Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Εγγραφείτε στην ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
α) επί του σχεδίου της τυπικής κάτοψης ορόφων της Ο.Α., η εμβαδομέτρηση του A2 διαμερίσματος του καταγράφεται πάνω στο σχέδιο  90,566 μ2 (> 90μ2)
 
β) επί των αναλυτικών επιμετρήσεων, έχοντας ως υπόβαθρο την τυπική κάτοψη των ορόφων, η επιφάνεια του A2 διαμερίσματος  υπολογίστηκε 89,77 μ2(<90 μ2)
Επισημαίνεται ότι οι διαστάσεις του διαμερίσματος είναι αυτές της ΟΑ., ήτοι δεν τίθεται θέμα για κατασκευασμένο διαμέρισμα μικρότερο από αυτό της ΟΑ.
Η διαφοροποίηση στο εμβαδόν από 90μ2 σε 89,77μ2 οφείλεται στην ακριβέστερη μέτρηση των υφιστάμενων γεωμετρικών δεδομένων. Αν γίνει στρογγυλοποίηση του μεγέθους των 89,77μ2, τότε το Ε(A2)=90 μ2.
 
γ) Bάσει της συμβολαιογραφικής Σύστασης Ο.I. με το σχέδιο της τυπικής κάτοψης ορόφων η εμβαδομέτρηση του A2 διαμερίσματος καταχωρήθηκε 90μ2
 
Με βάση τα παραπάνω , ποιο εμβαδό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη για το διαμέρισμα στο οποίο να προστεθεί η αυθαίρετη επέκταση των 3,01μ2 λόγω κλεισμένου ΗΧ.;

Επειδή υπάρχουν επιπλέον αυθαιρεσίες στο διαμέρισμα,  δεν θα ήθελα να δημιουργηθεί θέμα με την συμβολαιογράφο.

Με προβληματίζει αν η συμβολαιογράφος θα υποχρεωθεί να κάνει διόρθωση του αρχικού συμβολαίου αγοραπωλησίας με την ακριβέστερη επιμέτρηση των 89,77 μ2 για να ακολουθήσει το συμβόλαιο γονικής παροχής.  

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα. Έχεις δυο δεδομένα στην υπόθεση. Το ένα είναι ότι οι αποκλίσεις σου είναι πολύ μικρές (πασιφανώς μικρότερες του 2%) και ως εκ τούτου δεν απαιτείται καμία διόρθωση. Η μεταβίβαση (αν δεν υπήρχε ο κλεισμένος Η.Χ) μπορούσε να γίνει με την επιφάνεια βάσει τίτλου και απλή αναφορά της επιμετρηθείσας επιφάνειας στην Τ.Ε του ΠΠΗΤΚ. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι με τακτοποιημένο τον αυθαιρέτως κλεισμένο Η.Χ μπορεί να γίνει η μεταβίβαση χωρίς να απαιτείται τροποποίηση της ΠΣΟΙ (στο συμβόλαιο γίνεται αναφορά στον Η.Χ που έκλεισε και ρυθμίστηκε) ενώ στο κτηματολόγιο δεν μεταβάλλεται το καταχωρηθέν εμβαδόν του διαμερίσματος λόγω της αύξησης εμβαδού από τον κλεισμένο Η.Χ (αναφέρεται και στις τελευταίες εγκυκλίους των συμβολαιογράφων για το ν. 5142/24 άρθρο 16). Αν όμως ο ιδιοκτήτης θελήσει μπορεί να προβεί σε τροποποίηση της σύστασης (μονομερώς) ώστε να ενσωματώσει το χώρο του κλεισμένου Η.Χ στην Ο.Ι. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει καταχώρηση της συνολικής επιφάνειας στο κτηματολογικό φύλλο.

  • Thanks 1
  • 7 months later...
Δημοσιεύτηκε

Εμβαδομέτρηση καταστήματος με πατάρι και υπόγειο....Ερώτηση. Έχω κατάστημα που φαίνεται π.χ. στο σχήμα.

Περίγραμμα υπογείου 10*20=200μ2.

Περίγραμμα ισογείου 10*20=200μ2.

Περίγραμμα παταριού 10*12=120μ2.

Καλούμαι να κάνω ΗΤΚ. Ο ιδιοκήτης θέλει να του αφαιρέσω από τα εμβαδά τις σκάλες. Δηλαδή 

Υπόγειο = 200μ2

Ισόγειο = 200 - σκάλα προς υπογειο 5 = 195μ2

Πατάρι = 120 - σκάλα προς πατάρι 4 = 116μ2. 

Συμφωνείτε ότι αφαιρούνται οι σκάλες ? Μπορεί να τις αφαιρέσει μόνο στο Ε9 ?

Drawing1-Model.thumb.jpg.ceef88adf631c544b71899b81c6032b2.jpg

Δημοσιεύτηκε (edited)
On 3/2/2026 at 11:14 ΠΜ, nik said:

... Συμφωνείτε ότι αφαιρούνται οι σκάλες ? ...

οι σκάλες είναι εσωτερικές του καταστήματος ?

και... στις διαστάσεις που αναγράφεις περιλαμβάνεις και τους εξωτερικούς τοίχους του κάθε χώρου?

Edited by Didonis
Δημοσιεύτηκε

Ναι είναι εσωτερικές. 

Ναι περιλαμβάνω και τους εξωτερικούς χώρους. Ακόμη και στο πατάρι.

Δημοσιεύτηκε
On 3/2/2026 at 12:30 ΜΜ, nik said:

Ναι είναι εσωτερικές.  .....

Άρα δηλώνεις στα σχέδια και στην Ηλ. Ταυτότητα τις επιφάνειες σωστά. Δηλαδή 200 / 200 / 120

Για το τι θα δηλώσει στο Ε9 του Δημοκρατία έχουμε και ας δηλώσει ότι θέλει ή ότι θέλει να μπαλαμουτιάσει με τον λογιστή του.

Ενημέρωσε τον όμως ότι ΤΩΡΑ δεν θα βαρέσει καμπανάκι για τις διαφορές αυτές οσονούπω όμως με το ΜΙΔΑ που ξεκινάει σύντομα θα έχει πρόβλημα....

Αν θα έχει πρόστιμα ή άλλες παρενέργειες θα τα μάθουμε στο μέλλον κι εμείς από τα μπαλαμούτια που θα ανακαλυφθούν 

 

Εσύ ως Μηχανικός με την υπογραφή σου δίνεις τις πραγματικά υφιστάμενες επιφάνειες όχι τις επιθυμητές από τον ιδιοκτήτη.

Κι αυτό διότι ότι συνέπειες θα έχει ενδεχόμενα μελλοντικά θα ισχυριστεί ότι αυτός δεν φταίει, ότι του έγραψε ο Μηχανικός του δήλωσε.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.