Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 100 - Ν. 4495/17] Υπερβάσεις Ύψους (γενικά)


Recommended Posts

On 12/23/2023 at 10:04 AM, thessalon-77 said:

(αν και σε αυτη την περιπτωση ο αναλυτικος φαινεται να εχει εννοια ΜΟΝΟ οταν "....... δεν συντρέχει υπέρβαση του επιτρεπόμενου συντελεστή δόμησης του ακινήτου....

Το μόνο σίγουρο είναι ότι τίποτα δεν είναι ξεκάθαρο, αλλά και η εξάντληση της αυστηρότητας στην αντιμετώπιση αυθαιρεσίας ύψους προσωπικά δεν μου φαίνεται ιδανική (όχι για να μην "αδικήσουμε" τον ιδιοκτήτη, αλλά επειδή θεωρητικά θα μπορούσε αυτός να μας κατηγορήσει ότι τον αδικήσαμε με όποιες συνέπειες).

Πάντως το παραπάνω αναφέρεται -θεωρώ- σε περιπτώσεις που εφαρμόζεται ο συντελεστής 0,2 ή 0,4, δηλ. σε περιπτώσεις που το ύψος κτιρίου υπερβαίνει το επιτρεπόμενο της περιοχής, αλλά δεν θα πρέπει να πολλαπλασιαστεί συντελεστής υπέρβασης δόμησης (σημ: δεδομένου ότι για την ΥΥ συμπληρώνουμε επιφάνεια στον συντελεστή 5) για τη συγκεκριμένη "νομίμως υφιστάμενη" μεν επιφάνεια, η οποία όμως δημιουργεί παρανόμως υφιστάμενο όγκο. Τώρα ποιες περιπτώσεις είναι αυτές ακριβώς, αβέβαιο. Όταν όμως το υλοποιημένο ύψος κτιρίου έχει παραμείνει κάτω του επιτρεπόμενου, τότε μπορεί να εφαρμοστεί αναλυτικός, άσχετα από την υπέρβαση του συντελεστή δόμησης (σημ: το "επιτρεπόμενου" εδώ φαίνεται να αντιστοιχεί στο "εγκεκριμένου από την ΟΑ").

Ενώ στέκει λογικά αυτό που γράφει ο Ιάσονας περί νόμιμου περιγράμματος, μου φαίνεται πιο σωστό ότι όταν δεν έχουμε μεταβολή του "εσωτερικού ύψους" της ιδιοκτησίας, αλλά αλλαγή στη στάθμη της, τότε όπως γράφει και ο ΚΑΝΑ η παράβαση να ξεφεύγει από τις υποχρεώσεις της ιδιοκτησίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεταβολής της στάθμης λόγω υπερύψωσης της θεμελίωσης (με την οποία μάλιστα πρακτικά επωφελούνται περισσότερο οι χώροι που βρίσκονται στη στάθμη αυτή και όχι οι από πάνω). Ναι μεν σαν αυθαιρεσία επιβαρύνει όλους τους συνιδιοκτήτες, αλλά σαν παράβαση τακτοποιείται με τον κοινόκτητο φέροντα οργανισμό.

Άρα πρώτα ελέγχουμε το "εσωτερικό" ύψος της ιδιοκτησίας. Α) Αν είναι άνω του 5%, ελέγχουμε το ύψος του κτιρίου και Αα) αν αυτό ξεπερνάει το επιτρεπόμενο (ή τις λοιπές προϋποθέσεις του παραρτήματος) τότε για τις επιφάνειες χωρίς υπέρβαση δόμησης συντελεστής 0,2 ή 0,4, για αυτές με ΥΔ 1,2 ή 1,4. Αβ) Αν το ύψος κτιρίου δεν υπερβαίνει το επιτρεπόμενο, τότε αναλυτικός. Β)Αν το εσωτερικό ύψος είναι εντάξει και η ΥΥ κτιρίου οφείλεται σε κοινόκτητη παράβαση, τότε κατά την τακτοποίηση των κοινοχρήστων θα προκύψει νέο πρόστιμο (ανάλογα την υπέρβαση του επιτρεπόμενου), το οποίο με κάποια πατέντα πάλι θα πρέπει να κατανεμηθεί στους συνιδιοκτήτες του κτιρίου.

Αν στο σημείο αυτό αναρωτηθούμε βέβαια και πώς θα "καθαρίσει" μία ιδιοκτησία απο παραβάσεις ενώ μένει το θέμα της στάθμης σε εκκρεμότητα, τότε αρχίζει και αποκτά και πρακτικό νόημα η προσέγγιση του Ιάσονα (αφού αν και δαπανηρή δεν θα μπορέσει ποτέ κανείς, πλην ίσως του ιδιοκτήτη που την πλήρωσε, να την αμφισβητήσει).

