Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 115 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετα Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.)


Recommended Posts

Σιγουρα όλοι μας παίρνουμε μια ευθύνη και ένα ρίσκο (πχ πως να αντιμετωπίσουμε την έλειψη σχεδίων ή μάλλον την ελλιπέστατη ύπαρξη σχεδίων,  την ανυπαρξία σχεδίου τομής που είναι βασικότατο σχέδιο,  την ασάφεια σχετικά με το αν θεωρείται ότι είναι έγκυρη μια υπουργικη απόφαση που ενέχει θέση οικοδομικής άδειας και δεν έχει κριθεί πχ άκυρη προ 50ετιας) αλλά η γνώμη του καθενός που έχει άποψη για ένα θέμα συνθέτουν το μωσαϊκό της τελικής απόφασης και ισως και μελλοντικής ποινοκοποίησης μιας απόφασης αφού με τους παράλογους μηχανισμούς του το κράτος θέλει να ποινικοποιήσει τους μηχανικούς ενώ δεν έχει λύσει τις δικές του ασάφειες. Σε ευχαριστώ πολύ Δημήτριε. Ελπίζω να τα πούμε απο κοντά όταν ανοίξει πάλι το "στέκι" σου ως καφετέρια.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Απαντήσεις 160
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Εχω μια περίπτωση υπαγωγής στον ν.4495 σε διώροφη μονοκατοικία σε οικισμό ΟΕΚ.

Οι αυθαιρεσίες έγιναν από τον δικαιούχο οπότε είμαι στην περίπτωση του αρ.115 γ)

εχω μια απορια σχετικα με την κατηγορια που επιλεγουμε για τις αυθαιρεσιες που μπορει να εχει.

Ο οικισμος εχει οικοδομικη αδεια το 1981 αλλα η αυθαιρεσια  εγινε αργοτερα μετα το 1983 εκλεισε τμημα του εξωστη σαν αποθηκουλα

πως το αντιμετωπιζω αναφορικα με τις κατηγοριες? Επισης για παραβασεις κατηγοριας 3 εχει νοημα ή ολα ειναι ενα παραβολο 500 Ε και απλα τα αναφερουμε στην ΤΕ.

Εχει κάνει κάποιος υπαγωγή στο 115γ? 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Σε  ίδια περίπτωση του Anestisk, η δήλωση είναι υποχρεωτικό να γίνει με το άρθ. 115  1γ και να πληρώσω  500 ευρώ  ή  μπορώ να  δηλώσω την  αποθηκούλα ως Ιδιωτικό και να πληρώσω 250 ευρώ;

Edited by GEWKAT
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλημέρα κι από εμένα. Διάβασα λίγο τα παραπάνω και αν κατάλαβα καλά για να υπαγάγω ένα ακίνητο που των εργατικων κατοικιών στον 4495 δεν χρειάζεται να πληρώσει πρόστιμο ο ιδιοκτήτης ? 

Link to comment
Share on other sites

βλεπεις εδω απο την κωδικοποιηση του καν62

Άρθρο 115
Αυθαίρετες κατασκευές σε οικισμούς που κατασκευάστηκαν από τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.)

1.   Κατά παρέκκλιση άλλων διατάξεων, στις διατάξεις του παρόντος νόμου υπάγονται :

α) αυθαίρετες κατασκευές, αλλαγές χρήσης ή προσθήκες σε κτίρια και εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε οικισμούς κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) και έχουν περιέλθει, κατά το άρθρο 35 του ν.4144/2013 (Α88), στον Οργανισμό Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (Ο.Α.Ε.Δ.), εφόσον οι αυθαίρετες κατασκευές, αλλαγές χρήσης ή προσθήκες είχαν συντελεσθεί έως την ολοκλήρωση της κατασκευής του οικισμού.

Για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος, απαιτείται η υποβολή από τον Ο.Α.Ε.Δ. σχετικής αίτησης, τοπογραφικού διαγράμματος και τεχνικής έκθεσης μηχανικού με αναλυτική περιγραφή των αυθαίρετων κατασκευών, αλλαγών χρήσης ή προσθηκών.

β) Αυθαίρετες κατασκευές, αλλαγές χρήσης ή προσθήκες σε κτίρια και εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε οικισμούς κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) και έχουν παραχωρηθεί οριστικά στους δικαιούχους, εφόσον οι αυθαίρετες κατασκευές, αλλαγές χρήσης ή προσθήκες είχαν συντελεσθεί έως την ολοκλήρωση της κατασκευής του οικισμού.

Για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος, απαιτείται η υποβολή από τους δικαιούχους, στους οποίους έχει γίνει η οριστική παραχώρηση, σχετικής αίτησης, τοπογραφικού διαγράμματος, τεχνικής έκθεσης μηχανικού με αναλυτική περιγραφή των αυθαίρετων κατασκευών, αλλαγών χρήσης ή προσθηκών και του οριστικού παραχωρητηρίου.

