Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε οριζόντιες ιδιοκτησίες


Recommended Posts

  • Απαντήσεις 1,7k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Καλησπέρα συνάδελφοι,

το ισόγειο κατάστημα τριωρόφου οικοδομής με οικ. άδεια του 1978, χωρίς σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας,

επεκτάθηκε αυθαίρετα κάτω από το χώρο του κλιμακοστασίου, λόγω της υψομετρικής διαφοράς  δαπέδου καταστήματος με το δάπεδο του κλιμακοστασίου.

Η επέκταση του καταστήματος είναι 12,00 τ.μ και παράλληλα το ισόγειο κλιμακοστάσιο επεκτάθηκε στο χώρο του ισογείου κατά 10,00 τ.μ.

Οι δύο επεκτάσεις υπολογίζονται ως υπέρβαση δόμησης ;  

Το περίγραμμα του κτιρίου συμπίπτει με εκείνο της οικοδομικής άδειας.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

@mixalis_b_a_   Αν καταλαβαίνω καλά δεν έχεις σύσταση οριζοντίων ιδιοκτησιών, όλος ο χώρος του ισογείου έχει συμπεριληφθεί στη δόμηση, οπότε για μένα πας με αναλυτικό και ανεβάζεις και κατόψεις νομίζω. Μπορείς στην τεχνική σου έκθεση να βάλεις ότι έχεις και πολεοδομικές παραβάσεις (αν θεωρείς ότι έχεις).

 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

On 10/4/2023 at 8:38 PM, mixalis_b_a_ said:

Οι δύο επεκτάσεις υπολογίζονται ως υπέρβαση δόμησης ;  

Το περίγραμμα του κτιρίου συμπίπτει με εκείνο της οικοδομικής άδειας.

Θα ελέγξεις από το Δ.Κ. της άδειας πόσα τ.μ. έχουν υπολογισθεί στη δόμηση για κλιμακοστάσιο . Τα τυχόν επιπλέον τ.μ.  θα μετρήσουν ως Υ.Δ. . Αν ΔΕΝ έχεις Υ.Δ. ,  πας με αναλυτικό για εσωτερικές διαρρυθμίσεις που δεν διαφοροποιούν τον Σ.Δ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Καλησπέρα σας. Έχω περίπτωση που το ένα διαμέρισμα μπαίνει κατά 0,30μ. μέσα στο όμορο σε πολυκατοικία (δηλαδή περίπτωση 9Α του άρθρου 98 Ν.4495/2017 η δήλωση Ν.4495/2017).
Έχω αποτυπώσει και τα 2 διαμερίσματα που ανήκουν σε ξεχωριστούς ιδιοκτήτες.
Η δήλωση Ν.4495/2017 θα γίνει για κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά ή μία και για τα 2 διαμερίσματα?
 
Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Μια, για οποιοδήποτε από τα δύο, στην οποία θα φαίνεται και η σύμφωνη γνώμη του έτερου συνιδιοκτήτη. Συνιστώ προσοχή ιδιαίτερη στην ύπαρξη τυχόν λοιπών παραβάσεων στις δύο ιδιοκτησίες....

 

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους...Για ξεχασμένη δήλωση του Ν.4495/17 στην οποία δηλώνονται αυθαιρεσίες (όχι κατηγορίας 1) τριών οριζόντιων ιδιοκτησιών οικοδομής, οι οποίες ανήκουν στον ίδιο ιδιοκτήτη, θεωρείτε πιο σωστό γαι τον υπολογισμό ποσοστών υπέρβασης και κατηγορίας να γίνει ο έλεγχος ανά οριζόντια (και ας προκύψουν άλλα ποσοστά υπέρβασεις ή ίσως και άλλη κατηγορία) ή γίνεται ένας συνολικός έλεχγος; Το ρωτάω γιατί όταν κάνω έλεγχο ανά οριζόντια, σε άλλη οριζόντια έχω κατηγορία 4 και σε άλλη κατηγορία 5. 

