Μετάβαση στο περιεχόμενο

[Ν. 4495/17] Άδεια αλλαγής χρήσης σε ήδη τακτοποιημένο χώρο με Ν.4495/17


Recommended Posts

Καλησπέρα σας, θα ήθελα μια απάντηση σε ένα ερώτημα μου. Εχω τακτοποιήσει 2 ορ. ιδιοκτησίες υπογείου που έχουν ενοποιηθεί και έχουν αλλάξει χρήση. Δήλωσα την διαφ. διαμερισμάτωση και την αλλαγή χρήσης, τώρα πρέπει να δηλώσω το είδος και το δήλωσα, "υπηρεσίες" το δήλωσα καθώς ο χώρος έχει γίνει επαγγελματικός. Καθώς μετά όμως σκέφτομαι να αλλάξω χρήση και ως προς το ΔΕΔΗΕ να το δηλώσω κατοικία και να τροποποιηθεί ο χώρος πχ να φτιαχτεί wc με ντουζιέρα γιατί σήμερα έχει μόνο ένα wc, ένα νιπτήρα και μια λεκάνη. Ο λόγος είναι η απαράδεκτη πολιτική Δήμου της Αθήνας, η οποία ανεξάρτητα αν έχεις ιδιοκτησία σε ημιυπόγειο οικοδομής σε ακάλυπτο ενός δευτερεύουσας σημασίας από άποψη εμπορικότητας ακίνητο στον δήμο αυτό, χρεώνει τα ΔΤ, ΔΦ με πολύ ψηλό νούμερο ανά τμ. Τόσο όσο και αν έχεις εμπορικό ακίνητο στον ίδιο Δήμο σε κεντρική Λεωφόρο με θέσεις στάθμευσης μπροστά ή σε πλατεία που να υπάρχουν καφετέριες. Και επειδή ο ιδιοκτήτης έχει αναστενάξει με τα ΔΤ και ΔΦ σκέφτεται ότι ας το κρατήσει σαν "υπηρεσίες" σήμερα, μπορεί όμως "αύριο" και στο "αύριο" ας βάλουμε παράδειγμα 2 χρόνια μετά, μπορεί να το κάνει κατοικία?
Εξάλλου γραφεία μηχανικών, επαγγ. χώροι ψυχολόγων, και άλλα επαγγέλματα αν ποτέ θελήσουν να στεγαστούν σε ένα τέτοιο χώρο, αν βέβαια δεν νοικιαστεί σαν κατοικία, μπορούν να στεγαστούν χωρίς να ζητείται άδεια ο χώρος να είναι επαγγελματικός.
Οπότε μπορώ να συνεχίσω την τακτοποίηση και την τροποποίηση της οριζόντιας που γίνεται τώρα, να φτιαχτεί ο χώρος με τον 4495 ολοκληρωτικά τον μήνα αυτό ας πούμε και τον Φεβρουάριο το 2023 παράδειγμα, να δηλωθεί σαν κατοικία? Μπορεί η δήλωση στην δήλωση του 4495 να αλλάξει? Μπορεί η δήλωση στην ΔΕΔΔΗΕ να αλλάξει? Μπορεί ενώ μου ζητάει τι να το γράψει η συμβολαιογράφος στην τροποποίηση οριζοντίων ιδιοκτησιών, να το δηλώσω άμεσα "υπηρεσίες" και έστω σε δυο χρόνια να ζητήσω στη ΔΕΔΔΗΕ να μου δώσει ρεύμα για κατοικία? 

Link to comment
Share on other sites

Μπορείς να κάνεις αλλαγή χρήσης σύμφωνα με το 107.9

9. Στις περιπτώσεις της παραγράφου 5 του παρόντος άρθρου επιτρέπεται η αλλαγή χρήσης εφόσον η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου. Από την αρμόδια Υ.Δομ. βεβαιώνεται ότι η νέα χρήση δεν απαγορεύεται από ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν για το συγκεκριμένο ακίνητο ή την περιοχή του ακινήτου. Τυχόν εργασίες για την αλλαγή της χρήσης στους ανωτέρω χώρους, εφόσον δεν έχουν εξαιρεθεί οριστικά από την κατεδάφιση, δύναται να εκτελεστούν σύμφωνα με την παράγραφο 5β.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

ευτυχώς κατηγορία 4 και 3 έχω, οπότε θέλω να πιστευω ότι γίνεται, θα το δω λίγο αργότερα γιατί έχω κάποια δουλειά τώρα. Ευχαριστώ για τη βοήθεια σου και το άρθρο που μου γνωστοποιησες

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Καλημέρα σας, ημιυπόγεια αποθήκη σύμφωνα με την οικοδομική άδεια, κατασκευής του 1965, τακτοποιήθηκε με το Ν.4495/2017 ως κατάστημα. Ο ιδιοκτήτης θέλει να κάνει αλλαγή χρήσης σε κατοικία. Είναι δυνατόν να γίνει με έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας; Θα χρειαστεί νέα στατική μελέτη και διάγραμμα δόμησης ή αρκούν μελέτες ΗΜ; Στην περιοχή επιτρέπεται η χρήση καταστήματος και κατοικίας. 

Σας ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλημέρα συνάδελφοι! Σε γήπεδο εκτός οικισμού μη άρτιο και μή οικοδομήσιμο στο οποίο είχε ανεγερθεί ισόγεια κατοικία με άδεια χωροφυλακής έχει κατασκευαστεί και υφίσταται προ του 1976 αυθαίρετη ισόγεια αποθήκη με οροφή από λαμαρίνα  στην οποία ο ιδιοκτήτης θέλει να γίνει αντικατάσταση της στέγης με πλάκα απο οπλισμένο σκυρόδεμα και να γίνει αλλαγή χρήσης απο αποθήκη σε κατοικία. έχοντας υπόψη την παράγραφο 5 και 9 του άρθρου 107 του Ν.4495 ρωτάω αν θα μπορούσε να γίνει  όλο αυτό καθώς τίθεται θέμα σχετικά με την αρτιοτητα και οικοδομησιμότητα του γηπέδου..Γνωριζει κανεις? Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Link to comment
Share on other sites

Δεν γινεται...Μιλάμε οτι έχει λαμαρίνα αμιάντου με ελαφρα κατασκευή στέγης..

αν είχε πλάκα απο Ο/Σ δεν νομιζω να την είχαν τόσα χρόνια ως αποθήκη.

Link to comment
Share on other sites

@marioskal

Ουσιαστικά ζητάς να υπάρξει δόμηση σε μη άρτιο και οικοδομήσιμο γήπεδο.
Γιατί η μετατροπή αποθήκης σε κατοικία, αυτό είναι.
Δεν μπορώ να βρω τρόπο να δικαιολογηθεί κάτι τέτοιο, ακόμα και με την επίκληση των διατάξεων που αναφέρεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Αυθαίρετη αποθήκη αγροτικών προϊόντων σε εκτός σχεδίου περιοχή που ρυθμίστηκε με το ν4495 ως ΚΑΤ. 2 πώς μπορεί να αλλάξει χρήση? Βρίσκεται σε γήπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο με ακόμη ένα κτίριο κατοικίας με περίσσεια συντελεστή αλλά όχι νόμιμη απόσταση από τα πλάγια όρια.

Link to comment
Share on other sites

Αν στο γήπεδο υφίσταται κατοικία και άλλη χρήση, τότε έχεις μικτή χρήση και η επιτρεπόμενη δόμηση καθορίζεται επί το δυσμενέστερον από την χρήση της κατοικίας (πχ στα 4.000 τμ, 186 τμ). Έλεγξε το.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.