Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΠΔ καθορισμού επαγγελματικών δικαιωμάτων μηχανικού για κάθε ειδικότητα


kan62

Recommended Posts

Δε σου είπα (Didonis) ότι δεν είναι πολλά και σημαντικά, απλά συγκρίνω τι είχε πριν και τι έχει τώρα. Αυτά που σχολιάζετε εσείς λίγο πολύ ίσχυαν ήδη, ενώ αυτό είναι μια πραγματική αλλαγή, όπως επίσης το ότι ένας κλάδος αποκτά επαγγελματικά δικαιώματα από εκεί που δεν είχε κανένα.

Και το ότι υπάρχουν τόσα πολλά και διαφοροποιημένα αντικείμενα δε σημαίνει ότι μπορείς να μεταπηδάς από το ένα στο άλλο. Στην υδραυλική ας πούμε, όσοι Π/Μ ασχολούνται συνήθως έχουν εξειδικευμένες σπουδές και μακροχρόνια στοχοπροσήλωση για συγκεκριμένες θέσεις εργασίας. Ας ξεκολλήσουμε λίγο από το ποιός θα υπογράφει τα αρχιτεκτονικά, τα τοπογραφικά ή τα στατικά.

Από την άλλη βλέπω αναφορές σε γεωτρήσεις και υδρογεωλογικές μελέτες. Δεν είμαι σίγουρος αν τα είχαμε αυτά (ως ΤΕΕ) και πριν, αλλά επειδή είναι επαγγελματικά δικαιώματα των γεωλόγων (ΓΕΩΤΕΕ), οι μετακινήσεις αντικειμένων φαίνεται να υπερβαίνουν τα όρια του ΤΕΕ, πράγμα για μένα σημαντικότερο από τις αλλαγές εντός ΤΕΕ.

Κι επειδή πάλι δε ξέρω αν έχει ξαναϋπάρξει αντίστοιχο ΦΕΚ και ασχέτως του αν η μοιρασιά είναι δίκαιη ή όχι, για πρώτη φορά βλέπω μια συγκεντρωμένη απαρίθμηση εργασιών μηχανικού και το θεωρώ μεγάλη πρόοδο.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 91
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Πολύ περίεργο που στους πολ. μηχ. τους στερήσανε τα αέρια καύσιμα και τα ηλεκτρολογικά :razz:
πρέπει ο σύλλογος τους (συντεχνία ΤΕΕ) να προσφύγει στο ΣΤΕ για δικαίωση !!! :smile:

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Μην ανησυχείς, θα τα πάρουν στο επόμενο Π.Δ. καθορισμού ε.δ. Άσε να "χάσουν" και κάτι τώρα.:D

Edited by Konstantinos IB
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

με τους παλιούς μηχανικούς τι γίνεται;

Μηχανικοί που ασχολούνταν με κάποιο αντικείμενο που δε δικαιούνται πλέον τι κάνουν από δω και πέρα; Σταματούν να ασχολούνται;

π.χ. εγώ ως ηλεκτρολόγος από δω και πέρα κάνω μελέτες καυσίμων μόνο όταν εξυπηρετούν κτίρια. Άρα αν εμένα η δουλειά μου μέχρι σήμερα είναι η παροχή υπηρεσιών μηχανικού σε πρατήρια καυσίμων (μελέτη - κατασκευή) πλέον αλλάζω δουλειά;

Link to comment
Share on other sites

28 λεπτά πριν, Vasili said:

Δεν θελω να συντάσσω ούτε στατικές μελέτες, ούτε τοπογραφικά, ούτε μηχανολογικά γιατί ως επιστήμονας κρίνω πως αυτά θα πρέπει να συντάσσονται από εκείνες τις ειδικότητες που έχουν εμβαθύνει πάνω στο στοιχείο αυτό. θέλω να πιστεύω ΠΩς και οι λοποί επιστήμονες θεωρούν πως το σωστό θα πρέπει αν είναι αυτό. Στα λίγα χρόνια που δραστηριοποιούμαι στην Ελλάδα φρόντισα με αγώνα να δημιουργήσω μια ομάδα από συναδέλφους ώστε να εκπονούνται οι ειδικές εργασίες από την αντίστοιχη ειδικότητα.

Αψογος... Τα είπες ολα σε 4 γραμμές.
Κανείς σοβαρός επιστήμονας δεν θα ασχοληθεί με κάτι που δεν το έχει διδαχτεί. Και μπράβο του.

 

 

Edited by JimakosR
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ρε μαγκες και μαγκίτισες μη σκάτε!

Ουτε εγώ θα πάω να κάνω ενεργητική πυροπροστασία, ούτε αρχιτεκτονική σύνθεση.

Ούτε ο αρχιτέκτονας θα παει να κανει στατικά ή οδοποιίες ή γεωτεχνικές μελέτες.

Το ίδιο και ο τοπογραφος.

Και πάει λέγοντας....

