Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απόφαση ΣτΕ 176/2023: Υπό ποιες προϋποθέσεις είναι δυνατή η δόμηση στα εκτός σχεδίου γήπεδα χωρίς πρόσωπο


dimitris GM

Recommended Posts

11 ώρες πριν, dimitris GM said:

  Εκει που εφτασαν τα πραγματα...τπτ δεν ειναι λογικο.

 

  1.  
  2.  
  3. Θεωρω οτι,   εαν δεν λυθει νομοθετικα το θεμα, καθιστανται πλεον συνυπευθυνοι και στην ΥΔΟΜ και οι μηχανικοι.

 

 

Το θέμα είναι γιατί ενώ ο νόμος είναι σε ισχύ και ορίζει ξεκάθαρα ότι και για τα προ του 2003 δεν απαιτείται πρόσωπο σε οδό (πόσο μάλλον σε αναγνωρισμένη π.χ δημοτική κλπ) οι μηχανικοί έχουν πρόβλημα; 

Ως μηχανικοί υπογράψαμε και υπογράφουμε βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας. Το ΣΤΕ δεν νομοθετεί. Αν κάποιος πρέπει να κριθεί υπόλογος από δω και πέρα είναι το ΥΠΕΝ, το οποίο θα πρέπει να εναρμονίστεί με την απόφαση του ΣτΕ. Μέχρι τότε τι γίνεται; Έχουν δικαίωμα οι ΥΔΟΜ να κατεβάζουν ρολά και να μην εκδίδουν Ο.Α ενώ ο νόμος παραμένει σε ισχύ; (δεν το νομίζω να το έχουν). Αν διαταράσσεται η ασφάλεια συναλλαγών θα πρέπει να εκδοθεί νέο Π.Δ. ή νέος νόμος που να ορίζει ξανά υπό ποιες προϋποθέσεις τα γήπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές είναι άρτια. 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 64
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

  • 7 months later...

Συνάδελφοι  για προέγκριση  για νομιμοποίηση κατα Ν4495 αποθήκης σε γήπεδο(που δημιουργήθηκε  την δεκαετία του 60 τουλάχιστον) όπου τόσο στα συμβόλαια με το σχετικό τοπογραφικό 'οσο  και ο 1/5000 χάρτης δειχνουν αγροτική οδό ως πρόσωπο η οικεία υδομ μου είπε οτι θα πρέπει να αποδείξω ότι είναι προ 1923 .Κάποια συμβουλή/άποψη επ αυτου?

 

Link to comment
Share on other sites

Παλαιά συμβόλαια προς του 1923 και σε συνδυασμό με α/φ του 1945  και καλή επιτυχία να γράφει κάτι σχετικά σε αυτά Εγώ το γλίτωσα σε παρόμοια περίπτωση με συμβόλαιο του 1917 σε όμορο ακίνητο  που έγραφε για εμβολή ότι συνορεύει και δεν θα μπορούσε να είναι αλλού αυτή παρά εκεί που ήταν ο δρόμος λόγο κλίσεων σημαντικών στα υπόλοιπα όρια , ενώ το 1945 στην θέση του χωματόδρομου - αγροτικής οδού  υπήρχε μονοπάτι με την αμπολή προφανώς 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασία αυτή εφαρμόζεται σε γήπεδα που (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) δημιουργούνται μετά την 31-12-03. 

Επειδή όμως ζούμε στη χώρα του παραλόγου (και μετά όμως τον καταιγισμό των αποφάσεων του στε), δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει..

Πάντως, αν το γήπεδο υφίσταται από τόσο παλιά, δεν νομίζω πως υπάρχει πρόβλημα, μιας και η συγκεκριμένη απαίτηση (στε) βάζει ως χρονικό ορίζοντα το 78.

