Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 3 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Σε ευχαριστώ για τις αναλυτικές απαντήσεις σου. Πολύ σωστή και η παρατήρησή σου στο τέλος. Η αλήθεια ειναι στην δική μου περίπτωση, θεωρώντας τον πιο "συντηρητικό" τρόπο όπως λες, το πρόστιμο δεν έχει σημαντική διαφοροποίηση, καθώς είμαι στην Κατηγορία 2.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα ομάδα, Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά !

Το ερώτημά μου έχει να κάνει με παράβαση της κατηγορίας 3, αλλά είναι σχετικό με την υποχρέωση  ενημέρωσης φακέλου ο.α. προκειμένου να γίνει Η/Τ κτιρίου. Υπάρχει κάποιο άλλο σχετικό νήμα απαντήσεων? 

Προς το παρόν το γράφω εδώ κι ευχαριστώ για την κατανόηση...

Άρθρο 96 Κατηγορίες αυθαίρετων κατασκευών και αλλαγών χρήσεων

γ) ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3

ιδιδ) αλλαγή θέσης του προβλεπομένου με οικοδομική άδεια κτιρίου σε άλλη θέση, εφόσον δεν παραβιάζονται οι πολεοδομικές διατάξεις, ή αλλαγή θέσης του προβλεπομένου με οικοδομική άδεια κτιρίου σε άλλη θέση λόγω κατασκευής με εσφαλμένη αναστροφή της κάτοψης σε νόμιμη θέση και με την προϋπόθεση ότι δεν μεταβάλλεται η τελική στάθμη του εδάφους. Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση των οριζόμενων στην παράγραφο 10 του άρθρου 42 η ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας με τις μελέτες του υφισταμένου κτιρίου, προκειμένου να εκδοθεί η ταυτότητα κτιρίου.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Έχω κάνει υπαγωγή στον 4495/17 κτίριο με υπερβάσεις δόμησης και κάλυψης κατηγορίας 2, με οικοδομική άδεια προ του ’83 και παραβάσεις της κατηγορίας 3. Επί πρόσθετα αναφέρω ότι στη νέα θέση υπάρχει επικάλυψη – κοινός τόπος του νόμιμου περιγράμματος του κτιρίου με το περίγραμμα αυτού στη νέα θέση, και αυτή είναι σύννομη. Προκειμένου να εκδώσω ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου «Επιτρέπεται η ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας κατ’ εξαίρεση των οριζόμενων στην παράγραφο 10 του άρθρου 42…», σύμφωνα με το οποίο ορίζονται οι παρακάτω συγκεκριμένες περιπτώσεις :

«….10. Ενημέρωση του φακέλου της οικοδομικής άδειας, ανεξάρτητα από το χρόνο ισχύος της οικοδομικής άδειας, πραγματοποιείται στις εξής περιπτώσεις:

α) αλλαγή ιδιοκτήτη,

β) τροποποιήσεις των μελετών, που δεν αλλάζουν το διάγραμμα δόμησης και με την προϋπόθεση ότι δεν είναι απαραίτητες εγκρίσεις από άλλους φορείς ή συλλογικά όργανα,

γ) μεταβολές των διαστάσεων του κτιρίου ή του οικοπέδου, εφόσον με τις αποκλίσεις αυτές δεν παραβιάζονται κοινόχρηστοι χώροι. Οι αποκλίσεις αυτές δεν επιτρέπεται να είναι μεγαλύτερες του δύο τοις εκατό (2%), με μέγιστο τα δέκα (10) εκατοστά όσον αφορά το κτίσμα, ή μεγαλύτερες του δύο τοις εκατό (2%), με μέγιστο τα είκοσι (20) εκατοστά όσον αφορά τα μήκη των πλευρών του οικοπέδου….».

Για την ερμηνεία του «επιτρέπεται» δεν ορίζει νομίζω υποχρέωση.

Προκύπτει από κάποια άλλη διάταξη υποχρέωση ενημέρωσης του φακέλου και πώς εφαρμόζονται οι κατ’ εξαίρεση διατάξεις στην περίπτωσή μου?

Ευχαριστώ και πάλι…

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά θέλω να ελπίζω ότι όταν υπάρχει ενημερωμένο τοπογραφικό/"διάγραμμα κάλυψης" στην τακτοποίηση που έγινε, ισοδυναμεί με (ή μάλλον είναι και καλύτερο απο) ενημέρωση του φακέλου.

Link to comment
Share on other sites

@zoogle---Η διάταξη σημαίνει ότι η κατ' εξαίρεση δυνατότητα ενημέρωσης παρέχεται όταν πρόκειται να συνταχθεί ηλεκτρονική ταυτότητα.
Επιπλέον, από το «επιτρέπεται» απορρέει δυνατότητα και όχι υποχρέωση.
Δεν υπάρχει κάτι άλλο σχετικό με ενημέρωση φακέλου για την παράβαση που εξετάζεις.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι έχει συζητηθεί πολλές φορές αλλά δε μου έχει γίνει σαφές το εξής, αποθήκες πχ Α και Β, 10,00 τμ η μία και 6,00 τμ η άλλη ( έως 15,00 τμ η καθεμία), μπορούν να δηλωθούν στην κατηγορία 3 αν βέβαια πληρούν και τον περιορισμό στο ύψος?

Edited by gtho
Link to comment
Share on other sites

Μέχρι 15μ2 μπορείς να βάλεις όσες θες. Εσύ που έχεις περισσότερα μ2 θα βάλεις την πρώτη με κατηγορία 3 και την άλλη ΥΚ κ ΥΔ

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.