Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας


d2m

Recommended Posts

Μα δεν είναι αυτά τα κτήρια που αφήσαν οι πρόσφυγες αλλά αυτά που τους φιλοξένησαν σε μία ώρα ανάγκης.Οι πραγματικές "μνήμες" βρίσκονται στην Σμύρνη όχι στην Αθήνα.

 

Δηλαδή Myri μου λες οτι όλη η Ν.Ιωνία και η Ν.Φιλαδέλφεια δεν πρέπει να γκρεμιστεί γιατί τα προσφυγικά σπίτια εκεί φέρνουν τις μνήμες του ξεριζωμού?!Αλήθεια τους πρόσφυγες τους ρωτήσατε για όλα αυτά?Γιατί εγώ μια χαρά τους βλέπω να τα δίνουν αντιπαροχή και επίσης έχουν περάσει 2-3 γενιές από τότε.

 

Μήπως και όλες οι κακάσχημες οικοδομές του κέντρου να μην πειραχθούν ως δείγμα της εσωτερικής μετανάστευσης των δεκαετιών 50-60 ?Και αυτές μνήμες φέρνουν..

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 57
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μιας που όλοι τοποθετηθήκατε ας πω και γω την ταπεινή μου άποψη.

Μα καλά τόσες μυριάδες αρχαιότητες σαπίζουν και καταρρέουν, θέατρα γκρεμίζονται και εμείς μιλάμε για την διατήρηση των προσφυγικών?

 

Δηλαδή τόσο large είμαστε για να καταλάβω?

 

Κανονικά θα έπρεπε να γκρεμιστεί όλη η Αθήνα και να ξαναχτιστεί, το πολύ πολύ να μείνουν ως απομεινάρια μιας άθλιας αρχιτεκτονικής για τις επόμενες γενεές που θα έλθουν να βλέπουν πως ζούσαμε κάποτε και να γελάνε.

 

Τα κτίρια είναι αντικειμενικά άσχημα και δεν προσφέρουν τίποτε στο οικιστικό περιβάλλον της Αθήνας απλά το υποβαθμίζουνε. Συμφωνώ στην διατήρησή τους μόνο ως κακό παράδειγμα. Δυστυχώς έχουμε συνηθίσει στην ασχήμια και το καλό μας γούστο έχει εκφυλιστεί.

Link to comment
Share on other sites

Α,μπράβο nik και εγώ αυτές ακριβώς τις περιοχές σκέφτηκα . Πείτε βρε παιδιά γιατί θα τρελαθούμε με αυτήν τη μανία για τη διατήρηση των προσφυγικών.

Link to comment
Share on other sites

Για τα προσφυγικά της Φιλαδέλφειας που μετά την κήρυξη έγιναν ανάρπαστα....

http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_11_06/01/2007_211194

 

και κανείς δεν είπε να παρατήσουμε τις αρχαιότητες....

Αλλά γιατί πρέπει να είναι ή το ένα ή το άλλο;

 

avgoust μετά το είδα

γιατί δεν μας έπιασε η ίδια στεναχώρια για τον Βοτανικό όταν το ΕΜΠ πρότεινε να χωροθετηθεί εκεί το Ολυμπιακό Χωριό ώστε να εξυγιανθεί η περιοχή και να ενταχθεί μετά τους αγώνες ομαλά στον ιστό της πόλης? Και δεν έχω καταλάβει κάτι, μας λείπουν τα εμπορικά κέντρα? Είναι που έχουμε λεφτά και δεν έχουμε που να ψωνίσουμε? το παράδειγμα της Βαρκελώνης ... ξαναλέω.

Όσο για τον Γρετζελιά νομίζω πως το γήπεδο της ΑΕΚ τον έφαγε :)

ΥΓ κι εγώ 3η γενιά πρόσφυγας είμαι απο τη Σμύρνη και θελώ πολύ να θυμάμαι τα πάντα, και την καταστροφή και την αντιμετώπιση των Ελλήνων της κυρίως Ελλάδας και τις δυσκολίες και τα ήθη και τα έθιμα και τα πάντα, όλη την ιστορία χωρίς "καλλωπισμό".

Link to comment
Share on other sites

Πάνω που ετοιμαζόμουνα να γράψω κι εγώ την άποψή μου έπεσα πάνω στην τελευταία δημοσίευση του nik η οποία με εκφράζει απόλυτα. Να προσθέσω μόνο δυό-τρεις κουβέντες.

