Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

On 14/12/2023 at 10:59 ΜΜ, ElissavetB said:

ένα κομμάτι του διαμερίσματος έχει δωθεί στον κοινόχρηστο διάδρομο. Αυτό πάει με δ.δ. και μονομερή τροποποίηση χωρίς συναίνεση;

Ναι, εφόσον η αυθαιρεσία έγινε από την ανέγερση της οικοδομής.

Παράθεση

Αυτό αρκεί να το περάσω ως αυθαιρεσία προ του '75 και να το δηλώσω ως επέκταση εξώστη;

Ναι, εφόσον έγινε πριν το 1975.
Το δηλώνεις ως κατηγορία 1 και περιγράφεις την αυθαιρεσία που έγινε.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλή χρονιά σε όλους!

Μία ερώτηση που ενδεχομένως να έχει συζητηθεί. Σε οικοδομή στην οποία δεν υπάρχει σύσταση οριζόντιων ιδιοκτησιών, δεν νοείται ο όρος διαφορετική διαμερισμάτωση, σωστά; Εννοώ, η φράση "περιγράμματα αυτοτελών ιδιοκτησιών", προυποθέτει την ύπαρξη σύστασης, καλά δεν έχω καταλάβει;

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Η διαμερισμάτωση ορίζεται μόνο όταν υπάρχει σύσταση και τα όρια 2 (ή και περισσότερων) Ο.Ι. διαφέρουν μεταξύ τους?

Αν ταυτόχρονα υπάρχει διαμερισμάτωση αλλά και ΥΔ/ΥΚ προς κοινόχρηστο, χρησιμοποιείται 1 ΦΚ για την ΥΚ/ΥΔ και τη διαμερριμάτωση επεξηγείται στην ΤΕ τι επιφάνεια αφορά?

Ρωτάω διότι έχω μπερδευτεί? Τακτοποιώ Ο.Ι. σε πολυκατοικία μεσύσταση που έχει άλλα όρια στην άδεια, άλλα στη πραγματικότητα και άλλα στη σύσταση. 

Στη διαμερισμάτωση βάζω επιφάνεια διαμερισμάτωσης? Ή απλά τικάρω τη 'διαφ.διαμερισμάτωση' και γράφω στη ΤΕ τις επιφάνειες που αφαιρούνται/προστίθενται στις λοιπές Ο.Ι. του ορόφου?

Επίσης, όταν επιφάνεια Ο.Ι. βάσει αδείας έχει προσαρτηθεί σε άλλη Ο.Ι. του ορόφου (αλλά βάσει αδείας) γι'αυτό φτιάχνω ΦΚ της Ο.Ι. για ΥΔ/ΥΚ και επεξηγώ ότι η τάδει εποφάνεια αφαιρέθηκε από Ο.Ι και προστέθηκε σε άλλη?

Ελπίζω να μην μπέρδεψα κι εσάς γιατί πραγματικά έχω 'κάψει' το μυαλό μου τώρα..

 

 

Edited by the_topo
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα. Η Δ.Δ αφορά ακίνητα με ΠΣΟΙ. Αν υπάρχουν και άλλες παραβάσεις η Δ.Δ χρεώνεται ως μια ξεχωριστή Λ.Π και δεν τικάρεις το checkbox της Δ.Δ, επεξηγώντας στην Τ.Ε ότι αφορά την παράβαση αυτή. Υπερβάσεις προς Κ.Χ (πχ εσωτερικό πλατύσκαλο, κλιμ/σιο) κατά πολλούς χρεώνεται σαν ΥΔΚΧ κατά άλλους εμπίπτει στην Δ.Δ (δυνάμει της εγκ. 2). Προσωπικά εφαρμόζω την Υ.Δ. Αν μιλάς για Υ.ΔΚ.Χ εκτός περιγράμματος πχ σε ακάλυπτο χώρο, τότε έχεις ΥΔ+ΥΚ+έλεγχο για παραβίαση της Δ και ξεχωριστά η Δ.Δ. Ακόμη και αν είχες επιλέξει το checkbox της Δ.Δ δεν θα συμπλήρωνες πουθενά επιφάνεια διαμερισμάτωσης. Θα τα αναφέρεις στην Τ.Ε, αν ένα διαμέρισμα έχασε ή κέρδισε επιφάνεια, με αντίστοιχη αύξηση ή μείωση όμορου ή όμορων και θα δώσεις τα τελικά εμβαδά αναφέροντας και τις επιφάνειες που αφορούν το "πάρε-δώσε" μεταξύ των διαμερισμάτων και θα δείξεις στην κάτοψη αυτά που περιγράφεις.

  • Like 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Δύο καταστήματα διαφορετικών ιδιοκτητητών όπου στα σχέδια πολεοδομιίας φαίνονται ενωμένα. Το 2022 εκ μέρους του ενός ιδιοκτήτη γίνεται διαμερισμαάτωση όπου δεν χρειάστηκε συναίνεση του άλλου ιδιοκτήτη, διοτι στην ¨οριζόντια σύσταση φαίνονται ξεχωριστά με δικό τους ποσοστό καθώς και στο εργολαβικό. (υπάρχει  συναίνεση άτυπη) Η ερώτηση είναι εάν ο άλλος ιδιοκτήτης του οποίου δεν του ζητήθηκε συμμετοχή στη τακτοποίηση κατοχυρώνεται ως πρός τη διαμερισμάτωση και εάν ναί με ποιό τρόπο. Ευχαριστώ. Από άλλα υπάρχοντα θέματα φαίνεται πώς δεν χρειάζεται εκ νέου τακτοποίηση υπαγωγή . Εάν είναι δυνατόν μιά επιβεβαίωση

1. Μην ανοίγεις χωρίς ουσιαστικό λόγο νέο θέμα και χωρίς πρώτα να κάνεις αναζήτηση σε ήδη υπάρχον, με ίδιο ή παραπλήσιο περιεχόμενο. Το θέμα σου συγχωνεύτηκε στο παρόν. 

