5 (πχ κληρονομική διαδοχή, ακίνητα από πλειστηριασμό κλπ). Διάβασε τον κωδικοποιημένο νόμο 4495 στα downloads αν τυχόν η περίπτωσή σου ανήκει σε εξαίρεση.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Καλημέρα, άδεια του 1972 δείχνει ισόγειο, α οροφο και β όροφο ως κατοικίες. Το 1973 βγήκε άδεια προσθήκης γ ορόφου κατοικίας. Υπάρχει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας το έτος 2001 όπου το ισόγειο είναι κατάστημα και οχι διαμέρισμα και αυτη είναι και η πραγματικότητα. Η ερώτηση είναι μπορώ να βάλω το ισόγειο κατάστημα κατηγορία 1 (υπηρεσίες) απο τη στιγμή που η επικρατούσα χρήση είναι κατοικία? Σε όλους τους ορόφους υπάρχουν υπερβάσεις κατηγορίας 3 στο σύνολο της επιφάνειας ανα όροφο και σκεφτόμουνα να κάνω μια δήλωση όπου σε ενα φύλλο να βάλω το κατάστημα κατηγορία 1 και ολα τα υπόλοιπα σε ενα φύλλο με κατηγορία 3. Αν δεν είχα την αλλαγή χρήσης στο ισόγειο θα έκανα ενα φύλλο κατηγορίας 3 για ολα. Συναίνεση μπορώ να πάρω για τα κοινόχρηστα. Ενας ιδιοκτήτης έχει χιλιοστά για μελλοντικό όροφο αλλα με τους σημερινούς όρους δόμησης δεν μπορεί να κατασκευαστεί άλλος όροφος. Θα χρειαστεί τροποποίηση της σύστασης αλλα ο ιδιοκτήτης του μελλοντικού που δεν μπορεί να κατασκευαστεί τι θα απογίνει?? Επίσης τμήμα του ισογείου καταστήματος σύμφωνα με την σύσταση έχει γίνει λεβητοστάσιο. Αυτό αποτελεί διαμερισμάτωση ή με καλύπτει η κατηγορία 1?

προσθέτω και κάτοψη με την πραγματική αποτύπωση, την άδεια και την σύσταση. Στον ακάλυπτο υπάρχει και μια αποθήκη κατηγορίας 2 μειωτικού συντελέστή 0,50 (ξεχωριστό φύλλο καταγραφής)

ΚΑΤΟΨΗ ΙΣΟΓΕΙΟΥ ΜΕ ΣΥΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ.pdf

Edited by Gschoinas
προσθήκη σχεδίου
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Συνάδελφοι,

Σε γήπεδο (εκτός σχεδίου) εντός του οποίου βρίσκονται διάφορα κτίσματα/ισόγειες κατοικίες προς τακτοποίηση, βρίσκεται και 1 κατοικία προυφιστάμενη του '75. η οποία ύστερα από σεισμό έχει ρωγμές  σε εξωτερικές τοιχοποιίες και στέγη. Γενικώς δεν κατοικείται πάρα πολλά χρόνια λόγω ακαταλληλότητας και ο ιδιοκτήτης τη χρησιμοποιεί ως αποθήκη. Σε συμβόλαιο από το 2003 (και αντίστοιχο ΤΔ μηχανικού) βλέπω να χαρακτηρίζει τη κατοικία αυτή ως 'παλαιά ερειπωμένη κατοικία με κατεστραμμένη στέγη' και μάλιστα στο Ε9 του ιδιοκτήτη δεν αναγράφεται καν.

Εγώ τώρα που τακτοποιώ όλα τα κτίσματα εντός του γηπέδου,  γι αυτή τη κατοικία η οποία δεν έχει Ο.Α. έχω δημιουργήσει 1 Φ.Κ. ως κατηγορία 1 λόγω παλαιότητας με ΥΔ. την επιφάνεια της. Μήπως όμως είμαι λάθος?

Αν την τακτοποιήσω έτσι όπως περιγράφω παραπάνω, δεν θα υποχρεωθεί ο ιδιοκτήτης να την τροποποιήσει και στο Ε9 του?

Μήπως πρέπει να τακτοποιηθεί ως βοηθητικός χώρος ή κάτι άλλο που μου διαφεύγει? 