 

1. Ενα-δυο κτίρια δεν φέρνουν μνήμες. Χρειάζονται πολύ περισσότερα πράγματα. Στην Ν. Ιωνία πχ που αναφέρθηκε , υπάρχει έντονη δραστηριότητα συλλογων (πχ Ιωνικός Σύλλογος) οι οποίοι διοργανώνουν εκδηλώσεις , ομιλίες και κατ' αυτόν τον τρόπο οι μνήμες μένουν άσβεστες.

 

2. Η πολεοδομική ρύθμιση που έγινε στην Ν. Φιλαδέλφεια άλλαξε τους όρους δόμησης σε σημαντικό τμήμα του Δήμου , κι δεν ήταν απλά η διατήρηση 2-3 ξεκάρφωτων κτιρίων. Οσοι δε τύχει και μπείτε σε Ν. Ιωνία - Φιλαδέλφεια σε προσφυγικές κατοικίες που κατοικούνται ακόμα , θα διαπιστώσετε ότι πολλές από αυτές δεν ανταποκρίνονται καθόλου στις σημερινές απαιτήσεις ανθρώπινης διαβίωσης. Οι περισσότεροι κάτοικοι τους , αν είχαν την οικονομική δυνατότητα να 'στε σίγουροι ότι θα τα είχαν γκρεμίσει συθέμελα και θα είχαν φτιάξει νέα κτίρια.

 

3. Πρέπει κάποτε να γίνουμε ρεαλιστές . Off topic αλλά επειδή αναφέρθηκε και είναι καλό παράδειγμα νοοτροπίας, το θέμα του Βοτανικού. Υπάρχει η μοναδική ευκαιρία , ένας χώρος πλήρως υποβαθμισμένος και ξεχασμένος , (τσαντηρότοπος -παραγκότοπος-σκουπιδότοπος - μπαζότοπος -εγκληματικότοπος ) να αποδοθεί ξανά στον κόσμο . Αντί να δούμε αυτό κοιτάμε όλα τα άλλα. Αν λοιπόν δεν γίνει η διπλή ανάπλαση και αποχωρήσει ο Παναθηναικός από το εγχείρημα , θα χαθεί και ο χωρος του γηπέδου της Λεωφόρου , και η περιοχή του βοτανικού θα ξαναγίνει όλα αυτά τα -ότοπος που είπα , για άλλα 500 χρόνια.

 

Και μετά θα γυρίσουμε πλευρό και θα κοιμηθούμε ήσυχοι διότι επιτελέσαμε ( με την βοήθεια του κάθε συλλογίσκου , της κάθε ανθυποομάδας "πολιτών" και της χαίνουσας πληγής που λέγεται ΣτΕ ) το καθήκον μας ως προς το περιβάλλον και όλα τα άλλα φιλοσοφικά.Πρέπει κάποτε να γίνουμε ρεαλιστές .

 

Τα λέω αυτά για να καταλήξω στο ότι ο κόσμος πάει μπροστά. Οι σημερινές ανάγκες είναι άλλες και είναι ασφυκτικές. Και για μένα η κατεδάφιση των προσφυγικών της Λ. Αλεξάνδρας και η γενικότερη τροποποίηση του εκεί χώρου θα μπορούσε αν γίνει σωστά να προσφέρει πολλά σε μια πολύ επιβαρυμένη περιοχή της Αθήνας.

 

Αυτά από έναν Πολιτικό Μηχανικό.

 

ΥΓ. Ο Γρετζελιάς μετά την πολεδομική ρύθμιση της Ν.Φιλαδέλφειας έχασε τις επόμενες εκλογές. Σύμπτωση ?

Link to comment
Share on other sites

γιατί δεν μας έπιασε η ίδια στεναχώρια για τον Βοτανικό όταν το ΕΜΠ πρότεινε να χωροθετηθεί εκεί το Ολυμπιακό Χωριό ώστε να εξηγιανθεί η περιοχή και να ενταχθεί μετά τους αγώνες ομαλά στον ιστό της πόλης? Και δεν έχω καταλάβει κάτι, μας λείπουν τα εμπορικά κέντρα? Είναι που έχουμε λεφτά και δεν έχουμε που να ψωνίσουμε? το παράδειγμα της Βαρκελώνης ...

 

 

Αμ μπράβο d2m τώρα μιλάς σωστά,κ σε παραδέχομαι!

 

Σε είχα παρεξηγήσει

 

@avgoust

 

Είπες:''Αν λοιπόν δεν γίνει η διπλή ανάπλαση και αποχωρήσει ο Παναθηναικός από το εγχείρημα , θα χαθεί και ο χωρος του γηπέδου της Λεωφόρου , και η περιοχή του βοτανικού θα ξαναγίνει όλα αυτά τα -ότοπος που είπα , για άλλα 500 χρόνια.''