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι ορθό να υποβάλλεται μια δήλωση για περισσότερες της μίας οριζόντιες ιδιοκτησίες! Ένα από τα προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται είναι κι αυτό που αναφέρεις. Υπάρχουν κι άλλα σοβαρότερα!

  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα σε όλους. Έχω μια περίπτωση αυθαιρέτων και θα χρειαστώ γνώμες για το πως να την αντιμετωπίσω. Στο ισόγειο οικοδομής δυο ιδιοκτήτριες (με βαθμό συγγένειας-αδερφές) έχουν δυο οριζόντιες ιδιοκτησίες (καταστήματα ) με παρακολουθήματα (δυο υπόγεια. Στην οικοδομική άδεια προβλεπόταν διαφορετική είσοδος σε κάθε κατάστημα και διαφορετική είσοδος, με εσωτερική σκάλα, σε δυο διαφορετικά υπόγεια (ακριβώς κάτω από τα καταστήματα). Στην πράξη έχει γίνει ένα κατάστημα με κοινή είσοδο και συνένωση της πρόσοψης - κοινή σκάλα για ένα κοινό υπόγειο και κοινή τουαλέτα (μια στο ισόγειο). Επίσης έχει κλείσει η/υ χώρος στην είσοδο του ισογείου (και για τα δυο καταστήματα) και έχει γίνει εσωτερικός εξώστης εντός των καταστημάτων με μια πρόσβαση με εσωτερικό κλιμακοστάσιο. Οι παραβάσεις στην ουσία είναι για ένα κατάστημα, αλλά οι ιδιοκτήτριες δυο (με σύσταση οριζοντίου). Λειτουργικά ο χώρος είναι ενιαίος.

Οι ερωτήσεις είναι :

1). θα δηλώσω και τις δυο ιδιοκτήτριες, σε μια δήλωση αυθαιρέτου; Με ποσοστο συνιδιοκτησίας το ποσοστό της κάθε οριζοντίου;

2) Οι παραβάσεις γίνονται σε δυο ιδιοκτησίες με δυο ΚΑΕΚ - Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται και νέα συμβολαιογραφική πράξη, ώστε να δηλώνεται η συνένωση των χώρων και να γίνει και δίορθωση των ΚΑΕΚ σε ενα , στο κτηματολόγιο;

 

Δυστυχώς είχε γίνει αποδοχή κληρονομιάς από τις δυο αδερφές μετά των θάνατο των γονιών τους και τότε συνάδελφος (πριν χρονια ) είχε δώσει βεβαίωση περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών (ενώ τώρα είναι στην σύνταξη ...) Τώρα πρόκειται να γίνει διορθωτική συμβολαιογραφική πράξη. Με τις δυο ιδιοκτήτριες να επιθυμούν να διατηρήσουν ανεξάρτητες τις ιδιοκτησίες τους για μελλοντική χρήση.

Ποια η γνώμη σας για ολα τα παραπάνω ;

Link to comment
Share on other sites

  Εχεις καθαιρεση μεσοτοιχιας και αυθαιρετη λειτουργικη συνενωση δυο καταστηματων..

 Οι ιδιοκτησιες διατηρουν την ιδιοτητα τους σαν ανεξαρτητες.

Καθε μια θα τακτοποιησει τα "δικα της" ανεξαρτητα της συνενωσης.

Δεν  χρειαζεται τροποποιηση της συστασης με συνενωση.

Πλην ομως, υπάρχει προβλημα, διοτι  το ενα δεν εχει την δικη του σκαλα προς το υπογειο, επομενως ακομα και μετα το χτισιμο της μεσοτοιχιας-στο μελλον- να μην μπορει να χρησιμοποιει το υπογειο.

Και, επίσης, πώς θα ανοιξει νεα εισοδος.

Τωρα που θα μετρησεις και θα κανουν σωστη   αποδοχη, γραψε αναλυτικα τι αυθαιρεσιες βρηκες. [χρησιμη θα ηταν και μια κατοψούλα....]

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.