Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε εξ' αδιαιρέτου ακίνητα


Recommended Posts

δλδ εννοείς οτι:

Πρωτα να κανεις τακτοποιηση με τα "λαθος  συμβολαια"

και μετά να διορθωσεις τα συμβολαια [αρα οι τακτοποιησεις θα εχουν προβλημα...]

[αν το μονο ερωτημα ειναι ο αριθ. ΔΕΗ βαλε και τους δυο... Δυο φαινονται και στα Ε9...]

ο συμβολαιογραφος συμφωνει με ολα αυτα?

ο αλλος  συνιδιοκτητης  τι λεει?

 

 

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 943
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

22 ώρες πριν, Εύα Νοτοπούλου said:

Συνάδελφοι καλημέρα,

Γήπεδο εκτός σχεδίου, εμβαδού 4000τμ. ανήκει εξ’ αδιαιρέτου σε 3 ιδιοκτήτες. Υπάρχει σύσταση και συμβόλαιο αποκλειστικής χρήσης (του 1975), όπου ο Α έχει το 25%, ο Β έχει το 25% και ο Γ έχει το 50%. Το 1976, ο Α εκδίδει άδεια για ¨Ανέγερση διώροφης οικοδομής¨, εμβαδού 60+60=120τμ. (ισόγειο+όροφος), ενώ βάσει σύστασης είχε ¨δικαίωμα¨ να χτίσει 50τμ.Το 1978, ο Γ ιδιοκτήτης εκδίδει άδεια (όπου φαίνεται το όλο γήπεδο και το κτίσμα του 1976) για ¨Προσθήκη ισογείου μεθ’ υπογείου¨, εμβαδού 70τμ. Ο Β ιδιοκτήτης δεν εξέδωσε και δεν έχτισε ποτέ τπτ.

Σήμερα ο Γ θέλει να μηνύσει τον Α ότι του «έκλεψε» το υπόλοιπο της δόμησης που έχει και για το λόγο αυτό ισχυρίζεται ότι μπορεί και πρέπει να ανακληθεί η άδεια του Α. Ισχύει κάτι τέτοιο; Λόγω υπέρβασης του ποσοστού που θα μπορούσε να χτίσει ο Α; Υφίσταται καταρχήν σύσταση και αποκλειστική χρήση σε γήπεδο εκτός σχεδίου;

Επίσης, τόσο ο Α όσο και ο Γ έχουν κάνει αυθαιρεσίες. Μπορούν να τακτοποιήσουν; Θα γίνει μια κοινή δήλωση; Aν ο Α θέλει να τακτοποιήσει τη δική του οικοδομή, μπορεί να το κάνει χωρίς συναίνεση;

Mε συγχωρείτε, αλλά δε γνωρίζω καλά τη νομοθεσία περί ιδιοκτησιακών και όσο και να  τα διαβάζω, μπλέκομαι. Δεν τα έχω κατανοήσει μάλλον. Ελπίζω να είναι κατανοητές οι ερωτήσεις μου.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Χαμός!Ο Δημήτρης θα σου πεί τι να κάνεις...εγώ θα έλεγα ο Β να τους μηνύσει όλους και να τους πάρει τα πάντα....!!!!(:-")

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, sissy_arch said:

...εγώ θα έλεγα ο Β να τους μηνύσει όλους και να τους πάρει διεκδικήσει τα πάντα....!!!!

....Κι εγώ το ίδιο θα έλεγα, συμπληρώνοντας και να τους κυνηγήσει μέχρι εκεί ".....που θα πατήσουν στέρεο χιόνι" (που λένε στο χωριό μου)!!!!

Υπάρχουν άπειρες δυνατότητες! Έναν "μάγκα" δικηγόρο "αλά μπρατσέτα" χρειάζεται κι όλοι (π.χ. συνιδιοκτήτες, μηχανικοί, πολεοδόμοι κ.λπ.) κι όλα θα πάρουν το δρόμο τους.... Στο τέλος θα μοσχοπουλήσει.....