 

Συνάδελφε εδώ θα διαφωνήσω με σένα κ θα πάρω το μέρος του ss_sk.Ας βρουν τρόπο ο Κος Babis κ η παρεούλα του από υπουργούς,μηχανηματάδες,''προμηθευτές'',κ όλη η υπόλοιπη τρεφόμενη τρελοκομπαρσία να το κάνουν ΧΩΡΙΣ να προσβάλλουν τους ''Νόμους'' που μας σερβίρουν κατά καιρούς,''μαγειρεμένους'' έτσι ώστε να αποτρέπουν τους μικρούς να γίνουν μεγάλοι....

 

Διότι αν επιτραπεί,ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΑΣΚΟ κ προσβολή της νοημοσύνης των υπόλοιπων μικρών....''όποτε μας συμφέρει ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ για τους άλλους,κ όποτε ΔΕΝ επιτρέπεται γιατί κ καλά δεν προβλέψαμε το παραθυράκι-έξοδο διαφυγής-τότε ΜΑΣ ΑΔΙΚΟΥΝ ΚΑΤΑΦΟΡΑ.....'' ΝΤΡΟΠΗ ρε Babis......

 

ΛΑΘΟΣ

 

Υπάρχουμε κύριοι τρεφόμενοι τρελοκομπάρσοι κ σας παρακολουθούμε ΑΓΡΥΠΝΑ,εσάς κ τα φιλαράκια σας του ΣτΕ.Να ακολουθήσετε πιστά τις μ@@@@@ες που ΕΣΕΙΣ πρώτοι κ το συνάφι σας συντάξατε κ θεώρησατε ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

 

Ενεργήστε,αν τολμάτε, για μία φορά στη ζωή σας βγάζοντας απ' έξω την ''αρπαχτή''.Να δούμε στο τέλος κ αν θας ευχαριστήσουμε ή όχι.....

 

edit:Από εσωτερικές πηγές πάντως-που πιο εσωτερικές δεν γίνεται-avgoust ενημερώνω ότι θα προχωρήσει κανονικά....τελεσιδίκησε κ αυτό.

Link to comment
Share on other sites

Μα δεν είναι αυτά τα κτήρια που αφήσαν οι πρόσφυγες αλλά αυτά που τους φιλοξένησαν σε μία ώρα ανάγκης.Οι πραγματικές "μνήμες" βρίσκονται στην Σμύρνη όχι στην Αθήνα.

΄τα κτίρια που τους φιλοξένησαν σε μία ώρα ανάγκης συμβολίζουν τον ξεριζωμό

 

Δηλαδή myri μου λες οτι όλη η Ν.Ιωνία και η Ν.Φιλαδέλφεια δεν πρέπει να γκρεμιστεί γιατί τα προσφυγικά σπίτια εκεί φέρνουν τις μνήμες του ξεριζωμού?!... .

μη συγκρίνεις ανόμοια πράγματα

άλλη κλίμακα

εδώ μιλάμε για οργανωμένη δόμηση όχι για λαικά σπίτια

την ελληνική εκδοχή μιας διεθνούς αρχιτεκτονικής και σύγχρονα πρωτοποριακά για την εποχή υλικά

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω καλύψαμε το θέμα και λοιπόν ας το αφήσουμε λίγο και του χρόνου πια..! :)

Ποιος ήταν που είπε πως "οι απόψεις είναι σαν τις κ........ς. Όλοι έχουν από μια." Οπότε ας μην το παρακάνουμε προσπαθώντας ανηλεώς να πείσουμε τους άλλους πως η δικιά μας είναι η καλύτερη. (άποψη εννοώ..) Τέτοια θέματα δεν λύνονται εύκολα ή δεν λύνονται γενικώς - πόσο μάλλον από συζητήσεις σε φόρουμ. Οι αντιφάσεις όπως και η συμμετοχή του κοινού (με όποιο τρόπο, ακόμη και με βανδαλισμούς ή διαφωνίες είναι συχνά αναπόσπαστα χαρακτηριστικά της τέχνη) Πως γεννιούνται τόσα πηγαία συναισθήματα και δημιουργείται κάποια φορτισμένη ανταλλαγή απόψεων είναι κάτι αξιοσημείωτο πιστεύω. Κάτι συμβολίζουν τελικά αυτά τα φτωχά και ερειπωμένα κτίρια, ίσως άπλα δεν έιναι αυτό που θέλουμε να νομίζουμε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.