γ) Αυθαίρετες κατασκευές, αλλαγές χρήσης ή προσθήκες σε κτίρια και εγκαταστάσεις που βρίσκονται σε οικισμούς κατοικιών που έχουν κατασκευαστεί από τον τέως Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.), έχουν παραχωρηθεί οριστικά στους δικαιούχους και οφείλονται στη διαχείρισή τους από τους οριστικούς δικαιούχους.

Για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος, απαιτείται η υποβολή από τους δικαιούχους, στους οποίους έχει γίνει η οριστική παραχώρηση, σχετικής αίτησης, τοπογραφικού διαγράμματος, τεχνικής έκθεσης μηχανικού με αναλυτική περιγραφή των αυθαίρετων κατασκευών, αλλαγών χρήσης ή προσθηκών και του οριστικού παραχωρητηρίου ή του νόμιμου τίτλου.[ 1] 

2.   Στις προηγούμενες περιπτώσεις, η αίτηση υπαγωγής μπορεί να υποβληθεί είτε ανά αυτοτελή ιδιοκτησία είτε για το σύνολο των κτιρίων και εγκαταστάσεων του στοίχου, του οικοδομικού τετραγώνου ή και του συνολικού οικισμού.

3.   Για τις αυθαίρετες κατασκευές, αλλαγές χρήσης ή προσθήκες των περιπτώσεων α και β της παραγράφου 1 δεν καταβάλλεται παράβολο και ειδικό πρόστιμο.

      Για τις αυθαίρετες κατασκευές, αλλαγές χρήσης ή προσθήκες της περίπτωσης γ της παραγράφου 1 καταβάλλεται εφάπαξ ως ειδικό πρόστιμο το ποσό των πεντακοσίων (500) ευρώ και δεν καταβάλλεται παράβολο.[ 2] 


 [ 1]Αλλαγές με τον Ν.4546/18 (ΦΕΚ 101Α/12.06.2018)

 [ 2]Αλλαγές με τον Ν.4546/18 (ΦΕΚ 101Α/12.06.2018)

 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλημέρα .

θέλω να κάνω τακτοποίηση σε μια κατοικία που ανήκει στις εργατικές κατοικίες

Έχω κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για να λάβω τα χαρτιά των σχεδίων , το φύλλο αδείας κι ότι άλλο έχουν από τον οργανισμό εργατικών κατοικιών στην Αθήνα.

Αναφορικά με την υπαγωγή στο ν. 4495/17 (γιατί ψάχνω αλλά δε βρίσκω κάπου που να το αναφέρει) συμπληρώνω κάπου ότι αφορά εργατικές κατοικίες ώστε να ενημερωθεί το σύστημα;

Κάθε άλλη πληροφορία θα είναι ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ πολύ

 

Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
το κείμενο τροποποιήθηκε μερικώς για καλύτερη κατανόηση του ερωτήματος
Link to comment
Share on other sites

52 λεπτά πριν, Elena Stefanaki said:

... Αναφορικά με την υπαγωγή στο ν. 4495/17 (γιατί ψάχνω αλλά δε βρίσκω κάπου που να το αναφέρει) συμπληρώνω κάπου ότι αφορά εργατικές κατοικίες ώστε να ενημερωθεί το σύστημα;

δεν θυμάμαι να υπάρχει ειδικό νταμάκι για ειδική επιλογή για αυτό.

Μπορείς να το γράψεις στην Τεχνική σου Έκθεση και φυσικά  έτσι απλά θα μπει στον κουβά των καταγραφών.

 

(αν κάνεις καλή αναζήτηση θα βρεις αρκετά σχετικά με τις εργατικές κατοικίες)

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Στα στοιχεία υπολογισμού, στο πεδίο Τύπος Κτιρίου, επιλέγουμε την κατάλληλη επιλογή κτίρια Ο.Ε.Κ. σύμφωνα με το άρθρο 115 του Ν.4495.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

43 λεπτά πριν, Didonis said:

δεν θυμάμαι να υπάρχει ειδικό νταμάκι για ειδική επιλογή για αυτό.

Μπορείς να το γράψεις στην Τεχνική σου Έκθεση και φυσικά  έτσι απλά θα μπει στον κουβά των καταγραφών.

(αν κάνεις καλή αναζήτηση θα βρεις αρκετά σχετικά με τις εργατικές κατοικίες)

και έτσι θα μου βγάλει ότι το μόνο που θα πληρωθεί είναι το ειδικό παράβολο των 250 ευρώ το σύστημα;

 Αν, ούτε τετραγωνικά προς τακτοποίηση βάζω τότε τι συμπληρώνω;

 

34 λεπτά πριν, Stefevagg said:

Στα στοιχεία υπολογισμού, στο πεδίο Τύπος Κτιρίου, επιλέγουμε την κατάλληλη επιλογή κτίρια Ο.Ε.Κ. σύμφωνα με το άρθρο 115 του Ν.4495.

Έχεις δίκιο..συγνώμη δεν το είδα..

Σ ευχαριστώ

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.