Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 096 - Ν. 4495/17] Κατηγορία 3 αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα.

Εχω οικίσκους γεώτρησης κατασκευής  1974 α) 8,00 μ2 και ύψος 2,20 και β) 13,50 και υψος 2,40.

Ισχύει η εγκύκλιος 6 με α.π. 771/24/1/1978 οπου αναφέρεται οτι δεν απαιτείται η έκδοση οικ. αδείας ή θα πρέπει να τακτοποιηθεί η μεν πρώτη με Κ3 και η δεύτερη με αναλυτικό 13,50μ2-9,00μ2 ;

Ευχαριστώ.

  

 

Link to comment
Share on other sites

Μια ερώτηση για οικίσκους γεώτρησης...

Σε περίπτωση που ο οικίσκος "πατάει" ο μισός εντός του χωραφιού και ο μισός εντός γειτονικού δρόμου διανομής τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση; Απαγορεύεται εντελώς η υπαγωγή ή μπορεί να τακτοποιηθεί μόνο το τμήμα εντός του αγροτεμαχίου;

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

έχω περίπτωση κτιρίου (με οα και χωρίς καμία παραβίαση του νόμιμου περιγράμματός του), όπου κατά τον έλεγχο ρυμοτομικής βρέθηκε τμήμα του να την παραβιάζει λόγω λάθους θέσης (ή λάθους στον καθορισμό της ρυμοτομικής που έγινε με τεχνική έκθεση κατά την κατασκευή). Το κτίριο κατασκευάστηκε πριν την κύρωση της πράξης εφαρμογής η οποία σήμερα έχει συντελεστεί. Πιστεύεται ότι μπορώ να κάνω χρήση της περίπτωσης ιειε) παρά το γεγονός ότι δεν έχω μεταβολή διαστάσεων άλλα θέσης και πως θα κάνατε τη σύγκριση για τα βγει το 5%?

Drawing1-Model_page-0001.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα συνάδερφοι. Κάτω από υφιστάμενη εξωτερική κλίμακα προς/από τον ά όροφο διώροφης οικοδομής (Ισόγειο με χρήση Φυσικοθεραπευτηρίου και Ά όροφος με χρήση Κατοικίας) έχει κατασκευαστεί το λεβητοστάσιο της οικοδομής. 

Θα μπορούσε να ενταχθεί στην κατηγορία 3 ή λόγω του ύψους θα πάει ως κατηγορία 2 ή 4 αναλόγως την παλαιότητα. Ας σημειωθεί ότι όταν λέω πως υπάρχει θέμα με το ύψος εννοώ ότι στην ουσία το ύψος στην δεξιά όψη του λεβητοστασίου (αρχή της σκάλας) είναι 0,00 μ  και στην αριστερή (τέλος της σκάλας) 3,70 μ.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα,

διαμέρισμα στο οποίο έχει γίνει μείωση των διαστάσεων των ανοιγμάτων και καμία άλλη παράβαση, πρέπει να το πάω με κατηγορία 3 ή μπορώ να εκδώσω βεβαίωση; Ξέρω πως στο άρθρο λέει "δδ) αλλαγή των διαστάσεων των ανοιγμάτων και μετατόπιση αυτών" αλλά από τη στιγμή που είναι και στην ίδια θέση και απλώς μίκρυναν, λέω μήπως απαλλάσσεται.

Link to comment
Share on other sites

Στον 4495 πάντως γράφει:

  1. Με την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και τη βεβαίωση μηχανικού δηλώνεται και βεβαιώνεται αντίστοιχα ότι:

(...)

γ)  οι υφιστάμενες αυθαίρετες κατασκευές ή οι εγκατεστημένες αυθαίρετες χρήσεις εμπίπτουν σε μία από τις εξαιρέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 82 και δεν υπάγονται σε καμία άλλη από τις περιπτώσεις του άρθρου 89.

Στο άρθρο 82 γράφει:

2. Από τις διατάξεις της παραγράφου 1 εξαιρούνται τα ακίνητα στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις που :

(...)

θ)  εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3 του άρθρου 81 εξαιρουμένων των περιπτώσεων β, γ, δ

Στο άρθρο 81 γράφει:

 

  1. Ως πολεοδομικές παραβάσεις ορίζονται οι εξής :

    α)  κάθε κατασκευή που έχει εκτελεστεί

(...)