2. Πρόσθεσε τονισμό στο κείμενο της δημοσίευσής σου. Επίλεξε "επεξεργασία" (3 τελείες άνω δεξιά) και διόρθωσέ το.

-Διάβασε προσεκτικά τους κανόνες συμμετοχής στο φόρουμ.

Pavlos33

Edited by Ελεξ
Link to comment
Share on other sites

On 11/8/2023 at 5:09 PM, dimitris GM said:

ΔΔ, μαλλον  δεν μπορει να εχεις, αφου εχεις οροφοδιαμερισμα.

   Πιθανον να εχεις  εφαρμογη του 81, 2α

  Ως προς τα κοινοχρηστα πας με την παρ. 8, εδ. β',  του αρθρου 98

8. Επί αυθαίρετων κατασκευών ή αυθαίρετων αλλαγών χρήσης που έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε οριζόντια ή κάθετη συνιδιοκτησία και εντός τμημάτων αποκλειστικής χρήσης αυτών, εφόσον κατά τη σύσταση διηρημένων ιδιοκτησιών έχουν αποδοθεί στους δικαιούχους ως αποκλειστική χρήση, για την υπαγωγή στις διατάξεις του παρόντος δεν απαιτείται συναίνεση των λοιπών συνιδιοκτητών.

Ειδικώς, όταν αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσης, που εξυπηρετούν τη συνιδιοκτησία έχουν εκτελεστεί ή εγκατασταθεί σε παράρτημα οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, ο ιδιοκτήτης έχει δικαίωμα να προβαίνει μονομερώς σε συμβολαιογραφική πράξη τροποποίησης της πράξης σύστασης οριζόντιας ή κάθετης ιδιοκτησίας, προκειμένου το παράρτημα να αποκτήσει το χαρακτήρα κοινόχρηστου και κοινόκτητου χώρου της συνιδιοκτησίας. Στην περίπτωση αυτήν, η σύμφωνη γνώμη του συνόλου των συνιδιοκτητών τεκμαίρεται.

[εκεινο το "παραρτημα" που γραφει εξακολουθει να ειναι ..δυσερμηνευτο...]

 

Θα μπορούσε αυτό το κομμάτι να έχει ισχύει και όταν διαμέρισμα καταλαμβάνει χώρο αποκλειστικής χρήσης άλλουμε ΥΔ (τι είναι αραγε αυτό το παράρτημα) ?

 

Σε δώμα πολυκατοικίας υπάρχουν 2 διαμερίσματα Ε1 και Ε2. Εγώ ενεργώ για το Ε1. Όμως το Ε2 εχει καταλάβει χώρο απο το μπαλκόνι του Ε1 (αποκλειστική χρήση) και το έχει κάνει δωμάτιο (έγινε εξ αρχής απο τον κατασκευαστή). 

 

(σχεδια αδείας και σύστασης ίδια)

 

Έλεγα να κάνω μια ΔΔ δείχνοντας την υπάρχουσα κατάσταση, να προσθέσω και τις λοιπές αυθαιρεσίες του Ε1 και να μην ασχοληθώ καθόλου με τον Ε2 όμως από το Τεε μου είπαν πως πρέπει να μπει κι ο Ε2 στον 4495 ώστε να μπορέσει η συμβολαιογράφος (κι αυτή το ίδιο μου λεει) να κάνει την αλλαγή στη σύσταση. Ψάχνω να βρω τρόπο να τον παρακάμψω όμως γιατί ας πουμε ότι δεν είναι σούπερ συνεργάσιμος.

 

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

15 ώρες πριν, Ελεξ said:

εκ μέρους του ενός ιδιοκτήτη γίνεται διαμερισμαάτωση

Χώρισε το ενιαίο κατάστημα σε δύο; 
Στη σύσταση περιγράφονται δύο καταστήματα ή ποσοστό σε κάθε ιδιοκτήτη επί ενιαίου καταστήματος;
Ρωτάς εάν «ο άλλος ιδιοκτήτης του οποίου δεν του ζητήθηκε συμμετοχή στην τακτοποίηση κατοχυρώνεται ως προς τη διαμερισμάτωση». 
Τι εννοείς «κατοχυρώνεται ως προς τη διαμερισμάτωση»; 

 

13 ώρες πριν, gi_arch said:

Έλεγα να κάνω μια ΔΔ δείχνοντας την υπάρχουσα κατάσταση

Δεν υπάρχει διαφορετική διαμερισμάτωση.
Η αυθαιρεσία είναι υπέρβαση δόμησης που προκύπτει από την αυθαίρετη επέκταση του Ε2.

Edited by Σερίφης
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.