Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

Καλησπέρα, να καταθέσω κι εγώ τις απορίες μου για κάτι που με απασχολεί.

Σε οικόπεδο όπου υπάρχει διώροφη κατοικία έχει γίνει σύσταση οριζόντιας ιδιοκτησίας μεταξύ 2 αδερφών. Οι αυθαιρεσίες στο οικόπεδο είναι: 2 γκαράζ και 1 κοινή αποθήκη στον ακάλυπτο, και η κατασκευή στέγης (δεν υπήρχε στην άδεια)

Θέλουν και οι δύο να τακτοποιήσουν τις όποιες αυθαιρεσίες και να ξεμπερδεύουν και με τα μη δηλωθέντα τετραγωνικά. Μέχρι το Δεκέμβριο που άλλαξε το άρθρο 98/9 θα μπορούσαν να κάνουν 3 δηλώσεις (μια ο καθένας και μια για τα κοινόχρηστα κτίσματα). Πλέον, μένουν ξεκρέμαστοι εξαιτίας της κοινής αποθήκης και της στέγης; 

Μπορεί να δηλώσει ο ιδιοκτήτης του ορόφου τη στέγη με τη "δικαιολογία" πως κατασκευάστηκε για δικό του όφελος;

Αν δηλώσει ενας απ' τους 2 την κοινή αποθήκη είναι υποχρεωμένος να δηλώσει σε εφορία, Δήμο όλα τα τετραγωνικά αυτός;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Είναι στην ουσία ένα κτίριο εμβαδού 80,00 τ.μ. στον ακάλυπτο με 3 εισόδους το οποίο χωρίζεται με τοίχο σε 2 χώρους στάθμευσης των 30,00 τ.μ. (ο κάθε ιδιοκτήτης χρησιμοποιεί από έναν) και μία αποθήκη 20,00 τ.μ. που είναι κλασικός αποθηκευτικός χώρος. Δεν ξέρω αν εννοείς κάτι άλλο Δημήτρη 

Link to comment
Share on other sites

αρα, εχεις επεκταση στον ακαλυπτο

α] καθε ενας απο 30 τμ. για παρκιν

και β] 20 τμ σαν αποθηκη που ανηκει και στους δυο [αν χωριζονταν στη μεση θα πηγαινες σε κατω απο 15 τμ. καθε ενας...

κατα τα λοιπα κανεις τις τακτοποιησεις

- την στεγη ο ενας.[ούτε θα εχει καποιος αντιρηση αν το δηλωσετε απο 50%]

- τα 30 τμ καθε ενας

- και την αποθηκη ή απο 50% καθε ενας ή απο 10 τμ καθε ενας.

Διορθωνουν πρωτα τα Ε9 και του Δημου

Το  αρθρο 98/9, δεν ηξεραν πώς  να το διαμορφωσουν και ειπαν για μια ΥΠ...και εβαλαν το προβλημα κατω απο το χαλί....τρεχα γυρευε πότε και αν θα εκδοθει.

Συννενοησου με την συμβ/φο

Αν τακτοποιησετε όπως  συμφωνειτε και αφου συμφωνει το 100%,

κανει τροποποιηση τη σύστασης ή οχι [κι αν οχι   γιατί???]

[άλλως θα μπορουσε μετα την τακτοποιηση να κανετε εναν κανονισμο και να ορισετε αποκλειστικες χρησεις στα 30/30 και στα 20 ειτε ανα 10  τμ. ειτε κατα 50% καθε ενας.

Ολα συζητουνται αν υπαρχει κοινη βούληση.

τα λέμε

 

 

 

 

 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, billanas said:

Μέχρι το Δεκέμβριο που άλλαξε το άρθρο 98/9 θα μπορούσαν να κάνουν 3 δηλώσεις (μια ο καθένας και μια για τα κοινόχρηστα κτίσματα).

Δεν σου απαγορεύει κανένας να κάνεις αυτό ακριβώς. Το 98/9 έδωσε μια επιπλέον δυνατότητα (αρκετά επισφαλή αν ρωτάς τη γνώμη μου). Εξακολοθώ να θεωρώ ότι η ορθότερη αντιμετώπιση σε ακίνητα είναι μια δήλωση ανά ιδιοκτησία και μια για όλα τα κοινόχρηστα. Επομένως συνυπογράφουν και οι 2 μια κοινή δήλωση για όλους τους χώρους που βρίσκονται στον ακάλυπτο + τη στέγη που είναι κοινόχρηστη επίσης. Αν υπάρχουν αυθαιρεσίες και στις οριζόντιες ιδιοκτησίες κάνεις από μια δήλωση και για αυτές. Στο τέλος κάνουν και μια ωραία τροποποίηση της σύστασης και παίρνει ο καθένας αυτό που χρησιμοποιεί.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ και τους δύο. Ευτυχώς ξεκαθαρίζουμε κάποια πράγματα μέσω των συζητήσεων, όσο λογικά και απλά να φαίνονται, γιατί μόνο τρικλοποδιές μας βάζουν οι "νομοθέτες"

Link to comment
Share on other sites

On 11/6/2020 at 7:13 ΜΜ, danaikaterina said:

. Επομένως συνυπογράφουν και οι 2 μια κοινή δήλωση για όλους τους χώρους που βρίσκονται στον ακάλυπτο + τη στέγη που είναι κοινόχρηστη επίσης. Αν υπάρχουν αυθαιρεσίες και στις οριζόντιες ιδιοκτησίες κάνεις από μια δήλωση και για αυτές.

