Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Ν. 4495/17] Παραβίαση πλαγίων αποστάσεων


Recommended Posts

Όταν στην τακτοποίηση θέτουμε "όχι" στην ύπαρξη Ο.Α, πεδία όπως παραβίαση Δ και κάλυψη απενεργοποιούνται. Άρα τι ακριβώς ψάχνεις;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 850
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συντάσσω ΤΔ όπως έχω αναφέρει και στους όρους δόμησης θέλω να ορίσω πλάγια απόσταση. Και θα ήθελα και να την υποδείξω με γραμμή επι του τοπογραφικού..

Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Καλησπέρα σας,

Έχω περίπτωση όπου υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές κατά την έκδοση της αδείας (1978) και 20 χρόνια αργότερα δημοσιεύθηκε σε φεκ πολεοδομικός σχεδιασμός, όπου αυτές οι κατασκευές βρίσκονται εν μέρει εντός πρασιάς.

Θεωρούνται υποχρεωτικά κατ. 5 ή απαλλάσονται από το γεγονός ότι προϋπήρχαν του ρυμοτομικού?

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, σε οικισμό κάτω των 2000 κατοίκων ισχύει Δ=2,50.

Στο εγκεκριμένο Διάγραμμα Κάλυψης Ο.Α. του 2005 που επισυνάπτω, η απόσταση του Η.Χ. της κατοικίας από την Ο.Γ-Ρ.Γ. είναι 2,50μ.

Στην πραγματικότητα, η κατοικία χτίστηκε με περιστροφή, οπότε μία γωνία της έχει απόσταση από την Ο.Γ-Ρ.Γ. 2 μ. περίπου.

α) Ισχύει μήπως το αρ.89/2/δ όπου και με βάση τα συγκεκριμένα δεδομένα της Άδειας, δεν απαγορεύεται η υπαγωγή αν το κτίριο έχει απόσταση από Ο.Γ-Ρ.Γ. τουλάχιστον 50% των 2,50μ., δηλαδή 1,25 ?

β) Χρειάζεται να δηλωθεί παρ' όλα αυτά ως παραβίαση 'πλάγιας' απόστασης ή όχι?

γ)Στο ενδεχόμενο όμως που το κτίριο είχε απόσταση από την Ο.Γ-Ρ.Γ. κάτω από 1,25μ., τι θα μπορούσε να γίνει τότε?

ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΟΡΙΟ.jpg

Edited by dadabook
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

@dadabook 

α) Είμαστε σίγουροι ότι το 89/2/δ του Ν. 4495/17 απαγορεύει την υπαγωγή εντός των 2,50 μ. από τα όρια που ισχύει στους οικισμούς??? Δεν νομίζω ότι τα 2,50 μ. είναι η ζώνη που αναφέρεται στο 89/2/δ...

β,γ) οτιδήποτε εισέρχεται εντός των 2,50 μ. δηλώνεται με παραβίαση πλαγίων αποστάσεων αναλόγου ποσοστού και αναγκαστικά και υπέρβαση δόμησης.

Προσοχή μην είναι κατηγορία 5

 

Link to comment
Share on other sites

@dadabook Καλησπέρα. Αυτό το οποίο υποθέτω ότι εννοείς είναι το επιτρεπτό της υπαγωγής σε απόσταση 50% αυτής που ορίζουν τα μέτρα ασφαλείας υπεραστικής συγκοινωνίας (*). Στο ΠΔ 209/98(**)  αναφέρεται ότι σε περιπτώσεις χαρακτηρισμένων δημοτικών οδών ως κύριες με απόφαση Νομάρχη η ελάχιστη απόσταση δόμησης από το όριο της οδού είναι 3 μ. Άρα, σε μια τέτοια περίπτωση η επιτρεπόμενη απόσταση από την οριογραμμή του δρόμου θα ήταν 1,50 μ για να επιτρέπεται η υπαγωγή. Οπότε εδώ πάμε σε διερεύνηση. Εξετάζεις εάν ο οικισμός σου έχει ρυμοτομικό σχέδιο (το πλάτος των 10 μ πιθανώς να  παραπέμπει σε ρυμοτομικό) και εάν έχει δεν έχει, μήπως ο δρόμος αυτός δεν είναι χαρακτηρισμένος ως δημοτικός. Αν δεν είναι χαρακτηρισμένος ως δημοτικός, εξετάζεις μήπως υπάρχει απόφαση Νομ/χη για τον οικισμό ή τους οικισμούς της Π.Ε που ορίζεται η απαιτούμενη γραμμή δόμησης (συνήθως προσεγγίζει αυτή που ορίζεται από τα μέτρα ασφαλείας). Να δούμε πρώτα αυτά και μετά πάμε στον υπολογισμό προστίμου.