 

 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

On 11/6/2018 at 10:50 ΠΜ, dazisimo said:

Καλησπέρα συνάδερφοι. Δύο ισόγειες κατοικίες οι οποίες είναι κατασκευασμένες κολλητά ανήκουν σε δύο διαφορετικούς ιδιοκτήτες

βάσει σύστασης οριζοντίων ιδιοκτησιών, ενώ το υπόλοιπο τμήμα του οικοπέδου ανήκει κοινά και αδιαίρετα και στους δύο (δεν έχει γίνει 

ούτε σύσταση καθέτων, ούτε αποκλειστικές χρήσεις κ.τ.λ)

Τώρα θα γίνει από τον ιδιοκτήτη της μίας οριζόντιας με ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου 40% τακτοποίηση του δικού του σπιτιού.

Η ερώτηση μου είναι η εξής:

Μπορεί χωρίς συναίνεση να τακτοποίηση και ένα αποθηκάκι-λουτρό αυτόνομο το οποίο είναι κατασκευασμένο στον κοινόχρηστο χώρο του οικοπέδου?

Θα μπορούσε κάποιος να μου πει την γνώμη του για το παραπάνω ζήτημα?

Link to comment
Share on other sites

Όχι, δεν μπορεί χωρίς τη συναίνεση και του έτερου συνιδιοκτήτη.

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους. Σε περιοχή της Χαλκιδικής σε κλασσικό εξ αδιαιρέτου αγροτεμάχιο έχω τίτλο του 72 και του κομμάτι του  αγροτεμαχίου που τότε πουλήθηκε αναφέρεται  σαν "αυτοτελές και διηρημένο". Βλέποντας παραπάνω ότι  προ του 1975 επιτρεπόταν οι κάθετες σε αγροτεμάχιο ερωτώ :

1) πως τσεκάρω ότι είναι όντως νόμιμη κάθετη σε αγροτεμάχιο

2) εφόσον είναι νόμιμη κάθετη πλέον δεν ασχολούμαι με κανένα άλλο πέρα από την κάθετη μου, τακτοποιώ και μεταβιβάζεται χωρίς πρόβλημα. Καλά τα λέω?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφοι ως προς τη τροποποίηση του Άρθρου 98.4. για τα εξ'αδιαιρέτου εντός σχεδίου, να υποθέσω ότι τα εκτός σχεδίου ή τα εντός οικισμού αδιαίρετα κτίσματα  εξακολουθούν να μην μπορούν να προχωρήσουν σε υπαγωγή χωρίς τη συναίνεση του 100%, σωστά?

Link to comment
Share on other sites

το 98 παρ. 4    επιτρεπει  την τακτοποίηση  σε εξ αδιαιρετου

και σε συγκυριο, ανεξαρτητως ποσοστού,  αν εχει γινει συσταση ΟΙ ή καθετης

το διορθωνω ...δες το όπως το πηρα απο την -τελικη -ενημερωση του καν62

4.   Συγκύριοι εξ αδιαιρέτου σε οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία, ή σε κτίσμα χωρίς σύσταση οροφοκτησίας εντός σχεδίου πόλεως, ανεξαρτήτως ποσοστού συγκυριότητας, αυθαίρετων κτισμάτων ή νόμιμων κτισμάτων με αυθαίρετες μικρές παραβάσεις ή αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης μπορούν να ζητούν την υπαγωγή τους στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 99 κ.επ. ανεξαρτήτως της σύμφωνης γνώμης των λοιπών εξ αδιαιρέτου συγκυρίων.

Υπόχρεος προς καταβολή του παραβόλου υπαγωγής και των αναλογούντων προστίμων είναι ο δηλών την αυθαιρεσία συγκύριος, ο οποίος διατηρεί τα εκ του νόμου αναγωγικά του δικαιώματα έναντι των λοιπών συγκυρίων. Σε κάθε περίπτωση, οι λοιποί συνιδιοκτήτες μπορούν να αποπληρώνουν τις ορισθείσες δόσεις των αναλογούντων προστίμων αυτοβούλως, σύμφωνα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους, ύστερα από σχετική έγγραφη ή ηλεκτρονική δήλωσή τους.

Edited by Pavlos33
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.