Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαμερισμάτωση


Recommended Posts

Θεωρούσα ότι έχω διαμερισμάτωση όταν τα σχέδια της σύστασης διαφέρουν από της Ο.Α.  όταν αυτή είχε γίνει πριν απο την έκδοση της Ο.Α και πως σε περίπτωση που η πραγματικότητα ταυτίζεται με μεταγενέστερη σύσταση Ο.Ι. αλλά όχι με τα σχέδια της αδείας δεν έχω διαμερισμάτωση. 

 Διάβασα σε site συμπαθέστατης τοπογράφου , που όλοι διαβάζουμε άρθρα της πως η παραπάνω περίπτωση είναι διαμερισμάτωση. Και επειδη ότι διαβάζω από τη συγκεκριμένη είναι σωστό, άρα κατάλαβα πως έκανα λάθος στη συλλογιστική μου τόσο καιρό,θα ήθελα τη βοήθεια σας.

1) Έχω μία διώροφη μεζονέτα με εξωτερικό κλιμακοστάσιο. Είναι καθόλα νόμιμη, μόνο που η κουζίνα του πάνω ορόφου φτιάχτηκε σε άλλη θέση. Πάω  το 2016 και δίνω βεβαίωση. Το 2018 κάνει σύσταση Ο.Ι. και γράφει το κάθε όροφο σε ένα του παιδί. Δηλαδή τώρα αν ξαναπήγαινα έχω διαμερισμάτωση του πάνω ορόφου; 

2) Με την ίδια λογική , πολυκατοικία που φτιάχτηκε το 1970 και έκαναν σύσταση με την υπάρχουσα κατάσταση το 1990, δε θα κρίνω σε ποια περίπτωση έχω διαμερισμάτωση με βάσει τα σχέδια της σύστασης; αν κάποιος πει όχι στη 1 ερώτηση τί θα έκανε; 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

Η διαμερισμάτωση ορόφου είναι η διαφοροποίηση του περιγράμματος αυτοτελών ιδιοκτησιών από τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας.
Τα σχέδια που έχουν χρησιμοποιηθεί για τη σύσταση δεν εμπλέκονται στη διαπίστωση της αυθαιρεσίας.

1) Η αλλαγή θέσης της κουζίνας είναι αλλαγή εσωτερικής διαρρύθμισης.
2) Συγκρίνεις τον κατασκευασμένο όροφο με τα σχέδια της άδειας.

Edited by Jupiter
Link to comment
Share on other sites

1. κατ' αρχας, δεν εχεις διοροφη μαιζονετα

Αν ειχες μεζονετα θα ειχες μια ενιαια ΟΙ ισογειου και οροφου, που επικοινωνουν με εσωτερικη σκαλα.

Ετσι θα επρεπε να ειναι και η αδεια. Την ειδες;

 Λες οτι εχεις οικοδομη αποτελουμενη απο ισογειο και οροφο που εχει δικη του εξωτερικη σκαλα ανοδου.

Κατα τα λοιπα δεν εχεις ΔΔ, λογω μετατοπισης της κουζινας.

Εχεις διαφορετικη εσωτερικη διαρρυθμιση. Αυτες οι εσωτερικες διαρρυθμισεις ανηκουν στο αρθρο 30. Δεν απαιτουν αδεια. 

2. Εχεις αδεια για οικοδομη με διαφορες ΟΙ.

Κατα την συσταση εγιναν καποιες αλλαγες

Μπορει να ειναι μεταξυ διαμερισματων ή και μεταξυ διαμερισματων και κοινοχρηστων.Εχεις ΔΔ μεταξυ ΟΙ. 

Πιθανον να εχεις αλλαγες υπερ ή κατα κοινοχρηστων που ειναι  άλλου ειδους  τακτοποιηση .

  Παντως, μετα τις τακτοποιησεις, δεν θα χρειαστει να κανεις τροποποιηση της συστασης, διοτι η πραγματικη κατασταση ταυτιζεται  με την συσταση.

                                                                                                                                                                                                                                 

 

Link to comment
Share on other sites

29 λεπτά πριν, dimitris GM said:

Αυτες οι εσωτερικες διαρρυθμισεις ανηκουν στο αρθρο 30. Δεν απαιτουν αδεια.

Ανήκουν στο άρθρο 29, παρ. 2 και απαιτείται έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.
Στο άρθρο 30 περιλαμβάνονται οι μικρής έκτασης εσωτερικές επισκευές ή διασκευές.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

σωστα,

αλλα η μετατοπιση κουζινας [παγκοι, ντουλαπια κλπ]

  μπορει να ανηκει το 30/1β

σαν διασκευες που δεν μεταβαλουν την φερουσα κατασκευή.

