Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

To πρόβλημα δεν είναι ο τρόπος υπολογισμού προστίμου, αλλά το ιδιοκτησιακό. Αν υποθέσουμε ΄(μένει να επιβεβαιωθεί από την κάτοψη της σύστασης Ο.Ι) ότι ο φωταγωγός ανήκει στα κοινόχρηστα της οικοδομής, τότε έχει γίνει κατάληψη Κ.Χ ενώ το διαμέρισμα Ο.Ι έχει μικρύνει λόγω της "επέκτασης" του άλλου φωταγωγού. Η υπαγωγή μπορεί να γίνει βάσει του άρθρου 98 (εκ κατασκευής), όμως πρέπει πρωτίστως να συζητηθεί με την συμβ/φο και να λάβει γνώση ο πελάτης για το αν μπορεί το διαμέρισμα να μεταβιβαστεί. Αναμένεται βεβαίως και κάποια νομοθετική ρύθμιση (να δούμε πότε...).  Για το δικό σου κομμάτι θα πρέπει να βρεις τα εγκεκριμένα σχέδια της Ο.Α (για να συγκρίνεις τις αυθαιρεσίες) και βεβαίως θα πάρεις την ΠΣΟΙ και την κάτοψη που προσαρτάται (τσεκάρεις και για τυχόν διαφορετική διαμερισμάτωση).

Link to comment
Share on other sites

47 λεπτά πριν, κονκακου said:

Μετεφέρθηκε στο παρόν θέμα . Pavlos 33

Ερώτηση προς την ομάδα,

Έχω αναλάβει τακτοποίηση ακινήτου με τελευταία οικ. άδεια το έτος 1965. Στην κάτοψη υπάρχουνε σημαδεμένοι με Χ δύο φωταγωγοί. Ο ένας έχει καλυφθεί εντελώς προς αύξηση του κλιμακοστασίου

 

αυτο αφορα επεκταση κοινοχρηστων σε κοινοχρηστο...

 

 

 ...και ένα τμήμα του δεύτερου έχει κλειστεί και έχει προσαρτηστεί σε υπνοδωμάτιο.

   Εδω εχεις επεκταση μιας ΟΙ σε βαρος κοινοχρηστων. Αν ειναι περασμενη στο συμβολαιο τοτε τακτοποιεις χωρις τπτ αλλο.

Αν δεν ειναι περασμενη στο συμβολαιο τοτε, τακτοποιεις και κανεις μονομερη τροποποιηση της συστασης με το 98.

Για  το αν ειναι ΥΔ και ΑΧ ή τί αλλο, θα μας πουν οι πιο εμπειροι  συναδελφοι..

 

Μπορώ να δηλώσω τις αυθαιρεσίες αυτές ως αλλαγή χρήσης από κύρια σε κύρια (παράγραφος 5 και 7 άρθρου 100 του Ν.4495/17) καθώς τότε στον Σ.Δ. και Σ.Κ. μετράγανε οι φωταγωγοί και να τα συμπεριλάβω στις λοιπές πολεοδομικές παραβάσεις με <15.000ευρώ ήτοι πρόστιμο 250 ευρώ ή πρέπει να δηλώσω  τα τετραγωνικά ώς υπέρβαση δομησης και κάλυψης για να είμαι καλυμμένος?

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.


 

 

Link to comment
Share on other sites

On 14/3/2023 at 7:17 ΜΜ, κονκακου said:

Μπορώ να δηλώσω τις αυθαιρεσίες αυτές ως αλλαγή χρήσης από κύρια σε κύρια

Όχι, γιατί δεν έγινε αλλαγή χρήσης.

Παράθεση

 να δηλώσω  τα τετραγωνικά ώς υπέρβαση δομησης και κάλυψης για να είμαι καλυμμένος?

Όχι, γιατί σε χώρο που έχει προσμετρηθεί στον ΣΔ δεν μπορεί να υπάρχει υπέρβαση δόμησης.
Το ανάλογο ισχύει και για την κάλυψη.

