Μετάβαση στο περιεχόμενο

[ΑΡΘΡΟ 116 - Ν. 4495/17] Παρ. 9 και 10 - Αυθαίρετα σε αρχαιολογικό, ιστορικό χώρο και άμεσο περιβάλλον μνημείων


Recommended Posts

Απορίες περι υπαγωγής σε αρχαιολογικό χώρο

·         Ενας αρχαιολογικος χωρος μπορεί να έχει καθορισμένη ζώνη προστασίας Α και καθορισμένη ζώνη προστασίας Β αλλα και κάποιο τμήμα του το οποίο να μην είναι ούτε Α ουτε Β; Βλεπω στην περιοχη της Νεας Ποτιδαιας Χαλκιδικής (προς Τορωναίο Κόλπο) ότι ενώ το 1973 εχει κυρηχθεί ως αρχαιολογικός χώρος συγκεκριμένη περιοχή, όμως το 1999 καθορίστηκαν ζώνες Α και Β αυτής της περιοχής αλλά υπάρχει και ένα τμήμα αρχαιολογικού χώρου εκτός ζωνών Α και Β .

·         Σε περίπτωση υπαγωγής αυθαιρέτου με χρονολογια κατασκευης 1977 τοτε πρεπει να ελεγχθεί από ΚΕΣΑΜΑΘ και κάνουμε αίτηση μέσα από το σύστημα και πρεπει εντος 60ημερών να ελεγχθεί;

·         Εχει περάσει κάποιος από ΚΕΣΑΜΑΘ; Που εδρέυει ώστε να υποβάλλεις φάκελο; Συνεδριάζει κάθε μηνα; Τι διαδικασία υπάρχει;

 

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
On 23/11/2022 at 11:42 ΠΜ, avgoust said:

Ακούω από συναδέλφους ότι αν ενα αυθαίρετο είναι εκτός ζωνών προστασίας Α και Β

και προϋπάρχει της κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου δεν απαιτείται να ακολουθήσει τις

διαδικασίες του αρθρου 116.

Το εχω ξανρωτήσει και μου εχετε πει ότι το παραπάνω δεν ισχύει και εφαρμόζεται το 116  , αλλά σε συνδυασμό και με το παρακατω μήπως έχει αλλάξει κατι ?

 

 

σχετικά με την υπάρξη αυθαίρετων κατασκευών (κυρίως Κατ 3 αλλά και αλλαγή περιγράμματος κατά 40εκ) εντός παραδοσιακού οικισμού και αρχαιολογικού χώρου και οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί πριν την κήρυξη και των δύο ισχύει ακόμα ότι πρέπει να πάμε για έγκριση από το ΥΠΠΟΑ;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Έχει ξανασυζητηθεί αλλά δεν μου άρεσε η απάντηση (ως μη επαρκώς τεκμηριωμένη) οπότε ξαναθέτω τον προβληματισμό...

υπαγωγές (ανοιχτές δηλώσεις όχι οριστικές)  στο ν.4495/17 που έγιναν προ 7/5/2019 , ημ/νία δημοσίευσης του ΦΕΚ 70/Α/7-5-2019, που με το άρθρο 227 τροποποίησε το άρθρο 116 του Ν.4495/17, και αφορά ακίνητα που βρίσκονται εντός αρχαιολογικού χώρου, πρέπει να περνούν από τη διαδικασία του άρθρου 116? 

Εύκολα κανείς μπορεί να απαντήσει ''ναι πρέπει'' ΑΛΛΑ σκεφτείτε πόσα συμβόλαια έγιναν πριν τις 7-5-2019 και δεν πέρασαν από επιτροπές...Είναι δυνατόν ένας νόμος να ισχύει αναδρομικά? Θα μπορούσε βέβαια να διευκρινιστεί καλύτερα στην εγκύκλιο ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ 61939/2576/ 25.6.2021 περί εφαρμογής του άρθρου 116 Ν. 4495/17.... πάντως και οικοδομική άδεια αν βγάλεις και έχεις καταθέσει προέγκριση με διατάξεις που ίσχυαν την ημ/νία της προέγκρισης κ αλλάζουν τώρα, πας με τις προηγούμενες...Διορθώστε με αν κάνω λάθος ή αν έχει βγει κανένα έγγραφο που δεν γνωρίζω. 