 

Link to comment
Share on other sites

8 hours ago, dimitris GM said:

Πιθανον να εχεις αλλαγες υπερ ή κατα κοινοχρηστων που ειναι  άλλου ειδους  τακτοποιηση .

@dimitris GM αν έχεις την καλοσύνη και αν γίνεται χωρίς να σε κουράζω ή να σε βάζω να επαναλαμβάνεσαι αν το έχεις αναλύσει και παλιότερα, ποια είναι η άποψή σου ως προς το γιατί δεν γίνεται τακτοποίηση με ΔΔ για διαφοροποιήσεις με τα κοινόχρηστα;

Να σημειώσω ότι έχω διαβάσει τα σχόλια των συναδέλφων παλιότερα, όπως και στις αμέσως προηγούμενες σελίδες, αλλά δεν θυμάμαι τη δική σου γνώμη. Θυμάμαι επίσης, αν και άσχετο σε έναν βαθμό με το παραπάνω ερώτημα, ότι παλιότερα θεωρούσες ότι η σύγκριση γίνεται με το σχέδιο της σύστασης (λογικό), αλλά πλέον όλοι, υποθέτω και εσύ, δεχόμαστε ότι η σύγκριση γίνεται με τα περιγράμματα από τα σχέδια της άδειας (προκύπτει εξάλλου και από την τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 100 με τον ν.4764/20).

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

  1. Αρχικα, χρησιμοποιουσαμε την διαφορά εμβαδου μεταξυ αδειας και συστασης σαν απλο παραδειγμα, ομως επειδη η διαταξη μιλαει για ΔΔ οροφου και περιγραμμα ΟΙ,

  αυτο σημαινει οτι, ακομα και αν εχουν τα ιδια εμβαδα στην αδεια και στην συσταση, εάν εχουν τροποποιηθει τα περιγραμματα με "ανταλλαγη" καποιων χωρων, υπαρχει επισης ΔΔ.

  2. Καποιοι λεγαμε οτι δεν υπαρχει ΔΔ, διοτι τα κοινοχρηστα δεν εχουν αυτοτελεια ιδιοκτητη, αλλα ανηκουν σε ολους σαν "κοινοχρηστα" μιας οικοδομης.

Αρα εχουμε ΥΔ και ΑΧ ή μονον ΑΧ.

Υπηρχε μια απαντηση του ΤΕΕ Πελ. που διαχωριζε τα κοινοχρηστα σε αυτα που ειχαν μετρησει στον ΣΔ και σε οσα δεν ειχαν.

 Τελικα, μαλλον επικρατησε "ατυπα" η εφαρμογη της ΔΔ σε ολες τις περιπτωσεις, σαν απλή και πιο "ευπεπτη" λυση....

αλλά οχι σωστη κατα την γνωμη μου.

 

 Παντως, ακομα και η εγκ. 2, οριζει την ΔΔ για  "αυτοτελεις ιδιοκτησιες",  που τετοιες δεν ειναι τα κοινοχρηστα και παραπεμπει στις συναινεσεις του αρθρο 98. 

"Η διαμερισμάτωση ορόφου κατά την παρ. 8 εφαρμόζεται υποχρεωτικά όταν υπάρχει διαφοροποίηση του περιγράμματος αυτοτελών ιδιοκτησιών από τα εγκεκριμένα σχέδια της οικοδομικής άδειας.
Η διαμερισμάτωση ορόφου μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη χωρίς απαίτηση συναίνεσης.

Στην περίπτωση που η διαμερισμάτωση αφορά και
κοινόχρηστους χώρους του κτιρίου, απαιτείται συναίνεση κατά το άρθρο 98."

[το οποιο αρθρο αλλαξε απο τοτε μεχρι σημερα 2 φορες...αρα ισχυε διαφορετικα στις 31/5/19 που εκδοθηκε η εγκυκλιος και αλλοιως σημερα...  ]

  Εν παση περιπτωσει, οπως και να γινει η τακτοποιηση, μετα απο αποφαση του ΣτΕ, εχουμε το θεμα της ακυρωσιας τακτοποιησης αυθαιρεσιων σε κοινοχρηστα

https://nomosphysis.org.gr/?s=91%2F2024&swp_category_limiter=0&swp_tag_limiter=0&swp_writer_limiter=0&swp_source_limiter=0&y=0

και εδω......