επειδή έχω μια ολόιδια περίπτωση, δεν έχω καταλάβει αν είναι θέμα επιλογής πώς θα δηλωθούν ή όχι.

Δλδ προτείνω αυτός που χρησιμοποεί το παρκινγκ και την αποθήκη τα βάζει στη δικιά του δήλωση και ο άλλος βάζει το πάρκινγκ και τη στέγη που είναι πάνω από το διαμέρισμα του και τέλος. Αυτά γιατί μια επιπλέον δήλωση (για τα κοινόχρηστα) πιθανον να έχει μεγαλύτερο κόστος όσον αφορά το πρόστιμο.

Link to comment
Share on other sites

Έχω αναφέρει ξανά την άποψή μου ότι η συγκεκριμένη διάταξη περισσότερα προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει παρά να λύσει και θα πρέπει να χρησιμοποιείται με πολύ μεγάλη προσοχή. Κατά τη γνώμη μου, η διάταξη αυτή με το λεκτικό της ιδιοχρήσης ήθελε να λύσει περιπτώσεις που είναι έτσι λειτουργικά κατασκευασμένες που η ιδιοχρήση ουσιαστικά σημαίνει αποκλειστική χρήση και η δήλωση ενός τέτοιου χώρου ως κοινόχρηστος θα ήταν εντελώς μη ρεαλιστική πχ επέκταση μιας ιδιοκτησίας ή κατασκευή αποθήκης στον κοινόχρηστο η οποία έχει πρόσβαση μόνο από την αρχική ιδιοκτησία ή σοφίτα εντός κοινόχρηστης θεωρητικά στέγης η οποία συνδέεται με τον υποκείμενο όροφο να μπορεί να συμπεριληφθεί στη δήλωση της ιδιοκτησίας. Ωστόσο αν σε έναν ακάλυπτο συνυπάρχουν ανεξάρτητες αυθαίρετες κατασκευές δεν θεωρώ σωστό να συμπεριλαμβάνιονται επιλεκτικά σε δήλωση οριζόντιας επειδή ο ιδιοκτήτης απλά λέει ότι αυτός χρησιμοποιεί το ένα και όχι το άλλο. Προσωπικά θεωρώ ότι η ορθότερη αντιμετώπιση είναι 1 δήλωση ανά ιδιοκτησία και 1 για τα κοινόχρηστα. (Δεν καταλαβαίνω γιατί λες ότι βγαίνει πιο μεγάλο το πρόστιμο).

Link to comment
Share on other sites

3 λεπτά πριν, danaikaterina said:

 (Δεν καταλαβαίνω γιατί λες ότι βγαίνει πιο μεγάλο το πρόστιμο).

γιατί πχ στην περίπτωσή μου το ισόγειο έχει παράβαση εξωστών και στον ακάλυπτο μια αποθήκη κατηγ. 3

αν κάνω μια δήλωση θα συμψηφιστούν σε μια ΛΠ αρα 250  ευρώ

ενώ αν κάνω ξεχωριστή για τα κοινόχρηστα θα πρέπει να πληρωθούν 500 .

Καταλαβαίνω όλα τα παραπάνω , καθώς και ότι αν επιλεγεί να μπει η αποθήκη στη δήλωση του ισογείου και η στέγη στον όροφο δεν είναι λαθος

Link to comment
Share on other sites

Ναι φυσικά εγώ σου είπα τη δική μου άποψη. Ο καθένας διαμορφώνει τη δική του έτσι όπως έχουμε μπλέξει. Να συμπληρώσω απλώς και κάτι ακόμα που δεν έχει σχολιαστεί ποτέ όσες φορές συζητάμε αυτό το θέμα. Στο νόμο πουθενά δε λέει ότι κοινόχρηστες κατασκευές μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε δήλωση οριζόντιας ιδιοκτησίας. Αυτό που λέει μόνο είναι ότι αυτός που τις χρησιμοποιεί είναι και υποχρεωμένος να τις δηλώσει. Δε λέει με ποιον τρόπο. Για την ακρίβεια λέει ότι θααα καθοριστεί η διαδικασία υπαγωγής. Και επίσης, η στέγη πως ιδιοχρησιμοποιείται από τον όροφο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.