Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
On 14/5/2025 at 9:54 ΜΜ, ekaterini said:

...Πρέπει να πληρώσει το 20άρικο για να "κλείσει" η ΗΤΚ....

Aν δεν τότε ότι έκανες πάει χαμένο....

Υποθέτω εσύ για την υπηρεσία σου πληρώθηκες?

Οπότε όταν και αν όπως νομίζει θα την χρειαστεί θα πρέπει να ξαναπληρώνει Μηχανικό εξ αρχής ...

 

Απορία. Το 20€ είναι το μεγάλο πρόβλημα στην ζωή του για το ακίνητό του?? 

Δημοσιεύτηκε

 

Συνάδελφε DIDONIS έχω κάνει ρύθμιση στον 4495 οπότε είναι υποχρεωτικό βάσει των παρακάτω να γίνει ΗΤΚ μετά.

 

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΟΥ (ΗΤΚ) -ΤΕΕ ΙΟΥΝΙΟΣ 2022

30. Υπάρχει υποχρέωση καταχώρισης ΗΤΚ λόγω δηλώσεων αυθαιρέτων; Σύμφωνα με την παρ. 1 του άρθρου 102 του ν. 4495/2017, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 51 του Ν. 4710/2020 (Α’ 167), για τις υπαγωγές που θα γίνουν από την 1η Οκτωβρίου 2020 και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2026 το ενιαίο ειδικό πρόστιμο θα καταβάλλεται προσαυξημένο κατά τα οριζόμενα στις περ. β` έως στ` της παρ. 3. Στις περιπτώσεις αυτές, η καταχώριση της ταυτότητας του κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας στο ηλεκτρονικό μητρώο του άρθρου 62 του παρόντος αποτελεί όρο για την επέλευση των συνεπειών της υπαγωγής. Επιπροσθέτως, στην Εγκύκλιο ΥΠΕΝ/ΓρΥΦΧΑΠ/944226/2651 (01-10-2020) αναφέρεται ότι οι συνέπειες των υπαγωγών στον νόμο 4495/2017 που πραγματοποιούνται από την 1η Οκτωβρίου 2020 και εφεξής έως την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού μητρώου του άρθρου 62 του ν. 4495/2017 επέρχονται χωρίς να απαιτείται καταχώρηση της ταυτότητας κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας. Επομένως, για δηλώσεις με ημερομηνία υπαγωγής από 1/2/2021, ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της ΗΤΚ, η καταχώριση Ταυτότητας Κτιρίου αποτελεί προϋπόθεση για την επέλευση των συνεπειών της υπαγωγής.

 

 
Δημοσιεύτηκε (edited)

Mας έχει προβληματίσει στο παρελθόν η αντιφατικότητα δυο εν ισχύ διατάξεων στον ίδιο νόμο και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά. Σύμφωνα με το άρθρο 55 παρ. 2 Ν. 4495/17 2.  

Άρθρο 55 παρ. 2: Για τα κτίρια της Κατηγορίας Ι η υποβολή της ταυτότητας κτιρίου γίνεται μέσα σε πέντε (5) έτη από την ημερομηνία ισχύος των παρόντων διατάξεων, ως ορίζεται στο άρθρο 62. 
Για τα λοιπά κτίρια και αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες της Κατηγορίας II (σχόλιο: ήτοι κτίρια κατοικίας  καταστήματα κλπ), η υποβολή της ταυτότητας γίνεται κατά τη μεταβίβαση  του  κτιρίου  ή  της  αυτοτελούς  διηρημένης  ιδιοκτησίας,  οπότε  και  η  σχετική  δήλωση  για  την  ταυτότητα προσαρτάται υποχρεωτικώς στο συμβόλαιο της μεταβίβασης της κυριότητας, μετά την ημερομηνία ισχύος ως ορίζεται στο άρθρο 62. 

Η υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου έχει ένα αποτέλεσμα, την αναστολή κυρώσεων και την είτε οριστική εξαίρεση από την κατεδάφιση, είτε την προσωρινή για 30 έτη (όταν ίσχυε η κατηγορία 5). Από το παραπάνω άρθρο προκύπτει ότι η ΗΤΚ για μη δημόσια κτίρια υποβάλλεται υποχρεωτικά κατά την δικαιοπραξία (μεταβίβαση) και στα πλαίσια της μεταβίβασης έρχεται και το πιστοποιητικό πληρότητας μέρος του οποίου ενσωμάτωσε την βεβαίωση του άρθρου 83.