Edited by Δαίδαλoς
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα σας,

Σε μία πενταώροφη οικοδομή ο τελευταίος όροφος καλύπτει την μισή πλάκα του τέταρτου. Η αποκλειστική χρήση του υπαίθριου χώρου που προέκυψε στον 5ο όροφο δόθηκε στον πελάτη μου, ο οποίος κατασκεύασε αυθαίρετα δωμάτιο 25 m². Αν καταλαβαίνω καλά σύμφωνα με την παρ. 8 του άρθρου 98 του Ν.4495/2017 δεν απαιτείται συναίνεση από τους υπόλοιπους συνιδιοκτήτες. Η ερώτηση μου είναι, αν αυτό το δωμάτιο ρυθμιστεί, θα είναι ιδιοκτησίας του πελάτη μου ή θα είναι κοινόχρηστο και θα έχει την αποκλειστική του χρήση όπως και τον υπόλοιπο υπαίθριο χώρο; Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Kαλησπέρα. Λόγω χώρου αποκλειστικής χρήσης δεν απαιτείται συναίνεση. Για το αν μπορεί μονομερώς να τροποποιήσει τη σύσταση για τον χώρο αυτό, το αναζητούμε, αν και στο άρθρο 98 δεν βλέπω για μια τέτοια περίπτωση να επιτρέπεται μονομερής τροποποίηση σύστασης. Καταλήγω στο ότι, για να αποδοθούν χιλιοστά και στον τακτοποιημένο χώρο θα πρέπει να γίνει συνολικά τροποποίηση σύστασης της οικοδομής.

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Σημειώνω ότι, το ότι κάποιος έχει την αποκλειστική χρήση σε ένα χώρο, δεν σημαίνει αυτόματα ότι, έχει και τη δυνατότητα ν' αλλάξει τη χρήση σε αυτό το χώρο (π.χ. από δώμα να γίνει χώρος κατοικίας κ.λπ.).

Προφανώς ρύθμιση μπορεί να κάνει.... Επίσης προφανώς διόρθωση της ΣΟΙ ίσως να μπορέσει να κάνει.... Βέβαια, όλα αυτά έως ότου "ξυπνήσει" κάποιος συνιδιοκτήτης του ακινήτου...

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ιάσονα  τι εννοείς έως ότου ξυπνήσει κάποιος; Από ότι κατάλαβα την Δήλωση του 4495 δεν μπορεί να την προσβάλει κάποιος. Μπορεί να προκύψει ιδιοκτησιακό θέμα;

 

Link to comment
Share on other sites

Ο Ιάσωνας ορθώς ανέπτυξε όλες τις περιπτώσεις και αυτό που αναφέρει μπορεί να γίνει σε κάθε δήλωση υπαγωγής αυθαιρέτων. Εμείς ως μηχανικοί βεβαίως έχουμε ενεργήσει σύμφωνα με το νόμο και ουδεμία άλλη ευθύνη φέρουμε. Όμως, αν για παράδειγμα, οι λοιποί συνιδιοκτήτες της οικοδομής στραφούν δικαστικά εναντίον του αυθαιρετούχου (ακόμη και αν τακτοποίησε) αξιώνοντας για παράδειγμα την κατεδάφιση του τακτοποιημένου για στατικούς λόγους ή σε άλλη περίπτωση, για λόγους περιορισμένου ηλιασμού και αερισμού (γενικώς λόγοι υγιεινής) και πολλά ακόμη, τότε δεν αποκλείεται το δικαστήριο να τους δικαιώσει και ας είναι η υπαγωγή πλήρης και νόμιμη. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα...

Υπάρχουν ήδη πολλές αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, που "αναγκάζουν" σε κατεδάφιση όλων των αυθαίρετων κατασκευών σε χώρους αποκλειστικής χρήσης (που αλλάζουν τη χρήση των χώρων αυτών).... Καθόσον για να "νομιμοποιηθούν" αυτές απαιτείται να προηγηθεί, εκτός από ΟΑ (που προφανώς ουδείς εκδίδει) και η τροποποίηση της ΣΟΙ (που απαιτεί το 100% της συναίνεσης και ουδείς ασχολείται).... Και το δικαίωμα αυτό (της προσφυγής) στους συνιδιοκτήτες μπορεί να εκδηλωθεί και να γίνει αποδεκτό "νομικά" οποτεδήποτε... 

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Συνάδελφοι καλησπερα,

Θα χρειαζόμουν τη συμβουλη σας στην εξης περίπτωση :

Πηγα σε διαμερισμα με Ο.Α. του 1987 για έκδοση Η.Τ.Κ. και διαπίστωσα αυθαιρεσια σε κοινοχρηστο χωρο. Συγκεκριμενα η είσοδος του διαμερισματος βρισκεται πιο έξω απο τα σχεδια της αδειας ( προς τις σκαλες) , με αποτελεσμα να εχουμε 5τμ παραπανω.

Η ερώτηση μου ειναι η εξης:

Θα το εντάξουμε στην Κατηγορια 3 (οπου έχουμε 5% αποκλιση της ιδιοκτησιας) ή  Κατηγορία 4 ?

Ωστε να το τακτοποιησω και επειτα να προβω σε ΗΤΚ...

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτερων!

 

(1) Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ. akis73

 

(2) Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" (3 τελείες άνω δεξιά) και διόρθωσέ το. Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.