Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 099 - Ν. 4495/17] Μελέτη στατικής επάρκειας αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Καλημέρα @Giannis Psihogios, καλό αυτό σου δίνει μια ευελιξία.

Κατά τη γνώμη μου όλα τα κριτήρια του άρθρου 2 συνδυάζονται, εκτός από τα ι κ ια που μιλάει για σύνολο αυθαίρετων κατασκευών. Υπάρχει και η αντίθετη άποψη. Πιθανότατα την αποθήκη μπορείς να τη θεωρήσεις ανεξάρτητη, αν είναι πχ από τοιχοποιία., εντάξει είναι και ισόγεια και κατ3, άνετα την αγνοείς.

Όπως και να έχει το ι (25τμ) θα το απέκλεια και θα πήγαινα με το ια (20% κατακόρυφων) που συνήθως βγαίνει. Για να τα πάρεις ξεχωριστά ισόγεια ΥΔ και δώμα θα πρέπει να έχεις σύσταση (άλλη χαζομάρα).

Η ΥΔ δόμησης στο ισόγειο τροποποιεί και το φορέα; Μακροσκοπικά η μελέτη έχει εφαρμοστεί κατά τα άλλα;
Από την εγκύκλιο δεν προκύπτει τέτοια προϋποθεση βέβαια, αλλά είναι κάτι που πρέπει να λάβεις υπόψη (εγώ πλέον για τα μετά το 1983 ζητάω και τα στατικά πάντα).

Επίσης κατά την κρίση σου, απαιτείται μελέτη; (έχει βλάβες, φθορές, κακοτεχνίες, εκτεταμένες αλλαγές στο φορέα;)

 

Link to comment
Share on other sites

@zazeng ευχαριστώ πολύ για την εκτενή και λεπτομερή απάντηση. Συμφωνώ με το σκεπτικό σου, και είναι όντως παράδοξο πως εάν είχε πραγματοποιηθεί σύσταση, δε θα χρειαζόταν ΜΣΕ ενώ τώρα είναι προς διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά το φορέα, η μελέτη φαίνεται πως κατά τα λοιπά έχει εφαρμοστεί. Βλάβες και φθορές-ρηγματώσεις δε φάνηκαν πουθενά, είναι μία προσεγμένη κατοικία. Δυστυχώς όμως δε μπορώ να βασιστώ σε αυτό.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

@Giannis Psihogios
Έλεγα μήπως έδινες συγχωροχάρτι λόγω ισογείου, αλλά απότι καταλαβαίνω μεταβάλλεται ο φορέας σημαντικά.
Δες το και σε σχέση με το πρόστιμο, 36τμ υπέρβαση κύριων χώρων δεν είναι και λίγα (σίγουρα δεν θα καλύπτεται το κόστος της μσε).
Αλλιώς μόνο το 20% (ια) έχω να αντιπροτείνω, αν το θεωρείς ασφαλές και μη σημαντική τη μεταβολή του φορέα.

Γενικά επειδή το έχω πάρει μονότερμα το θρεντ τώρα τελευταία, η αποψάρα μου δεν είναι και κανένα θέσφατο, δες και παραπίσω, το θέμα του συνδυασμού παραγράφων έχει αναλυθεί εκτενώς.

Edited by zazeng
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα, ήθελα την άποψη σας ως προς το διαδικαστικό της υπόθεσης: έχω κάνει δήλωση για αυθαίρετο Κατηγορίας 5, όπου λόγω βιασύνης δήλωσα τα τετραγωνικά στο περίπου και πληρώθηκε το παράβολο. Τώρα θέλω να το πάω σε υπαγωγή με εφάπαξ δόση. Το θέμα είναι ότι υπάρχει περίπτωση να γίνει και ΜΣΕ άμεσα...οπότε η ερώτηση είναι μπορώ να το πάω σε υπαγωγή και να εκδώσω το εφάπαξ ποσό, χωρίς να πληρωθεί αυτό και αν μέσα στο μήνα καταφέρω και κάνω τη ΜΣΕ, να κάνω αίτημα για ταυτόχρονη υποβολή μελέτης και να επανυπολογιστεί η εφάπαξ δόση?😏 

υγ: το όλο θέμα είναι ότι θέλω να υπολογίσω το πρόστιμο τώρα μέσω ΤΕΕ γιατί είναι σημαντικό το ποσό.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα @Roukat-Ναι,γίνεται θα διαβάσεις το εγχειρίδιο "ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΧΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΒΟΛΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΒΟΛΩΝ ΣΕ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Ν. 4495/17" στην σελίδα 2 έχει την περίπτωση σου.:)

  • Thanks 1
  • Upvote 3
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

@Roukat αν κάνεις αίτημα για να συνυπολογιστεί η ΜΣΕ σου ζητάνε να ανεβάσεις τα αρχεία με το φορμάτ του άρθρου 3 (τα α, β, γ, δ, ε) και τικάρουν αυτοί το κουτάκι (και μμμμάλλον γίνεται αυτόματα και ο επαναϋπολογισμός του εφάπαξ ή το πολύ πολύ ξαναπατάς υπαγωγή) οπότε δεν μπορείς να ανεβάσεις ότι νάναι ;) (αν και δεν το ελέγχουν πέρα από το φορμάτ).

 

εφόσον όμως είναι κατ5 άρα πληρώθηκε το παράβολο πριν τις 30/9 δικαίωμα επιλογής εφάπαξ δεν έχει μέχρι 30/10; @ChristinaK

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σωστή η επισήμανση-ΦΕΚ3976Β/14-11-17,Άρθρο 3 παρ.β.

β. εφάπαξ καταβολή έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής, με έκπτωση είκοσι τοις εκατό (20%) επί του ενιαίου ειδικού προστίμου και

(παρ.1 του ίδιου άρθρου-Για την εφαρμογή του παρόντος ως ημερομηνία υπαγωγής νοείται η ημερομηνία καταβολής του σχετικού παραβόλου, όπως αυτή εμφανίζεται στο πληροφοριακό σύστημα.)

Λογικά,στις 30/10 χάθηκε η δυνατότητα της εφάπαξ με έκπτωση 20%.

edit-Απλά να συμπληρώσω ότι και οι υπόλοιποι τρόποι πληρωμής την ίδια ημερομηνία πρώτης πληρωμής έχουν...

Edited by ChristinaK
συμπλ.
  • Upvote 4
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

έχω ακούσει διάφορα ότι γίνεται και μετά, αλλά δεν έχω καταλάβει αν εννοούν να έχεις βγάλει το εφάπαξ ως την προβλεπόμενη ημερομηνία και να το πληρώσεις μετά, ή αν μπορείς να βγάλεις και μετά το εφάπαξ

άλλο ένα urban legend του 4495, @Roukat αν έχεις κανένα νέο ενημέρωσε να το ξεδιαλύνουμε κ αυτό, για να κλείνουμε κ το οφτόπικ

Link to comment
Share on other sites

Καλό θα ήταν να γίνεται η εφάπαξ πληρωμή έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επομένου μήνα της ημερομηνίας υπαγωγής. Πρακτικά το σύστημα δέχεται κανονικά να προχωρήσεις με εφάπαξ πληρωμή και πιο μετά. Δεν το προτείνω διότι κανονικά δε θα έπρεπε καν  να το επιτρέπει το σύστημα, εγώ όμως το κάνω λόγω του ότι δεν προλαβαίνω να υπολογίσω ακριβώς το πρόστιμο και να βγάλω το ακριβές ποσό για εφάπαξ πληρωμή

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.