β)  η αλλαγή χρήσης χώρων του κτιρίου από κύρια σε άλλη επιτρεπόμενη στην περιοχή χρήση, χωρίς την απαιτούμενη οικοδομική άδεια σε εντός σχεδίου και ορίων οικισμών,

γ)  η αλλαγή χρήσης χώρων του υπογείου από βοηθητική σε κύρια, καθ’ υπέρβαση του συντελεστή δόμησης, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις υπογείου χώρου,

δ)  η μεταβολή των πολεοδομικών μεγεθών του διαγράμματος δόμησης/κάλυψης (κάλυψη, δόμηση, ύψος), σε ποσοστό έως δέκα τοις εκατό (10%) και έως τα πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.),

(...)

Μπορείς να δεις αν σε βοηθούν τα παραπάνω.

----------------

@Παναγιώτης Ζαντές

Ως ύψος υπολογίζεται το μέσο ύψος πάντως. Η εγκύκλιος 2 από την άλλη (που πολλοί συνάδελφοι δεν ακολουθούν) εξαιρεί τα λεβητοστάσια από κατ. 3.

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

@aneida

Δεν απαλλάσσεται αφού ο στόχος είναι να μαζέψουν χρήμα ....

ΑΡΘ81

" 1.γ Στην έννοια της αυθαίρετης κατασκευής/αλλαγής χρήσης περιλαμβάνονται και οι πολεοδομικές παραβάσεις της παραγράφου 3 του παρόντος νόμου.

...

3. Ως πολεοδομικές παραβάσεις ορίζονται οι εξής :

ζ) οι εργασίες και κατασκευές της Κατηγορίας 3 της περίπτωσης γ του άρθρου 96 που δεν εντάσσονται στις περιπτώσεις του άρθρου 30 και της παραγράφου 2 του άρθρου 29. "

...

ΑΡΘ82

2. Από τις διατάξεις της παραγράφου 1 εξαιρούνται τα ακίνητα στα οποία έχουν εκτελεστεί αυθαίρετες κατασκευές ή έχουν εγκατασταθεί αυθαίρετες χρήσεις που :

...

θ. εμπίπτουν στις περιπτώσεις της παρ. 3 του άρθρου 81 εξαιρουμένων των περιπτώσεων β, γ, δ.

 

 

Αρα:  αν δεν θελει ο πωλητής να ρυθμίσει εχει την δυνατότητα να μεταβιβασει... γραφεις και κατι τετοιο στηνΤεχνική εκθεση και είσαι οκ...

" Έπειτα από αυτοψία της οριζόντιας ιδιοκτησίας:
1. Δεν εντοπίστηκαν αυθαίρετες κατασκευές καθ’ υπέρβαση της δόμησης, της κάλυψης και του ύψους της ιδιοκτησίας και δεν έχουν εγκατασταθεί χρήσεις χωρίς άδεια.
2. Εντοπίστηκαν αυθαίρετες πολεοδομικές παραβάσεις όπως αυτές ορίζονται στην παρ.3ε και 3ζ του αρθ.81 του Ν.4495/17 και συγκεκριμένα:
 Κατασκευή τζακιού με τη καπνοδόχο του, Τροποποίηση των θέσεων και των διαστάσεων ανοιγμάτων και διάνοιξη νέων καθώς και Αλλαγή των διαστάσεων εξωστών έως 20%. Για τις πολεοδομικές παραβάσεις δεν έχει υποβληθεί δήλωση τακτοποίησης/ρύθμισης και παραμένουν αυθαίρετες ως πολεοδομικές παραβάσεις της παρ.1γ Αρθ.81, Ν.4495/17.  
Όλες οι παραπάνω αναφερόμενες αυθαίρετες πολεοδομικές παραβάσεις εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της παρ.2θ αρθ.82, Ν.4495/17 και σε καμία του αρθ.89. "

 

 

Το θέμα είναι αν δεχεται ο αγοραστής !

καλό είναι να το γνωρίζει ο δικηγόρος του πριν την σύνταξη των συμβολαίων

Edited by jbosdas
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.