Ευχαριστώ!!!

 

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

έχει πληρωθεί παράβολο και έχει πάει σε κατάσταση ΥΠΑΓΩΓΗ πριν την 7/5/2019 και τώρα που θέλω να την κλέισω δεν ξέρω αν πρέπει να δηλώσω ότι είναι εντός αρχαιολογικου χώρου και να περάσει από επιτροπές

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη αλλά επειδή δεν το θυμάμαι, πρίν την ημερομηνία αυτή δηλαδή λές, ότι εντός αρχαιολογικού χώρου δεν ήθελε επιτροπή;;; ή εννοείς να πάρεις μόνο την έγκριση από την τοπική αρχαιολογία;

Πάντως έχω την αίσθηση ότι και να μην κάνεις, το ΤΕΕ δε θα σου δεχτεί να την προχωρήσει γτ θα σου πει υπάγεσαι εκεί άρα θέλεις. (έγινε πρόσφατα σε άλλο συνάδελφο, αλλά δεν εγγυώμαι τα των ημερομηνιών που θέτεις...)

Edited by sissy_arch
προσθήκη κειμένου
Link to comment
Share on other sites

Αφήστε απέξω τους συμβολαιογράφους (γιατί δεν είναι αυτοί το θέμα μας) και το τι θα κάνουν αυτοί με τα συμβόλαιά τους. Το θέμα μας στις υπαγωγές σε προστατευόμενους από το ΥΠΠΟ χώρους προϋπήρχε της αντιμετώπισης όπως υπάρχει και εφαρμόζεται σήμερα.

Το ΥΠΠΟ δεν δεχόταν την υπαγωγή αυθαιρέτου γιατί γι' αυτούς δεν υπήρχε η έννοια αυτή. Και άδεια να πήγαινες να πάρεις και να έλεγες "εγώ τακτοποίησα" θα σου έλεγαν "εμένα με ρώτησες ; γιατί αν με ρώταγες θα σου έλεγα ότι εγώ βάσει του Συντάγματος δεν μπορώ να τακτοποιήσω αυθαίρετο σε προστατευόμενο".

Στο τέλος, μετά από πολλές φασαρίες και παρεμβάσεις, βρέθηκε η φόρμουλα "να μην βλάπτει το προστατευόμενο", αλλά για να δουλέψει η φόρμουλα πρέπει να εξεταστεί από αυτούς αν όντως βλάπτει.

Οπότε καταλήξαμε στο κάνε εσύ την υπαγωγή και την πράξη σου, αλλά αν εγώ μετά εκτιμήσω ότι βλάπτεται το προστατευόμενο δεν ισχύει τίποτε από την υπαγωγή. Τη θεραπεία της βλάβης ήδη με την πράξη την έχει αναλάβει ο επόμενος κύριος του ακινήτου.

  • Thanks 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα, τελικά αν θέλω να κάνω μια υπαγωγή κατ 2 σε οικισμό που έχει κυριχθει αρχαιολογικός χωρος (μόνο αρχαιολογικός όχι παραδοσιακός)  πρέπει να περάσω απο 2 επιτροπές η μόνο από μια? 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

17 minutes ago, Patrick said:

Καλησπέρα, τελικά αν θέλω να κάνω μια υπαγωγή κατ 2 σε οικισμό που έχει κυριχθει αρχαιολογικός χωρος (μόνο αρχαιολογικός όχι παραδοσιακός)  πρέπει να περάσω απο 2 επιτροπές η μόνο από μια? 

ευχαριστώ

Επιτροπή του ΥΠΠΟ ( εισήφηση ΕΦΑ και Τοπικού για γνωμοδότηση ) και μετά ΚΕΣΑ.

Δες  ΑΔΑ : Ψ1ΚΛ4653Π8-ΛΡΜ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.