(*) δ)   παρά το όριο των διεθνών, εθνικών, επαρχιακών ή δημοτικών ή κοινοτικών οδών, εντός ζώνης διάστασης ποσοστού πενήντα  τοις  εκατό  (50%)  των  οριζόμενων  από  τη  νομοθεσία  περί  μέτρων  για  την  ασφάλεια  της  υπεραστικής συγκοινωνίας,  οι  οποίοι  ίσχυαν  κατά  την  εκτέλεση  ή  εγκατάστασή  τους.  Εξαιρούνται  αυθαίρετες  κατασκευές  και αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις σε κτίρια για τα οποία έχει χορηγηθεί νομίμως οικοδομική άδεια, σε μικρότερη απόσταση από τα οριζόμενα στην παρούσα περίπτωση, καθώς και αυτοτελείς κατασκευές που περιλαμβάνονται στην παρ.7 του άρθρου 17 του ν.4067/2012, εκτός της περίπτωσης δ αυτής, καθώς και αυθαίρετες κατασκευές και αυθαίρετες αλλαγές χρήσης τουριστικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται σε επαφή με τα όρια δημοτικών ή κοινοτικών οδών, σε απόσταση μικρότερη  από  τα  οριζόμενα  στην  παρούσα  αλλά  σε  κάθε  περίπτωση  εκτός  των  ορίων  απαλλοτρίωσης  και  με  την προϋπόθεση ότι λειτουργούσαν και είχε χορηγηθεί άδεια λειτουργίας από τον Ε.Ο.Τ. πριν από τις 28.7.2011, 
 

(**)  ζ) Στις Κύριες Δημοτικές ή Κοινοτικές οδούς 3 μέτρα από το όριο της οδού ή η απόσταση που καθορίζεται από τη διαμορφωμένη με πυκνή δόμηση σε ικανό μήκος οικοδομική γραμμή.

      Οι κύριες Δημοτικές ή Κοινοτικές οδοί χαρακτηρίζονται με απόφαση του Νομάρχη, ύστερα από γνωμοδότηση του Συμβουλίου Χωροταξίας Οικισμού και Περιβάλλοντος του Νομού και είναι οι Δημοτικές ή Κοινοτικές οδοί που εξυπηρετούν την υπεραστική συγκοινωνία.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(Μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Καλησπέρα, σε κατοικία εκτός σχεδίου με ΟΑ το 2009, διαπιστώθηκε παραβίαση των πλάγιων αποστάσεων. Το κτίριο έχει 15 μ βάσει του ΔΚ της άδειας αλλά στην πραγματικότητα είναι 13,50 μ. Είναι Κατηγορία 5?

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Καλησπέρα! Σε ημιτελή οικοδομή με οικ.άδεια του 1998 εντός σχ.πόλεως, έγινε έλεγχος σε σχέση με την οικοδομική άδεια και διαπιστώθηκε ότι τμήμα των εξωτερικών κολωνών και της δοκού, που αφορούν ημιυπαίθριο χώρο μπαίνει κατά 19εκ στην πρασιά. Πώς υπολογίζεται το πρόστιμο σε αυτή την περίπτωση?image.thumb.jpeg.f58b33961559f3903024201f12ec6142.jpeg

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.