Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 098 - Ν. 4495/17] Αυθαίρετες κατασκευές σε κοινόκτητο ή κοινόχρηστο χώρο


Recommended Posts

Παύλο και Ιάσονα

Η τροπ/ση της σύστασης απαιτείται για την μεταβίβαση του διαμερίσματος του δώματος και όχι για την ρύθμιση με το Ν 4495.

Κάνω λάθος!

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Βασίλη. Σωστά. Το αναφέρω κιόλας παραπάνω. Η συναίνεση όμως για την υπαγωγή θα ήταν απαραίτητη, αν δεν ήταν όλα τα δικαιώματα στον ίδιο ιδιοκτήτη και το διαμέρισμα δεν είχε γίνει από κατασκευής της οικοδομής.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα λεβέντες μου δεν είναι απλώς η δυνατότητα της υπαγωγής, αλλά το "μπικικίνι" που θα χρειαστεί να καταβάλλει ο πολυιδιοκτήτης (που μάλλον δεν είναι προετοιμασμένος)!!! Δηλαδή, το αυθαίρετο διαμέρισμα στο δώμα, δεν έχει χιλιοστά από τη ΣΟΙ οπότε στον 4495, είναι μεγάλο το πρόστιμο, ιδιαίτερη προσοχή στην κατηγορία, στη ΜΣΕ κ.λπ. .... 

 

Βασίλη, προφανώς πρώτα θα ρυθμιστεί το αυθαίρετο, στη συνέχεια θα βγουν Πιστοποιητικά ΗΤΑ για όλες τις ενυπάρχουσες ΟΙ του ακινήτου και ένα για τους κοινόχρηστους χώρους αυτού (υποθέτω ότι, δεν υφίστανται άλλες αυθαιρεσίες), κατόπιν θα γίνει τροποποίηση της ΣΟΙ και θ' αποδοθούν στο πρώην αυθαίρετο νυν νόμιμο διαμέρισμα του δώματος χιλιοστά από τα υπάρχοντα (είτε του δώματος, είτε κάποια από αυτά, είτε ανακατανομή όλων κ.λπ.) και στη συνέχεια θ' ανεξαρτητοποηθεί αυτό ως ΟΙ. Αν βεβαίως υπάρχει υπόλοιπο ΣΔ θα παραμείνει υπόλοιπο χιλιοστών για το δικαίωμα υψούν.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα.

Για την τακτοποίηση αλλαγής διαστάσεων κουφωμάτων η διάνοιξης νέων κουφωμάτων σε διαμέρισμα πολυκατοικίας απαιτείται συναίνεση συνιδιοκτητών; Οι αλλαγές αυτές έχουν γίνει εκ κατασκευής της οικοδομής, το 1973. Και υφίστανται σε όλα τα διαμερίσματα. Διαβάζοντας το άρθρο 98, παράγραφο 5 και 9, ομολογώ ότι μπερδεύτηκα.

Link to comment
Share on other sites

Κρίνω ότι δεν απαιτείται, όπως και δεν απαιτείται και για ρύθμιση μεγαλύτερου εξώστη. Ναι μεν οι όψεις είναι κοινόκτητα πράγματα πλην όμως, υπάρχει θα λέγαμε μια αποκλειστική χρήση στην όψη κάθε διαμερίσματος. Π.χ για τους εξώστες σε πολλούς κανονισμούς αναφέρεται ότι έχουν τα διαμερίσματα την αποκλειστική χρήση επ αυτών στην όψη τους αναλογεί. 

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 

Καλησπέρα συνάδελφοι,

Στην φωτογραφία φαίνεται στέγαστρο που έχει κατασκευαστεί και στηρίζεται πάνω στην όψη ιδιοκτησίας που πρόκειται να μεταβιβαστεί. Το συγκεκριμένο στέγαστρο υπέρκειται κοινόκτητου χώρου του οικοπέδου.

Το ερώτημα είναι το εξής:

Μπορεί να τακτοποιηθεί χωρίς συναίνεση των συνιδιοκτητών; Σε περίπτωση που δεν τακτοποιηθεί, εσείς πως θα χειριζόσασταν την διαδικασία, θα το δείχνατε στις κατόψεις με αναφορά ότι βρίσκεται σε κοινόχρηστο χώρο ή δεν θα το δείχνατε καθόλου;

Ευχαριστώ

image.thumb.jpeg.18f97bc18dfdcf856af2bf271ecff873.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Στο ακίνητο υφίσταται πράξη σύστασης οριζόντιων ιδιοκτησιών και θα μεταβιβαστεί η οριζόντια ιδιοκτησία του ισογείου; 

Αν ναι η κατασκευή αυτή μπορεί να τακτοποιηθεί (1 Λ.Π άρθρου 100), είτε με υ.δ του ιδιοκτήτη (την οποία μνημονεύεις στην Τ.Ε και την ανεβάζεις στο σύστήμα) ότι έγινε εκ κατασκευής, ή διαφορετικά με συναίνεση των 501 ψήφων της γενικής συνέλευσης. Η πιο γρήγορη λύση είναι η αποξήλωση καθώς το προστέγασμα δείχνει να μην εξυπηρετεί λειτουργικά κάποιο χώρο. Το να μην το δείξεις καθόλου δεν παίζει. Παρανομείς και το ξέρεις.

Link to comment
Share on other sites

Ναι, φυσικά πρόκειται για οριζόντια.

Έχεις δίκιο, το είχα ξεχάσει αυτήν την δυνατότητα για το εκ κατασκευής.

Δυστυχώς η συναίνεση δεν παίζει, μιλάμε για οικόπεδο με 48 κάθετες και καμιά 150αρια οριζόντιες.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

δξ σε ποιον ανηκει ο τοιχος  πού "παταει" αυτο το στεγαστρο ούτε απο πού επανω βρισκεται [πανω απο ξενη καθετη  ή απο τμημα γης της ιδιας καθετης]

 αλλα

αφου εχει συσταθει καθετη, πας με

- ΦΕΚ Β 334/21

α. Σε κάθε οικόπεδο ή γήπεδο, αντιστοιχεί μία καταχώ-
ριση Οικοπέδου / Γηπέδου. Σε περίπτωση ύπαρξης σύ-
στασης καθέτου ιδιοκτησίας, δύναται να γίνει ξεχωριστή
καταχώριση για κάθε τμήμα του οικοπέδου ή γηπέδου
που αποτελεί κάθετη ιδιοκτησία. Εφόσον έχει συσταθεί
οριζόντια ιδιοκτησία επί καθέτου, γίνεται υποχρεωτικά
ξεχωριστή καταχώριση Οικοπέδου / Γηπέδου για κάθε
κάθετη ιδιοκτησία.

- και βλεπεις και τον 4495 στο αρθρο 107

  Πλην αυτων, οπως ειπε ο παυλος,

"Η πιο γρήγορη λύση είναι η αποξήλωση καθώς το προστέγασμα δείχνει να μην εξυπηρετεί λειτουργικά κάποιο χώρο."

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.