ΥΓ: Δεν αμφιβάλλω ότι το σκεπτικό μου πάσχει. Αποδεκτά κάθε σχόλιο ή αρνητική ψήφος.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Γειά σας

Ανακάλυψα ότι στην οικοδομή μου (μετά το 2011) ο μηχανικός μου υπερέβη το ύψος της Αδείας περίπου κατά 3%. Το πραγματοποιηθέν ύψος είναι χαμηλότερο του επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής. Ταυτόχρονα υπερέβη τον επιτρεπόμενο όγκο της Αδείας κατά περιπου 9%, οφειλόμενο 3% στο ύψος και 6% σε άλλο σφάλμα .

Το ύψος μπορεί να τακτοποιηθεί με τον 4495/17. Ο όγκος όμως θα συνεχίσει να είναι μεγαλύτερος του επιτρεπόμενου.

 

1) Για το 3%

Η τακτοποίηση του ύψους συνεπάγεται και την τακτοπoίηση του μέρους του 3% όγκου; Μήπως αντίθετα, η μη δυνατότητα τακτοποίησης του 3% του όγκου, συνεπάγεται την αδυναμία τακτοποίησης του ύψους;

2) Για το 6%

Το υπόλοιπο 6% του όγκου, δύναται να τακτοποιηθεί; Το άρθρο 81 του 4495/17 μιλάει μόνο για μεταβολή σε  Κάλυψη, Δόμηση, Ύψος.

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Edited by Τυπικός
δεν είχα βάλει τόνους
Link to comment
Share on other sites

καθώς είστε Τυπικός αρχικά θα πρέπει να διαβάσετε τους κανόνες πως να γράφετε στο michanikos.gr και μετά δυατυπώστε σωστά τις ερωτήσεις σας
2)Ξέρετε βλέπω αρκετά καλά να κάνετε μετρήσεις και σχετικά με τις ρυθμίσεις αυθαιρέτων, οπότε γιατί δεν το φτιάχνατε εσείς και τύχατε σε Μηχανικό που έχει κάνει τέτοια μικρά λάθη με το κτίριο σας?
3)Ακόμα πείτε μας, είναι δυνατόν ο Μηχανικός να είχε πάχος πλάκας στο σχέδιο 20εκ και στην κατασκευή να μπήκε πιο μεγάλη μόνωση ή να προσθέσατε πάνω και κεραμίδια?

Link to comment
Share on other sites

Έχετε δίκιο για τους κανόνες. Δεν έβαλα τόνους.

Η υπέρβαση δεν οφείλεται σε μόνωση, ούτε έχω κεραμίδια. Καλουπώθηκε ο κάθε όροφος κατά 10 cm ψηλότερος.

Από τα όσα έχω και μόνος μου διαβάσει, η υπέρβαση του ύψους είναι μικρή και δύναται να τακτοποιηθεί. Με προβληματίζει ο όγκος.

 

Link to comment
Share on other sites

10 ώρες πριν, Τυπικός said:

......Ανακάλυψα ότι στην οικοδομή μου (μετά το 2011).....

Όχι δεν μπορεί να "τακτοποιηθεί" με τον 4495....

 

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφοι καλησπέρα,

έχω κοινή δήλωση υπαγωγής στον 4495 δυόροφου κτίσματος με μια οριζόντια στο ισόγειο-κατάστημα και μία οριζόντια στον όροφο-κατοικία, του ιδίου ιδιοκτήτη. Οι δύο οριζόντιες υπερβαίνουν το προβλεπόμενο ύψος κάθε στάθμης κατά τα εγκεκριμένα αλλά όχι το επιτρεπόμενο της περιοχής. Πιστεύετε χρεώνω 1 ή δυο λοιπές παραβάσεις ανά Ο.Ι?

Link to comment
Share on other sites

41 λεπτά πριν, gtho said:

... Πιστεύετε χρεώνω 1 ή δυο λοιπές παραβάσεις ανά Ο.Ι?

Δεν είμαι σίγουρος αν κατάλαβα καλά.... αλλά όπως κατάλαβα χρεώνεις 2 υπερβάσεις ύψους με τα εκατοστά υπέρβασης ανά στάθμη και το ποσοστό υπέρβασης ανά στάθμη

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

θα μπορούσα λόγω του ότι το υφιστάμενο ύψος είναι κάτω από το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής αντί να χρεώσω ποσοστό υπέρβασης ύψους ανά στάθμη να υπολογίσω 1 λοιπή παράβαση ανά στάθμη?

Link to comment
Share on other sites

1 ώρα πριν, gtho said:

..το υφιστάμενο ύψος είναι κάτω από το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής ...

κρίνω ότι την υπέρβαση την ελέγχουμε βασικά από τι έχει υπερβεί στην άδεια δόμησης και όχι τι θα είχε δικαίωμα γενικότερα από την θέση του

αν παραβιάζει και τα μεν και τα δε τότε αλλάζει

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.