 [διαγραφηκε λογω λανθασμενης  παραπομπης]

εδω

https://www.taxydromos.gr/real-estate/264265/neos-nomos-aythaireton-me-250-taktopoieitai-i-aythaireti-diamerismatosi/

Edited by dimitris GM
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ για την αναλυτική απάντηση! Δεν διάβασα πολύ συγκεντρωμένος την απόφαση του ΣτΕ και δυστυχώς το λινκ της μπακλατση δεν παραπέμπει στο αντίστοιχο άρθρο, αλλά σε μια γενική σελίδα. Πάντως η απόφαση του ΣτΕ, αν κατάλαβα, αναφέρεται σε παραβάσεις σε ακάλυπτο και σε υπέρμετρο βαθμό, εγώ είχα κατά νου μικρές διαφοροποιήσεις στο περίγραμμα ως προς το κλιμακοστάσιο (εκ κατασκευής μάλιστα), επειδή δεν ενημερώθηκε η άδεια σε παλιότερους χρόνους. Πρέπει μάλλον να λυθεί το θέμα στη λεπτομέρεια του και να εξειδικευτεί ο νόμος.

Όμως, όπως είπες, αυτό αφορά στην ακύρωση της τακτοποίησης. Ως προς τον τρόπο που θα τακτοποιηθεί -αν και επουσιώδους σημασίας- δεν κατάλαβα ποιό είναι συγκεκριμένα (νομικά) το πρόβλημα για το αν θα ρυθμιστεί με ΔΔ αντί π.χ. με ΥΔ.

15 hours ago, dimitris GM said:

Καποιοι λεγαμε οτι δεν υπαρχει ΔΔ, διοτι τα κοινοχρηστα δεν εχουν αυτοτελεια ιδιοκτητη, αλλα ανηκουν σε ολους σαν "κοινοχρηστα" μιας οικοδομης.

Μάλλον βρίσκεται στην παραπάνω πρόταση, αλλά πώς το bold συνδέεται με τον τύπο της ρύθμισης, μεταξύ ΔΔ και ο,τιδήποτε άλλο, ώστε η ΔΔ να κριθεί λανθασμένη;

Ότι έχει δικαίωμα ανά πάσα στιγμή κάποιος που δεν συναίνεσε να ζητήσει την αποκατάσταση της αυθαιρεσίας, έστω και αν έχει ρυθμιστεί, το καταλαβαίνω καλύτερα. Αυτό στο οποίο δεν πάει το μυαλό μου είναι ότι αφού το ποσοστό ιδιοκτησίας δεν αλλάζει, έστω και αν ο ιδιοκτήτης κέρδισε τετραγωνικά, γιατί να μην θεωρείται "διαφοροποίηση περιγράμματος" ειδικά όταν πρόκειται για παλιά άδεια που μετρούσαν όλα σε δόμηση; Ποιο ακριβώς είναι το πρόβλημα αν τα παίρνει από έναν συνιδιοκτήτη ή πολλούς; Πού έγκειται το νομικό ή πολεοδομικό κόλλημα; Γιατί συγκεκριμένα η ΥΔ θα μπορούσε να είναι ορθότερη λύση;

Edited by tettris
Link to comment
Share on other sites

Όταν η διαμερισμάτωση είναι η μοναδική παράβαση σε ένα οροφοδιαμέρισμα,  προκύπτουν από κάπου συγκεκριμένα τα δικαιολογητικά που χρειάζονται για την τακτοποίηση; Στα άρθρα 99 και 100 δεν βλέπω κάποια ειδική αναφορά. Μόνο στο άρθρο 100 αναφέρει ότι "υποβάλλεται κάτοψη αποτύπωσης της υφιστάμενης κατάστασης του ορόφου". Αυτό σημαίνει ότι υποβάλλεται μόνο κάτοψη; Επίσης και στο 99 αναφέρεται ότι αρκεί τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου.

Edited by amadeus2000
Link to comment
Share on other sites

26 λεπτά πριν, amadeus2000 said:

Αυτό σημαίνει ότι υποβάλλεται μόνο κάτοψη;

Όχι. Σημαίνει ότι υποβάλλεται και η αποτύπωση.
Στα απαιτούμενα σχέδια του εδαφίου στ του άρθρου 99 περιλαμβάνεται η κάτοψη του ορόφου «στην οποία σημειώνεται η αυθαίρετη κατασκευή».
Σε περίπτωση διαμερισμάτωσης, όμως, σχεδιάζεται νέα κάτοψη ορόφου.

Edited by Σερίφης
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.