Το θέμα είναι οτι αυτά προκύπτουν με βάση το πρόγραμμα σπουδών των σχολών. Απο κει και πέρα

αλλο τι σου δίνει δικαίωμα, άλλο τι κάνεις....Δλδ θεωρείται ότι ένας πμ (μιλάω για το σινάφι μου γτ για αυτό εχω κυρίως άποψη)

δε μπορεί να κάνει κάτοψη για μια κατοικία η ένα γραφείο κλπ? Τοτε γτ φάγαμε ξενύχτια για οικοδομικές-αρχιτεκτονικές κλπ?

με ρυζόχαρτα και 2Β μολύβια? Η θεωρείται ότι δεν είναι σε θέση να κάνει ένα σωστό εξαρτημένο τοπογραφικό που χα πάθει 2 φορες ηλίαση

για ένα κωλοχωραφι που μετράγαμε στο πολυτεχνείο? 

Επίσης το ότι δεν ασχολούμαστε εμείς με κάποιο αντικείμενο δε συνεπάγεται οτι με αυτό δε μπορεί να ασχοληθεί κάποιος άλλος συνάδερφος.

Δλδ και γω δεν ασχολούμαι με υδραυλικές μελέτες. Αλλα αυτό σημαίνει οτι αλλοι πμ δεν ασχολούνται? Η ένας τοπογράφος μπορεί να μην κάνει

στατικά. Αυτό σημαίνει ότι άλλος δε μπορεί να κάνει στατικά για τις άδειες που βγάζει μέχρι 2 ορόφους?

Ας βγεί και το αντίστοιχο διάταγμα για του τ.ε και ξανασυζητάμε...

  • Like 1
  • Upvote 4
  • Downvote 6
Link to comment
Share on other sites

Διαβάζοντας εν τάχει το ΠΔ, κατάλαβα οτι δεν υπάρχει πουθενά η έννοια της πιστοποίησης όπως πολλοί έκραζαν εδω και καιρό και επίσης με λύπη μου διαπιστώνω οτι ολα τα δικαιωματα δινονται στην βαση του πτυχιου διχως να λογιζεται καθολου η εμπειρια ενος ατομου σε εργασιες-μελετες διαφορετικες -λιγο ή πολυ- της ειδικοτητας του.

Εννοω δλδ οτι για εμενα θα επρεπε να μπορει ενας μηχανικος να προσκομισει επειρια και γιατι οχι να δωσει και εξετασεις , ετσι ωστε να αποκτησει μελλοντικα προσβαση σε μελετες περαν της ειδικοτητας του. Και πριν προλαβετε να κραξετε (ας σπουδαζες τοτε πολ. μηχαν ή αρχιτεκτονας κλπ), σας λεω οτι πολλες φορες τυχαινει να απασχολεισαι σε μια εταιρεια ή  και μονος σου, κανοντας επι χρονια κατι που δεν συμπεριλαμβανεται στο ΠΔ της ειδικοτητας σου. Δεν θα επρεπε να βρεθει ενας τροπος να πιστοποιηθεις και να εξελιχθεις παιρνοντας το αντιστοιχο δικαιωμα απο το να εισαι ''πειρατης'' της εκαστοτε μελετης? Θα εβγαινε καποιος χαμενος απο αυτο?

Αλλωστε, για την αποκτηση του πτυχιουΜΕΚ/ΜΕΛ περαν των καθιερωμενων ξερω οτι συμπεριλαμβανεται και η εννοια της εμπειριας και αν καποιος μπορει να την αποδειξει, ισως μπορει να λαβει την αντιστοιχη κατηγορια μελετης-κατασκευης και ας μην ειναι στα προβλεπομενα απο το ΠΔ της ειδικοτητας του.

 

ΥΓ: Ο περιορισμος των 200τμ στην αρχιτ. μελετη διώροφων αποσκοπει μονο στο να καθησυχαστουν οι υπολοιποι φανταζομαι (ΠΔ χωροτακτων)

ΥΓ2: Ο σχεδιασμος επι υπαρχοντος τοπογραφικου ξερει κανεις τι σημαινει ουσιαστικα???

 

 

  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

στους ΑΤΜ δινει δικαιωμα πληρης μελετης στατικων (με αντισεισμικο)  για διοροφο αφου δεν αναφερει οτι δινει δικαιωμα στατικων χωρις αντισεισμικο?

Link to comment
Share on other sites

16 ώρες πριν, george68 said:

ήταν δίκαιο και έγινε πράξη ...

Συνάδελφε αυτό ισχύει μόνο στα τριτοκοσμικά κράτη. Στην Ευρώπη δεν λαμβάνεσαι σοβαρά με τέτοια επ. δικαιώματα. Εδώ είναι Ελλάδα. Παρεμπιπτόντως η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που είναι εκτός συνθήκης Βologna [...την υιοθέτηση ενός συστήματος δυο κύκλων σπουδών (προπτυχιακό και μεταπτυχιακό), από τους οποίους ο πρώτος να είναι τουλάχιστον τριετής κι η ολοκλήρωσή του να είναι προϋπόθεση για το δεύτερο κύκλο...].

Aλλά τα επ. δικαιώματα να τα βγάλουμε, έτσι αδερφέ ?

Edited by Steelman
  • Like 1
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.