Η συζήτηση μπορεί να ανοίξει περαιτέρω. Ποιο το νόημα της φράσης  η καταχώριση Ταυτότητας Κτιρίου αποτελεί προϋπόθεση για την επέλευση των συνεπειών της υπαγωγής" αφού σε  διαφορετικά σημεία του νόμου αναφέρεται ρητά ότι η υπαγωγή οδηγεί σε αναστολή επιβολής κυρώσεων; 

Επέλευση συνεπειών υπαγωγής. Αν και μοιάζει να έχει αρνητική σημασία η λέξη "συνέπειες" ας υποθέσουμε ότι εννοεί τις θετικές επιπτώσεις που αφορούν την αναστολή κυρώσεων.  Η ετυμολογία της λέξης "επέλευση" σημαίνει κάτι που επέρχεται, ο ερχομός του, η αφιξή του. Άρα, η φράση μας λέει ότι η καταχώρηση της ΗΤΚ είναι προϋπόθεση για τον ερχομό των συνεπειών της υπαγωγής (ας υποθέσουμε και πάλι ότι αναφέρεται στις θετικές επιπτώσεις) δηλαδή για την αναστολή των κυρώσεων. Μα, ο ίδιος ο νόμος έχει ορίσει ότι η αναστολή γίνεται μέσω της υπαγωγής.

άρθρο 81 (ερμηνεία εγκ. 2):Στις  παρ.5,  6,  7  και  8  διευκρινίζονται  οι  καταστάσεις  των  δηλώσεων  υπαγωγής  αυθαιρέτων  του  τετάρτου  κεφαλαίου  του  ν.4495/2017 (που έχουν συντελεστεί πριν την 28.07.2011).  (...)Με την προώθηση της δήλωσης σε κατάσταση υπαγωγής, επέρχεται η αναστολή επιβολής κυρώσεων και εκδίδονται οι κωδικοί πληρωμής του ενιαίου ειδικού προστίμου (...)
 

άρθρο 88: 3.   Περίπτωση 3 : Αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης πριν από τις 28.7.2011 που δεν έχει, μέχρι την έναρξη ισχύος του 
παρόντος, υπαχθεί σε καμία ρύθμιση αυθαιρέτων. 

Αυθαίρετες  κατασκευές  ή  αλλαγές  χρήσης,  που  δεν  έχουν  υπαχθεί  σε  προγενέστερες  του  παρόντος  διατάξεις  νόμων αναστολής επιβολής κυρώσεων, ενώ πληρούσαν τις προϋποθέσεις υπαγωγής, τυγχάνουν αναστολής επιβολής κυρώσεων, εφόσον υπαχθούν στον παρόντα νόμο. Αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολής του ενιαίου ειδικού προστίμου του παρόντος, εφαρμόζονται για τις ανωτέρω κατασκευές ή αλλαγές χρήσης οι διατάξεις του άρθρου 94, υπό την διάκριση των παραβάσεων ως αυτές ορίζονται στο άρθρο 81, του παρόντος νόμου

Edited by Pavlos33
  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)
On 14/5/2025 at 10:25 ΜΜ, Didonis said:

Aν δεν τότε ότι έκανες πάει χαμένο....

 

Συνάδελφε DIDONIS έχω κάνει ρύθμιση στον 4495 οπότε είναι υποχρεωτικό βάσει των απαντήσεων του ΤΕΕ ΙΟΥΝΙΟΣ 2022.

 

On 15/5/2025 at 5:45 ΜΜ, Pavlos33 said:

Mας έχει προβληματίσει στο παρελθόν η αντιφατικότητα δυο εν ισχύ διατάξεων στον ίδιο νόμο και φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά. Σύμφωνα με το άρθρο 55 παρ. 2 Ν. 4495/17 2.  

 

Δυστυχώς ... Ελλάς το μεγαλείο σου !

Edited by ekaterini
Δημοσιεύτηκε

Δεν υπάρχει λόγος τώρα να εκδοθεί Πιστοποιητικό ΗΤΑ. Άσε το ΤΕΕ να λέει βλακειούλες.... Αν κάποιος όμως θέλει ν' ακολουθήσει τις οδηγίες του ΤΕΕ οφείλει να ζητάει και να εισπράττει εκτός της όποιας αμοιβής του για τη ρύθμιση των αυθαιρεσιών και extra αμοιβή (ανάλογη της πιάτσας του) για την έκδοση του ΠΗΤΑ. Αν δε τολμήσει να το κάνει από την αρχή (όπως η επαγγελματική δεοντολογία προστάζει), τότε η ανάθεση της ρύθμισης θα πάει πάπαλα!!! Οπότε, διαλέχτε....

Επίσης δεν χάνεται τίποτα στο σύστημα. Οποτεδήποτε ο ίδιος μηχανικός θελήσει να εκδώσει το ΠΗΤΑ μπορεί να το κάνει (προβλέπεται σχετική διαδικασία).

  • Like 1
Δημοσιεύτηκε

Όπως είπε και ο συν. Pavlos33 παραπάνω, έχει αναλυθεί το θέμα και παλιότερα και συμφωνώ με ότι έχει παραθέσει.

Προσωπικά δεν προτείνω σε κανέναν να κάνει ΗΤΚ αν δεν έχει λόγο (μεταβίβαση, ΟΑ κλπ). Όταν θα απαιτηθεί, τότε και θα την κάνει ώστε να μπορέσει να την χρησιμοποιήσει....  βλ. επέλευση των συνεπειών της υπαγωγής

 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.