Σε αναμονή, λοιπόν, της νομοθετικής ρύθμισης από το (αν)αρμόδιο υπουργείο 

Link to comment
Share on other sites

@KOKARADI Επειδή τα γράφεις κάπως μπερδεμένα, το ζήτημα αφορά την απόδειξη της αρτιότητας-οικοδομησιμότητας του γηπέδου; Αν ναι, δεν αρκεί η δική σου απόδειξη. Πρέπει ο δρόμος να έχει λάβει ΦΕΚ ότι είναι κοινόχρηστος προ 23. Αυτό άλλωστε ήταν το ζητούμενο και σε κατατμήσεις με πρόσωπο σε αγροτικό δρόμο (μετά το Ν. 3212/03) αυτή είναι και η απαίτηση του ΣτΕ. Όλα αυτά αφορούν προκύπτοντα γήπεδα μετά το 2003, αλλά για το ΣτΕ ο νόμος ερμηνεύεται διαφορετικά.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ  πολύ! Η υπάλληλος της υδομ ζήτησε το σχετικό φεκ.Και μου είπε επίσης οτι η διαδικασία αναγνώρισης της οδού ως αγροτική είναι χρονοβόρα. 

Edited by KOKARADI
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Αυτα ακουγονται απο δημοσιευματα!! Στα τυφλά βαζουν δουλεία διοδου απο το 1985?!!!! 

 

Α) Οικόπεδα που δημιουργήθηκαν από 31 Μαΐου 1985 μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2003.

Αυτά, προκειμένου να οικοδομηθούν, θα πρέπει να έχουν πρόσωπο ή να εφάπτεται το ένα εκ των ορίων τους σε μήκος τουλάχιστον 3,5 μέτρων σε οδό που:
1ον) εμφανίζεται σε αεροφωτογραφίες πριν από τις 27 Ιουλίου 1977 και έχει πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρων,
2ον) συνδέεται με διεθνή, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών, και
3ον) αυτή να έχει διανοιχτεί με απόφαση κρατικού οργάνου, είτε να είναι καταχωρισμένη στα κτηματολογικά βιβλία, είτε να έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες οδοστρωσίας της από αρμόδια για τη συντήρηση και βελτίωση των οδών Αρχή, είτε οργανισμό, είτε να διέρχεται από αυτήν δίκτυο κοινής ωφελείας.

Β) Οικόπεδα που δημιουργήθηκαν πριν από το 1985.

Προκειμένου τα οικόπεδα αυτά να είναι οικοδομήσιμα, θα πρέπει να έχουν πρόσωπο ή να εφάπτεται το ένα από τα όριά τους σε μήκος τουλάχιστον 3,5 μέτρων σε οδό που
1ον) εμφανίζεται σε αεροφωτογραφίες πριν από τις 27 Ιουλίου 1977,
2ον) έχει πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρων, και
3ον) έχει διανοιχτεί με απόφαση κρατικού οργάνου, είτε είναι καταχωρισμένη με την ένδειξη «ΕΚ» (ειδική έκταση), είτε έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες οδοστρωσίας από αρμόδια για τη συντήρηση και βελτίωση των οδών Αρχή, είτε να διέρχεται από αυτήν δίκτυο κοινής ωφελείας.

Γ) Οικόπεδα με νόμιμη δουλεία διόδου προ του 1985.

Οικόπεδα που μπορούν να οικοδομηθούν είναι και αυτά τα οποία διαθέτουν νόμιμη δουλεία διόδου, προ του ’85, με πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρων, η οποία να συνδέεται με διεθνή, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών. Το μεγάλο «αγκάθι» είναι τα λεγόμενα «τυφλά» οικόπεδα, αυτά δηλαδή που δεν έχουν σύνδεση με το οδικό δίκτυο. Στην περίπτωση αυτή, αν δεν υπάρχει νόμιμη δουλεία πριν από το ’85 που να πληροί τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, τότε, με τα έως τώρα δεδομένα, δεν θα μπορούν να οικοδομηθούν.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.