 

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,το σίγουρο είναι ότι πρέπει να δηλωθεί σε φύλλο καταγραφής το κτίσμα που δεν είναι ασκεπές.Αλλά όπως περιγράφεις την κατάσταση του,μήπως πρέπει να σκεφτείτε την δήλωση προς κατεδάφιση?

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Επειδή συζήτησα με τον ιδιοκτήτη το  ενδεχόμενο γαι κατεδάφιση, μου είπαν ότι θα το είχαν κάνει ήδη αν είχε πρόσβαση μπουλντόζα (είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη η πρόσβαση)

Μήπως όμως έστω μπορώ να το τακτοποιήσω ως βοηθητικό χώρο? Δεν είναι κρίμα να τακτοποιηθεί ως ΚΧ, να προστεθεί στο Ε9 και να πληρώσει ΕΝΦΙΑ δεν ξέρω κι εγώ για πόσα έτη?

Υπάρχει κάποια λύση που ενδεχομένως μπορείτε να σκεφτείτε?

Edited by Pavlos33
διαγραφή παράθεσης του αμέσως προηγούμενου μηνύματος (βλ. κανόνες συμμετοχής)
Link to comment
Share on other sites

9 ώρες πριν, the_topo said:

... Δεν είναι κρίμα να τακτοποιηθεί ως ΚΧ, να προστεθεί στο Ε9 και να πληρώσει ΕΝΦΙΑ δεν ξέρω κι εγώ για πόσα έτη?...

κρίμα ξεκρίμα ο δορυφόρος την έχει καταγράψει την κατοικία..... 

Δεν καταγράφει πόσο συχνά ή μη πάει κάποιος ούτε αν μέσα έχει σαβούρα.... και το ΕΝΦΙΑ χρεώνει την ύπαρξη του ακινήτου όχι αν το χρησιμοποιείς, οπότε

όταν καταφέρει η μπουλντόζα να πάει και να έχει και μία άδεια κατεδάφισης θα τελειώσει το κρίμα με το ΕΝΦΙΑ.....

Αν κάνεις εσύ κάτι άλλο και το αποκρύψεις μετά θα λέμε δεν είναι κρίμα να πληρώνει τα σπασμένα ο Μηχανικός κλπ κλπ....

 

 

  • Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα και ευχαριστώ.

Τι να αποκρύψω? Για κανέναν δεν ρισκάρω τέτοια πράγματα. 

Ρώτησα μόνο μήπως μου διαφεύγει κάτι γι' αυτές τις περιπτώσεις.

Μην κάνεις άσκοπη παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος. Το μήνυμά σου έχει τροποποιηθεί. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε, τα πράγματα είναι απλά και όλα τα υπόλοιπα είναι δικαιολογίες που καλό είναι να μην της ενστερνίζεσαι γιατί θα μπλέξεις. Το ότι δεν είναι προσβάσιμο για κατεδάφιση αλλά είναι προσβάσιμο για χτίσιμο, εμένα προσωπικά, μου χτυπάει άσχημα. Είμαι σίγουρος πως αν του ρίξουν ένα γενναίο πρόστιμο για αυθαίρετη κατασκευή ξαφνικά οι δρόμοι θα ανοίξουν.

Οπότε δύο οι λύσεις:

  • ΚΑΤ1 με αποδεικτικό παλαιότητας και 250 € παράβολο για την διατήρηση του ή
  • Κατεδάφιση

Το Ε9 του θέλει τροποποίηση σε κάθε περίπτωση, είτε γκρεμίσει είτε όχι. Από τη στιγμή που έχει κτίσμα στην κυριότητα του, θα πρέπει να πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ που του αναλογεί για τη χρήση και την παλαιότητα που έχει και μην αποκρύπτει την ύπαρξη του. Οπότε:

  • Αν μεταβιβάσει, θα ζητήσει η/ο συμβολαιογράφος πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ πενταετίας. Άρα θα γίνει εκπρόθεσμη τροποποιητική Ε9 με πρόστιμο καθώς και επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ της τελευταίας πενταετίας.
  • Αν δεν μεταβιβάσει, δεν θα του ζητηθεί η τροποποίηση του Ε9 μπορεί να γράψει πάλι ότι θέλει, να μπαίνει κάθε μέρα και να το τροποποιεί.

 

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.